Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zánkanári

37 bejegyzést írt és 106 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nagyon tetszik Zánkán, amikor téli időszakban kilépek a teraszra, és megcsapja orrom a kandallókban és kazánokban elégetett fa illata. Olyannyira hatással van rám a dolog, - mint annak idején Pavlov kutyájára a csengetés - hogy azonnal forralt bort kell készítenem. Egy kis borssal,…..
Zseniális! Egyszerűen Kolombusz tojása, ahogy Polgármesterünk a legutóbbi testületi ülésen átvágta a Gordiuszit. - Mármint a csomót, kultúra ügyben. Arról már beszámoltunk itt, hogy a zánkai kulturális élet szervezésére kiszenvedett tavaly őszi megoldás nem igazán nyeri el…..
Ha annyira nem is dúskálunk a jóban, mint a képen látható fiatalok, de azért nem panaszkodhatunk. Áldott időszak ez nekünk, borbarátoknak. Márton nap óta gomba mód szaporodnak a kóstolók. Nem is csodálom, hiszen a gazdák nagyon büszkék boraikra az idén (is), szívesen mutatják…..
Nosztalgikus hangulatba kerültem egy kicsit. Ami előidézte mindezt nem volt más, mint az az élmény, hogy végig gurultam kocsival Zánkán a Rákóczi út felső felén és az iskola utcában, este, sötétben. Megkapó a művelődési ház körül fényfüzérekkel kivilágított magas…..
Zánkanári 2011.11.28 21:14:26
@andocsari: Kedves andocsari! Köszi az információt a második "Zánkai Adventi Vásár" szervezési kudarcának okáról. Ez annyira banális, hogy nem tudok mást mondani, csak azt: "Dögöljek meg, ha értem!" Nem hiszem el, hogy egy közösség által megpályázott, közösségi alkalmak megszervezéséhez teret nyújtó rendezvénysátor nem használható közösségépítő céllal, - legyen az a legcudarabb tél - mert tönkre megy? Ennyi erővel ne használjuk a felújított művelődési házat, mert újra leamortizálódik. Hát persze, hogy tönkre megy,- mint minden a világon - amit használnak. Azok, akik egyébként megpályázták, és akarták, hogy legyen, a köz javára, ne egy raktár megtöltésére.
Ennyire gyenge indokot én még nem hallottam! Inkább arra gondolok, hogy a szándék nem csupán a "kincstári" vagyon megóvása, hanem inkább "felesleges," ellenőrizhetetlen kapcsolatépítések, civil szerveződések megakadályozása volt. Annak az önkormányzatnak a részéről, akinek az lenne a dolga, - többek között - hogy építse a falu társadalmát, segítsen az új lakók beilleszkedésében, közösségi élettereket alakítson ki és közösségi alkalmak megteremtésén fáradozzon. Azért, hogy a zánkai lakos, - új, vagy régi teljesen mindegy - jól érezze magát saját lakhelyén.
Úgy tűnik itt, nálunk, Zánkán a sátor állapota fontosabb ... (De tudod: "Cél a küzdés maga."
Imádom, ahogy egy öreg pinceajtó, nagyot sóhajtva világra nyitja tág szemét. És ez nem olajozás kérdése! Egy öreg pinceajtónak igenis nagyot nyikorogva, izzadtan illik nagyra nyílnia. Érdekes helyzet, szinte már paradoxon: Az alacsony, vaskos, zömök ajtó a múltat idézi,…..
Zánkanári 2011.11.26 01:20:17
@andocsari: Kedves andocsari! Szívemből szóltál a polgári világ lényegét illetően, szavaiddal mélységesen egyetértek. A polgári világot ugyanis nem érdeklik a trendek és reklámok,újgazdagok által fel-felkapott dolgok, hiszen ez a sznobok világa. A polgári lét alapját abban látom, hogy megtalálja a számára fontos dolgokat és kialakítja annak a kultúráját, és élvezi. Sajnálattal gondolok szegény antialkoholistákra, amiért eltaszítják maguktól a borok világát egyetlen alkotórésze miatt. És a többi csoda, amit egy pohár bor magában rejt? Az smafu? (Az alkoholistákról itt nem beszélnék, mert náluk nem a megismerés és a tapasztalt jó ízek élvezete a lényeg.) Ami véleményem szerint a legfontosabb a borok fogyasztásánál az a kultúra, ami köré épült az európai ember számára az elmúlt két-háromszáz évben. Az a kiinduló alap, hogy ne legyőzni akarjuk a bort, - úgy sem sikerül - hanem megismerni. Erre kapacitálok mindenkit a környezetemben már régóta. Talán írásaimmal is sikerül haladnunk előre ezen a rögös úton.
