Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Winston Smith

0 bejegyzést írt és 1206 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Levelet kaptunk, Csiszár Jenőtől, nem közvetlenül persze, nem vagyunk olyanban, és mivel nekünk is szólt, hát leközöljük, így tisztességes. Egy megjegyzésünk azért van: a műsorvezetőt kerestük telefonon, három számát ismertük, ebből az egyiken nem ő vette fel, hanem egy…..
Winston Smith 2014.08.19 07:09:10
@sixx: Azért vicces, amikor megsértődsz, hogy Mizantróp fogadatlan prókátorként beleugat a dolgodba és minősíti a munkádat, tekintve hogy te napi rendszerességgel pont ugyanazt teszed a média mindenféle termékével, nemritkán elég éles, akár sértő kritikát fogalmazva meg (amúgy az esetek nagy részében nem ok nélkül - de ez most pont nem lényeg).

Hja, ilyen fránya dolog ez a szólásszabadság: a fikázókat is fikázzák néha... Felháborító, tényleg.
Sziasztok! Mostanában két olyan bejegyzést is láttam az Urbanistán amelyek budapesti védett épületek ablakaival foglalkoztak, úgyhogy gondoltam küldök pár fotót a lakásommal szemben lévő ház hátsó homlokzatáról. A nyílászárók egy részét lecserélték modernre, ami nem is…..
Először Jake E. Lee jön Budapestre a Red Dragon Cartel nevű csapatával. Ők május 5-én lépnek fel az A38-on. Pár hónappal később, augusztus 1-én pedig Gus G. lép fel a szólólemezével a FEZEN-en. Előbbi úgy kötődik Ozzyhoz, hogy olyan klasszikus lemezein játszott, mint a Bark…..
Aki építkezni akar, vagy a már meglévő lakását bővíteni, számítson arra, hogy kenőpénz nélkül igencsak hosszadalmas eljárás elébe fog nézni. A hitelfelvételhez sem árt némi ösztönző erő, de az is jó, ha csak ismerünk egy korrupt bankigazgatót, aki úgyis tud hitelt adni,…..
Winston Smith 2014.02.27 16:35:23
@VT Man: De legalább utána korrekt volt és nem az "oldjuk meg okosba'" megoldást választotta.
Évszázadok múltán a történészek meg fogják állapítani, hogy volt itt egy nép, amelyik annyira rettegte a valóságot, hogy saját törvényekkel próbálta felülírni azt saját kényelmére. Jöjjenek velem, ismerjék meg az új dimenziót, a rezsi dimenzióját, ahol a szeretet fűti a…..
Winston Smith 2014.02.26 12:18:35
@hümhüm: "Az indokolatlan túlköltségeket nyilván nem lehet máshogy kívülről megfogni, mint árfixálással ill. árcsökkentéssel." Egész pontosan árellenőrzéssel, ahogy az eddig is működött: összehasonlították pl. a különböző gázszolgáltatók költségelemeit, és a legjobb gyakorlatot vették alapul az árak megállapításánál.

Csak éppen ha minden állami lesz, akkor nem lesz mit mivel összehasonlítani, így be kell nyelni, ha az állami monopólium azt mondja, hogy ezt a feladatot csak x db gázóra-leolvasóval/vonatkerék-kopácsolóval/irodistával lehet megoldani.

"Ugyanis az amortizációs költséghányad pontosan azta célt szolgálja, hogy egy meghatározott idő alatt egy beruházás teljes összege visszatérüljön, azaz a beruházás megújítására ismét legyen forrás."

