Regisztráció Blogot indítok
Adatok
verdestamas

58 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Képzeld el, hogy bevisznek a pszichiátriára, mert a szomszéd szerint öngyilkossággal fenyegetőzöl. Kopog a rendőr, te ajtót nyitsz, majd némi huzavona után bevisznek a János kórház pszichiátriájára a zárt osztályra. Érkezés után kapsz egy szurit, majd elsötétül a kép. Hasogató fejfájásra ébredsz.…..
verdestamas 2017.02.23 09:16:31
@SzabPan: Ez így van, a legtöbb általam ismert esetben sem másokra, sem önmagára nem volt veszélyes az érintett ember. Vannak ilyen esetek természetesen, de sajnos nem erre használják a legtöbbször.
Elhinnéd, ha azt mondanám, hogy az emberminisztériumban szerethető és fogyatékos emberek életét jobbá tevő programot dolgoztak ki, amelyet képtelenek végrehajtani, mert egy csökönyös hivatal megbénította az apparátust? És mit szólnál ahhoz, hogy a kitartó hivatal képes megtáncoltatni az EU-s…..
verdestamas 2016.10.14 05:52:31
@ostvan1: Természetesen tiszteletben kell tartani a bent élő emberek akaratát, valóban vannak olyanok, akik 10-20 év után már nem akarnak kiköltözni. De azzal, hogy az intézeteket nem zárják be, a következő generációk számára is az intézeti életpályát jelölik ki. És ha ezt teszik, 10-20 év múlva köztük is lesznek olyanok, akik nem akarnak kiköltözni. Erre az esetre remek megoldások vannak, például ha egy lakó ragaszkodik az intézeti életvezetéshez, fel lehet ajánlani neki másik intézetet a meglévő 150-ből.
verdestamas 2016.10.14 05:56:58
@morph on deer: Ha mindenki használt Suzukival jár a városban, nem fogják szeretni azt, akinek az állam egy vadiúj Volvo-t ajándékoz. Ez az ajánlás két dolog miatt fontos: egyfelől Kanadától Hollandiáig azt tapasztalták, hogy növeli a fogyatékos emberekkel szembeni előítéleteket ha az átlagosnál jobb minőségű ingatlanokat kapnak. Itt nálunk egy másik ok miatt is fontos: ha fele annyi pénzt költenénk egy emberre, akkor kétsze annyian hagyhatnák el az intézeteket. A pazarlással ezreket fosztunk meg egy jobb élettől. Akadálymetesítésre a legtöbb helyen nincsen szükség: ezekben az intézetekben nem mozgáskorlátozottak, hanem értelmi fogyatékos személyek élnek.
Mióta élsz itt? Néhány hónapja vagy már 10 éve? És néha belenézel a tükörbe, és elmondod magadnak, hogy elvették a méltóságod. És egyre halványabb az arcod. Pedig volt életed. Volt munkád. Volt kereseted. Volt családod és voltak barátaid. Volt szabadságod, lakásod, kocsid. De most az intézet…..
verdestamas 2016.09.15 21:09:47
@antisystem: Persze, ilyen is van. De ez nem mond ellent annak, hogy ha van rá lehetőség, akkor érdemes megpróbálni, mert a külső kapcsolatok nélkül szinte lehetetlen megmaradni kint.
verdestamas 2016.09.15 23:00:55
@antisystem: Ebben az esetben nyilván nem azzal a családtaggal érdemes felvenni a kapcsolatot, akiről tudod, hogy reménytelen, hogy számíthass rá. Lehet keresni barátokat vagy más rokonokat. Nekünk az a tapasztalatunk, hogy aki nekiugrik, és végighívja a saját telefonkönyvét, talál majd valakit, aki előbb vagy utóbb legalább egy kis lelki támaszt ad neki. Ebben az elszigetelt helyzetben pedig ez is hatalmas erőforrás.