Az önkormányzati helyzettel kapcsolatosan az jut eszembe, - kommentedre támaszkodva - hogy a történelem ismétli önmagát. A félelmetes csak az az egészben, hogy ez azt jelentheti: ugyanaz a rendszer épül fordított eszmei tartalommal, mint amilyet lecseréltünk 1990-ben? Akkor a fene megette az egészet. Kár volt húsz évet áldozni vágyálmaink kergetésére.
Zánkanári 2011.11.26 01:27:58
@palimadár01: Kedves palimadár01! Köszönöm kedves szavaid, örülök, hogy örömöt szereznek Neked írásaim mostanában. A stílusváltás nem egészen tudatos, így alakulnak a dolgok, amikről meg nekem ezek a gondolatok jutnak eszembe, amelyeket időről időre leírok. Ami a vitát illeti vallom, hogy előre viszi a világot, ha értelmes vita folyik fontos témákban. Persze az igaz, hogy a stílus fontos. Tudjuk: az maga az ember.
Már sötétedett, amikor tegnap egy pohár 2011-es évjáratú, szürkebarát újborral a kezemben csendes zugot kerestem házunk teraszán. Előttem a ködös Balaton, a túlpart fényei erőtlenül vibrálnak a távolban, nyakamba száll az est, számban a bor mindent elborító ízforgácsaival…..
Zánkanári 2011.11.22 00:54:31
@vargabor: Kedves Zoltán!
Köszönet a meghívásért a blogoló közösség nevében. Én a magam részéről elfogadottnak tekintem. Remélem, többen is így teszünk, amire ezúton is bátorítom kicsiny blogoló közösségünket. Természetesen kóstolunk és blogolunk. Meg persze segítünk választani Bori borát. Gratula, hogy borkörzetünk nem csak a magyar rendszerben önálló, de az EU is elfogadta! De az, hogy borokon nincs mit vitázni ...(?!) Ebben a helyzetben úgy gondolom, hogy lassan az önálló borkörzetünk megérne egy misét a marketing területén is, mert mit érnek világbajnok minőségű boraink, ha erről rajtunk kívül senki nem tud? Mindenesetre lesz miről beszélgetni a kóstolón!
Zánkanári 2011.11.22 00:59:34
@vargabor: Egy dolgot elfelejtettem:
Yockee jössz? Itt a lehetőség, ami kétszer nem adódik. Mármint arra, hogy kitekerd a kanári pelyhes nyakát, vagy hogy megkóstold a zánkai újborokat! Várunk!!!!!
Zánkanári 2011.11.23 19:23:40
@Yockee: Kedves Yockee! Ezt az utolsó mondatot légy kedves egy kicsit mélyebben kifejteni! Úgy vertikálisan, mint horizontálisan. Előre is köszi!
Aktuálisabbak már nem is lehetnénk! Azért ezt nagyon imádom! Ma délután volt alkalmam belepillantani Parlamentünk nagyszerű ülésének közvetítésébe. Honanyáink és honatyáink éppen azzal foglalatoskodtak, hogy közoktatásunkat romba döntsék, vagy éppen kihúzzák a…..
Említettem itt, hogy az október 20-i Képviselő testület-i ülés nem volt tanulság nélküli: "... nem alábecsülve persze semmiféle idegenforgalmi, marketing és turisztikai desztináció és egyéb intézkedéseket, terveket, de azért alapvetően, ha a Balatonon jó idő van, akkor…..
Zánkanári 2011.11.10 17:57:57
@mirr murr: Kedves MM! Isten hozott újra a blogon!
Polgármesterünk véleményével kapcsolatosan a bejegyzésben leírtakon felül még az a probléma, hogy nem mindegy, mennyi ember megy a strandra, vagy haza. Az meg azon múlik, hogy milyen vélemény, kép, magyarul image alakul ki rólunk a nagy világban. Ha ezt szisztematikusan, kitartóan nem alakítjuk évről-évre jól átgondolt marketing munkával a megcélzott turisztikai piacokon, akkor magától alakul ki az emberekben. Aki jól érezte magát nálunk, mert szerencséje volt és sütött a nap, az jó hírünket kelti. Aki nem érezte jól magát nálunk, mert mondjuk nem elégítette ki csak a strand, az meg rossz hírünket kelti. Miközben mi csöndben hallgatunk és nem alakítjuk ezt a képet jó fejlesztésekkel, jó kommunikációval. El lehet képzelni, hogy milyen image van most rólunk a világban. Ja, és mindez azért, mert polgármesterünk nem ért a "focihoz" ...
