Regisztráció Blogot indítok
Adatok
[kutacs] (törölt)

0 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Financial Times is közölt a napokban bő lére eresztett cikkeket a Google böngészőjéről. A cikkben megszólal a Google vezérigazgatója, Eric Schmidt, aki azt mondja, nem csak proaktívak akartak lenni a Chrome megszülésével, de egyfajta önvédelem is késztette őket, amikor…..
[kutacs] (törölt) 2008.09.15 13:07:29
rico,
a kommunizmus röviden: az ingyen piac. van piac, csak ott minden ingyen van. ez a definíciója. mi a fenét nem lehet ezen megérteni. mondj egy másik definíciót, és abból vezesd le, hogy abban a konstrukcióban nincs piac.

de induljunk ki abból, amit a wikipédia mond, bár ott ritkán definiálnak frappánsan valamit:
"Communism is a socioeconomic structure that promotes the establishment of an egalitarian, classless, *stateless* society based on common ownership of the means of production and property in general."

nem azt írják: piacnélküli, hanem: államnélküli. át lettél verve. tankönyvileg. a kommunistát összekevered az állampártival, és azt hiszed, hogy a piacpárti nem is lehet kommunista. pedig csak az lehet igazán.

a második felében egyetértünk. itt a népek azt mondták, hogy a google semmiféle pénzügyi tranzakciókban nem vesz részt. én meg csak azt mondom, hogy a közgazdasági racionalitás az, hogy részt vesz. de ezt nem tudom, mert nem látom át a google gazdálkodását.

de azt tudom, ha egy vállalat növekvő árbevételt produkál (és a google ezt kezdettől tudja produkálni), akkor elegendő a bevételeit és a kiadásait egyensúlyban tartania, és a növekedéssel együtt érdemes eladósodnia, mivel a kamatok magasabbak, mint az átlaghozamok.

tehát még az is lehet, hogy nem a google nyereséges, hanem a google pénzalapok. hogy ezek a stanfordi srácok kezdettől fogva ezt csinálják. az utolsó dollárt is befektetik. eladósodnak, és befektetnek. ehhez minden feltétel adott.
-- folyamatosan növekvő árbevétel
-- folyamatosan felértékelődő vagyon
-- a bevételi és a kiadási oldal egyensúlyban tartása
-- a kamatok alacsonyabbak legyenek, mint a hozamok

de ennek itt összeesküvés elmélet szaga van.
[kutacs] (törölt) 2008.09.15 15:08:01
atléta,
"Az ingyen osztogatott hamutal meg ongyujto nem jelenti, hogy a dohanygyar komcsi."

de egy kicsit azt jelenti. a dohánygyár viszon nem ad mindent ingyen a tömegeknek, csak alig valamit. szerencsére.

ha teljesen szabad a piac, akkor az a dohánygyár a nyerő, amelyik ingyen adja a cigit, és a kapcsolódó termékek (öngyújtó, pipaszár, hamutál) forgalmából próbál megélni. a dohánygyártást alárendeli a reklámnak.

és abból dohánykommunizmus lesz. ingyen osztogatnák a cigit. ez addig működne is amíg a világ képes volna kielégíteni az ingyen dohány iránti kereslet.

azzal tisztában vagyok, hogy a google így működik. ingyen adja a szoftvert (öngyújtó, pipaszár, hamutál), ami eladja hirdetést (dohány). advergyár, és nem szoftvergyár. és azt mondod, nyugi öcsi, a szoftver csak szóróajándék. én meg azt mondom, ez szoft kommunizmus.

és egyáltalán nem jó, hogy a szoftverek jelentős része nincsenek tisztességesen beárazva és ingyen piac van. (fair market vs. free market). természetesen azzal is tisztában vagyok, hogy szükség van ingyenességre, és ágazati szabályoknak kellene megmondani, hogy hol az ingyenesség határa. és ma az unióban elvben már az a default, hogy önköltségi ár csak azt lehet értékesíteni, amire külön szabályozás vonatkozik.

ha a social network be lenne árazva évi 1 dollárra, ennyit muszáj volna mindenkinek elkérnie, mert hirközlési hatóság azt mondaná, hogy ennyi az önköltségi ára egy minimális tárhelynek, és még egy subdomain is ennyi, ez alatt nem lehet értékesítni, akkor nem ilyen szoftverek lennének.

