Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Catgirl

1 bejegyzést írt és 210 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A perui Cuzco egyik különlegessége, hogy közel 3500 méteres magasságban található, így aztán az érkezőnek a fáradtságon túl a magassággal is meg kell küzdenie – miként ezt Steve-ék is megtapasztalták. (Érdemes elolvasni perui kalandjuk Iquitosban játszódó részét is.)..
Alighanem rekord a blog történetében, hogy egy kalandozós történet második része szinte napra pontosan egy évvel az első után jelenjen meg, ám most ez történik. Ági ugyanis éppen egy éve írta meg argentínai útjának első részét, most pedig jön a második. Vigyázat, egészen fantasztikus fotókkal!..
Catgirl 2020.06.19 08:11:51
@blackhairlady: Sziaaaaa:) Te is(ti is) hiányoztatok:Óriási csúszásban vagyok a posztokkal, de nagy változások voltak az életemben,úgyhogy nem jutottam az íráshoz. de azért ameddig még lehetett utaztam és a következő utam Argentina után a Húsvét szigetre vitt, ami egy csoda:) Már csak meg kéne irni, mert meseszép fotókat hoztam onnan:)))
Amikor az ember már huzamosabb ideje külföldön él, hajlamos rácsodálkozni bizonyos magyarországi dolgokra, amit az otthoniak talán már észre sem vesznek, vagy csak megvonják a vállukat, annyira természetesnek tűnnek. Bogdán jó harminc éve választotta az Egyesült Államokat, de azért rendszeresen…..
Catgirl 2019.11.14 09:44:05
A bejegyzés sok pontja mintha a 80-as évek beli állapotokat tükröznék:
1989 ben történt velem legutoljára olyasmi mint amit a posztoló leírt: hogy számlabezárási díjat óhajtottak felszámítani nekem. Aztán még évekig küldözgettek felszólító leveleket 30.000 ft nagyságrendű összegről kamatokkal együtt(1989-bne ez nem kevés pénz volt), egészen amig el nem költöztem az akkori címemről. A tartozást azóta sem sikerült rajtam behajtaniuk:))) OTP volt amúgy:)))
Az azóta eltelt 30 évben rengeteg bankszámlám volt, zártam is be, de soha nem futottam bele ilyesmibe.
Bankkártya: nem csak Magyarországon számítanak fel biztosítékként nem kevés pénzt külföldieknek. Chilében konkrétan bankszámlát sem voltak hajlandóak nyitni nekem évekig, még abból a célból sem, hogy csak a megtakarításaimat dollárban betehessem. Szóval nézz körül kicsit a világban: külföldiek, vagy külföldön élők számára sok helyen egyáltalán esélyed sincs igénybe venni még a legegyszerűbb banki szolgáltatásokat sem!
Jobbkéz-szabály a 80-as években is létezett, ma is létezik - be kell tartani és nagy eséllyel nem rongyol beléd senki.

Kórházi ellátás: na az tényleg nem sokat változott a 80-as évek óta. Most is az összes többi beteg előtt tárgyalják meg a kórságaidat nagyviziten a kórteremben:)))
Mondjuk ilyen meztelen beteget kiröhögnek esettel soha az életemben nem találkoztam...
Fellegekben járó vasút, lámahúsos szendvics és egészen csodálatos, sokszínű hegyek a főszereplői Ági posztjának. A Határátkelő egyik „ősszerzője”, aki Chilében él, most Argentínába látogatott el és nem akármilyen élményekben volt része – ennek megfelelően nem…..