Na ezért tart ott Zánka, ahol tart!
Szeretek ünnepelni. Nem kicsit, ... nagyon. Megszépíti, színesíti mindennapjainkat, emeli a lelkünk, és megmutatja, hogy miért érdemes élni. Az embernek időnként szüksége van erre a kis "tuningra" annak érdekében, hogy könnyebb legyen a világ elviselése, az ép ész megőrzése.…..
Zánkanári 2011.11.08 21:41:12
@andocsari: Kedves andocsari! Isten hozott újra a blogon! Ami a libák gágogását illeti, felettébb aktuális, - néhány nap múlva hullanak, mint az őszi legyek - bár ez esetben nem pontosan a Márton napra gondolok. Az élet mit sem változik, így volt ez ezer évvel ezelőtt is és most is így van. Már ami a gágogás irányát illeti. A lényeg csak ott borul virágba, hogy mi a gágogás célja! Ha befelé gágogva a cél a jobbítás, a szándék a falu megtartása erőben és egészségben, kifelé pedig a ködösítés, a valós folyamatok eltakarása, ami folyik, akkor baj van, valóban célszerű gágogni. A fordított esetre vonatkozóan is van mondásunk: "Savanyú a szőlő." Szerény véleményem szerint azonban Zánkán az előbbi verzió van éppen a helyi mozi műsorán. A baj csak az, hogy a "népek" ülnek a széken és némán, szájtátva bámulják a vásznat. S bár a lényeg számukra rejtve marad, azt gondolják, hogy látnak valamit, pedig, ha tudnák ...
Mindamellett a fenti blogbejegyzés éppen arról szól, hogy mi a magyar demokrácia - persze benne vele a zánkaival - alap problémája. Mi éppen annyira vagyunk demokratikusak, amennyire a központi kormányzat elvárja tőlünk. Nálunk a demokrácia nem alulról indul és tör a magas szintek felé, fundamentumot képezve a társadalom széles rétegeiben, hanem nekünk fentről adják, törvényileg a demokráciát. Gondolj bele! Törvényileg kötelezték az önkormányzatokat a döntéshozatal társadalmasítására! 20 évvel a rendszerváltás után! Égbekiáltó! Már régen az egyes településeken kellett volna a helyi vezetőknek döntéseik meghozatala előtt valamilyen jól kimódolt formában bevonni a lakosságot, nem pedig hatalmat gyakorolni. Persze tisztában vagyok vele, hogy a demokrácia egy igen költséges és felettébb időigényes mutatvány, de tudnunk kell, hogy másként nem megy. Egyébként én belepirultam volna 15-20 éves polgármesterkedés után, ha kapok egy ilyen törvényi szabályozást és van még tennivalóm a törvény végrehajtásával kapcsolatosan. Lefordítsam? Eddig a lakosság kizárásával, -hivatkozva a képviseleti demokráciára - annak feje felett hoztunk róluk szóló döntéseket.
A megalkotott rendelet ezért okozott bennem némi megnyugvást, mert legalább a helyére kerültek a dolgok. Igazad van a levélhordás díjai és a várható aktivitás összefüggéseit illetően, ennek ellenére azt gondolom, hogy október 21. reggelétől - az önkormányzat döntését követően - nyugodtabb a lelkem. Persze ne feledjük, hogy minden törvény annyit ér, amennyit végrehajtunk belőle. És akkor még nem beszéltünk a civil kontroll szerepéről ...
Úgy járok lassan, mint Hofi, amikor kitalálta a "... hogy szavamat szavamba ne öltsem, ..." szófordulatot. - Hogy gondolatomat gondolatomba ne öltsem, a környéken mindent taroló népszerűségi index-szel rendelkező szüreti felvonulás kapcsán tört a felszínre bennem a kérdés, mint…..