és a nemzetközi forgalomban minden regisztrációért ennyit vámot beszedne, az isp szépen kiszámlázná, hogy van n regisztrációd, akkor az n dollár, vagy forgalomarányosan számlázna, majdnem mindegy, és azt mondanák, hogy ebből a pénzből akkor cigánytelepen is lesz wifi, nem ingyen, de lesz, akkor nem itt tartanánk.
[kutacs] (törölt) 2008.09.15 16:49:07
egy bejegyzést még írok, de ennek a vitának sok értelme nincs.

CsP,
1) léteznek a világtól teljesen elzártan az offline kis kibucok. a google egy hatalmas online kibuc.
2) az ingyenesség mellett is létezhet verseny természetesen. csak az nem az ágazaton belül, hanem az ágazatok között zajlik. mire költesz inkább: élelmiszerre, ruhára, információra, szórakozásra, energiára, stb.
3) abban igazad van, hogy a társadalmat úrja akarták szocializálni (szocializmus). marx ezt úgy képzelte el, hogy a fiatal generációt (y-generáció, ismerős fogalom a marketingben) a szüleiktől elválasztva, külön térben, arra kell nevelni, hogy a javakat feltétel nélkül osszák meg egymás között.
4) a megosztás egyébként természetes igénye a fiataloknak. egy kollégiumi szobában az étel sok esetben közös, éppen úgy, mint a családban, sok esetben a ruha is, add már kölcsön, persze vidd csak, szoros barátságok esetén a barátnők is közösek. egyik dobja, másik elkapja. ez azonban csak kicsi, zárt közösségekben megy végbe.
5) marx úgy látta, hogy a megosztás iránti igény egy idő után elvész, és a birtoklási vágy kerekedik felül, és ezért van az, hogy a kommunizmus nem győz világméretekben. és vezet el a kizsákmányolásig, ami a társadalmi problémák okozója.
6) marx úgy látta, hogy ez a kizsákmányolás a kapitalizmusban csúcsosodik ki, holott ez a feudalizmus (brutális állami tőkekoncentráció), és a kommunizmus (brutális piaci tőkekoncentráció) velejárója. a kommunizmus a közhiedelemmel ellentétben nem azt jelenti, hogy nincs piac, hanem azt, hogy a piac teljesen szabad, minden ingyen van. (free market) és a kettő között van az angolszász kapitalizmus, amelyik cégek és céhek hálózata, ami szerintem az európai társadalmak természetes létformája. (fair market).
7) kiváncsi lennék mit szólna marx, ha látná azt a gépezetet, amelyik az y(oung)-generációt próbálja átnevelni. azt a gépezet amelyik az összes hírt és hirdetést egyetlen központból rangsorolja. látná, hogy az ehhez kapcsolódó propaganda milyen mértékű tőkekoncentrációt idéz elő.
7) vagy mit szóla marx, ha látná a kultúra brutális központosítását. a google azt mondja, hogy a szellemi javak, a könyvek, a filmek, a zenék ingyenesek. az alkotókat nem illeti meg semmiféle jog.
8) ez ugye a kínai kulturális forradalom erőszakmentes formája, amit ezen a blogon sokszor és sokan meghirdették. egyébként kodály is meghirdette nem kell megijedni. a szellemi javak (zenék, filmek, könyvek, programok) szabad javak, ezen a területen szabad rablás van (nyílt forrás).
9) a nyílt forrás a nyílt rendszerek teljes félreértelmezése. ugyanis az a rendszereknek nem a szabad másolását, hanem a szabad összekapcsolását célozza. a specifikáció nyílt, az implementáció zárt, a specifikáció védelmi indokkal elzárható, és az implementációt oktatási céllal meg lehet nyitni.
10) nem kell magyarázni, hogy a google a youtube bevételeiből nem az alkotókat finanszírozza, hanem a mozillát. és most itt bukdácsol a dolog. mert a programadó, programozó kommunisták konkurenciái a pártközpontnak.
Múltkor a legaktívabb bloggerek toplistáját tettük közzé. Most pedig következzen a legaktívabb hozzászólók élmezőnye. Vajon mi kell ahhoz, hogy valaki több mint 19 ezerszer írja le a véleményét blogokon, nem egészen két év alatt? Grafomán Top 10: sarasvati / sütifej…..
Free TV Show from Ustream..
[kutacs] (törölt) 2008.09.09 12:38:07
vadember,
1) a lényeg, hogy elektronikus könyvtárban vannak a lapok, amelyekhez mondjuk a felvidéki faluban lakó imrityinkó is hozzáfér. a világ szerencsésebb felén a közkönyvtárak elektronikus könyvtárak.

mennyiből gazdálkodik ma az mta, és mennyiből a közkönyvtára, hogy a digitalizálást ezt nem tudják megoldani. nem tudtak venni egy szkennert. vagy mi. automóm intézmény. nincsen már beleszólása a politikának, szóval lehetett volna venni egy szkennert.

