Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DrCsernus

26 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha valaki 38 éves és nincs beutalója tüdőgondozóba, akkor tb mellett fizetve sem látják el, míg 40 éveset beutaló és költség nélkül is, mert a törvényi rendelkezés így szól egy ideje. Tisztelt Hölgyem/Uram!   Ma az egri tüdőgondozóban nem láttak el, csak mert 38 múltam, nem vagyok 40 éves még,…..
DrCsernus 2017.02.21 07:43:54
Mint félig-meddig szakmabeli, az alábbi észrevételeim lennének:
-Mivel röntgensugárral működik a tüdőszűrés is, valóban orvosi kompetencia eldönteni a szükségességét (Nálunk már a CT-re is bepróbálkoztak azzal, hogy hát orvosnál nem voltam, de én szeretném a vizsgálatot). Én pl. ezért a 40 év felettieknek is beutalóhoz kötném a dolgot.
-A tüdőszűrés nálunk (kisvárosi kórház) előjegyzés alapján működik, már ott kiderült volna a dolog.
-Ha munkaalkalmasságihoz kell, akkor azt az üzemorvos írja elő, ő pedig ad is beutalót. (Nekem is kell labor, rtg. és ultrahang, év elején mindig megkapom a beutalókat rá).
-A kisfilmes tüdőszűrés (kb. 10×10 cm-es filmre kicsinyítve, szemben a mellkasröntgen standard 35×35 cm-ével) szerintem teljesen elavult, és nem sokat ér. Nálunk akinél bármi rendelleneset láttak a tüdőszűrőn, küldték nagyfilmes mellkasröntgenre (és a kb. 40-50 éves tüdőszűrő készülék elég sok rendellenességet rakott a képekre). Most már szerencsére digitális a dolog, így a szűrés is rendes méretben készül.
-A röntgen alkalmatlan a korai stádiumú TBC kimutatására. Ha azon látszik, akkor már kb. fél éve "dolgozik" a páciensben.
-Az 1200 új megbetegedés a kb. 10000000 fős lakosság 0,012%-a, ráadásul szerintem nem a rendezett körülmények között élő, dolgozó emberek a fő kockázati csoportja, ezért leszűrni kb. 2-3 millió embert (becslés) teljesen felesleges.
-A WHO ajánlása szerint 40 éves kor felett ajánlott évente egy mellkasröntgen, egy hasi ultrahang és egy laborvizsgálat szűrő jelleggel. Ez szerintem egy jó irány, háziorvossal le lehet egyeztetni és mondjuk minden évet így kezdeni.
További tervek, modularitás Mivel maga a rögzítési rendszer elég egyszerű, így modulárisan többféle tároló is elkészíthető hozzá. Jelenleg háromfélére van kész terv, ebből kettő egyelőre digitális formában: Az első az alap fém polc, amire ugye a mágnesezett talpú…..
2014 ismét a modularitás éve lesz, ennek fényében most kicsit elmélkedek egy moduláris terepasztalról, amit reményeim szerint jövő héten meg is építek. Hogy miért kell még egy terepasztal, ráadásul moduláris? A klubban található terepasztalok nagyon jók Flames of War-ra, vagy…..
Péntek éjjel a klubbozásból hazaérve (amikor is kiderült, hogy a fémdobozokban szállított figuráim miatt annyira kevés hely volt a táskámban, hogy a HeroClix nem fért be) az esti filmezés közben kezdtem el gondolkodni, hogy már nagyon sürgősen meg kellene valósítani a mágneses…..
DrCsernus 2014.02.13 11:34:52
@bogesz001:

Végül elkészült, de kicsit máshogy, teljes kivehető polcrendszerrel, mert apósom szerint a műanyag nem viselte volna el a fúrást, bár így meg ugye a fixen rögzített polcok adta plusz szállítási védelem veszett el.
Vettem egy adag instant moldot, mert tervben van, hogy a Gyűrűk Ura móriai seregembe konvertálok pár Gundabad Blackshield figurát, akik a sima alapdobozos goblinoktól nagyjából annyiban különböznek, hogy más alakú a pajzsuk, és van egy szőrmeköpenyük. Ez a két dolog azért jó,…..
Úgy hozta az élet, hogy Tamás kolléga megkérdezte, hogy benne lennék-e a GW-féle Gyűrűk Ura játék kipróbálásában, amire én természetesen azonnal igent mondtam. Ekkor elkezdődött a lázas eBay-ezés, hogy vasudvardi seregem magját felépítsem. Szerencsére ez a játék nem…..
Force on Force-hoz egy egész jól használható "ellenség" a random arab/afrikai felkelők, mivel őket a szovjet-afgán háborúban ugyanúgy lehet használni, mint a Black Hawk Down-féle szomáliai polgárháborúban, illetve a jelen iraki és afganisztáni konfliktusaiban. A rendszer adta…..
Modern/hidegháborús játékokhoz nagyon jól jön a terep, főleg a Force on Force rendszeréhez, ami szereti, ha sűrűn tele van az asztal. Mivel terveim szerint Force on Force-ban mind hidegháborús, mind modern csatákat szeretnék játszani, nem árt, ha minél több tereptárgy…..
A holnapi Flames of War csatához szükségem van egy Sherman ARV-re, hogy a StuG-okkal, Panzer IV-ekkel és Tigrisekkel szemben felálló Shermanjaimat el tudjam vontatni az útból. Mivel az idő szűk, a modell meg drága ahhoz, hogy egymagában berendeljem, elhatároztam, hogy konvertálok…..
Ma ismét sikerült haladni a végeláthatatlan festetlen figurahegy bontásának. Minden a Force on Force játékhoz készült. Mai első versenyzőnk a Caesar Miniatures WWII Underground Resisters (Partisans) doboz robbantós csibészeként látta meg a világot, eredetiben így nézett…..
Október 20, egy kora őszi kellemesen langyos vasárnap volt az időpont a hévízi T.S.J.K. második születésnapi "zsúrjára". Bár terveztem, hogy csinálok fényképeket a blogra, természetesen ez kimaradt, de szerencsére Panzer.-től megkaptam az ő képeit, így ezekkel fogom…..
DrCsernus Wargame Blogja Új kezdet 2013.10.16 20:52:35
Új blog, újrakezdés... Az előző blog sajnos hamvába holt a Blood Bowl-lal együtt, és közben költözés, klubváltás is nehezítette a dolgomat, de most úgy érzem, hogy lesz egy kis időm újra blogolni, és talán téma is akadni fog hozzá, valamint remélem ez egy kicsit motiválni…..
Az őrezredek, vagy eredeti nevükön wachregiment-ek az NDK Nemzeti Néphadseregének és az Állambiztonsági Minisztérium csapatainak érdekes színfoltjai voltak. A feladatuk közé tartozott díszelgés emlékműveknél és idegen államok vezetőinek fogadásakor. Ezen ezredek látták el az…..
DrCsernus 2013.04.02 17:07:52
Műanyag 72-esben nem igazán, ennek a készletnek az első sora (4 póz):

www.plasticsoldierreview.com/Review.aspx?id=400

Fémből gondolom van tonnaszám (15 és 20 mm), csak az meg nem feltétlenül magyar pénztárcához van tervezve, bár a játék léptékétől függ.
Combat Gear Blog Téli szünet 2012.11.16 08:00:00
Eljött az az idő amikor muszáj szünetet tartanunk. Ennek igazából két fő oka van, az egyik hogy elfogytak a képeink, a másik pedig ennél egyszerűbb, mégpedig a nyári szünet hiánya. De a következő 2-3 hétben az oldal nem fog teljesen megállni, viszont a tempóból visszább…..
DrCsernus 2012.11.19 15:16:57
Hello.

www.youtube.com/watch?v=mJYk3_g-L-4

Itt 0:09-nél mi az a taktikai permetező az úriember hátán?
Egy évvel ezelőtt még azt sem tudtam, eszik-e vagy isszák az asztali hadijátékokat, wargame-eket, mára azonban megszállottjuk lettem, és Geek Messiásként (nem nagyképű, ugye?) hidetem nagyszerűségüket. A legnépszerűbb ilyen játék, a Warhammer 40000 szabálykönyvének legújabb…..
DrCsernus 2012.08.27 18:53:29
@Fairlightprime: Igen, a Warhammer 40k magyar viszonylatban drága, de nem muszáj boltban dobozonként drágán beszerezni, vannak alternatív források is, elég nagy a használt figura-piac.