Catgirl 2019.06.20 12:36:46
@kék madár:
Már megszoktuk a magasságot. 4800 méteren hizzáteszem én sem ugrálok, és takarékoskodom minden egyes mozdulattal, mert azért ezen a magasságon a legkisebb mozgás is olyan érzést okoz mintha a fejedre ülnének:)))
Catgirl 2019.06.20 12:41:06
@Csodabogár: Ide jötte, férjhez, ahogy Határátkelő az előbb megírta: 11 évvel ezelőtt:) Azóta amugy már elváltam, de itt ragadtam:) Főként utazgazással ütöm agyon az időmet, mert ez évelejétől abbahagytam a munkát:)
Catgirl 2019.06.21 09:08:46
@blackhairlady: muhhhahha:) Igen, most nem volt viz a közelben, így nem volt mibe belepotyogjak :D Utazni amugy utaztam, de csak Magyaroroszágra, az viszont nem volt annyira egzotikus, hogy megirjam :)) Jön majd még egy poszt erről az utról, julius 15.-én pedig indulunk a Húsvét szigetre egy hétre, gondolom arról is lesz majd mit irni, ugyhogy mostanában azért időnként még jelentkezem:))
Egy igazán különleges poszt a mai, hiszen a nagy részét Móni évekkel ezelőtt írta, és már önmagában érdekes visszatekinteni ennyi idő elmúltával egy hazaköltözés tapasztalataira, az igazi súlyát azonban számomra mégis a vége adta meg: a tipródást, amit egy el- és hazaköltözés jelent. Te is…..
„Minek mész oda?” – ez volt az első kérdések egyike, amiket Anna kapott, amikor kiderült, hogy Moldovába megy önkénteskedni. Annyit ígérhetek, hogy a poszt végére sok mindenre fény derül, még az is lehet, hogy másként gondolunk majd erre az országra...
Noha a minap már átléptük a 2700. posztot a Határátkelő történetében, bizton állíthatom, hogy a maihoz hasonló még nem nagyon volt az elmúlt hét és fél évben. Gábor történetének címe az is lehetne, hogy Thaiföld alulnézetből, mert a magyarok által is kedvelt országnak egy egészen másfajta arcát…..
Catgirl 2019.01.30 19:02:29
@tanato: hajjaj:) Sőt hamarosan újabb posztokkal jelentkezem:)
Brazíliáról általában a sablonok jutnak az ember eszébe, Rio, tengerpart, (pláne most, a világbajnokság idején a) foci – pedig a dél-amerikai ország ennél sokkal több és másabb. Ezt is megmutatja öt magyar barátnő (plusz persze a szerző) beszélgetésén keresztül Tünde, aki…..
Catgirl 2018.06.28 23:53:01
@London2009: Tudod amúgy blegondoltam olvasva a válaszaidat. Azt nem hinném, hogy mindenki bókolni akart azzal, hogy ugyanúgy beszélek magyarul mint mielőtt elmentem(m iérdekük lett volna rá?). Viszont van ami észrevehetően megkopott. Ugye én is alapvetően két nyelvű vagyok(magyar és orosz). Az oroszt is akcentus nélkül beszélem. Viszont az orosznyelv tudásomon sajnos nagyon meglátszik a tiz év Chile. Amikor hazamegyek az orosz barátnőmmel az első órában egy spanyol-orosz keverék nyelven beszélek(amit én észre sem veszek:). Ő szokta mondani miután végighallgatott: na jó. akkor ezt most fordítsd le mert a fele spanyolul volt:))) Vagyis én az oroszt kutyulom össze a spanyollal. a magyart soha. Később átállok az oroszra(kb egy óra után), de addig belekutyulom a spanyol szavakat:)
Európából nézve hajlamosak vagyunk szidni és lenézni az amerikai oktatási rendszert, aminek kétségtelenül vannak hibái (melyiknek nincsenek?), ám Gábor mai írását olvasva (és az általa küldött képeket elnézegetve) azért érdemes talán egy picit elgondolkodni. Például azon,…..
