Regisztráció Blogot indítok
Adatok
L. D.

332 bejegyzést írt és 30 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A 2022-es évhez hasonlóan tavaly sem igazán írtam lemezkritikákat, de mivel 2010 óta egyik évben sem maradt ki a legjobb magyar lemezeket összegyűjtő listám, most is erőt vettem magamon, és pótoltam az év közben felhalmozott mulasztást. A mezőny ezúttal 12 tagú lett, valamint most először a cikk…..
Úgy alakult, hogy idén egyáltalán nem írtam lemezkritikákat, kissé ki is jöttem a gyakorlatból, ezért először abban sem voltam biztos, van-e kedvem megcsinálni az év végi listát. Végül aztán nem akartam, hogy megszakadjon a már 12 éve tartó hagyomány, szóval rávettem magam. A merítés kifejezetten…..
A (halál;orgazmus) története messzire nyúlik, egy korábban megjelent cikkben 2003-ig van visszavezetve az eredete. A zenekar 2018 óta nem működik, de a tagok intenzív zenélést folytatnak azóta is. A Verőköltő, Dupla eutanázia, A Gecó és a Fa, Kadambabreder, Kronoszinklasztikus Infundibulum, Polhodi…..
A (halál;orgazmus) zenekar több mint 3 éve nem adott magáról életjelet, bár utódzenekarainak egyedfejlődését jól nyomon lehetett követni, itt is megjelent róla több részletes poszt (ez volt az első, ez pedig a második). Most viszont az eredeti zenekar is újra összeáll, május 14-én a Gólya színpadán…..
A járvány második évében koncertezni ugyan nem lehetett számottevően többet, mint tavaly, új megjelenésekben viszont ezúttal sem volt hiány. A legjobb magyar dalok a második részben következnek majd, a lemezek közül pedig az alábbi cikkben gyűjtöttem össze a szerintem toplistás tizenkettőt. Szokás…..
A Kronoszinklasztikus Infundibulum zenekar kialakulásáról a Miért neveztétek át megint a (halál;orgazmus)-t és mi az Kronoszinklasztikus Infundibulum? című cikkben már esett szó. Az azóta eltelt bő másfél év a zenekar első nagylemezéhez vezetett, amely szintén itt debütál a blogon, Pintér Gergő…..
A legjobb idei magyar lemezek után szokás szerint a dalokat szedtem össze, ezúttal tízet. Érdekes módon sokkal több lassú, vagy középtempós szám került most be a merítésbe, csak kettő vagy három az igazán gyors. Egy olyan van köztük, ami nagylemezen jelent meg, a többi vagy EP-n, vagy single-ként,…..
Az idei év minden eddiginél jelentősebb – és sajnos inkább negatív – változásokat hozott a könnyűzenébe, emiatt a szokásos év végi listáim közül a legjobb koncertek összegyűjtése ezúttal kimarad, az ismert körülmények miatt nem lenne sok értelme. Megjelenésekben viszont így se volt hiány, sőt, a…..
A kiskunhalasi származású, de egy ideje már Pécsen élő Kollarics Attila zenészcsaládba született: édesanyja, Bácsalmási Gabriella aktív résztvevője Müller Péter Sziámi Napidal Sziámival projektjének, aminek keretében gyerekeivel és férjével közösen is megmutatta már tehetségét. Attila pedig…..
Müller Péter Sziámi április végén indította el a Napidal Sziámival nevű kihívását (az első hónap tapasztalatairól itt mesélt), aminek keretében egy éven át mindennap megoszt egy dalötletet. Ezekre bárki beküldheti a maga verzióját, amit aztán együtt, szerzőtársakká válva fejlesztenek tovább. A…..
Mihalik Ábel nagyjából két éve indította el Abel Label nevű szólóprojektjét, de hihetetlen tempóban alkot: szeptemberben már a harmadik nagylemezt tervezi kiadni. Ez a bluesos és funkos tematikájú előzményekkel szemben ezúttal elektronikára fog épülni. Beharangozóul itt egy dal róla Stolen smiles…..
A napokban jelent meg a Gyík zenekar gitárosának első önálló dala Fakapoe és Nagyváradi Nelli közreműködésével. A napsütés mit hoz ki belőlem azóta már 3000 lejátszás felett jár a YouTube-on, és bőven van még ötlet ott, ahonnan ez jött. Erről is mesélt Lukovich. (Fotó: Gergely Károly)..