2) az a természetes, hogy fizetni kell. pusztán a vállalatok befizetéseiből ingyenes közösségi szolgáltatások nem nyújthatók az összes háztartásnak.

a felvidéki faluban lakó imrityinkónak leeht biztosítani ingyen hozzáférést mondjuk az iskolában, de annak a háztartásnak, ahol ő él, (a papájának, mamájának, testvéreinek) úgy általában fizetnie kell a közszolgáltatásokért.

persze nem a teljes összeget, plusz az adót, hanem a teljes összegből levonva a támogatást, amire az közterhek nyújtják a fedezetet.

de ilyenkor is kell, hogy maradni kell egy minimális önrésznek, mert különben nem tartható fenn a dolog. az európai vállalatok elhullanak a globális versenyben.

persze én értem, hogy imrityinkó rajong az ingyenes szolgáltatásokért, csak egy baj van, hogy mondjuk a google ezen szolgáltatása utoljára magyar lapoknál fog megjelenni. a másik baj, hogy a google errefelé soha nem fog adót fizetni.
Webisztán Neonomád, revisited 2008.09.04 11:28:00
 Az Index is kipróbálta, milyen a neonomád életforma. Alapvetően nekik is pozitívak a tapasztalataik. Mint hosszútávfutó neonomád azt tudom mondani, problémáim is nagyjából azonosak a szerzőével.  Elsősorban a lemerülő aksi szokott akut (sic!) nehézséget okozni. Kell…..
Külföldi Google-forrásaink érdekes fejleményekről csipripelnek. A nem is olyan távoli jövőben (elvileg már csak párat kell aludni) "global launch" várható. Előre csak annyit árulhatunk el, hogy egy, Google-mércével mérve is nagy durranásról van szó. A jó hír az, hogy…..
Sebaj, irány az 8tracks...
[kutacs] (törölt) 2008.08.26 12:12:20
atléta,
-- az, hogy a zenerzők koncertezzenek, körülbelül olyan, mintha azt mondanád, hogy programozók vállaljon külön munkát, mondjuk oktatást, vagy supportot. és akkor a szoftver legyen szabadon másolható. a programozók éppúgy, mint a zenészek éljenek meg a kapcsolódó szolgáltatásokból.

a linuxosok egyébként pontosan ezt mondják. azt szeretnék elérni, hogy a fejlesztés helyett a karbantartás (telepítés, konfiguráció) kerüljön a középpontba.

bölcsészkarról és üzleti főiskoláról idetévedt kommunikációs tanácsadók, hírbehozó, doransky, és kitalálták, hogy a programozó éljen meg a reklámból. valójában az van, hogy ők a akarnak a reklámból megélni. ennek érdekében a szoftvert próbálják nullázni.

ezek a csoportok úgy képzelik el, hogy ha a szoftver értéke nulla, akkor a reklám és a support torta nagyobb lesz. és ez valójában igaz is. ezt használja ki a google. azt mondja, hogy a hordozót lehetőség szerint árazzuk be nullára, és úgy versenyezzünk. döntsön a reklám, és a support. az alkotók meg húzzanak el a picsába.

ha jól értem azt mondod, a zenész vegye meg az eszközöket, tanulja meg használni, béreljen esetleg építsen saját stúdiót, alkosson, végül tegye szabaddá műveket, és éljen meg a koncertezésből. béreljen buszt, fogadjon menedzsert. a belső budai kerületből ezt meg lehet csinálni, de máshonnan nem nagyon. ugye imrityinkó ezt ismerte fel, hogy valahol még is csak kitolás a zenészekkel ez a letöltök, feltöltök. még akkor is, ha momentán ez jó neki. mert amúgy nem lehet legálisan, és olcsón (önköltségi áron, néhány centért) megvenni a zeneszámokat, vagy csak nagyon körülményesen lehet. mert ez a terület össze-vissza van szabályozva.

