Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Zorq

0 bejegyzést írt és 48 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ahogy Európa felett a lelki szemeim előtt egy sötét ködfelleg úszik, úgy itt, Nicaraguában minden olyan derűs és békés. Persze pont a távolság az, ami leginkább elferdíti a tényeket, és a valódi tapasztalás által tudod csak bizonyosan, hogy mi is a valóság. Éppen ezért gondoltam arra, hogy…..
Itt, az Égigérő Építészen cikksorozatban foglalkoztam azzal, milyen lakóházak építése lenne kívánatos a jövőben. A témához az aktuális lendületet a pandémia első hulláma adta: a hirtelen visszavonultság szinte mindenkiben feltette a kérdést, hogy az életforma, amit élünk, hosszútávon fenntartható-e…..
1969.október 29-én kötötték össze egy hálózatba a Los Angeles-i és a Stanford egyetemet. Ezzel kezdetét vette az Arpa (Advanced Research Projects Agency) megvalósulása. A bárki által, bárhonnan konzultálható egyetemi könyvtár, az Intergalactic Computer Network terve Joseph Robnett Licklider…..
Zorq 2019.12.12 05:19:20
Úgy másfél hónapja jelent meg Anita írása a blogon arról, mi az a tíz dolog, ami nem tetszik neki Finnországban. (A Tíz-dolog sorozat írásait egyébként itt érheted el.) A poszt meglehetős vihart kavart, és arra ihlette a Tamperében élő Richárdot, hogy amolyan válaszfélét (vagy ahogyan ő fogalmaz:…..
Zorq 2018.05.31 22:14:04
Az elmúlt évtizedek alatt nekem az volt tapasztalatom, hogy általában nem szólnak meg a finnek, ha törölközőben, tiszta ülőtörölközőn szaunázol, de némelyik szaunának saját szabályai vannak. Viszont a szaunában sem fürdőruhát, sem más ruhát nem illik viselni, higiéniai okokra visszavezethető szokások miatt. Uszodában pedig csak fürdőruhát szabad használni, egyéb ruhatípusokat nem, viszont az uszodajegy árában a legtöbb helyen benne van a fürdőruha bérlése is, ha van hozzá bátorságod.

A támogatott egyetemi menza 2.7 euró és teljesen ehető, gyakran kifejezetten finom. Ebédidőben 7.5 és 11 euró között lehet enni a legtöbb helyen, ebben többnyire a kávé és desszert is benne van. Van még a 15 euró körüli igényesebb kaja, valamint a 20 és 30 euró közötti hipszter ebéd is. Ha vacsorázni mész, az többször drágább.

A finn oktatás csak a finn kultúrával együtt és annak kontextusában értelmezhető. Létezik jobb oktatási rend Magyarországon is, de definiálni kell, mit értünk jobb alatt. Én nagyon meg vagyok elégedve vele, és a gyerekeim is. Tárgyi tudást talán kevesebbet ad adott életkorokban, de az egyetem végére meglesz legalább a paritás. Szerintem nem kell nagy ügyet csinálni az oktatásból, minden országból érkeznek nagy tehetségek, manapság online is lehet ismeretre jutni, és szerintem többet számít az ország kulturális és technológiai kontextusa és tömege, mint maga az oktatás. Minden tiszteletem a magyar tanároké, mert a finn tanárt nagyon megbecsülik és eszközökkel is ellátják, míg a magyar szinte a semmiből csinál szinte annyit vagy esetenként még többet is.

A tömegközlekedés csak pár útvonalon működik jól (ott viszont nagyon jól), az új metróra a buszritkítások miatt mindenki haragszik, de belátom, hogy az adottságok mellett nehéz hatékonyan csinálni. Legalább kevesebbet lopnak, mint máshol. A bérelhető biciklik telepítése pedig tök jó ötlet volt.

Ami nekem itt nagyon tetszik: a finnek pragmatizmusa, megfontoltsága, korrektsége. Ha probléma van, a magyar azt keresi, hogy ki a hibás. A finn először is megpróbálja megérteni a problémát, aztán megoldani, érvekkel és tettekkel. Nem kontrollál, hanem javasol.

Persze vannak negatívumok is. A tél és a nyár nagyon klassz, ha van, pl most hihetetlenül szép idő volt egy hónapon át, de a tavasz és az ősz, valamint a tél eleje kerülendő, legalább egy hétre el kell utazni innen olyankor.

Az emberek naivitása és idealizmusa a politikai korrektséget igénylő témákban finoman szólva is meglepő mértékű - de ne felejtsük el, hogy ez egy nagyon biztonságos ország, itt könnyű idealistának lenni. A konszenzus nagyon fontos, mindenkinek egy véleményen illik lenni, és ez kicsit az agymosottság felé is húzhat egyeseknél.

