Regisztráció Blogot indítok
Adatok
drill

0 bejegyzést írt és 13 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mr. Phe, a volt elítélt osztotta meg velünk a börtönben megélt élményeit, ahol mindegy, ha már jogerősen elítéltek, vagy csak előzetesbe kerültél, egyformán szívsz, igaz, előzetesben még munkát sem vállalhatsz. Lefizetett fegyőrök, kivételezett rabok, kokózó…..
drill 2006.08.29 21:40:32
Angus

Nem tudom honnan ismered minden jogi egyetem vizsgáztatási módszertanát, de abban meg tudom erősíteni Leendő jogászt, hogy azon a "patinás" budapesti egyetemen, ahol én végeztem (nevezzük ELTÉ-nek) a legtöbb vizsgát szóban tettük le, és a vizsgáztatók - különböző igazságszolgáltatási szervek, hivatalok praktizáló tagjai, vezetői - tisztességesen belekérdeztek az anyagok minden részébe, úgyhogy igen alapos tudás kellett a ketteshez is. Persze akik nem jártak ezekre a helyekre mindig jobban tudják, hogy mi történik ott "bent", mert van egy haverjuk akinek a nővére, meg a sógoruk lánya, meg hasonló. Mi annyira nem röhögtünk az egészen, afelől megnyugtathatlak.

Másrészt. Ebbe a blogba szerintem olyan emberek írnak be, akik a színrózsaszíntől a mélyfeketéig tartó világképpel rendelkeznek. Van aki úgy gondolja, hogy jó szándékkal a világ megváltoztatható, mások meg úgy, hogy itt már minden mindegy, mert olyan szar minden. Aztán sokan a kettő között vélekednek így vagy úgy.

És akkor jön az én kinyilatkoztatásom. :)
Az hogy a jogászok ma milyenek ebben a társadalomban, nyilvánvalóan nem függetleníthető a pillanatnyi valóságtól, társadalmi állapottól, moráltól, hanem annak egyfajta lenyomata. Vannak akik olyan környezetből érkeznek a "szakmába", hogy rendesen akarják csinálni, meg tisztességesek, meg ilyesmi, és ehhez úgy érzik, hogy meg is van a hátterük. Mások úgy érzik előbb-utóbb, hogy miért pont ők legyenek rendesek, meg egyenesek, mikor a társadalom nem hálálja meg nekik, nem fejezi ki az elismerését a sok tanulásért, meg a fokozott felelősségvállalásért. Na hol az igazság? Vicces módon a jogászoktól most is azt várja a külvilág, hogy legyenek emelkedettebbek, nagyvonalúbbak és minden tekintetben erkölcsösebbek az átlagnál, mert olyan esküt tettek (nem is tesznek olyan esküt, csak a jogszabályokra esküszünk...). Pedig gyarló emberek vagyunk, akik ugyanazt akarják mint mások.

drill 2006.08.31 10:22:00
Mr.Phe

A fentiekhez még csak annyit, hogy általánosságban egyszerűbb - megint csak az élet legtöbb területén - a jól bevált mintákhoz, ha úgy tetszik előítéletekhez, sőt szakmai dogmákhoz nyúlni, mint szembenézni a valósággal, ami sokszor távolról sem igazságos, se erkölcsös, se semmilyen. Ennyiben szinte érthető is, hogy a legtöbben nem kívánják szemétbe dobni a számukra igazodási pontot jelentő tabukat és előítéleteket, hiszen azok olyan jól jönnek olyankor, amikor önállóan kellene dönteni.

Angus

Távolról sem állt szándékomban megbántani, vagy megkérdőjelezni a véleményedet. Az igazsághoz tartozik, hogy én nem büntető területen dolgozom, egy központi költségvetési szerv egyedüli jogi képviselője vagyok, és főként hasonló jogi képviselőkkel, ügyvédekkel kerülök kapcsolatba, akiknek nem kérdőjeleződik meg a szakmai kompetenciája. Ugyanakkor elhiszem, hogy a mostani tömegképzés termel ki egy sor nem megfelelően felkészített kollégát, akik kevéssé szakmai meggyőződésből végezték el a túl sok jogi kar valamelyikét. Tagadhatatlan az is, hogy azért időnként magam is szembe kerülök ilyenekkel, de akkor inkább megkönnyebbülök, mert nem nehezítik meg a dolgomat. :)
Komolyra fordítva, nyilván így van az igazságszolgáltatással ahogyan leírtad, és a hiányzó széklábas példa is rendkívül érzékletes volt. Számomra a jogi oktatásnak és ennek is - de akár az én területemet jelentő kultúrának is - ugyanaz a rákfenéje, a követlezetlen, forráshiányos, szakszerűtlen, sokszor valóban képmutató állami irányítás/beavatkozás, vagy nem is tudom mi a megfelelő meghatározás. Ugyanabból a sebből vérzik mindegyik téma.
Egy nagycsaládos anyuka sajátos nyomozói módszerről számolt be a Zugügyvédnek. Fenyegetőző rendőrök, szülő nélkül megtartott házkutatás, halálra rémisztett gyerekek. Mindez egy talált mobiltelefon miatt  Kedves Zugügyvéd! A következő tanulságos…..
A közbeszerzési pályázati kiírások is okozhatnak meglepetéseket, főleg, ha már előre megvan a kijelölt nyertes. Egy építész olvasónk küldte be a következő izgalmas hirdetményt, amely mögül igencsak kivillan az a bizonyos rohadó lóláb: A tervpályázati hirdetmény csak a…..
drill 2006.08.07 09:54:08
Kedves Gambi és a Többiek!

Azt gondolom, hogy a közbeszerzést gyakorlatban és nap mint nap alkalmazók sokkal jobb módosításokat tudnának javasolni, mint a nagybetűs jogalkotó. Biztos, hogy tele lennénk jó ötletekkel. Ehhez képest a vicc kedvéért érdemes (volt) belenézni abba, hogy a Kbt. január 15-i generális módosításának tervezetét kiknek küldték meg véleményezésre (az ilyenek teljesen esetlegesen törvényjavaslat formában egyben letölthetők az IM honlapjáról). Vagy százhúsz helyre küldték meg a tervezetet, aminek a 85%-a (!) állami szerv, minisztérium, országos hatáskörű szerv vezetője (vagy hogy hívják most) és ehhez hasonló volt. Az ajánlattevőket körülbelül 3 (!) szakszervezet (!) és hasonló érdekképviselet képviselte. Ehhez még annyit, hogy képzelem milyen lelkesen véleményezett egy-egy közigazgatási államtitkár, aki valószínúűleg saját maga az életben nem bonyolított közbeszerzést... Na mindegy.

A közbeszerzési szabályok tényleg nem azokat a célokat szolgálják ki, ami a preambulumban le van írva.

Azt pedig, hogy a közbeszerzéseken való indulás a "nagyok" bulija, nem tudom vitatni, de megint csak azt mondom, hogy profi szakemberekkel felvértezve meggyőződésem, hogy a "kicsik" is sikerrek indulhatnának. Aztán lehet, hogy a kicsik inkább kicsiben csinálják ugyanazt - értsd: az értékhatár alatti beszerzéseknél - amit a nagyok nagyban.

Megint csak azt tudom végkövetkeztetni: ez egy ilyen kifordított belű ország.