-- a helyzet az, hogy európában alig kerül a felszínre tehetséges fiatal szerző. a klubokban szinte kizárólag a meglévő zenei alapokat játszák, vagy játszák újra. a rapperek ezekre beszélnek rá. rengeteg az alkalmazott zenész, az alkotókat az ingyen piac nem hozza a felszínre. nem tudsz mondani errefelé egy olyan tehetséges zenészt, vagy zenekart, akit az ingyen piac emelt volna ki, és tett volna mondjuk országos hírűvé. pontosabban van egy pár, uhrin benedek például. őt ez a modell tette országos hírűvé. uhrin benedek az interneten lett sztár. a lemezeit gondolom alig vették, alig vettek uhrin benedekes pólót, csengőhangot, stb, stb. ő kizárólag a fellépésekből élt. meg fásy ádám. meg kiszel tünde. meg szintiboj, és a többiek. a láthatatlan kéz a szuper tehetségteleneket hozza a felszínre. ez a modell állítólag úgy optimalizál, mint még soha semmi. mese habbal. mutass európában egy területet, ahol az ingyenesség mellett bármilyen piaci optimalizálás végbement.
[kutacs] (törölt) 2008.08.26 21:35:47
atleta,
-- szoftvergyártás nem művészet persze. meg nem is filozófia. de a zeneszerzőnek a koncertezés éppen olyan többelet munka, mint a programozónak a support. ráadásul sok esetben elválik a zeneszerző, és az előadóművész. éppen úgy, mint a programozó és a supportos, akkor például mit csináljunk.

jó kiegészítés, de nem lehet azt mondani, hogy éljen meg csak ebből. a festőművész meg nyisson galériát gondolom, az író meg könyvesboltot.

a helyzet az, hogy a legtöbb író egyáltalán nem akar boltot nyitni, elsősorban a könyv eladásból akar megélni, a többség ezt nem akarja ezt kinullázni. persze az igaz, hogy kizárólag ebből kevesen tudnak megélni, hanem mellette kellenek író-olvasó találkozók, irodalomtanítás, médiaszereplés.

de mondjuk esterházy azt mondja, hogy ő ilyet ritkán vállal, ezekért alig kér pénzt (csak az önköltséget), bár sokat hívják, kellemesen beszél, de ő az eladásból és nem az előadásokból él, előbbit kiadója intéz, akivel szabadon szerződött, utóbbit saját maga. de fel sem merül az ingyenesség, mert mind eszterházy, mind a kiadója kapitalista, és nem kommunista.

a könyveladást a komcsikon kívül senki nem akarja kinullázni. mert ez az ágazat alapja. és az alapot nem akarja senki kinullázni. akkor sem, ha e-book sokszorosítási költsége majdnem nulla.

természetesen van úgy, hogy egy író, hogy megosztja a saját műveit pdf-ben. az ilyen írók civilizált kommunisták. hívhatnánk szocialista embertípusnak, közösségi embernek, webkettesnek, bohócoknak, akárminek.

az alkotó emberek többsége nem ilyen. és nem is kell hogy ilyenné váljon. a kommunisták egy kisebbség, olyanok, mint a nacionalisták, a homoszexuálisok, vagy a balkezesesek. azt képviselem, hogy információs önrendelkezés legyen, az alkotók maguk dönthessék el, hogy mit akarnak, és legyen szabad pénzt kérni a zenéért, a könyvekért, a programokért. a kultúrát soroljuk a javak közé. és aki kommunista (mondjuk kodály, a zene mindenkié) az sorolja az ingyenes javak közé. de a sajátját. a háry jános, meg a psalmus hungaricus legyen mindenkié, de lukács laci meg azt mondja, hogy a tankcsapda ne legyen. pontosabban azt mondja, hogy neki most mindegy, hogy mi van.