Az érzelmek elrejtése szintén fontos, bár szerintem nagyon is érzelmes emberek, akár az alkohol okozta, akár bennük van ez az állapot :). Tudják, hogy óvatosak, talán ezért is mennek el inkább az idealizmus irányába.

A kitartásuk és kemény helytállásuk legendás. Jó velük jóban lenni, és nem is nehéz. Büszkék arra, hogy a magyart testvérnépnek tarthatják. Mondta valaki, hogy lehet hogy a magyarok számára ez nem nagy ügy, vagy akár kínos, de nekik fontos, és nekik nagyon jók vagyunk mi is.

Persze a napilapok szapulják a kormányt, de a magyarokkal semmi bajuk a finneknek, sőt.

Végezetül egy ismert paródia arról, hogyan isznak a finnek :)
www.youtube.com/watch?v=NAl9OyGYxOg

Szöveges verzióban (copyright BL): egy finnel mintegy 15 perced van beszélgetni, általában ennyi idő telik el a nyelvet megoldó enyhe spiccesség és a merevrészegség között :). Avagy inni jöttünk, vagy beszélni? :)
Menthetetlenül elkeseredtem, és tudom, hogy ez a keserv nem csak az enyém. Amíg az itthoni burokban telnek napjaim, és csak a gyerekeimmel foglalkozom, egészen más problémák kötnek le. Nem mondom, hogy ezek a küzdelmek könnyűek, de legalább értelmesek. Iszonyú fáradt, de - mindent összevetve -…..
Nagyüzemi gyerekrablás Norvégiában írta: Al Keresztényüldözés a norvég gyámügynél Öt gyerekektől fosztotta meg a norvég gyámügy a román-norvég Bodnariou házaspárt. A vád: "keresztény radikalizmus". A legkisebb gyermek mindössze három hónapos, édesanyja még…..
Zorq 2015.12.11 10:57:18
Embertelen, abszurd, gonosz. Szégyent hoz a szociális dolgozókra és a tanárokra. Ezek az emberiség legalja, kb ugyanott vannak mint az ISIS, meg a Pol Pot félék.

Finnországban majdnem ugyanilyen rossz -- itt mondjuk még mindig a fenyítés az indok, vallási ürügyek még nem játszanak, de simán el tudom képzelni hogy a norvég példa ragadós lesz. A dolgok menete ugyanaz: a tanár, vagy más feljelent, a gyereket kihallgatják, négyszemközt, szájába adnak válaszokat, majd fellépnek. A kimenetel ideiglenes vagy végleges elszakítás, anyagi büntetés, felhajtás.

Az okok között sok minden lehet:

- igazolni, hogy a szervezetnek van létjogosultsága, és a büdzsé indokolt. Évente teljesíteniük kell a normát, és meg is teszik. Mutasson valaki olyan családot, ahol nem találhatnak tetszőleges okot a zaklatásra: ahol a testi fenyítést nem tudják bizonyítani, ott a nem testi fenyítést (akár szigorú tekintet sztoriját) fogják megtalálni. A gyerekek tudják ezt, és sok családban ki is használják zsarolás céljából.

- ideológia, értetlenség, ellenségesség, rosszindulat, bosszú a vallásokkal, más kultúrákkal, kereszténységgel szemben. Ugyanakkor sunyi is, mert pl. a muszlimokkal nem mer ujjat húzni, inkább a keresztényeket basztatja, azok nem ütnek vissza, és a szükséges port ez is felveri.

- személyes bosszú.