Az előző posztban megjegyeztem csendesen, hogy "Dögöljek meg, ha értem!" - Hofi után szabadon. Nos, mai témánk esetében sem vagyok egyszerűbb helyzetben. Egy híres, sokat hallott dakota mondás villog szemeim előtt, mint a gyújtó hibás neon reklám a helyzet kapcsán: "A jó dakota,…..
Itt van bizony! "S szép, mint mindig énnekem." - írja kedvenc költőm, akit nem tudom miért szeretek, de szeretem. Azért szeretem az őszt, - talán a költővel együtt, - mert ebben az évszakban - normál esetben - lenyugszanak a dolgok. A természet is lassan díszét veszti, felénk, a…..
A kép hál' Istennek nem Zánkán készült. Nálunk ilyen irányú problémák nem nagyon vannak. Hogyan került akkor mégis ide ez a felvétel? Településünk turizmusának szimbóluma. Ha nem javítjuk meg a hintát, nem cseréljük ki a törött alkatrészeket, nem festjük le, senki nem ül…..
Zánkanári 2011.04.05 22:28:56
@Varga.Zoltán: Kedves Zoltán! A pannonhalmi borkóstoló biztos vagyok benne, remek program volt, jelen sorok írója is részt vett volna rajta, ha nem éppen áruba bocsátotta volna munkaerejét, már csak a megélhetés miatt. A gondolkodásomat nem is a szakmai hasznossága indította be, hanem az, hogy a vendégek számára ingyenes kóstolót a zánkai önkormányzat finanszírozta. Ha azért tette mindezt, hogy a borkultúrát népszerűsítse, akkor helyi borászt, vagy borászokat részesítettem volna előnyben. -És ezt pont neked magyarázom?
Ha a szórakoztatás volt a cél, pedig kultúrházi programként ez a sanda gyanúm, akkor ezeket a kóstolóprogramokat tisztes belépődíjért szokták szervezni. - Ezt már megint neked magyarázom? Te ezt pontosan tudod!
Mindamellett különösnek tartom, hogy képviselőként nem jut eszedbe polgármesterünk sötét hangvételű expozéja a település költségvetési vitájában, megszorítás hegyeket prognosztizálva. Mindeközben ingyen mulat a nép az adóforintokból. Ez engem egy régi trükkre emlékeztet. Úgy hívták, hogy "Panem et circenses."
Ahogy ez az ősi Rómában is nagy divat volt...
  "A kis Jézus megszületett! Örvendjünk!"Mielőtt valaki azt gondolná "Na, ez a Kanári teljesen megőrült," természetesen tudom, hogy december már odébb van egy kicsit, de a Képviselő testület márciusi ülése kapcsán csendült fel bennem kedvenc…..
Zánkanári 2011.04.03 12:56:59
@világutazó1496: Kedves világutazó1496!
A blog indulása óta ez a problémám! A választási kampányban legfontosabb "szívcsücsök" - a turizmus - a négy év mindennapjaiban szertefoszlik, hogy aztán a következő kampányban újra elővegyük, leporoljuk és elmondjuk róla, mekkora "szívcsücsök". Én úgy látom, azért nem tesz a testület semmit ciklusok óta a turizmus fejlesztéséért, mert nem mer számára ismeretlen terepre tévedni. Mivel a témában a testületi tagok nem kompetensek, csak külső szakértőre hagyatkozva lehetne a fejlesztési irányokról, tartalmakról dönteni. Ezt a kockázatot érzésem szerint nem vállalja be a testület. Ezért topogunk egy helyben. Nem kellene más, mint egy kis kurázsi, politikai bátorság, és persze szándék a falu turizmusának fejlesztésére. Ez jár némi kockázattal - mind kis mértékben anyagilag, mind pedig politikailag, - de így lehetne lendíteni településünk jövedelemtermelő képességén és lakosságmegtartó képességén. (Lásd fiatalok elvándorlása munkahely hiányában.)
Zánkanári 2011.04.03 23:23:50
@zánka: Kedves Zánka! Igen, jól látod, a király meztelen! Mondhatnám azt is, hogy vak vezet világtalant. Erre szeretnék hónapok óta rávilágítani a blogban. Jelentkeztek a feladatra, megválasztattak és felteszik a kezüket anélkül, hogy megpróbáltak volna valamit tenni. Ez a vérlázító az egészben. És négy éven át ők az elöljárók a faluban. Te ezt érted?