-- tankcsapda az úgy lett, hogy debreceni a 89-es vekeri tavi efotton, meg utána a kelet 90 nevű rendszerváltó dzsemborin játszottak ezerrel az auróra előzenekaraként, és keményen kellett persze belépőt fizetni. próbáltunk annak idején belógni, majdnem megvertek az őrök. a kölcsey művelődési központban is szedtek belépőt. és ami a lényeg, árulták a kazettát.

pénzért természetesen. és elárulom neked, az az zenekar emelkedett ki, amelyik ezt csinálta. az ő koncertjeire jártak. mert hallották, hogy ezek de jók. és elmentek a koncertekre. és ugye aki pénzért vette meg a kazettát az nem adta csak úgy, vagy csak ritkán adta tovább. a peer to peer megosztás volt ingyenes, és nem volt ingyenes kliens szerver alapú megosztás. azért drága volt a kazetta. meg ha bementél az unió áruházba és vettél 10 kazettát, akkor azt mondta az eladó, hogy nincs, mert összesen 100 volt készleten. kicsit kikarikírozva.

és az tűnt el a süllyesztőben amelyik azt mondta, a lányok és a fiúk ziherájsz tűvel a fülükben (nem volt piercing) járnak a koncertekre, meg a fesztiválokra, másolják le maguknak a kazikat, annyira csórók.

emlékszem volt akkoriban lakodalmas rock, három plusz kettő, pénzért nyomatták a kazettákat ugyanígy.

a tankacsapda egy nagyon kezdetleges kiadó, ami nem az állami hanglemezgyár volt.

a tankcsapda az első időktől kedzve demofelvételeket készített, és kazettákat adott ki. könyvet is például. és azért kerültek a viva tévébe, mert eladták a cédéket. mondjuk előtte leszerződtek a sonyval. azaz nem az ingyen piacon nevelkedtek, hanem egy kőkemény kapitalista piacon. az ingyen piacról uhrin benedek nőtt ki. vedd már észre.

olyat sem tudsz, amit a kiadók tették valakit sikeressé? ne viccelj. szinte csak ilyen van. az összes sikeres zenakar mögött kiadók állnak.

persze az igaz, hogy vannak zenekarok, akiket a kiadók úgy dobnak, hogy csak úgy koppan.

és ugye nekik nincs olyan szerencséjük, mint a tankcsapdának, mert ők úgy csináltak saját kiadót, hogy nem állami hanglemezgyár már nem volt, a multik meg még nem jöttek be. és ment a kazetta biznisz. amikor bejöttek a multik, akkor a cédé. és most meg azt mondják, hogy másolják le az mp3-at, nem lépnek fel különösebben ellene, de a kezdetektől ezt nem tudták volna megcsinálni, mert a lakótelepről indultak, nem valamelyik belső budai kerületből.

de a tehetségeseknek nincs más út, mint eladni a zenét, a pólót, a könyvet, annyi hordozót, amennyit csak lehet saját hordozóval.

tehát lehet az, hogy feljátszanak egy számot híres zenekartól, és felrakják a youtube-ra, de a saját számaikat már pénzért kell árulniuk.

egy ugye nem az a totális ingyen piac, amit uhrin benedek, őt mindenhová azért hívták, hogy generáljon látogatót és wolf gábor, az index címlap, meg a kocsmasátor átkonvertálta vevővé. de ehhez valami faszságot kell kiírni a címlapra. itt a forradalmian új akármi. baltával támadtak az ismert celebritásra. aztán kiderül, hogy mégsem, de ez nem érdekes, mert ugye senki nem fog ezért perelni. és hátha megveszi az utazást, a könyvet, a laptopot. ehhez nem kellenek tehetséges újságírók, ehhez havas henrik médiaiskolája is sok.

---

a középkori mecenatúra az udvari megrendelésekről szólt. és fizettek természetesen megrendeleskért. a középkori klaszikusok sem az ingyen piac, hanem egy részben kapitalista, részben egy terület alapú feudális piac termékei.

nem azt csinálták, hogy lemásolták a kottákat, és szabaddá tették őket, hogy játszhassák azokat minden udvarban, eszük ágában sem volt a hordozót ingyen kiadni, mert nem ütött volna akkorát a túrné. mozart ugye végig turnézott, de nem úgy, hogy ingyen volt a kotta.

mert akkor a főúr vélhetően azt mondta volna, hogy az udvari (alkalmazott) zenésze ügyesebb, mint ez a mozart. mert ő nyilván átírta volna a kottát kicsit keményebbre, vagy populárisabbra a főúr kedve szerint. és akkor meg minek meghívni mozartot. szóval ez minden volt, csak nem ingyen piac.