Na ja. Egészen addig, ameddig az árak fedezetet nyújtanak az indokolt üzemeltetési költségekre és az amortizációra. Márpedig nem erre halad a világ...
Winston Smith 2014.02.26 12:57:01
@Myrath: És még ha a 19 milliós prémcsik lettek volna a legnagyobb problémák... Nagyobb gond, hogy a legnagyobb állami cégeknél milliárdok mentek/mennek el korrupcióra, valamint 10 milliárdok a szakmaiatlan, hülye döntések miatt...
El tudja képzelni, hogy az ukrajnai és a boszniai zavargások következtében, a közeljövőben teljesen békésen, helyi népszavazásokat követően gyarapszik Magyarország területe és lélekszáma? Pedig nem teljesen kizárt. Ne gondoljunk egy teljes Trianon revízióra, a várható…..
Winston Smith 2014.02.23 19:09:17
@GERI87: Abból az állításodból indultunk ki, hogy "Kelet-Európában több államnak érdeke a jelenlegi határok megtartása mint fordítva."

Ezt cáfoltam az érintett országok érdekeinek a konkrét áttekintésével. Ettől persze még tény, hogy a nemzetközi közösség jelenleg alapvetően nem támogatja a határok módosítását, illetve az érintett közép-kelet-európai országok esetében sem egyértelmű a helyzet (pl. Románia is kelet felé támogatná a határmódosítást, de a nyugati határa esetében nyilván eltérő a véleménye), de az mindenképpen kijelenthető, hogy nem csak Magyarországnak lenne érdeke a határok etnikai alapú felülvizsgálata. (Sőt, nem is elsősorban Magyarországnak lenne érdeke, hanem leginkább az megosztott országok, így Ukrajna és Bosznia lakóinak lenne ez az érdeke.)
Winston Smith 2014.02.24 00:24:46
@GERI87: Kis barátom, szövegértésben még van mit fejlődnöd...

Felsoroltam, hogy ezek az országok mit akarnak. És ezek nem marginális szélsőséges csoportok vágyálmai, hanem aránylag széleskörű támogatottságnak örvendő, néhol (fél)hivatalosan is támogatott elképzelések.

Azt egy percig nem állítottam, hogy ezek a vágyak reálisak. De attól még léteznek, ez ténykérdés.
Winston Smith 2014.02.24 00:33:11
@turbólyuk: Kárpátalján kb. 150 ezer magyar él (döntő részben a határ 15-20 km-es körzetében), ez a jelenlegi Magyarország lakosságának 1,5 %-a. Elméleti síkon is csak ennyi "gyarapodással" lehet számolni (és ennek sincs sok esélye), az egész Kárpátalja úgysem kerül vissza.

Az NDK lakossága az NSZK kb. 20 %-ának felelt meg. Más nagyságrend...
Február 4-én Tuzlában gyárfoglalási hullám kezdődött, miután az előző napok gyárbezárásait követően több ezer ember került az utcára. A tüntetők a gyárkapuk eltorlaszolásával eredetileg a berendezések elszállítását akarták megakadályozni, azonban három napon belül…..
Újra halottak vannak a kijevi utcákon - de hogyan jutott ide Ukrajna? Kelet és Nyugat közötti őrlődés, egy "kompország", amelyik hol az egyik, hol a másik pólus felé húz, de mindig pórul jár. Korrupt, még a mi mércénk szerint is nagyon korrupt politikai elit és erős belső…..
Azokat a műsorokat szeretem igazán, amik nem akarnak többek lenni annál, amik. A Nagy Duett speciel pontosan ilyen. A stábnak esze ágában sincs másnak beállítani a profikból, félprofikból, amatőrökből és Fekete Lászlóból álló szereplőgárda tevékenységét, mint ami…..
Winston Smith 2014.02.11 12:10:14
@huncut_kata: Na ja, tény, hogy az amatőröknél nem elvárás a zámbódzsimmis 8 oktáv, de egyik-másiknak annyira fahangja volt, hogy mindenkinek jobb, ha a hangmérnökök óvatosan bánnak a potikkal. A műsor vicces meg minden, de a (túlzottan) hamis karaokezást józanul elviselni nem mindenki képes...
Egymást érik a hibák a szocsi olimpián. Az olimpia a tervezett négyszeresébe került, de még így se Putyin sikerét demonstrálja. Hanem az autokratikus, korrupt rendszer gyengeségeit, ahol a horribilis pénzköltés ellenére az újságírók szállásainak harmada nem készül el időre,…..
Winston Smith 2014.02.09 21:13:54
@igazi hős: Nem azt mondtam, hogy már van kész ilyen erőmű, hanem azt, hogy ez marhára nem kísérleti erőmű.