Egyébként nem gondolom, hogy Zánkán ne lenne olyan ember, aki ne tudna, vagy legalább ne akarna többet tenni a település érdekében, aki tovább lát a saját érdekeinél. Van!
Nem terveztem, hogy ilyen gyorsan jön a következő bejegyzés, de - amint azt tudjuk jól -  "a téma az utcán hever". Pontosabban manapság az interneten.Teljesen gyanútlanul nézegettem szokásos módon a Zánka TV honlapját információkra éhesen, amikor a hírek…..
Zánkanári 2011.03.30 22:39:22
@világutazó1496: Kedves világutazó1496! Abban én is látnék fantáziát, ha weboldal ügyben alakulna ki településeink között együttműködés. Még a fölött is szemet hunynék, hogy a Zánkaiak 90 %-ának fogalma sincs, hol van Mikepércs.
Zánkanári 2011.04.02 21:18:27
@zánka: Kedves Zánka! Azt mindenki érzi, hogy itt nem Mikepércsről van szó, még kevésbé a mikepércsi emberekről. Véleményem szerint Mikepércs egy magyar település, a maga értékeivel és titkaival, ugyanúgy, mint bármely más település. Itt arról az attitűdről van szó, amit a szocializmus éveiben már megtapasztaltunk: "Az a jó nekünk, amit a vezetők mondanak." Az, hogy nem érted, vagy Te nem ezt akarod, az mindegy.
Az üggyel kapcsolatban rossz érzéseim támadnak. Visszatér a múlt. '90-ben nem gondoltam volna, hogy valaha is Magyarországon újra a sorok között kell majd olvasnunk, de e felé haladunk. És ebben a folyamatban sem Mikepércs, sem Zánka nem számít.
Sajnos!
Kedves zánkai Polgártársak! Ismét igazolni látom a fenti mondást, ami jelzi számunkra azt az erkölcsi magasságot, miszerint attól, hogy Zánka nem egy világváros, képes lehet még nagy teljesítményekre. És íme a legújabb bizonyítéka a tételnek: kicsiny településünk lelkes…..
Zánkanári 2011.03.27 22:16:16
@zánka: Kedves Zánka! Nem történt itt semmi féle "összeesküvés", "megvezetés", egyszerűen az elmúlt időszakban lementem a térképről. Ennyi az egész. Természetesen folytatom a blogot, mert hiszem, hogy szükség van Zánkán egy aktuális, őszinte "faliújságra", ahol az emberek elolvashatnak egy fajta véleményt, és ami ennél fontosabb, megírhatják a sajátjukat.
Az eddigi átlag kétnapi bejegyzések száma biztos, hogy csökkenni fog. Ne azért, mert cserben hagynék valakit, hanem azért, mert ennyi a hír, vagy ennyi időm van velük foglalkozni.
Kérem kitartásodat, őszinte véleményedet!

És semmi összeesküvés elmélet!
 Kedves Zánkanári olvasók!Az elmúlt időszakban sokat foglalkoztunk kicsiny településünk, Zánka egyik gazdasági potenciáljával, a turizmussal. Itt az ideje, hogy vessünk néhány pillantást településünk másik gazdasági pillérére, a borászatra.A téma szempontjából abban a…..
Az előző bejegyzés "étvágygerjesztő" hatása után következzék a lényeg. Azaz, miért tart ott Zánka vendégforgalma, ahol éppen tart?  Azaz a "békaperspektíva alatt kettővel. Pedig nem volt ez mindig így. (Tudjuk az előző bejegyzésből.) Márpedig valami…..
Zánkanári 2011.03.06 00:33:04
@Zánkanári: Egy dolog kimaradt, pedig fontos: Normál esetben az önkormányzatok bevonása a TDM tagságába és munkájába azért lenne fontos, mert az önkormányzati fejlesztések nem baj, ha egy irányba mennek a vállalkozói szándékkal és fordítva. Tehát a legegészségesebb helyzet az, ahol a finanszírozást jórészt magára vállalja a vállalkozói kör, de tagként megjelenik az önkormányzat is. De nem diktátumként, hanem koordinátorként.
Zánkanári 2011.03.07 22:23:04
@orang belanga: Kedves orang belanga! ezt nem gondolod komolyan! A blog véleményem szerint nem a turisztikai koncepció kidolgozásának színtere. Ennek semmi értelme. És tudod, hogy miért? Azért, mert amíg a témában érintettek - önkormányzat, vállalkozások, lakosság - nem ismeri fel a saját érdekeit, illetve annak megvalósítási lehetőségeit, és nem határozzák el magukat, addig alkothatunk mi ketten világbajnok koncepciót, stratégiát és taktikát, tesszük mindezt a saját íróasztal fiókunknak.