---

a megasztár nevű sztori is az emelt díjas esemesekről szólt, és ugye az egész megfeneklett akkor, amikor kiadták a lemezeket, és pont azért, mert nem voltak zeneszerzők, és csak a feldolgozás lemezek fogytak. megasztár karácsony például, kontor tamás elénekelte a hull a pelyhes fehér hó-t. és a gyerekek szerették. de kontor tamás hangszerelni tud, zenét szerezni nem.

és bartók eszter, és molnár caramel se nagyon tud zenét szerezni. mert lemezeiken a meglévő zenei alapok szólnak, és azokra énekelnek. nem hoztak létre új hangzást. szóval itt a profi zeneszerzők hiányoznak, akik ezt megcsinálják. akiket nem kap fel a búlvár, és nem dob el, hogy akkor, most együtt járnak, vagy szakítottak, stb.

és az ingyen weben ez nem jön létre. mert az ingyen weben az alkotó ember éhen hal. de általában igaz ez minden ingyen piacra.
Minden neonomád, aktív notebook/mobil/pda-használó rémálma az állandóan összecsomózódó kábelköteg. Ilyenkor szoktunk elmerengeni egy wireless világon, melyben minden eszköz vezeték nélkül kapcsolódik mindenhez.Ha minden igaz, hamarosan azon sem kell morognunk, ha egy kávézóban…..
[kutacs] (törölt) 2008.08.26 12:39:02
Webisztán Fizetős lesz a Meetup? 2008.08.21 15:48:00
Úgy tűnik, továbbra sem sikerül megnyugtatóan rendezni a Meetup anyagi helyzetét. A tech-összejövetel szervezői pár napja azt írták, hogy visszalépett egy komolynak ígérkező szponzor. Elképzelhető, hogy megérett a helyzet a változásra. Már lehet szavazni arra, hogy maradjon-e a…..
[kutacs] (törölt) 2008.08.22 13:44:32
a baj csak az, hogy a piacon mindennek, vagy majdnem mindennek van értéke, ennek következtében van ára is. a szarásnak is. a terembérletnek meg főleg.

1) hülyeség az ingyenesdi. jobb helyeken (a szocik, a nácik, a libsik, a konzik egyaránt) felismerték, hogy a közösségi szolgáltatások esetén is szükség van minimális önrészre. pusztán a vállalatok befizetéseiből nem lehet ingyenes közösségi szolgáltatásokat nyújtani, vagy csak nagyon szűk körben és viszonylag alacsony szinten lehet.

jobb helyeken a civilek a totális ingyenességgel akkor is szembemennek, ha van szponzor. a felállás ilyenkor az, hogy a szponzor fizeti a termet, és mindent, ami dologi, a nézők fizetik az embereket. a szervezőket és az elődadókat, így megmarad a viszonylagos függetlenségük.

2) hülyeség az egyenlősdi. az nyilván nincs rendben, hogy a szervezők annyit költenek az előadóra, mint a nézőkre. nyilvánvaló a teljesítménybeli különbség.

persze lehet az is, hogy az emberek nem kérnek pénzt, vagy alig kérnek, mert nem azért csinálják. ez rendben van. de akkor meg ugye lehet esetenként előadót hívni vidékről, vagy oké, ne vidékről, de akkor meg esetleg külföldről. mondjuk egy pozsonyból, vagy ljubjanából. ilyesmire is lehet törekedni. mert ugye regionális szolgáltatásokat akarunk, és akkor együtt kell működni a szomszédokkal. de ehhez megint csak pénz kell.

3) jobb helyeken a civilek nem csak fizetnek, hanem előre is fizetniek. a szervezőknek ez jó, mert hosszabb távon termet bérelni olcsóbb, és a lehet például pólót nyomni. de úgy, hogy a pólót többért kell ám adni, mint amennyiért megvesszük. nem az a rossz, hogy van profit, hanem az a jó. és akkor a különbözetet nem szétosztjuk, hanem fel lehet ajánlani mondjuk a vakok intézetének. hogy na akkor legyen nekik is számítógépük, braille nyomtatójuk, vagy valami, amiből hiány van.

lehet az államért, és a piacért is kiáltani, a baj az, hogy a telekomnak nem nagyon éri meg vakokkal mutatkozni, ők inkább cseh lacival adnák el a dominó csomagot.