Egyrészt azért, mert - ahogy írtam is - ez az Areva kereskedelmileg elérhető erőműve, ezt kínálják Magyarországnak is. Ez nem kísérlet, ez maga a termék.

Másrészt a "kísérleti" azt jelenti, hogy az valami radikálisan új dolog, és ezért ott bizony előfordulhatnak komoly mellényúlások. Az EPR nagyon nem az, hanem az eddigi Framatome erőművek továbbfejlesztett verziója.

BTW, AES 92-ből per pillanat hány van kereskedelmi üzemben?
Winston Smith 2014.02.09 21:36:19
@Winston Smith: Izé, AES-2006-ot akartam kérdezni.
Winston Smith 2014.02.09 23:15:24
@pneumónia: A "rábökünk a nyertesre, majd az összes iratot titkosítjuk" c. megoldásnál egy nemzetközi tender azért egy kicsivel transzparensebb...
FUTUR A RABUL EJTETT FIDESZ 2014.02.06 15:47:52
Tud valaki jobb okot az ország elhagyására annál, mint hogy ezek a elkezdenek atomerőművekkel baszakodni? Orbán köre végérvényesen rabul ejtette a Fideszt, ami még jól is elsülhetett volna, ha Viktor úgy dönt, nem hagyja magát, és egy megújult, működő Magyarországot épít,…..
Winston Smith 2014.02.07 14:14:27
@♔batyu♔: Az IMF hitelt is hitelből fizettük vissza...

Amúgy mindenképpen szükség lett volna hitelre, de semmi bizonyítékát nem látom, hogy ez a legjobb konstrukció.
Winston Smith 2014.02.07 14:25:50
@ursus artos: Végighallgattam, azért elég sok hülyeséget is beszélt. Pl.: szerinte Bajnai rendelte el a Paks II. projektcég megalapítását - ehhez képest az MVM honlap szerint 2012. júliusában alapították meg a projektcéget...

Nem akarom csesztetni szegény jószándékú öreget, de ő már abban a korban van, hogy jobban tenné, ha az unokákkal játszana. (Amellett hogy egyértelműen Fideszes szervezet vezetője az öreg, csak rá kell nézni a honlapjukra - kb. annyira független a véleménye, mintha a Fidelitast kérdeznénk.)

Ezzel együtt is sokmindenben igaza van - Paks II-re szükség van, csak nem biztos hogy most és nem biztos hogy pont az oroszokkal. És nem nagyon nyugtat meg, hogy az összes vonatkozó dokumentumot titkosították...
Winston Smith 2014.02.08 00:43:54
@különvélemény: Ezek szerint újdonságot mondok neked azzal, hogy az ÁKK (Államadósság Kezelő Központ Zrt.) MINDEN HITELFELVÉTELT MEGVERSENYEZTET.

A jelenleg meghirdetett állapapír aukciók itt találhatók: www.akk.hu/object.04df0373-9876-446a-94da-9b6d18ddcfb7.ivy

Örülök, hogy ezzel is hozzájárulhattam a közgazdasági ismereteid bővítéséhez.
Megfújatnak a rendőrök, de minek. Nem mindig derül ki, hogy mennyi alkohol van a véredben. Kapcsolódó cikkünk kommentposztja...
Winston Smith 2014.02.07 09:33:20
@Swind: Ausztriában (+Franciaországban, Németországban) hagyománya van a kulturált alkoholfogyasztásnak. Tehát az ember megiszik egy pohár sört/bort ÉS NEM TÖBBET, majd utána megy az élet tovább, az illető vezet, dolgozik, stb.

