Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mesele

43 bejegyzést írt és 59 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Roberto Saviano: ZéróZéróZéró - A világot felforgató kokain nyomában Partvonal Könyvkiadó, 440 oldal, 2014, 3290 Ft "Kokaint használ, aki most ült le melléd a vonaton, és azért vette, hogy fel tudjon ébredni ma reggel. Vagy annak a busznak a vezetője, amelyikkel haza…..
  Kedves Nem-Biciglisták! Kedves négykerekű, két-és négy lábon járó Embertársaim! ;-) Nektek szól ez a mostani kis szertelen szösszenet. Lépten-nyomon hallhatjuk-olvashatjuk, hogy elszemtelenedtek a kerékpárosok, túl sok van belőlük, divatoznak, hülyén öltöznek,…..
Ki írta? – kérdezzük elsőként, ha könyvekről beszélgetünk, sokszor azonban bele sem gondolunk, mennyire adottnak vesszük, hogy a tulajdonnév mögött egy létező identitás, az Író rejlik, aki papírja (laptopja) fölé görnyed, majd a Mű elkészültével saját neve alatt…..
A- Nabokov: Adomány Fordította:  Pap Vera-Ágnes Európa Könyvkiadó, 2010, 478 oldal, 3500Ft Nabokov regényeinek egyik védjegye, hogy olvasás közben bekukkanthatunk a szerző boszorkánykonyhájába is. Különösen igaz ez erre a könyvre, melynek főhőse, Fjodor kísérteties…..
Belgrádot, Zágrábot, Budapestet, de még Kolozsvárt és Marseilles-t is érintve utaztunk keresztül a ’70es, ’80as éveken, találkoztunk Teslával, és kiderült, hogy Einstein Kati utcájából nősült. Az Ex Symposion Ladik Katalin-számának bemutatóján jártunk.Ladik Kati…..
A sötét tél hosszú órái különösen alkalmasak arra, hogy ki-ki belépjen ama bizonyos belső szobájába, amit Kafka szerint „Minden ember (…) hordoz magában. Ezt a tényt akár hallás után is megállapíthatjuk. Ha valaki sietősen halad, s odafülelünk, éjszaka…..
Bartis Attila és Kemény István Amiről lehet című közös könyvének, és Bartis Attila A csöndet úgy című kötetének bemutatóján jártunk november 5-én a Nyitott Műhelyben. A bemutatót – Péczely Dóra felvezetője után - Babiczky Tibor anekdotikus-humoros laudációja…..
A Móricz Zsigmond-Ösztöndíj körül kialakult botrány ürügyén összegyűjtöttünk néhány érdekes esetet. Irodalmi díjak és botrányok a teljesség igénye nélkül. Elmebeteg Nézzünk először egy a maihoz nagyon hasonló esetet, vagy inkább esettörténetet. A Baumgarten-díjnak…..
mesele 2010.05.31 20:23:34
@Môžeš mi pomôct'?:

"- Világos - mondta -, egy valamirevaló költő az emberek miatt szomorú!

Ez a felismerés felvillanyozta, nosza föl is pattant a szobája közepén álló barna, faragott lábú asztal tetejére. Onnan szavalta.

