Regisztráció Blogot indítok
Adatok
foszsindeksz

0 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
via GIPHY Biztos nem csak olvasónk kertjében fordul elő, hogy Dunavarsányban a nagy esőzéseket nem bírja elnyelni a rendszer, hanem egyszer csak feltolja a kertedbe a szennyvízzel együtt. Ilyenkor aztán a szippantásig nem is használható a hálózat, a vízművek viszont fél napokig csak a vállát…..
foszsindeksz 2019.07.08 21:18:47
Kicsit tegyük tisztába a dolgokat, mert a magyarok 95%-a fogalmatlan a témában...
1. elválasztott rendzserű csatornába csapadékvizet bevezetni szigorúan tilos! A legtöbb gondot az illegális csapadék rákötések jelentik! Bejut a csatornában más módon is a víz (illesztési hiba, fedlap), de ez elenyésző egy tetőfelülethez képest.
2. A szolgáltató ezzel nem tud mit kezdeni, a szippantás ilyenkor SEMMIT nem ér!
3. Az ingatlantuladonos köteles védeni az ingatlanját az elöntés ellen (pl. visszacsapó)
4. Ilyen nincs hogy a tisztítót megmagasítod és gejzírként tör fel a víz. A közlekedőedény elve szerint a legmélyebb ponton fog kijönni a víz. Persze egy zárt rendszerre ha dolgozik egy nyomóvezeték az megemeli a nyomást, de amúgy nincs nyomás egy gravitációs csatornában (azaz csak a vízoszlop nyomása (lefele).
5. A viziközmű szolgáltató csak üzemeltet, amit más épít. Nem a szolgáltató akarata (sőt, a szabvány és akarata ellenére) hogy az árok partra, zöldbe, stb. fektessék a csatornát.

Mindennek a vége: van ilyen gond száraz időben a csatornával, amit arra méreteztek, hogy a szennyvizet elvigye? Nincs? Naugye. Akkor az eső a baj, aminek viszont nincs keresnivalója elválasztott rendszerű csatornába. Azt pesig nem a szolgáltató juttatja bele! Kiszűrni, bírságolni meg nincs eszköz a kezében. Magyarul a fogyasztó a hülye, nem a szolgáltató. A popsitörlő, tampon, betét, felmosórongy és társairól pedig lehet gondolkodni, hol a helye...
foszsindeksz 2019.07.08 22:30:43
@▓▓▓▓▓☻ ©╞╕ چ ذ җ € η ☻ ▓▓▓▓▓:
A kérdésre a válasz nem könnyű. Vannak módszerek, amivel védheted az ingatlanodat (visszacsapó, jól záródó tisztító pl.). Mást nem nagyon tehetsz, sajnos a "csatorna kultúra" itt tart ma MO-n. A felsorolásból az olajat kinis hagytam pedig. Másik gond a rezsicsökkentés: ez az ágazat szívta meg legjobban, mivel a víz kitermelés, szv. tisztítás költsége hatalmasat ugrott, az árak be vannak fagyasztva 7 éve. A bérköltség, üzemanyag költség, gépköltség meg többszörösére nőtt. Nemúgy mint pl. gáz, el. áram. A hálózatok elavultsága pedig lassan elhatalmasodik. Szóval a szolgáltató és a polgár is tehetetlen, mert aki tehetne az baszik rá (politika).
Ahogy közeledik a tél és vele együtt a hó, a fagy és a sötét hideg esték, az ember mókus nem is vágyik másra, mint, hogy beburkolózzon egy finom plédbe, a jó meleg szobában, és megnézzen egy könnyed filmet vagy kezébe kapjon egy jó könyvet. Sajnos a lazulás nem lehet teljes, ha a lakásban hideg van,…..
foszsindeksz 2017.12.04 22:05:02
@anyadmajma: akkor tegyünk tiszába pár dolgot: 30 éves vagyok, tech mániás. Többre tartok egy okos termosztátot mint a milliós rendszereitek. Paks 2 csak tényleg a retardáltak szerint jó. Nem vagyok gáz párti, de jelenleg és még jópár évig gazdaságos fűtési mód. Persze szeretnék én is napelemet meg infra fűtést, de:
Napelem megtérülési ideje nálam 13 év legalább, kalkulalva benapozással, mindennel. Ez egy vicc, majd ha felére csökken, akkor talán.
Most lett 1 éves, hogy bekötötték a gázt és felszerelték a kazánt. 1032 m3 gáz fogyott úgy, hogy ebben benne van a "nyers" ház első felfűtése, a tavalyi zord tél, 4 tagú család melegvíz előállítása, 100 m2 alapterület, 2.8m belmagassággal, 15 cm eps, 10 cm aljzat, 30 cm födém szigetelés, 3 rtg ablak, u=0.75 üveggel, 23 fokra fűtve egész nap, mert feleségem kisgyerkőccel itthon van.
Ennek tükrében ha 1 millával többet áldozok fűtésre, abból 9 évig fűtök, és akkor a +1 milla után sem lesz 0 a fűtési ktg. Minden +1 milla ehhez képest kb +15 év megtérülés. Akkor miről beszélünk? Nem akarok senkit meggyőzni, de jelenleg drága és nem éri meg abba a fél évnyi fűtésbe ennyi pénzt áldozni! Majd ha a napelemek ára annyira lemegy, 8-10 év alatt megdöglik úgy is a kondenzációs kazán, majd akkor elgondolkodok rajta meg a villany kazánon.
foszsindeksz 2017.12.05 09:30:21
@vpbarna74: csak egy feltevés:
A rendszerem lényege, nem fűt ha nem vagyok otthon, de meleg van, mire hazaérek. A gazdaságosság abban rejlik, hogy szükség szerint fűt. Ez az általad leírtak szerint lehetetlen. Nem hagyjuka padlót kihűlni, ok. Reggel elmész dolgizni, munka után vásárlás, stb. Este hazaérsz. Kinek fűtöttél nap közben? Ez gazdaságos? Oké, programozod a termosztátot. Minden napod egyforma?mindig ugyan akkor mész el otthonról és érsz haza? Ha a program ellenére váratlanul haza mész, felhúzod a hőfokot. Mennyi idő alatt lesz meleg?