Magyarországon inkább az lenne, hogy "na még egy kupicával Józsikám, úgyse jár erre rendőr, meg egy keveset amúgy is lehet inni". Egyszerűen Ausztriában kicsi az esélye, hogy az egy pohár sörből három lesz és úgy vezet haza a fószer, míg Magyarországon ez sokkal jobban előfordulhat.
A 3. rész végén említettem az óriási, 5-6 pótkocsis, bányadömperek helyett dolgozó ércszállítókat, amelyek a világ legnagyobb, rendszeresen használt kamionjai. Rendben, de mi van a nem rendszeresen használtakkal? Íme: Ahogy az autóknál is zajlik a verseny a gyártók,…..
„Az emberek többsége nem a pénzért, hanem azért dolgozik, hogy értelmesen töltse az idejét.″(Vásárhelyi Mária) Gyerekeknek 25, felnőtteknek 50, várandós nőknek 75 ezer forintos alapjövedelem havonta. Feltétel nélkül. Erről az elképzeléséről tartott…..
Winston Smith 2014.01.14 00:48:34
@Exploiter: "Egy konkrét számítás kell hozzá, ha valaki ezzel kampányolni akar."

Ööööö... Ez eddig nem volt feltétel. Kis hazánkban a kampánynak az a lényege, hogy a politikus bemond valami hülyeséget (lesz ingyensör, ingyenebéd, örökélet), a sok hülye meg rá szavaz. Lásd 100 napos program vagy a vizitdíj eltörlése. A háttérszámítás csak egy olcsó kapitalista trükk, hagyjuk meg a hanyatló nyugat ópiumának!
Winston Smith 2014.01.14 10:44:34
@Nemzeti Dohányos: "Kész. Áprilisban szemenköpöm magam, és elmegyek a fideszre szavazni."

Na ja, a balos "értelmiség" bármikor képes bebizonyítani, hogy mindig van lejjebb...

A FIDESZ nagy szerencséje, hogy ilyen semmirekellő ellenzéke van.
A legtöbbet hangoztatott érvelés ma a Fidesz közvélemény-kutatások szerinti töretlennek tűnő vezetését tekintve, hogy a jobbközép pártnak nincs megfelelő kihívója. Ennek több oka is van: a baloldal töredezettsége, az erős vezető hiánya, az MSZP–SZDSZ-kormányok…..
Winston Smith 2014.01.10 14:00:05
@bgp: Mivel a választópolgárok többsége szocialista ("a kádári kisember"), így egy választást nyerni akaró populista párt is értelemszerűen szocialista propagandát folytat.

Gyakorlatilag a kereslet megteremti a kínálatot...
Winston Smith 2014.01.10 14:01:54
@teknős: "A posztoló nem említette a gyereket nevelő középréteg tehermentesítésére tett erőfeszítéseket, nagycsaládosként öngyilkossággal ér fel a baloldalra szavazni, mert jelentős jövedelem kiesést jelentene a baloldali pártok támogatása. Nem nehéz józan ésszel belátni, hogy inkább az adófizetőket termelő réteg támogatása kedvez az országnak, mint a segélyezettek stratégiai gyerekeinek születését elősegítő intézkedések. ( adókedvezmény vs. családi pótlék)"

Ebben igazad van, ez a kevés valóban nem szocialista típusú intézkedés egyike.
Winston Smith 2014.01.10 14:38:31
@Perihelion 2014: 94 uán még más volt a taktika, akkor még a jobbközépre mentek... 2002 után vették le, hogy túl sok a választópolgárok között a nyugdíjas és a "kádári kisember", onnan kezdődött a balratolódás.