Ha súlyosan, halmozottan fogyatékos a kisfiad, az iskolaév első napja csalódást okozhat neked. A szomszéd fia csinos mellénykében vágtat az évnyitóra, de előttetek talán bezárják a gyógypedagógiai iskolákat is. Vannak, akiknek sikerül, és vannak, akik kimaradnak. Sokan eltévedtek már ebben a…..
verdestamas 2016.09.07 15:30:50
@kommentes nikk: Köszönöm a felvetést. A halmozottan sérült gyerekek oktatását a gyógypedagógiai iskolarendszeren belül kellene megoldani. Ez talán nem elég világos az írásból, beillesztem mindjárt, hogy egyértelmű legyen.
verdestamas 2016.09.07 15:48:51
@kommentes nikk: A felvetés egy normális világban nonszensz lenne. De nálunk a szakvélemény 2 tényezőtől függ: a gyerek állapotától és az iskolai kínálattól. A szakértő csak olyan ellátóformát javasolhat, ami rendelkezésre áll. Ha nincs iskola, akkor sorolják ebbe a kategóriába. Ezért nem nonszensz a javaslat, mert a besorolás maga jogfosztottságot eredményez. Miközben a szakértőnek arra is lehetősége van, hogy leírja, hogy milyen fogyatékosságai vannak a gyereknek, és iskolai ellátást javasoljon.
verdestamas 2016.09.08 17:28:22
@Andras Fabian: Köszönöm, András. Az igazság az, hogy nincsen ebben éles álláspontom, mert mindkettőre láttam jó és rossz példát is.
Ha fogyatékos a fiad vagy a lányod, gyakran irgalmatlan nehéz lehet az életed.  Talán még mindig azt kérdezgeted magadtól, hogy miért éppen a te gyermeked sérült meg. De biztosan eleged van a szánakozó pillantásokból és a lesütött szemekből. Torkig lehetsz az iskolákkal és óvodákkal, ahová nem…..
verdestamas 2016.07.19 13:12:18
@Kisebbség: Nem értem a hozzászólásodat pontosan. Hogyan kellene segítenünk?
A végére érhet lassanként az először 2009-ben útjára indított intézménytelenítési program első szakasza, amelyet az Európai Unió forrásaiból valósít meg Magyarország. A program célja, hogy fogyatékos emberek nagy létszámú bentlakásos intézetei helyett a helyi közösségbe integrált lakhatási…..
Idősödő, hányattatott sorsú és szociális otthonban élő hölgy ügyfelünket két éve akarja gondnokság alá helyeztetni a gyámhivatal – egyértelműen a szociális otthon fellépése miatt. Ép értelmű, 8 éve minden pszichiátriai tünettől dokumentáltan mentes, ezért elsődlegesen a cselekvőképesség teljes…..
Korábbi bejegyzésünkben egy fiatal izomsorvadással küzdő nő történetét meséltük el, aki házi ápoláshoz szeretett volna igazolást kérni háziorvosától. A háziorvos azonban ahelyett, hogy segített volna neki, a gyámhatósághoz fordult, és kérte gondnokság alá helyezését annak érdekében, hogy akarata…..
Például lehetetlen érdemben fellebbezni, ha valakinek a pszichiátrián elrendelik a sürgősségi kötelező gyógykezelését. Nem azért lehetetlen, mert ilyenkor nincs helye fellebbezésnek, hanem azért, mert az eljárási szabályok szerint akár 27 napba telhet, mire valakinek a lakásába kipostázzák a…..
Eszter 25 éves, súlyos izomsorvadással élő, mozgásképtelen nő, aki szüleivel él egy főváros környéki kistelepülésen, tisztes szegénységben. Szülei mindeddig ápolták és gondozták, azonban édesanyja, aki eddig egész nap otthon volt vele, munkát kapott egy helyi cégnél, és szeretett volna…..