A festés részéhez annyit, hogy ezek elsősorban makettek, amikkel játszani is lehet. A modellboltokban kapható makettek sincsenek kifestve, sőt összerakni is neked kell. Játékoknál általában nem elvárás a festett sereg, de ha nekiállsz gyűjteni, egy idő után a festéshez is kedvet kapsz.

A Warhammeren kívül rengeteg játék létezik még, amiket akár egy doboz modellboltos gyalogsággal is lehet játszani (1500-2500 Ft)

A gyárilag festett szettek általában gagyik, normális festést vállalnak emberek, de az az egekig viheti a költségeket. Viszont pár alaptechnikát megtanul az ember, és nem versenyszinten, de TTQ (tabletop quality)-ban simán kifesti őket.

@Geekblog: Ez a Chaos in Carpathia már egy ideje érdekel, nem lenne véletlenül a szabálykönyvről egy biztonsági másolatod részemre?
DrCsernus 2012.08.28 11:41:49
@Wostry Ferenc: sz.t.csaba[kukac]gmail[pont]com Előre is köszi
Blogunknak már az alapításkor deklarált célja volt a médiában megjelenő, háborúkhoz és konfliktusokhoz kapcsolódó, az elmebaj határát súroló "szakértői vélemények" elleni fellépés (lásd "Fassság!" rovat). Sajnos sokak szerint a biztonságpolitika olyan, mint a magyar…..
DrCsernus 2012.06.27 12:48:20
index.hu/tech/2012/06/27/eletveszelyes_a_pixelmintas_egyenruha/

1. A MARPAT nem a ruha neve, azt MCCUU-nak hívják, a MARPAT pedig minta.
2. Nem modernizált, csak átszínezett.
3. Multicam, mint zöldes árnyalatú? Kb. annyira, mint amennyire barnás.
Már postán vannak a negyedik nemzeti konzultáció kérdőívei, hamarosan mindenki megkapja a borítékot a kérdésekkel.A korábbi konzultációkon az íveken egy egyedi kód volt található, amely össze volt kapcsolva a címzettel, így ha visszaküldted, akkor bekerülél a Nagy…..
Ahoi kedves olvasók! Úgy tűnik az utóbbi időben én tartom a lelket a blogban,ebből adódóan ismét itt vagyok egy cikk erejéig :). Áprilisban meghívást kaptam Facebook-on egy Malifaux-os online festős versenyre, ami a Főnixcsarnok szervezésében került megrendezésre. Május 5.-ig…..
Hadijátékos Műhely 2012 május 2012.05.06 12:17:00
Az idei évben nem vagyok valami szerencsés a hobbival kapcsolatban elősször a betegségem jött, ebből kifolyólag a munkaköröm is változott, ennek sajnos az a következménye, hogy alig egyszer ha eljutok havonta a klubba. A szabadidőmben rehabilitációra járok, orvosokat hajkurászom,…..
Ádámé Sherwoodi mókák 2012.02.28 22:30:00
Az évek során legtöbbet Warhammer Fantasy Battles és Warhammer 40000 rendszerekkel játszottam, de elvétve sikerült meggyőzni valakit egy-egy Mordheim játékra is. Nagyon tetszik a koncepció: egy tucat figurából álló banda, akik egy kampány során még fejlődnek is. A Warhammer-világ…..
Előre is elnézést, ha a poszt kicsit angolcentrikus, vagy sok angol kifejezést zsúfolok bele. Egyrészt a magyaron kívül e nyelvet bírom leginkább, másrészt a szakirodalom (részben a tárgy miatt, részben társadalomszociológiai okból, harmadrészt az angol nyelv szépsége okán) angol nyelvű, és ez így…..
Tegnap, Kispest, sikertelen bankrablás. (thx oipeti)..
DrCsernus 2010.11.27 16:52:06
@Joe84: Sajnos még a Honvédségben is géppisztolynak hívják (vagy remélhetőleg már csak hívták) az AMD-t, de azért ezekről a képekről eléggé ordít, hogy nem az volt.
Halott madarak - Dead Birds (2004)   Rendezte: Alex Turner Mint látható, ezt a fura címet nem a hazai forgalmazók találták ki, hanem eredetileg is ez a neve a filmnek. Ilyenkor meg tudnám érteni, ha a szinkronosok valami "frappánsabbat" találnának ki, mert mint az olvasható lesz,…..
A magyar egészségügyi dolgozók hajlamosak őszintén nem érteni az ügyfeleik egyik leggyakoribb panaszát, miszerint igen gyakran bunkók és lekezelők a betegekkel. Az egészségügyi dolgozók ilyenkor a sanyarú körülményeikre meg a stresszre és a felelősségre szoktak mutogatni.…..
DrCsernus 2010.08.06 12:24:26
@Hisztis Mirtill: Tényleg mindenhol ezt csinálják, persze ennek is megvan az oka (A vizsgálatokat nem reális áron fizeti a TB), ezért trükközni kell ezekkel a dolgokkal. Annyi a hátránya, hogy ugye van TVK (Teljesítményvolumen-korlát), ami egy plafonszám, amit a kórház elkölthet, és így ugye kevesebb marad a többi betegnek.