A családok elleni be nem vallott háború folytatódik, nemcsak a fentihez hasonló esetek formájában, de az abortusz, válás, egyneműzés, félrekúrás stb normalizálása és kultúrába való szinte kötelező integrálása is. Az eredménye az, hogy sokkal kevesebb család és gyerek lesz (van), mert senkinek sem lesz kedve bevállalni, és a többek között a gazdaság is összeomlik majd, ahogy az már el is kezdődött.
Saját maguk alatt is vágják a fát tehát. Balfékek.
Az utóbbi évek egyik leggyakoribb buzzwordje lett a “smart”, így egyre több terméket dobnak piacra ilyen előtaggal. Ahogy az élelmiszerbolti marketing kutatások rájöttek, hogy ha egy random termékre ráírják, hogy “C-vitaminos”, akkor harmadával többen vásárolják, úgy a…..
Ma 10 éve szállt fel a Wizz Air legelső gépe Katowicéből, amivel egy máig tartó sikertörténet kezdődött. A repülős bizniszben kiugróan magas a csődök száma, itt aztán tényleg csak a legjobbak maradnak talpon. Mindenképp örömteli, hogy épp néhány magyar arcnak…..
  A korombeli fiatalok, ismerőseim, barátaim egy jelentős része pár évvel a diploma előtt vagy éppen a megszerzése után járnak az életben. A baráti beszélgetések alkalmával rendszeresen visszatér az álláskeresés témája. Pontosabban az, hogy milyen nehéz, már-már…..
A Nokia esete nagyon jó példa arra, hogy egyetlen rossz döntéssel - és az ahhoz való kitartó ragaszkodással - sokmilliárdos birodalmak is összeomolhatnak. Mától nincs Nokia, helyette Microsoft Mobile van. Néhány éve még szép számmal akadtak olyanok, akik kerek-perec…..
Helsinki a világ egyik legkellemesebb és leginkább élhető nagyvárosa, az EIU 140-es listáján tavaly például a 8. helyre került. Noha ezen a listán Budapest tavaly csak az ötvenedik lett, a karácsony környékén otthon töltött két és fél hét újfent meggyőzött arról,…..
Zorq 2014.01.10 16:53:28
Az eszrevetelekkel nagyjabol egyetertek, csak nehany megjegyzest tennek, inkabb kiegesziteskent, mint ellenervkent.

2. A kozutak diszkivilagitasa iden (es a valsag utan altalaban) valoban eleg szegenyes Helsinkiben, de az elmult evekben a Mannerheimintie is tudott igy kinezni, mint az Andrassy a kepen. Amugy a finnek inkabb kirakatok es belso terek rendezeseben jok. Talan nem annyira, mint a magyarok, de ez van :).

4. Majd mondd meg, melyik az a vendeglo :). En altalaban ennel lenyegesen dragabban e'tkezem Budapesten, igaz hogy tobbnyire a VI.ker-ben.

6. Az uszasoktatas valoban igen lassu, de az elejen sok idot fektetnek abba, hogy megszerettessek a gyerekekkel. Ebben szerintem jobbak. Az eredmeny sem marad el, a gyerekeink nagyon szepen es stilusosan usznak, ugyan nem lesznek vilagbajnokok, de igenylik es elvezik :). Hasonlokeppen, egyeb sportokban is, sot a zenei kepzesben es altalaban az oktatasban is ugyanez a hozzaallas: elso a megszerettetes, aztan majd kesobb lehetoseg van az elitkepzesre is.

10. A szeretet masik oldalat is erdemes megemliteni, hogy a gyerekek mennyire szeretik az iskolat es a tanaraikat. Az a benyomasom, hogy itt Finno-ban a gyerekek imadnak suliba jarni, erdekes dolgokat csinalnak, szabadsagot es felelosseget kapnak, egyarant kepesek onallo es csapatmunkara is. Mas a szulok es a tanarok viszonya is. Talan tobb a tisztelet es joindulat, mint a kimondott szeretet, de eddig nem tunt fel, hogy nem kapnanak szeretetet az oviban vagy suliban. Ez erosen oktatofuggo is. Itt a tanar hatarozza meg az iskolat. Pl mindharom vilaghiru espooi iskola par tanarnak koszonheti a sikereit, a finn oktatasi rendszernek, amely keretet ad a kibontakozashoz, es a finn kulturanak, amely meg mindig nagyra ertekeli a tanarokat. Pedig aki ma meg mindig tanar Magyarorszagon, az valoszinuleg nagyon szereti a szakmajat es a gyerekeket.
Miniszterelnökünk tudja, mi vezetné ki Európát a válságból, azaz mi vezetne megújuláshoz, szerinte "arra van szükség - ahogyan a történelemben már többször -, hogy Európa visszanyúljon keresztény gyökereihez. Felfogása szerint a kereszténység a cselekvés kultúrája, így…..
Mint minden nagyobb kaliberű tragédia esetében a Newtown-i iskolai lövöldözéssel kapcsolatban is napvilágot láttak már a különböző összeesküvés-elméletek. Én nem kívánok állást foglalni az ügyben, de arra gondoltam, hogy néhány, a világhálón keringő érdekességet…..
Egy Svédországban vendégmunkásként dolgozó bosnyák család a nyugat-boszniai Sanski Most melletti Čaplje faluba utazott, hogy ott töltsék el a rokonaiknál az éves szabadságukat. A légkondicionált járműben töltött hosszú utazást követően – több mint húsz fokos…..
Sorra jelennek meg az újabb és újabb hírek a különböző mesterséges hasnyálmirigy fejlesztésekről. Nem csoda, hiszen olyan kütyüről van szó, ami egy csapásra lenne képes pótolni az inzulintermelő béta sejtek funkcióját - ami jó a cukorbetegeknek, meg persze a forgalmazó…..