Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Fátrai

52 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
„Valójában minden festmény metaforikus. Valami olyanra emlékeztet, amit már esetleg láthattunk, egy kulcs a képzeletünkhöz. Azoknak, akik azt hiszik, hogy a festmény csak önmaga, azoknak én épp az ellenkezőjét állítom. Egy kép konkrétsága, kézzelfoghatósága nem segíthet, de utalhat az asszociációk…..
FullCult MondoCon 2019 Nyár 2019.08.07 19:36:36
Itt a nyár, és ezzel az aktuális MondoCon is megérkezett. Az aszfalt izzik, a tömeg hömpölyög, a ricsaj néha kibírhatatlan. A jókedv a tetőfokon. Ezen a MondoConon a résztvevők kaptak hideget is meg meleget is bőven a nyakukba. Szombaton majd egész nap szakadt az eső, hol kisebb, hol nagyobb…..
FullCult ÚJ ÉVAD 2019.05.25 08:24:24
A fotókiállítás tematikája nem nagyon határozható meg másként, mint végy egy fényképezőgépet, és fotózz le valamit. Vagy add be a szerinted legjobb fotódat. Mondjuk a fotópályázatok ilyenek, egy egyesületnél azt várná az ember, hogy valamilyen irány azért van az éves munkához. A fotóra kattintva…..
FullCult Rajzás V. 2019.05.25 08:13:24
"Rajzás, rajzolás, rajz (tanoda?), semmiképp nem iskola, csak hely, ami hiányt pótol. Van, aki "csak" azért rajzol, mert szereti; van, aki kocsma helyett; és vannak, akik komoly elszánással próbálják napvilágra hívni magukból a velük született pluszt, hogy elérjék saját lehetőségeik…..
FullCult Mondocon 2019 tavasz 2019.05.16 20:30:41
Az van, hogy újra van tavasz. Reggel hideg, délben hőség, este eső. Ilyen is régen volt. MondoCon viszont rendszeresen van, már évek óta. Egyre népszerűbb, 100 méteres sor áll a jegypénztár előtt. És nem csak kockák, Agymenők, geekek, és Marvel őrültek (bár ezek a túlsúlyban levők a tömegben) hanem…..
Március 12-én kora este az Epreskert Parthenón-fríz termében nyitott meg Orbán Előd Deserted workshop című kiállítása. A megnyitóbeszédet Zsikla Mónika prezentálta. Szembe találtam magam a művészettörténeti szakzsargon félig érthető, félig érthetetlen világával. Az mindenesetre egyértelmű volt a…..
A Magyar Szépművészeti Múzeum a Magyar állam támogatásával vett egy Van Dyck festményt. A minden bizonnyal az akkor 9 éves Stuart Maria Henrietta hercegnőt ábrázoló festmény nem egy kimondott remekmű. 12 egy tucat. Ha lett volna abban az időben futószalag, bizonyosan arról esik le. Hogy van-e…..
Meglepő, de azt kell mondani, bármit tesz ez a kormány, vagy bármit tett eddig, egy jó pont biztosan felvezethető a leckekönyvükbe. Csak sikerült összehozni, hogy Munkácsy Mihály Trilógiájának mindhárom darabja magyar tulajdonba került. Együtt a három monumentális mű, és a miénk. Kimondottan…..
FullCult Mondocon 2018 Ősz 2018.11.15 19:32:43
Fotóalbum Videó..
A debreceni b24 Galériában nyílt a közelmúltban Ráskai Szabolcs grafikusművész – Nyitott víziók című – kiállítása. Stílusa zavarba ejtő, és egyben megkapó. Régebbi munkái (Jellemtupír) az elmúlt egy év képi és térbeli ábrázolásai kerültek bemutatásra. Grafikái a merített papírra linómetszés…..
FullCult Fototaxis 2018.08.08 08:33:56
FOTOTAXIS Csoportos kiállítás BAKONYI Bence, BÍRÓ Dávid, DOBOKAY Máté, KASZÁS Tamás, KLENYÁNSZKI Csilla, KOLESZÁR Adél, MÁTÉ Balázs, POMSÁR Miklós, SCHMIED Andi, SIVÁK Zsófi, SZÁNTÓI Lilla, VÉKONY Dorottya, ZELLEI Boglárka A kiállítás kurátorai: Áfrány Gábor és Gerhes Gábor Művészetek Háza…..
FullCult Légből kapott művészet 2018.06.22 19:00:21
Lezajlott az első magyarországi "drónfotó pályázat". Eredmény is született. Ennek hozománya, hogy pár kérdés megfogalmazódott, ami itt, és most nem valószínű, hogy válaszra lel, de legalább lóg a levegőben.  Alapvetően nincs azzal semmi baj, hogy kreatív emberek bemutatkozási lehetőséget kapnak. Az…..
A Munkácsy-trilógia, Golgota című alkotásának kálváriája, úgy tűnik, egyelőre véget ért. Ahogy az a 2016 szeptemberében írt bejegyzésben, a "Lófej a Golgota alatt"-ban olvasható, a Magyar állam a hatalom vértjében feszítve, neki ment Justitiának, - kard ki, kard - hogy legázolja. Úgy tűnik, hiába a…..