verdestamas 2015.09.30 11:31:44
@bm613: A mi álláspontunk szerint a legtöbb esetben a mentálisan sérült embereknek sincs szükségük gondnokság alá helyezésre. Sőt, voltaképpen senkinek nincs rá szüksége abban a formában, ahogyan az ma Magyarországon működik. A témával foglalkozó civilek és szakemberek között konszenzus van abban, hogy amit gondnokság címszó alatt csinálnak ma, az sokkal inkább jogfosztás, mint támogatás, és nincs rá szükség. Az, hogy valakinek van-e pszichiátriai diagnózisa vagy nincs, ebből a szempontból közömbös. Ez nem azt jelenti, hogy nincs szüksége egy fogyatékos embernek segítségre, csak azt mondjuk, hogy a gondnokságot nem nevezhetjük segítségnek. Itt van erről egy részletesebb anyag: tasz.hu/fogyatekosugy/joghalal-az-uj-ptk-ban
Súlyos jogsértés, hogy a fogyatékos személyeket a gondnoksági eljárásokban a bíróságok megfoszthatják választójoguktól. Az adatok azt mutatják, hogy a bíróságok egyre ritkábban élnek e jogukkal. 2012-2013-ban közel tízezer ember kapta vissza választójogát. Mintegy 40 ezren ugyanakkor továbbra sem…..
“Nem tudom mit akarnak, ő nem írhat alá semmit” mondta indulatosan a gyámhivatali ügyintéző, mikor ügyvédünk az asztalára tette a meghatalmazását, és kérte a gondnoksági eljárással kapsolatos összes dokumentációt. Az ügyintéző magyarázni kezdte: fogjuk már fel, ügyfelünk értelmi fogyatékos, azért él…..
verdestamas 2015.02.11 12:23:53
@Morrancs: Jogos a felvetés. Készítünk majd egy könnyen érthető, rajzos információs füzetet, amit az intézetekben és a családban élő gondnokság alá helyezett személyekhez is igyekszünk eljuttatni. Illetve a fenti konkrét esetben értesítettük az illetékes gyámhivatalt, hogy az ügyintéző helytelen információt adott a kliensének, aki emiatt majdnem elesett a képviselettől, és ezért a jövőben figyeljenek oda erre jobban.
verdestamas 2015.02.11 12:26:36
@jog-ász: Nonszensz volna. Nem hiszem, hogy van okunk különbséget tenni ügyvédi meghatalmazás és ügyvédi meghatalmazás között annak alapján, hogy fogyatékos személy adta vagy nem.
Az otthoni ápolásról írt két korábbi bejegyzésem arról szólt, hogy milyen célkitűzéseket nem érdemes támogatnia a fogyatékos embereknek és szövetségeseiknek. Most arról írok, hogy mit érdemes támogatni, és mit tehetünk azért, hogy ezek ténylegesen megvalósuljanak...
A TASZ jelenti Fogságban 2014.10.16 10:25:17
Évának tavasszal adták tudtára, hogy el kell hagynia a taktamákonyi szociális otthont. Némi telefonálás után Harmathegynek vette az irányt, az ottani bentlakásos intézet ugyanis arról tájékoztatta, hogy tudnak számára férőhelyet biztosítani. Útközben rosszul lett, a mentők pedig a gyatrapusztai…..
A TASZ jelenti Ki ülhet a fotelbe? 2014.10.14 11:24:16
A pszichológusok foteljeiben a szegényeknek csak nagyon ritkán jut hely. A társadalmi különbségeknek az egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférésben való leképeződése régóta ismert témája a pszichoterápiás és szociológiai irodalomnak. Magyarország ebben a tekintetben nem különbözik jelentősen…..
verdestamas 2014.10.16 09:26:09
@zalkazs: Köszönöm szépen az információt!
“Aztán végül csak elkezdtem megint szedni azt a kurva gyógyszert, hogy anyám végre leszálljon rólam. Ment a turbó hiszti, hogy ha nem veszem be, megint bajt csinálok, és hogy ugye nem akarok kikötni a pszichiátrián, és hogy ha így viselkedem, ő leveszi rólam a kezét, és mehetek majd gondnokság alá,…..
A mentális zavarokkal élő személyek a magyar társadalom egyik leginkább kiszolgáltatott, vaskos rétegét képezik. Kevés igazi segítségre számíthatnak, és ki vannak téve a megbélyegzés és a kirekesztés veszélyének is. Bálint naplója ebbe a világba ad betekintést...