Amúgy ezt a TAJ-kártya dolgot én sem értem. Én is elvesztettem kb. 14 éves koromban, teljesen jól elvoltam nélküle, tudom fejből a TAJ-számomat, többi iratom megvan, elvileg minden OK. az Egészségtudományi Karra járok Szegeden, és a szakmai gyakorlatunkhoz kellett vérvételt csináltatni, amit meg is szerveztek nekünk, 5 fős csoportokban. A bőr- és nemibeteg gondozóba kellett menni, ahol az asszisztens "hölgy" közölte, hogy ha nincs TAJ-kártya, akkor nincs vérvétel. (Ismétlem, egészségügyi iskolából küldtek, előre leegyeztetve) Mondtam, hogy tudom a számomat, csak be kell ütni a gépbe. Erre az volt a válasz, hogy őt megbüntetik, ha kártya nélkül üti be. Majdnem megkérdeztem, hogy ki bünteti meg. Annyi lett volna, hogy beüti a számot, erre a gép kidobja a nevemet, azt pedig tudom igazolni személyivel. Ha meg nem jó a szám, elmegyek (bár erre nem volt esély). Azt meg nem hiszem, hogy ha rossz számot ír be, akkor is megbüntetik, mert azt lehet törölni a rendszerből. (utána gyakorlaton rontottunk el mi is TAJ-számot, meg lehetett oldani)

Persze miután következő héten - kezemben a friss és ropogós TAJ-kártyámmal bementem, hatodikként csapódva egy 5 fős csoporthoz, benyögték, hogy nem biztos, hogy lesz rám idő (!). Rajtunk kívül volt bent kb. 2 ember, aki a az épület túloldalán lévő rendelésre várt, a mi oldalunkon nem volt senki. Persze végül megcsinálták, de közben olyan szövegeket kaptam, hogy már nekem is kezdett sok lenni.

Azóta az iskola egy magáncéggel kötött szerződést, ahol semmi gond nincs semmivel, ha szervezetten megyünk vérvételre, csak bemondom a nevemet, és a számítógépből kikeresik, aztán fáradhatunk be a bőrfoteles váróba, majd a rendelőbe, ahol nem egy leselejtezett szocreál pelenkázóasztalon veszik tőlünk a vért, és kedvesek, mert ők ugye magáncégként jobban vannak ösztönözve a páciensek megtartására.

Ennyit akartam csak írni az egészségügyről félig-meddig belsős szemel.