Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Mécs Anna

115 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Statisztikákból tudjuk, hogy a műszaki és természettudományos pályákon kevés nő van. Miért tapasztalható ez, és egyáltalán, problémának tekinthető-e? Egyre több a lányokat a természettudományos szakokra csábító kezdeményezés Magyarországon, de a történeti és biológiai vonatkozások korántsem…..
Kimelkedő tudósok DNS-ét vizsgálva keresi a választ az Einstein-projekt arra, hogy kimutatható-e a génekből a matematikai tehetség. „Kutatásunk célja, hogy megértsük az absztrakt matematikai gondolkodás genetikai alapjait. Jelenleg DNS-mintákat gyűjtünk az elméleti fizika és a matematika…..
Mécs Anna 2016.01.20 09:17:10
@Gusi: Micsoda nagylelkű felajánlás :) Szólok is gyorsan Jonathan Rothbergnek :)
Egy matematikai díj kulisszatitkai Politikai demonstrációra is használták egykor a Nobel-díj egyik megfelelőjeként emlegetett matematikai kitüntetést, a Fields-érmet, amelyet most első ízben kapott nő. Megjelent: HVG, 2014. augusztus 19.Szerző: Mécs Anna Történelmi bejelentés hangzott el múlt…..
Jóslatok robotokról Nem könnyű manapság olyan pontos előrejelzést adni a robotika jövőjéről, mint amilyen találóan Isaac Asimov fél évszázada vázolta a 2014-es helyzetet. Megjelent: HVG, 2014. augusztus 13.Szerző: Mécs Anna Egyszerre lenyűgöző és aggasztó az a két, egyaránt Hongkongból érkezett…..
„Kapcsolatunk a technikai eszközeinkkel eredendően nagyon intim. A film arra hívja fel a figyelmünket, hogy ehhez az intimitáshoz tudatosabban álljunk” – vallja Mark Deuze, az Amszterdami Egyetem médiakutatója az idén a legjobb forgatókönyvért járó Oscar-díjat elnyerő A nő című Spike Jonze-filmről,…..
Matematikai játékaival világszerte gondolkodásra késztette a gyerekeket Dienes Zoltán, aki idén januárban, 97 évesen hunyt el. A mágusnak is nevezett matematikatanár az iskolában rájuk váró szenvedésektől akarta megóvni a diákságot, és teljesen új alapokra helyezni a matematikaoktatást. Ugyanis…..
BIG DATA: EGYRE SOKOLDALÚBB ADATBÁNYÁSZAT Véget nem érő versenyfutás a folyamatosan gyarapodó adattömeggel a big data elemzés, aminek legalább annyi ígérete van, mint buktatója. Megjelent: HVG, 2014. január 29.Szerző: Mécs Anna Napi kétszázmillió sms-t rögzített az amerikai…..
Interjú Csapó Benővel „Ne olyan tananyagot kínáljuk a diákoknak, melynek feldolgozására még képtelenek, de ne is olyan gyakorlatot végeztessünk velük, mely számukra már unalmas.” – mondja Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének és a Magyar…..
Az idei Super Bowl alatt a Coca-Cola egyik reklámfilmje (fent) azt a sokszínűséget ée változatosságot ünnepli, ami a mai amerikai társadalmat jellemzi, azt, hogy spanyol, kínai, magyar és olasz ajkúak is békében élhetnek egymás mellett, szóval pont annyira pátoszos és szirupos (na…..
Mécs Anna 2014.02.04 16:15:05
@sixx: @killertom24: Az, hogy mit tekintenek külön nyelvnek, leginkább politikai, illetve akadémiai szempontok szerint történik, és nem tisztán tudományos alapon. Pl. a cseh és szlovák nyelvet, vagy az ukránt és az oroszt senki sem tartaná számon külön nyelvekként, ha nem lenne az etnikai/állami tagoltsága. De van amikor a nyelvészet összevon két, politikailag külön kezelt nyelvet, pl. szerbhorvát vagy németalföldi.
Az USA-nak nincs hivatalos nyelve, így gondolom nincs is ott szövetségi szintem működő, az (amerikai) angol nyelvért felelős intézmény. Ez és a kölcsönös érthetőség lehet az oka, hogy hivatalosan nem tekintik külön nyelvnek, pedig nem lenne légből kapott ötlet.
De így foghegyről odadobni, hogy az amerikai angol önálló nyelv/nyelvjárás, nem túl elegáns.
A fiatal matematikus szeret ásni. A mélyebb rétegekben a csoportelmélet és a gráfok közös gyökerét, még mélyebben a matematika és a tánc egységét keresi. Még Kanadában kezdett el salsázni. Most a Lendület pályázattal tér haza és alapít kutatócsoportot a Rényi Alfréd Matematikai…..
Sokkoló helyzetek agyi elváltozásokat okoznak, ám ezek – bizonyították a közelmúltban magyar és izraeli kutatók – pszichoterápiával is visszafordíthatók. Súlyos balesetet szenvedett mozdonyvezetők és autósok, erőszakos rablótámadás vagy más agresszív bűncselekmény áldozatai gyakran képtelenek…..