többek között ezért is kellenek a civilek. hogy oké, akkor veszek egy pólót, vagy odaadom a régi laptopot, vagy laptoptáskát, mert az újnak szebb a színe, nagyobb felbontása, vagy gyorsabb processzora, de nem ez a fontos, hanem az, hogy mindenkinek legyen. és akkor ez így pont jó. és majd vakítok a csajomnak, hogy azért kell új laptop, hogy odaadjam a régit, és a csajom is mondja, hogy azért kell neki az új top, hogy odaadja a régit. és akkor mindenki jól jár, mindenki jó fej.

szeritem nagyjából ez a civil, vagy ha így jobban tetszik a polgári gondolkodás. ettől szerintem messze vagyunk.

az alapvetés az osztogatósdi, az egyenlősdi, és az ingyenesdi. ez így egy gyenge kisz. vagy egy vakok intézete. mondom ezt úgy, hogy nincs hozzá közöm.
A LatLong írta meg a napokban, hogy a Google Earth megint frissített műholdfelvétel-adatbázisán. És ezúttal egész Magyarország belekerült a szórásba: The following is a more complete list of the areas we've updated in this data push: New 2.5m base imagery for: The Czech Republic,…..
Az alaphiedelem ugye az, hogy egyre többet netezünk, és egyre kevesebbet tévézünk. Miként a Nielsen legfrissebb statisztikáiból is kiviláglik, a helyzet egyáltalán nem ennyire egyszerű. Az amerikaiak többet tévéznek, mint valaha, és ezzel együtt egyre többet interneteznek. Akkor…..
Induló zenekar vagytok és még nem sikerült leszerződnötök egyik nagy zenekiadóhoz sem? Lehet, hogy ez a ti szerencsétek. A Last.fm mostantól royaltyt fizet minden, a szolgáltatásban jelen lévő előadónak minden esetben, ha egy felhasználó belehallgat az előadó egyik…..
[kutacs] (törölt) 2008.07.11 13:36:21
1) az amcsi bíróságnak fel kellene számolni a youtube nyilvánvalóan illegális felét, és az összes kliens szerver alapon működő kalózkiadót.

2) az európainak meg artisjust, és az összes nyilvánvalóan alkotmányellenesen működő territoriális jogkezelőt. egységes európai szabályozásra van szükség.

3) magáncélú peer to peer megosztást engedélyezni kell, hiszen az nem irányul hírnév, vagy bármilyen más gazdasági előnyszerzésre. senkinek semmi köze, hogy ki mit hallgat szabadidejében, és mit oszt meg egy virtuális magánhálózaton.

4) a kliens szerver alapú jogosulatlan megosztást fel kellene számolni. abszurd azt mondani, hogy valami nem az enyém, de megosztom a világgal. ilyen joga kizárólag az alkotónak van, és ilyen jogot senki más nem szerezhet.

5) és akkor majd mindenki eldönti szabadon, hogy milyen netwörkbe lép be, hogy milyen értékesítési módot választ. és akkor helyre kerülnek a dolgok.

egyébként újra megdőlt a hülyegyerek által terjesztett tézis, miszerint a netet nem kell, nem lehet, és nem szabad szabályozni. és a tilos a tömegektől pénzt kérni, mert itt most forradalom van.

persze ez a sok lenin rögtön bíróságért kiállt, ha a konkurens hálózat agresszívan terjeszkedik. ilyenkor nem érvényes az a duma, hogy a piac mindent megold úgy is, kilöki magából a tisztességtelent, bla, bla, bla szöveg.