- Az emberek lopnak, csalnak, hazudnak. Lustálkodnak. Vizezik a bort. Klórozzák a vizet. Egymásnak vermet ásnak. Részrehajlók, kárörvendők, önzők, zsugoriak, gyávák, pöffeszkedők, irigyek, kontárok, tohonyák. Ez az! Ezért vagyok én szomorú! Az emberiség miatt."
A- Nick Hornby Fociláz Európa Könyvkiadó, 2010, 312 oldal, 2210 Ft.   Meccs van. Nincs olyan, hogy nincs. A Fociláz az egyik legjobb Hornby-regény. Nem is kell hosszan ragozni, miért jó, mert egyszerűen jó. Egy férfinak. Lehet, hogy egy nőnek is, mert (1) valami rajongott és…..
A Niccolo Ammaniti: Magammal viszlek Európa, 2009, 491, 2890 Ft.   Elintézhetném annyival, hogy a könyv egy bukás története. Sőt, nem is egy bukásé. De maradjunk most annál az egynél, Pietro iskolai bukásánál, amivel rögtön a könyv elején szembesül. És a magyarázatnál,…..
B+ Niccolo Ammaniti: Magammal viszlek Európa, 2009, 491 oldal.   Elintézhetném annyival, hogy a könyv egy bukás története. Sőt, nem is egy bukásé. De maradjunk most annál az egynél, Pietro iskolai bukásánál, amivel rögtön a könyv elején szembesül. És a magyarázatnál,…..
Benedek Szabolcs: Haláldekameron Pont Kiadó, 2009, 169. (A-)   - Ez itt egy influenzás gyerek papírja – mutat az iskolatitkár az asztalán várakozó nyomtatványra, belerakja a veszélyes tárgyat egy nejlontasakba és indul kezet mosni. Egy járvány és a hozzá tartozó…..
Fotó: Valuska Gábor Karafiáth Orsolya: Cigánykártya – könyvbemutató 2009. 12. 3. 7 óra - Darshan udvar A Cigánykártya Karafiáth Orsolya harmadik verseskönyve, öt évvel a Café X után jelent meg. Az alkalomnak megfelelően megadták a módját az eseménynek. A Darshan udvar…..
B Feldmár András: Szabadság, szerelem Jaffa kiadó, 2009, 135 o. 2790 HUF Azóta, hogy a Van élet a halál előtt? című könyv az underground kultúra egyik kitűzőjeként járt kézről kézre, addig fordult a világ, míg Feldmár mainstream lett, neve pedig olyan brand, ami előadásokon…..
mesele 2009.11.15 14:02:08
@m.maria: Kedves m. maria, valami talán mégis segíthet: a külső nézőpont. olyasvalakié, aki nem részese a történetnek - például, talán épp egy pszichológusé.
KönyvesBlog Futókaland 2009.07.08 12:00:00
Darabos Enikő: Hajrá Jolánka! Jószöveg Műhely Kiadó, 2009, 157. B-     Olyan divatosak mostanság a rövid mondatok, mint a rövid kapcsolatok. Előbbiről nyelvőrünk, utóbbiról agymosónk szolgálhat érdekes adalékokkal, a kettő összefüggését pedig egyszer magam…..
Az Irodalmi helyszínlelés sorozatban Pápa Zoltán kávézóját és Kosztolányi Dezső egykori lakhelyét látogattuk meg. Pápa-féle irodalmi tejivó - Ferenc krt. 10. Ahol a 4-6-os villamos rákanyarodik a Petőfi-hídra, ott állt a két háború között Pápa Zoltán kávézója. A…..
A lánclevélben és a wiwen új és szimpatikus őrület terjed, a feladat a következő:1. Ragadd meg a hozzád eső legközelebbi könyvet!2. Csapd fel a könyvet a 23. oldalon!3. Keresd ki az ötödik mondatot!4. Tedd közzé a szöveget az oldaladon ezekkel az instrukciókkal együtt!"Így…..
Tekinthetünk az agresszíven maszkulin nézőpontú szövegek ellenpontjaként is erre a békésen feminin könyvre. Mint Margit Patrícia Eszter elmondja, azt is akarta bizonyítani, hogy a romantika és az intellektus nem zárják ki egymást, nemcsak az ironikus beszédmódnak van…..
B Boris Vian: A kék liba (novellák), ford.: Bajomi Lázár Endre et al., Cartaphilus, 2009, 280 oldal, 2800 Ft   A nagyszerű szerzőre emlékezünk, aki ma ötven éve hunyt el.  Vian sajátos írásművészete még legapróbb karcolataiban is teljességgel megnyilvánul. Ezekből…..
Szendi Gábor: Pánik (Tények és tévhitek), Jaffa, 2009, 308. o.   Szendinek ez a könyve sokkal jobban tetszik, mint a nőkről írott. Míg ott a sok bába közt elvész a gyerek, a sokféle adat és nézőpont közt a nő, itt a tudományos lelkiismeretesség segít rendet tenni a…..
mesele 2009.06.11 11:56:35
- sg - : megvezetni? ha választani kell, én inkább annak hiszek, akinek nem a gyógyszerek, hanem a terápia jut először eszébe egy kezelésről. de igaz, hogy többnyire nem kell választani, mert jó néhány pszichiáter akad, aki - függetlenül attól, hogy ez a beteg kérése-e - boldog-boldogtalannak, szíre-szóra pirulákat ír fel. Szendi amellett érvel, hogy a pánik nem organikus hátterű betegség. valamint amellett, hogy a szakeberek többsége nem veszi a fáradtságot arra, hogy kiderítse, bármilyen tünetről van szó, hogy (organikus hátterű) betegségről van-e szó, vagy nem.
különben meg, tapasztalataim szerint az ember egyszerűen nem spórolhatja meg a munkát és a saját erőfesztítést, energiabefektetést, ha lelki, szellemi betegségről van szó. ezek kemény menetek.