Na ennek nem látom értelmét.
Zánkanári 2011.03.08 00:41:37
@orang belanga: Kedves orang belanga! Észrevetted hányan válaszolgatunk a felvetéseidre - őszintén és elhivatottan - a nyilvános platformon?
De szép is volt! Sütött a nap, hét ágra, feküdtünk a füvön nap hosszat, bámultuk a csajokat, nyomtuk a lángost, a palacsintát no meg a sört, és alig fértünk be a strandra. Tele volt mindenféle emberrel.Leginkább magyarral és némettel. Hollandok és dánok is jöttek szerényebb…..
Zánkanári 2011.02.26 14:49:59
@Varga.Zoltán: Kedves Varga Zoltán! "Zánka" borhamisításos írását most olvasom, tehát nem igazán volt lehetőségem válaszolni neki a felvetésre. Mindamellett hadd jegyezzem meg, hogy a blog térben szabad a vélemény. Ha "Zánkának" volt ilyen élménye a völgyben - egyébként egy pincénél nekem is volt! - akkor joga van leírni. Persze ebben az esetben az általánosításnak nincs helye. Ha azt írta volna, hogy a Nivegy-völgyben csupa pancs borokkal találkozott, akkor én most szirénáznék, hogy ez nem igaz. Az, hogy látott pancsolt borokat, ezzel kapcsolatban nem kívánok ellenvéleménnyel élni. Nem voltam ott.
Mindenesetre az én véleményem környékünk bortermeléséről az, hogy az elmúlt években határozottan fejlődésnek indult. Ma már a legkisebb magára valamit adó pincében lehet kézműves, magas minőségű bort találni. No meg persze maradtak pincék a régi állapotban, fejlesztés és beruházás nélkül, akik apáik és nagyapáik 50-100 éves hordóiban próbálják meg a jelen körülmények nagy borát előállítani. Nem fog sikerülni!
Sajnos ez a kettősség jellemzi a Zánkai Borkörzetet, amit legalább magunknak illene bevallani.
Zánkanári 2011.02.26 14:56:07
@Varga.Zoltán: Kedves Vara Zoltán! Az a turisztikai menedzser, akire szükség volna, családapa és dolgozó ember egyszerre. Ezt a munkát pusztán lelkesedésből nem lehet csinálni. Az általad említett példákat nem vethetjük össze az általam felvázolt pozícióval, mert a klubok tevékenysége esetleges. Ha teszik, akkor jó, ha nem, akkor sem érheti szó a ház elejét. Zánka jövője nem múlhat azon, hogy egy klub vezetőnek mennyi a szabadideje!
Zánkanári 2011.02.26 23:52:40
@Varga.Zoltán: Kedves Varga Zoltán! Nem volt soha arról szó, hogy Zánka, mint a nevét viselő TDM szervezet működtetője legyen. Tagként kértük fel, mint annak idején a többi önkormányzatot is. Felismerve a település érdekeit, tagságával tehetett volna valamit a falu gazdaságáért. E helyett mit tett?
Semmit!
Hátráltatta az egész szerveződést, majd amikor hirtelen megváltoztak a finanszírozás körülményei, azonnal kihátrált az egészből. Az utolsó pillanatban! (Polgármesterünk közölte, hogy ha az állam nem lép, akkor mi sem.) Mintha a helyi gondokat az állam tudná megoldani.
Addig is csak "üzemeltetünk!"
Gerinces, előre mutató magatartás, ugye? (Jelzi, hogy mennyire akarjuk az egészet, ...)
Úgy érzem, nagyon innovatív településen élünk, kedves zánkai polgártársaim. Zánka mindig megelőzi a korát, ezt meg kell, hogy állapítsam. Amíg kormányunk napjainkban vívja élet-halál harcát a világgal a totális médiauralom megteremtése érdekében, addig csendes, kicsiny…..
Zánkanári 2011.02.18 21:10:32
@mirr murr: Kedves MM! OK, igazad van, de akkor ne hívjuk Hírmondónak. Nevezzük "Zánkai emlékiratok" - nak. Így már rendben lenne.