Az otthoni ápolás zsákutcája című bejegyzésre érkezett erős reakciók miatt úgy gondoltam, érdemes még egyszer körüljárni a kérdést. Az alábbiakban amellett érvelek, hogy az ápolási díj felfutása mögött a szociális rendszerből való kimenekülés, a megroppant munkaerő-piac, nem pedig a felhasználók…..
verdestamas 2014.08.29 10:27:48
@Bombibaba: Magam sem írtam, hogy egyenes és szükségszerű összefüggésről lenne szó, de teljesen jogos a megjegyzés.
A fogyatékos személyek kirekesztődésének a nagy létszámú intézmények a fő letéteményesei. Az elszigetelődés azonban családon belül is kialakulhat, és van olyan társadalompolitikai megoldás, amely éppen az ilyen típusú kirekesztődésnek kedvez. Ezért kell nagyon óvatosan bánni az olyan törekvésekkel,…..
verdestamas 2014.08.19 13:51:15
@BigPi: Itt van egy részletes, nem túl hosszú állásfoglalás a témáról: www.esely.org/kiadvanyok/2011_2/06dokumentum.indd.pdf Ez pedig egy korábbi bejegyzés a lakóotthonokról: ataszjelenti.blog.hu/2013/07/30/intezet-e_a_lakootthon#more5433189
verdestamas 2014.08.28 09:24:32
@Rátóti Mutyikos: @Ilday:
Melyik településről van szó? Meg tudja osztani velem az ápolási díjat megszüntető rendeletet?
"Hat évig ültem a sarokban, és csorgott a nyál a számból a betegségem, és a gyógyszerek miatt, amiket kaptam. Nem volt semmi reményem, hogy még tehetek valamit az életem hátralevő részében." A Hugarafl megrázó filmjében egy izlandi férfi történetét ismerhetjük meg, a pszichiátriai diagnózistól való…..
verdestamas 2014.03.10 08:43:52
@Skinner_: Készítettünk hozzá angol és magyar nyelvű feliratot, nálam működik. Feltettem a filmre most egy szövegbuborékot, mutatja a gombot indításkor, ahol be lehet kapcsolni.
Egy roma gyerek két és félszer nagyobb eséllyel kerülhet gyermekvédelmi szakellátásba, mint nem roma társai. Az értelmi fogyatékos gyereket nevelő családok több, mint kétharmada a létminimum alatt él. Csak két megállapítás arról, milyen esélyekkel indulnak a fogyatékos és roma gyerekek ma…..
Állását veszítheti az agorafóbiás bíró, a depressziós bírósági fogalmazó, a tájékozódási zavarral küzdő közjegyző akkor is, ha alkalmasságukat megvizsgálták, és munkáját makulátlanul végzik. Nincs biztonságban a saját pénzügyeit nehezen intéző ápoló sem. Nem az agorafóbia, a tájékozódási zavar, a…..
A TASZ jelenti Az elválás kínja 2013.11.20 17:14:12
„Magyarországon ez egy bevett szokás, hogy ha beteg a gyermek, akkor annak intézetben a helye, és kész..." - mondja Réka, a film készítése óta az intézetben betegség következtében elhunyt Tomi édesanyja. Mert a halmozottan fogyatékos gyerekek szülei sokszor csak látszólag dönthetnek arról, hogy…..
Kulturálódásra, utazásra, szórakozásra egyáltalán nincsen lehetőségük. Ruhát évek óta nem vásároltak, új szőnyegre időtlen idők óta nem telt, a gyereknek tudnak néha egy-egy új játékot vásárolni, ételt csak az akciós polcról, kevés gyümölcs és ritkán hús, inkább tészta, krumpli és rizs. Ami van, az…..
verdestamas 2013.10.31 08:39:51
@Szúnyog: Azoknak, akik gondnokság alá vannak helyezve, ma nagyjában 50 ezer embernek. A népesség, akikről a bejegyzés szól, részben nem szavazhat. Lásd erről: www.valasztasirendszer.hu/?p=1942410
Minden rendben ment addig, amíg a Bélapátfalvai szociális otthon a város szélére zárta el a több, mint 300 fogyatékos és idős lakót. Miután azonban egy EU-s projekt keretében lehetőség nyílt az intézet bezárására, először Bélapátfalva, most pedig Szilvásvárad lakosainak többsége akar megszabadulni…..