Két év alatt igazi szubkulturális gyülekezőhellyé vált a magyar alter mémek (röviden mam) Facebook-oldal, melynek ötletgazdái, Kristóf és Peti már egy itt megjelent cikk címéből is csináltak mémet, tavaly pedig a Fishing on Orfű szavazását megnyerve elérték, hogy a Rühös Foxi általuk javasolt…..
A 2010-es évek legjobb magyar lemezeit bemutató lista után most a dalok következnek, ugyanúgy 33 darab. Itt is fontos szűkítő szempont volt, hogy minden előadótól maximum egy szám kerülhet fel, azok pedig eleve kiestek, akiknek valamelyik lemezét beválogattam az előző cikkbe. Így is nagyon erős volt…..
Tudom, egyesek szerint még vége sincs az évtizednek, szóval inkább jövőre kellene ilyen listákat írni. De mivel mások is megtették, ráadásul én pont tizedik éve csinálom minden év végén, szerintem most jött el az ideje egy nagyobb szabású összegzésnek. 33 lemezt és 33 dalt (lásd következő részt)…..
Az év legjobb magyar lemezeit és dalait összegyűjtő cikkek után szokás szerint a koncertek jönnek. Ez a lista még a másik kettőnél is szubjektívabb, hiszen eleve abból indul ki, melyik bulikon voltam ott. Ezúttal is előnyben részesítettem a valamilyen szempontból különleges alkalmakat (születésnapi…..
A legjobb idei magyar albumokat összegyűjtő cikk után szokás szerint a dalok következnek. Ezúttal változtattam a koncepción, mivel eddig direkt csak olyanokat válogattam be, amik EP-n vagy single-ként jelentek meg az adott évben, tehát nem nagylemezen. Most viszont olyan erős volt a lemezes mezőny,…..
Idén tizedik alkalommal csinálok év végi összegző listákat, és évről-évre változó, mennyire erős mezőnyből kell válogatnom. Ez abból is látszik, mikor mennyi lemezt válogatok be: tavaly és tavalyelőtt például elég volt az alapnak számító 10, három éve viszont 15-re is felemeltem. Most megint elég…..
A 15. születésnapját idén ünneplő Kontrollzé már jó néhány dal- és klippremierrel szerepelt itt, tavaly megjelent Széléről című számukat az év végi toplistára is beválogattam. Ezt már megújult felállásban, trióként rögzítették, ahogy a Távolodó című dalt is, amit az alábbiakban lehet először…..
A Magzat zenekar idén februárban alakult Budapesten. A gitáros (Kelemen Dávid) és a basszusgitáros (Molnár Márk) mindketten életük egyik kellemesebb mélypontján elhatározták, hogy ezen a néven bandába csoportosulnak, ehhez csatlakozott rögtön Vermes Ráhel Csenge, akit sajnos dobosként nem tudtak…..
A Kontraszt nem más, mint a 2017-es év legjobb magyar dalait összegyűjtő listámra is felkerült – azóta viszont feloszlott – Korinn zenekar énekesnője, Mirtse Kori, valamint Kőbányai Zenei Stúdiós osztálytársa, Csizmazia Zsolt duója. Az elmúlt hónapokban Száz szél című első albumukon dolgoztak,…..
Pintér Gergő vendégposztja Az Orgazmo Postmortemből július végén kilépett Gressai Ferdinánd (nektek csak Ferdi), aki 2012 óta a dalaim jelentős részét megzenésítette, játszotta, gondozta. Az aktust élőben hajtottuk végre a régi Gólya zárókoncertjén. Pege Ferenc örökmozgómester ez alkalomból a…..
Pont egy éve indította el az Intim Torna Illegál és a Kistehén zenekarok alapítója szólóprojektjét, Moto MagaMura néven: Kiss Sándor addigi basszusgitárosi szerepén messze túllépve dalszerzőként, szövegíróként és énekesként is megmutatta magát. A bemutatkozó EP után tavasszal megjelent az első…..
Mihalik Ábel tavaly indította el Abel Label névre keresztelt szólóprojektjét, amiben dalszerzői énekesi vénáját is megmutatja a doboláson túl. Hamar össze is hozott egy funk stílusú nagylemezt, de azóta se állt le: már gőzerővel készül a második album, amely ezúttal bluesos tematikájú lesz, jobbnál…..
Tizedjére voltam idén a Fishing on Orfűn, az első alkalommal még magam se gondoltam volna, hogy ez a kezdetben három, később négy nap a nyaraim magától értetődően kötelező programja – sőt több szempontból csúcspontja – lesz. Az ideiről már írtam egy általános beszámolót máshová, ezért az alábbi…..