dredd: mitől van ennek szcientológia szaga?

Azhát: szerintem gyógyszerrel könnyebb elcseszni egy embert.

Blogger Géza: ez nem olyan, hogy elmész egy étterembe.. Amit mondasz, az "ellenálló" betegek veszélyességéről, nekem kicsit olyan ízű, mint az a századelei gondolkodás, amelyik úgy gondolta, fizikai erőszakkal - egyáltalán, erőszakkal lehet "gyógyítani". Szendi különben arról is beszél, hogy az, ha valaki nem gyógyul, nem az "ellenállása" miatt van. persze nyilván könnyebb olyasvalakivel dolgozni, aki "akar" gyógyulni. a pánikbetegek többsége pedig akar gyógyulni.
A probléma ezúttal is árnyaltabb - és a kezelőnek is árnyaltabban kell megközelítenie, mint pusztán sémákban gondolkodni. Gondolom.
Meg Szendi könyve a pánikról szól, nem másféle betegségekről, amiket nem lehet vele egy kalap alá venni, hiszen pont erről van szó, hogy minden probléma egyedi.
Kavafisz házába egy napsütéses délelőtt indulunk. Lesétálunk a Corniche-ra, hogy szívjunk egy kis tengeri levegőt, és vegyünk egy-egy banánt reggelire a sarki árustól. Ődöngünk egy darabig a parton, aztán leintünk egyet az úton cirkáló számtalan sárga taxi közül.…..
mesele 2009.06.09 23:43:41
Rendhagyó irodalomóra Hunyadi Mátyás Gimnázium, 12-es osztály A pestlőrinci Hunyadi Mátyás Gimnázium egy hangulatos parkban rejtőzik, sárgásbarna színe, ódon külseje jól illeszkedik a zöld növényzethez. A kápolnaszerű, kicsi bejárat jól leplezi, hogy milyen hatalmas épület…..
KönyvesBlog Legendaszületésnap 2009.04.21 09:06:00
Kányádi Sándor köszöntése 80. születésnapján  Április 20., 17 óra, Petőfi Irodalmi Múzeum Bár rendszerint óvakodom a hasonló frázisoktól, Kányádival nem túlzás a legenda szót összekapcsolni. Bizonyítja ezt a Petőfi Irodalmi Múzeumban megjelentek száma és…..
Niccolo Ammaniti: Én nem félek, Ford.: Matolcsi Balázs, Európa, 2008, 260. Ammaniti ifjúsági regénybe oltott thrilleréből 2003-ban, Gabriele Salvatores rendezésében készült filmet a magyar mozik is műsorukra tűztek. Ha maga a történet nem is közismert, a plakáttal több helyen…..