Zánkanári 2011.02.19 10:42:38
@lidércfű: Véleményem szerint ez a hajó már elment. A költségvetést február végéig el kell fogadni, hogy ne okozzunk nagyobb bajt.
A helyi médiumok helyzetének problémaköre azonban marad, aminek rendbetételére sokkal több időre és együtt gondolkodásra van szükség. Szerintem itt is a "jobb későn, mint soha" elv érvényesül. Persze mindez akkor igaz, ha a testületben megmozdul valami, leginkább az igény arra, hogy foglalkozzon a problémával és törekedjen egy költséghatékony megoldásra. Addig marad a "tejfehér köd", az utólagos dokumentáció és a lakosság körében eddig tapasztalt érdektelenség.
Zánkanári 2011.02.24 22:57:35
@nyúlcipő: Kedves nyúlcipő! Isten hozott a blogon! Ezek szerint a "Naplós" akció hozott egy olvasót. Ez nagyon ott van a szeren! Kérlek, ne fogd vissza magad! Ha adott témában véleményed van, nosza, had tudjuk meg mi is!
Amit írtál az egyes működő médiákról teljesen egyetértek veled. Egyre inkább elhatalmasodik rajtam az érzés, hogy a jelenlegi önkormányzatunk vagy nem tudja, vagy nem akarja megtenni weboldal ügyben, amit megkövetel a haza. Persze egyik sem jobb a másik lehetőségnél rájuk nézve.
A név-javaslatod teljesen jó, de ha már így vezettük be az oldalt, nem lenne jó azonnal változtatni. Javaslatod egyébként tetszik.
Kommentelő blogtársunk javasolta, hogy Zánka ügyeit illetően a Zánka TV-n és a programturizmus.hu-n tájékozódhatunk. (Nem igazán értettem, miért ne a falu honlapjáról csipegessük a hasznos információkat. Mint ahogy azt sem, miért költünk 200.000,- Ft + ÁFÁ-t - ez most nem…..
Zánkanári 2011.02.06 23:09:50
@Naplemente: Kedves naplemente! A Zoltán által idézett komment tényleg létezik, bár ebben nem állítottál, hanem kérdeztél! És ez nem mindegy. Mindenesetre Zoltán már megint nem a témához szólt hozzá, hanem valami zavaros fejtegetésbe kezdett a nick nevekről, meg az indapass-ról. Kedves Zoltán! Mikor érem meg, hogy egyenes véleményt hallok adott témáról, és nem a hozzászóló személyével foglalkozol?
Zánkanári 2011.02.07 00:07:16
@Varga.Zoltán: Kedves Zoltán! Válaszaid őszinték és egyenesek. A pontos fogalmazás is rendben van. De nagyon hálás lennék, ha mint képviselő a posztok témáiról is leírnád a hasonlóan őszinte és egyenes véleményed! Te vagy az egyetlen testületi tag, aki egyáltalán bejelentkezett a kommentelők közé. Jó lenne, ha a többiek is használnák a felületet a választókkal történő kommunikációra. Az általam felvetett témák Zánkáról szólnak, a falu valós és zömében évek óta húzódó problémáiról szólnak. Erről van véleménye a falu népének, aminek néhányan hangot is adnak kommentjeikben. Nyilván van véleménye a falu vezetésének is. Cáfoljatok rá a háttér megállapodások és alkuk képével körüllengett közélet víziójára, és írjátok meg őszintén az adott problémával kapcsolatos véleményeteket ti is. Vagy úgy gondolod, hogy ez már nem fér bele?
Zánkanári 2011.02.23 23:45:24
@világutazó1496: Kedves világutazó 1496! Engedd meg, hogy idézzelek egy kérdés erejéig:
"... nem hiszem, hogy bárki kockáztatná a "jó hírét" egy ilyen kis összeg miatt.Ha csalni akart volna valaki, ekkora összeg miatt nem nagyon érte volna meg." - Miért, van az az összeg, amiért megérné? ... (hihihihihi!)
(Bocsika!)
 Nagyon jó felvetések születtek a blogon kicsiny településünk közlekedési helyzetével kapcsolatosan az elmúlt napokban. Gratula a kommentelőknek! Köszönet érte! Úgy gondolom, a téma megérdemel egy misét, nem sokára "celebrálom" majd. Jelen bejegyzésnek azonban…..
Zánkanári 2011.02.12 19:34:54
@mirr murr: Kedves MM! Ha ezzel a lendülettel mennek a dolgok Zánkán, hamarosan!