2002-ben - az MSZP-s mintából "okulva" - tanulta meg a FIDESZ, hogy itt legegyszerűbben választást nyerni felelőtlen osztogatással lehet.
Hamarosan átadják a négyes metrót, nagy az öröm, lesz nemzeti színű szalag, rengeteg sajtófotó, megajándékozott első utas, életében először metrózó politikus, nagyívű beszédek. Csúnya dolog ebbe belerondítani, most mégis megtesszük. Ennek mindössze egy oka van: a négyes…..
Nagyot fog csalódni az állam, ha komolyan azt hiszi, hogy az állami alkalmazásban dolgozó mérnököktől jobb teljesítményt várhat, mint a magántervezőktől. Nincs értelme hivatalnokokat csinálni a mérnökökből. Tiltakozik a mérnökkamara is; kár, hogy nem egészen hitelesen. A…..
Winston Smith 2013.12.19 21:31:42
@Tündér_Lala: "Azt szeretnék, ha a "mérnökök" síkföldi alagutat és viaduktot álmodnának továbbra is ?
Világos, hogy az állam komplettirozza és esetleg dobja vissza a nem megfelelő (nagyon kreatív) terveket. Ennek pedig felelőse lesz."

Nem azért lett síkvidéki viaduktunk, mert a magánszférából érkező tervező rosszul tervezett, hanem mert az állami szférából érkező megrendelőnek ez volt az igénye és ezt terveztette meg vele. Mondanom sem kell, az igények meghatározása során nem feltétlenül a közérdek elsődlegessége dominált...

Ezen pont semmit nem fog segíteni, ha a tervezőiroda is állami lesz. Még rontani is fog, mert eddig ha az egyik mérnökiroda béna volt, akkor lehetett egy másikhoz menni helyette. Most ilyen nem lesz, lehet menni az illetékes tervezőhivatalhoz, és ha sz*rul tervez meg valamit, akkor sem cserélheted le a következő projektnél.
Winston Smith 2013.12.19 21:43:54
@Shenpen: "Dönthetett bárki úgy, hogy baszom, ez drága, de szerencsére a szomszéd Józsi bácsi pont most épített egy erőművet, majd inkább tőle veszem az áramot? Vagy teljesen ki volt szolgáltatva a vevő?"

Meg fogsz lepődni, de vehetsz mástól áramot vagy földgázt. Más kérdés hogy a lakossági szegmensben van egy államilag meghatározott tarifa, ami nem fedezi a szolgáltatók költségeit sem, így piaci alapon nehéz ennél kedvezőbb tarifával előrukkolni...
Winston Smith 2013.12.20 00:30:15
@bömböcz: Ha szerinted lehet Magyarországon lakossági energiaértékesítésből profitot csinálni, akkor hajrá, told bele az összes pénzedet, és előtted a nagy lehetőség!

Ha ennyire biztos vagy benne, akkor vágj bele nyugodtan! Az egy cseppet se zavarjon, hogy ez már legalább 5 éve lehetséges, de gyakorlatilag semmi érdemi nem történt a piacon. Ez nyilván azért van, mert mindenki szerény és senki nem akar nagy pénzt kaszálni.
Tisztelt Munkahelyi terror blog!    Az én történetem már lassan egy éve az álláskeresésről szól. Eddig közel 10 évet töltöttem az egyik német tulajdonú műszaki multinál (ahol nem a "hülyék" vannak) Nevet konkrétan csak azért nem írok, mert  szinte azonnal…..
Winston Smith 2013.12.01 23:00:23
@movhu: Ebben sok igazság van!

Az ember ne legyen szolgalelkű, de a munka iránti alázat és a munkaadó iránti tisztelet alapelvárás!