Na, ezért én nem vagyok normális szerinted, mert azt állítom, jobb a radiátor ebből a szempontból. Márpedig nálam gazdaságosság pipa, komfort maximálisan pipa. Ja és nem kell kényszerből mindenhova kerámia burkolatot tennem, a nappalimba is lehet laminált. Nem hideg, rideg és a gyerekek mellett sokkal előnyösebb.

Továbbra is fenntartom: hőszigetelésre kell költeni, nem drága fűtési rendszerekre, a megfelelő okos termosztát pedig még mindig a rendszer lelke.
foszsindeksz 2017.12.05 09:38:11
@mókusfülecske: a kazán minél jobban le tud modulalni, annál gazdaságosabban működik. A kondenzálás legfontosabb eleme az alacsony visszatérő hőmérséklet, amihez legfontosabb a nagy hőleadó felület. Amúgy képzeld, szoktam figyelni a kondenzátum mennyiségét, ennek alapján állítottam az előremenőt.
A fa valóban drágult, de egységnyi pénzből vett fa/gáz energia tartalmát összehasonlítva a fa jobb. Ugyan nem jelentősen, mint elektromos áram tekintetében, de jobb. Az már más kérdés hogy kényelmetlenebb fával fűteni, más rendszert igényel, de ezzel nem is vitatkoztam.
Részemről is végeztem.
Amikor a Tilos először beszüntette az adását '94-ben (merthogy pályázniuk kellett a frekvenciára, de ez most mellékes), hallgattuk az utolsó adást, na, az valóban megható volt, kis, csóró kalózadó, nájlonszatyorból adtak, és a műsorvezetéshez elengedhetetlenül szükséges…..
foszsindeksz 2009.11.19 09:06:12
@Jedlik: olvasva ezeket a komoly cikkeket és posztokat, nem jutott jobb nick az eszembe így reggel korán, dühösen, csalódottan! talán még te is megérted...
foszsindeksz 2009.11.19 09:11:18
@Jedlik: akkor szólj, ha úgy érzed, nincs igazam, a személyeskedést tegyük félre. valljuk be őszintén rohadtul az megy, amit leírtam. negatívan mindenki ezerrel... ez a jó, így kell, gondolom te is tele vagy pozitív hangulattal, hozzáállással a dolgokhoz...