Rögtön a táblához pattan, rajzolja a pontokat és a robotok mozgását. Pach János igazi világjáró matematikus: hosszú időn keresztül Amerikában kutatott, jelenleg Svájc az egyik székhelye. De az év nagy részét igyekezett mindig itthon tölteni. Meghívott előadó a matematikusok soron következő…..
Mécs Anna 2013.12.07 22:10:11
@Brendel Mátyás: Csak a csúcsok koordinátái számítanak, hiszen azokkal az éleket is tudod reprezentálni (hiszen egy-egy csúcspárral meghatározhatsz egy élt)
Mécs Anna 2013.12.10 21:14:08
@Peter Dubovitz: köszönöm, ecsém, a kedves figyelmeztetést. Javítottam az elgépelést.
TÁBLAGÉPISKOLÁK Sok kérdést vetnek fel az új holland iPad-iskolák, amelyekben sem hagyományos órák, sem osztályok nincsenek, és minden diák a maga tempójában haladhat. Megjelent: HVG, 2013. szeptember 18.Szerző: Mécs Anna Fotó: ticbeat.com Otthon, teljesen egyedül, egy…..
Interjú Lovász Lászlóval A folytonos közegekről már nagyon sokat lehet tudni. Éppen ezért jelenthet nagy fegyvert, ha ezt a tudást a diszkrét jelenségekre, például hálózatokra is alkalmazhatjuk. Bizonyos gráfoknál ez már megoldott, bizonyosaknál viszont még alapvető…..
Matematika a popkultúrában Igazi, hús-vér matematikussal kevesen találkoznak élőben. Mégis majdnem mindenkiben egészen határozott kép él róluk: általában szemüvegesek, eléggé szakállasak, leginkább kinyúlt pulóverben járnak, és van bennük valami furcsa, valami nem evilági.…..
Interjú Rózsa Lajossal Az emberek időt, pénzt és energiát fordítanak a paraziták és más ragályos kórokozók irtására. Máskor mégis olyan viselkedéseket mutatnak, amelyek akarva vagy akaratlanul éppen az embertársaik megfertőzését szolgálják. Rózsa Lajos, az MTA, az ELTE…..
PRÍMSZÁMREJTÉLYEK Átszőtték a száz éve született Erdős Pál pályafutását a prímszámokkal kapcsolatos problémák, amelyek egy részének megoldásához az utóbbi években kerültek közelebb. Megjelent: HVG, 2013. július 10.Szerző: Mécs Anna „Amióta tízéves korában…..
A PSZICHOPATÁK KÉTES DICSÉRETE A pszichopátia a modern kor ellenszere – sugallja egy angol pszichológus, aki szerint egy kis kegyetlenség, dacos sárm és szellemi tudatosság több szakmában is jól jöhet manapság. Megjelent: HVG, 2013. június 19.Szerző: Mécs Anna „Az ember nem…..
MIRE JÓ A KVANTUMSZÁMÍTÓGÉP? A józan észt meghazudtoló elven működnek a kvantumszámítógépek, ám még korántsem egyszerű az általuk számított adatokkal dolgozni. Megjelent: HVG, 2013. május 29.Szerző: Mécs Anna Nagyobbacska kerti szerszámoskamra méretű, egyebek mellett…..
Interjú Somogyi Péterrel Az Agy-díjas Somogyi Péter – Szentágothai János tanítványa és Freund Tamás mentora – ma is heti hatvan-hetven órát dolgozik, hogy az élvonalban maradhasson. Az Oxfordi Egyetem általa alapított Anatómiai…..
Interjú Barabási Albert-Lászlóval Barabási Albert-László, a jelenleg kétlaki világhírű kutató komplex hálózatok vizsgálatával foglalkozó laborjának a Northeastern és a Harvard University ad otthont. Nagyhatású eredményeik után most két fő motiváció mozgatja őket.…..
Képletes beszéd, Rádió Q, 2013. május 15.Cserép Csaba, Domonkos Andor Az Agykutatás hete apropóján a szervezők alsósoknak szóló rajzpályázatot hirdettek. A művekből kiderült, hogy manókkal és piros golyókkal sok minden ábrázolható. Többek között ennek apropóján láttam…..
A Rádió Q-n futó Képletes beszéd című tudományos rádióműsorom 2013 áprilisi adásai: 3+7=10 Pintz János, 2013. április 10. Szerdán 3+7=10 órakor beszélgettem Pintz Jánossal, az idén Széchenyi-díjjal kitüntetett matematikussal. Turán Pál öröksége mellett nevezetes…..
Beszélgetés Kovács Ilonával Kovács Ilona csoportjával koraszülötteket vizsgálva felfedezte, hogy agyunk már a fogantatástól számított hetedik hónapban készen áll a mélységlátás elsajátítására. Williams szindrómások látása, tanulása és alvása közötti…..
A Rádió Q-n futó Képletes beszéd című tudományos rádióműsorom 2013 márciusi adásai: Tetvektől a biofegyverekig Rózsa Lajos, 2013. március 6. Élősködés! A parazitákról beszélgettünk: mi a biológiai jelentőségük? Miért terjesztjük szeretteink között a…..