sima pozícióharcos hülyegyerek irányítanak itt, akik hol komcsik (legyen minden ingyen), hol anarchisták (legyen minden szabad), hol opportunisták (szerezz meg mindent, amit lehet), úgy beszélnek ahogy éppen az érdekeik diktálja.
El sem hiszem, miközben a világ a 3G iPhone eljövetelével van elfoglalva, az Apple fű alatt frissítette az iTunes Store-t, és az eddig pár országot tartalmazó listát kibővítette több tucattal. Kérdezzetek rá nyugodtan: IGEN, OTT VAGYUNK MI IS A LISTÁN!Viszonylag könnyű…..
Webisztán A Twitter foglyai 2008.07.09 23:49:00
Nem ismerek olyan aktív twitterezőt, akinek ne lenne állandó vesszőparipája, hogy a rendszeres leállások miatt mostmáraztántényleg vált valamelyik konkurens szolgáltatásra. Volt is jópár trónfosztásra jelentkező az elmúlt években. Kezdődött az egész a Jaikuval, ami ugye a…..
Ma kezdik el árulni a 3G-s modellt, vagyis holnap, mert pénteken, de Új-Zélandon már péntek van, szóval ma. Csodás, hogy gömbölyű a Föld. Mivel az első telefonokat lassan hazaviszik a júzerek, ideje odaadni nekik a kompatibilis szoftvereket, például a 7.7-es iTunes-t, ami…..
„Azt még egy frissen érettségizett 18 éves is tudja, hogy közmunkával nem lehet a munkamorált megőrizni, újrateremteni” hangzott el egy beszélgetésben, ahol 40 különféle értelmiségi ült. Vagy nem volt kedvük vitatkozni, vagy igaza volt az idézett személynek. Mivel…..
[kutacs] (törölt) 2008.07.11 09:30:36
közmunkaprogramok fedezetét a vagyonforgalom adóztatásával kellene megteremteni.

minden ingatlant meg kellene terhelni a becsült forgalmi érték 1%-ával, nem volna szabad semmiféle értékhatárt szabni. aki nem tudja kifizetni, annak rajta marad a jelzálog.

ha az ingatlant eladják, vagy bérbeadják, akkor a jelzálogot egészben, vagy részben fel lehet számolni. legrosszabb esetben örökösödési adó formájában behajta az állam a vagyonhányadot.

és persze lehet mondani hogy ez tömegeknek sérelmes (nyugdíjas, munkanélküli, nagycsaládos), hiszen nem tudják fizetni a 1% vagyonadót, viszont a közmunkaprogramok következtében az ingatlanok forgalmi értéke növekszik, magyarán senki nem jár rosszul.

2-3%-os vagyonadó azt is meg lehetne csinálni mellett, hogy az önkörmányzat bizonyos alapszolgáltatásokat ingyen nyújt. tehát a villamosenergia, távfűtés vízszolgáltatás alapdíja az ingatlant terhelné.

nem járulékcsökkentés, hanem fix összegű járulék kellene. mert a népek többsége minimálbéren van bejelentve, akkor egy 10%-os járulékcsökkentés majdnem 10% bevételkiesést jelentene. viszont a minden munkavállalóra kiterjedő fix összegű járulék már közel sem okozna akkora bevételkiesést. nem lehetne csalni.

ahol a multi adókedvezményt kapott, ők ugye megállapodtak az állammal, hogy nem csalnak, és ezért kapják a kedvezményt, ott el lehetne dönteni, hogy a fix összegű járulékot fizetik, és akkor nincs adókedvezmény, vagy érvényben marad a különmegállapodás.

teljesen nyilvánvaló, hogy egy kulcsos szja-ra van szükség. a progresszív szja ugyanis nem a tehetőseket, hanem a tehetségeseket sújtja.

ezek mellett az intézkedések mellett a társasági adót nem kellene különösebben csökkenteni.

természetesen az áfát sem szabad csökkenteni. viszont el lehetne gondolkodni a közétetkeztetés javításán. aki rászorult az élelmiszer, üzemanyag áfa növekményből kaphatna támogatást. a családi pótlékot ilyen célzott támogatásokra kellene átváltani. nem készpénzt kellene adni, hanem étkezési jegyet, ruházati utalványt, utazási csekket.

természetesen az összes közszolgáltatásnál be kellene vezetni a minimális önrészt (iskola, kórház, hivatal), ebből kórház 3 évre kilőve, ennek az éves díját maximálni kellene. (például a beteg sokat jár orvoshoz, vagy a nagycsalád sokat jár iskolába). de szükség volna közalapítványokra, akik segítik a rászorulókat.

például úgy nyugodtan el lehetne törölni a 13. nyugdjíjat, ha azt mondanánk, hogy az a pénz bekerül az egészségügybe, és akkor keményen büntetnénk a hálapénzt. csak az intézménynek lehetne azt befizetni, viszont európai módon fizetnénk meg minden orvost, betegápolót.

a családi adókedvezmények megvonásával pedig a pedagógusokat lehetne megfizetni, a jelenleginél jóval differenciáltabban kellene béreket kifizetni.

mintha nem gondolkodna az ország.