Zánkanári 2011.02.16 22:38:06
@lidércfű: Kedves Lidércfű! Örömmel vettem kommented, mert ha a bejegyzésem Zánka általam legkomolyabbnak ítélt problémájában hatolt "velőig", akkor a hozzászólásod két kézzel ragadta üstökön a lényeget. Ugyanis a hatalom gyenge társadalmi kontroll alatt gyorsan a bennük résztvevők arcára formálja magát. Márpedig Zánkán a demokrácia elmúlt húsz évére jellemző volt a csekély érdeklődés, ezáltal az önkormányzati működés alacsony társadalmi kontrollja. Éppen ezért fontos, hogy valamely formáját működtessük a nyilvánosságnak. Azt gondolom, nevelő hatású lehet!
Adóbevallás! Brrrrr ...! Futkos az emberek hátán a hideg.A gyomor szorítását egy érzés táplálja. A bizonytalanság. Eleget adóztam az évben, vagy itt a végén még rá kell-e fizetnem? Ha igen, mennyit. Ez persze nem mindegy. "És jaj a legyőzötteknek!" Pedig egy aránylag…..
Zánkanári 2011.02.06 13:03:48
@mirr murr: Kedves MM! Nem tudom, hogy borút egyesület képes-e fogadni az 1 %-ot. A Miklós megírhatná egy kommentben!
Elmúlt héten önkormányzati ülést ültek Zánkán. Gondoltam, közel egy hét elegendő lesz a jegyzőkönyv netes közzétételére, de csalódnom kellett. Sajnos ez esetben a Zánka TV sem bizonyult gyorsabb hírforrásnak. A legutolsó önkormányzati ülés náluk 2010. december 15-én…..
Zánkanári 2011.02.04 14:04:22
@vargabor: Kedves Zoltán! Sajnos azt kell, hogy mondjam, nincs igazad. Nekem nem feladatom egy ilyen információt fellelve a neten nyomozni, hogy mi az igazság. A blog dolga az, hogy rávilágítson problémákra. A feladatokat azok helyett, akiknek dolga lenne a jövőben sem tervezem elvégezni.
Nézzük miről szól ez a történet: Az önkormányzat is és az egyesület is közzétette ország és világ előtt az adatait. Az ebben rejlő ellentmondásra hívtam fel a figyelmet. A bejegyzésben általam felvázolt két magyarázat nem vádbeszéd, hanem valóban két lehetséges ok, ami miatt ez az anomália kialakulhatott.
A tálalást pedig kifejezetten elegánsnak érzem. Pontosan azért, mert vádaskodás helyett a bejegyzés felvillantja a lehetőségeket.
Mellesleg jegyzem meg, hogy véleményem szerint elvárható lenne egy hivatalosan közzétett önkormányzati dokumentumtól, hogy pontos adatokat szerepeltessen.
Nem a rossz hír hozójára kell haragudni!
Megszólíttattam! Nem érdemtelenül. Valóban az elmúlt hétvége enyhén szólva csendes volt a blogon. Vasárnap este végig szaladtam a kommenteken, hát mit mondjak, gyorsan végeztem. Szerintem ez volt a blog életében a holtpont, amin ha túljutunk, "Repül a nehéz kő: ki tudja, hol…..
Zánkanári 2011.02.01 22:30:53
@bebíró: A Hofi valójában zseniális volt a maga korában. A halála előtti ősszel láttuk az előadását a Madách kamarában, aktuálisabb volt, mint valaha!
A bejegyzésben felcsapott téma és a kommentedben fellelhető igazságmorzsák is ordítanak a kérdés után: Miért jó ez a falu közösségének, a szavazó polgároknak? Azt gondolják vajon, hogy úgy sem tudunk változtatni rajta - mintha a választás nem erről szólna, - nem is érdekel az egész! Mert akkor rosszul gondolják. Amikor a büdzsé megkívánja, - hasonlatosan az országos politikához - bizony hozzá nyúlnak az adókhoz Zánkán is! Ám gondoljuk végig! A válság dühöngő időszaka már mögöttünk van. Zánka mégsem 2008-ban, vagy 09-ben, esetleg 10-ben emeli az adókat, hanem 2011-ben. Három évvel a válság kitörése után, amikor minden mértékadó elemző lassú emelkedést prognosztizál! Hát nem érdekes?