A filmes világ sztárjai visszaélnek az esetlegesen megérdemelt ismertségükkel, és a bámészkodók bedőlnek ennek a trükknek. Azért, mert valakit ismerünk valamely művészeti ág képviselőjeként, még nem emeli pulpitusra egy másik alkotói folyamatban. A képernyőn szerzett respect nem váltható át sem…..
Fátrai 2018.05.17 12:16:23
@Csató Gábor: Köszönöm a jelzést, valóban figyelmetlen, és felületes voltam. Javítottam a nevet. A személyes vélemény kialakításáról a második bekezdésben jelzem, hogy objektivitás a művészetek terén aligha értelmezhető. Ez a fenti is csupán vélemény. Hogy a kettőnk véleménye eltér, lehet akár természetes is. Az adott terület ismerete, vagy az arról alkotott vélemény lehetősége nem függ az adott területen elért eredményektől. Hozhatom erre a tojás, meg a tojni tudás esetét, de csupán ismételném magam. Megfogalmazódott egy vélemény, amelynek lényege az utolsó bekezdésben összpontosul. Gondolatot ráerőltetni nem áll szándékában az írásnak senkire, lévén a gondolat szabad. Mindenkinek egyénileg kell eldöntenie, mi az ami tetszik neki, és mi az, ami nem. Az értékrend sugallást inkább érzem, a gyenge teljesítmény túlsztárolásával kapcsolatban, mint abban, hogy akad olyan, akinek nem tetszik ez, vagy az az alkotás, és adott esetben ennek hangot ad.
A Havas Művészeti Ügynökség és Galéria nagyszabású csoportos kiállítást szervezett a Hotel Nemzeti Budapest termeiben. "A Havas Művészeti Ügynökség és Galéria / Havas Art Agency and Gallery a mai magyar kortárs festőművészek kiválóságainak alkotásaiból nyújt magas minőségű válogatást, vagyis…..
Galéria: A világháló, azon belül is a közösségi média tele van kevéssé sportos háziasszonyok, vagy nyeszlett fiúcskák önfotóival, melyeken híres modellek bőrébe próbálnak belebújni, felejthetetlen pózaikban feszengenek, vagy ismert emberekről készített fotók majmolásával igyekeznek kreatívnak, és…..
 Kiállító művészek: Ábel Tamás, Ádám Zsófia, Csontó Lajos,  Erőss Ágost Koppány, Fabricius Anna, Ferenczy Zsolt, Gerber Pál, Győrffy László, Kerekes Gábor, Zékány Dia Tesla Loft 1075 Budapest, Kazinczy utca 21  Nyitva: 2018. 04. 17 - 04. 28.  Kurátor: Kukla Krisztián "A szuszpenzió manapság…..
FullCult Gaál Kata-Social Par(i)ty 2018.04.11 11:58:40
 Gaál Kata kiállítása a Kahan Art Space galériában bizonyos értelemben nem hozott nagy meglepetést. A már ismert minőség és átható gondolatiság köszön vissza a falakról. Persze ilyen szempontból azért nem marad el a "hű" meg a "ha", hiszen a tartalom és a forma nem a szokványos, a művésznő olyan…..
Marge Monko: Women of the World   "Marge Monko legújabb kiállítása, a szépség, a vágy, a luxus és a termékenység fogalmait és reprezentációit vizsgálja, a reklámiparból összegyűjtött képeken és szlogeneken keresztül. A kiállított videó munka, fotók és installációk azzal a céllal készültek, hogy…..
Dafna Talmor – Constructed landscape 2018.03.22-és este 19 órakor a ToBe Gallery-ben egy szokványostól merészen eltérő fotókiállítás nyílt. A kiállítás a Budapest FotóFesztivál és a Budapest Art Week hivatalos programjának része. Szokványostól eltérő, hiszen fotókiállításnak is csak erős…..
  Pálfalusi Attila a második világháború utáni avantgard, konceptuális művészet egyik kevéssé ismert, azonban jelentős, arculatteremtő alakja. Tiszaszederkényből indult, élt a a Balaton partján, Leninváros közműiparánál dolgozott. Hosszú, majd három évtizedes hallgatás után a 90-es évek végén ismét…..
A fényképkészítés, a jó fénykép elkészítése kényes téma. A szívem csücske, ha élhetek ilyen képzavarral. Épp ezért, nem sűrűn járok fotókiállításra... erősek a prekoncepcióim. A félelmeim közül talán a legnagyobb mumus a kísérleti fotográfia. Bevallom, félek szembetalálkozni az alkotásokkal. Nagy,…..
FullCult MondoCon 2018 2018.01.22 22:17:06
Az Anime az "animation" rövidített formája. Tulajdonképpen minden rajzfilmre értendő kifejezés (Japánban... a szigetországon kívül a japán stílus megjelölésére szolgál), azonban ennél egy kicsit bonyolultabb a történet. A főzőüst japán, a japán rajzművészeti hagyomány az alap, megtűzdelve némi…..
2017 december 3-án bezárták a Néprajzi Múzeumot. Kifogás, nyafogás persze most is van. Modernebb épületbe, meg újabba is fog költözni. És megfogalmazódik a tudat rejtekén pár kérdés. Miért is a múzeum költözik? Egy hozzá illő, reprezentatív épületből, egy ki tudja mikor (lesz-e egyáltalán ilyen)…..