Lehet öntudatoskodni, de csak ha a munkában nagyon penge és kvázi pótolhatatlan vagy, ebben az esetben a munkaadód inkább lenyeli ezt a békát, mintsem kirúgjon. De ha nincs meg a nehezen pótolhatóság, akkor az öntudatot csak mértékkel, mert az első adandó alkalommal te leszel az, aki a lapáton találja magát....
magyar ízesített félbarna sör Tavasz végén jött ki a Kőbányai Sörgyár a Summer Moment nevű idénysörrel, amiről csak futólag, Tumblr-oldalunkon emlékeztünk meg, de ott sem éppen pozitív előjellel. Bemutatott szinte mindent, ami potenciálisan rossz lehet egy magyar nagyüzemi…..
Winston Smith 2013.11.10 18:12:32
@Gérard Duchemin: régen a Dreher Bak nagyon jó volt, de mostanában valami nem OK vele, legalábbis nekem nem ízlik úgy, mint régen. (Vagy csak az én ízlésem változott meg?) A tippem az, hogy a komlókivonat nem hozza ugyanazt az ízt, mint a komló, és emlékeim szerint 5 éve még csak komlót raktak bele, nem komlót + komlókivonatot.

De lehet hogy tévedek és valami szakértő majd felvilágosít.
Az Országgyűlés hétfői azonnali kérdései közül nézzük Szávay István (Jobbik) felszólalását és a rá adott választ. Több más téma mellett - elnézést kérek a szintén említett, de itt most nem tárgyalt kárpátaljai barátaimtól - azt kérdezte Orbán Viktortól, hogy…..
Winston Smith 2013.11.07 20:37:28
@Mária: "Kuss legyen már, ostoba türhő parasztok!"

Szólásszabadság van, vagy mi. Ennek jegyében böfögöd te is bele a nagyvilágba az ehhez hasonló okos hozzászólásaidat, így fogadd el, hogy ez a szólásszabadság másokat - pl a jelen poszt szerzőjét - is megilleti.
„Az atomenergia olcsó, az atomenergia kell!” Nagyjából ezzel az egyszerű jelszóval kívánják a döntéshozók és lobbisták megmagyarázni, hogy miért kell itthon hónapokon belül elindítani az új atomerőművi kapacitások létesítését, kiírni a tendereket. Csakhogy a történet…..
A Tumblr nevű, különös és tanulságos echo chamber-ben a szokásos napi (hol jogos, hol fárasztóan önismétlő) Magyarország-ostorozásban rendszeresen előjön az a téma, hogy a magyarok mennyire nem beszélnek idegen nyelveket. Most is újra ezen megy a vita, ezúttal a Ténytár által…..
Winston Smith 2013.10.10 06:51:04
@Báró Mijó: Azt kellett volna felmérni, hogy hányan beszélnek néhány meghatározott világnyelvet (angol, német, francia, spanyol, portugál, orosz, kínai), nem beleszámítva az ország hivatalos nyelvét.

Az egy reálisabb statisztika lenne, és nem torzítaná olyasmi, hogy a szlovák alapból becsél csehül is, meg az angolul alig tudó londoni pakisztánival elvileg beszélhetnék urdu nyelven is.
Elfogulatlan laikus helyett vérbeli István, a király rajongót menesztettünk a szegedi Dóm térre, aki Alföldi Róberttel szemben sem titkolja elfogultságát. Bolondul Stohlért, bírja a Kimnowakot: azt hitte, a földi paradicsomba váltott jegyet. Mégsem azt kapta, amit várt. A katarzis…..
Winston Smith 2013.08.21 00:05:30
@retinax: Én sajna nem láttam a darabot, de nekem az előzetes alapján pont ez nem tetszett benne.

Ha valaki a könnyebbik végén akarja megfogni a modern színjátszást, akkor beilleszt egy pár kor- és stílusidegen elemet egy "örök klasszikus" darabba (pl. cigi, modern ruházat, gépfegyveres katonák), és már kész is a Modern Átértelmezés. Mivel a konzervatívok ezen felháborodnak, automatikusan előáll a szükséges "balhé" is, a színidirektor meg tetszeleghet a Nagy Posztmodern Rendező szerepében.

Ez olyan sablonos... Remélem Alföldi ennél azért többet kihozott a darabból.