Catgirl 2018.02.09 13:50:21
@szakasz2:
"Az, hogy már az 5 évesek kezébe és tableteket nyomnak, a 9 éveseknek meg kütyükkel kell házi feladatot vagy videót csinálniuk szerintem borzasztó - és ennek a levét csak 10-20-30 éve fogjuk/fogják meginni, de nagyon. Elvesszük ezektől a gyerekektől az "offline" gyerekkort, és minden abból eredő szociális és testi készséget. Na persze cserébe a hüvelykujjaik szuper gyorsak és ügyesek lesznek. :)"

Jobban meg sem lehetett volna fogalmazni. Ugyanez a véleményem...:(
Egy nagy kaland utolsó fejezetét olvashatjátok. Aki rendszeres olvasója a blognak, az nyilván emlékszik Ági amazonasi kalandjairól írt posztjaira. Nos, a mai az utolsó beszámoló, azaz véget ér a kalandozás, ami rossz hír, az viszont jó, hogy nem akármilyen beszámolót olvashattok - a szokásos…..
Catgirl 2017.12.16 23:22:20
@Bredpitt Monika: A vízesés amelynek a vizében fürödtem, semmiféle veszélyes állatot nem tartalmazott:) Úgyhogy ehhez nem kellett bátorsag:) Bevállalós vagyok igen(szúnyogok, középkori hajó, rossz körülmények, szaros vízben csónakázás stb:)), de nem vagyok azért én sem bátor. Veszélyes dolgokba én sem megyek bele:)
Mai bejegyzésem életem eddigi leghosszabb vonatútjáról szól, melynek során több átszállással Budapest-Nyugati pályaudvartól jutottam el Alma Ata 1 állomásra. Ez az út összesen 7432km volt, és 8 éjszakát, valamint két teljes napot töltöttem vonaton. Az út része volt a leghosszabb vonatút, amit egyben…..
Igazi sikersztori a mai, és nagyon sokat megértet abból, miért mennek külföldre azok, akik így döntenek. Igaz ez a magyarországi, és aztán az angliai részre is. A poszt legfontosabb mondata azonban így szól: „Minden visszajelzésből érzem, hogy becsülnek és szeretnek.”…..
Catgirl 2017.09.28 18:48:51
@MRN: Az a helyzet, hogy külföldön(rendszerint), sokkal szigorúbb körülmények közt adják ki a lakásokat és a legtöbben nem feketén(mint nálunk), hanem tisztességesen, adót fizetve utána.
Ne a magyar körülményeket vedd alapul, melyek során ha pl kiadod a lakásod és úgy döntesz tisztességesen adózol utána, nagyjából éhen döglesz:)) Külföldön normális adózás van...nem "szabadrablás" mint Mo-n:)))
Lassan a végéhez közelednek Ági amazonasi kalandozásai, amit én a magam részéről nagyon sajnálok, mert rengeteg érdekességet tudtam meg egy általam eddig kevéssé ismert részéről a világnak. Arról nem is beszélve, hogy a mai posztból (túl azon, hogy olyan városba visz, amiről még életemben nem…..
Catgirl 2017.09.18 18:50:40
@Arthamyr: Ennek amiket írtam kb a duplája. A posztban benne volt, hogy olyan helyen voltunk, ahol nem jár turista....
Catgirl 2017.09.18 20:09:34
@Arthamyr: Amennyiben a Maldív szigetek a példa meg Európa, akkor nem(bár a perui szupermarketek sok esetben közelítik az EU-s árakat). De amennyiben azt nézzük, hogy egy "elmaradott dél-amerikai országról" van szó, akkor már abszolut nem az a hátizsákosoknak való olcsó cucc:)
Catgirl 2017.09.19 21:01:37
@Bredpitt Monika: Annyira nem gáz ez a kontinens. Végy például engem: tíz éve itt élek és utazgatok és még mindig élek...:DD
Turista szinte soha nem jut el oda, ahová Ági eljutott Peruban, ráadásul nem akármilyen hajós kalandok közepette az Amazonason. Posztjából sok minden kiderül, például hogy milyen egy ilyen helyi hajón a „gringók szintje”, meg lehet-e enni az ott felszolgált kaját (ahogy a mondás…..
Catgirl 2017.09.02 15:41:33
@simliváry plaszter: Itt Dél-Amerikában általában a fehérekre használják a gringo/a szót. Hozzá kell tennem nincs itt ennek semmiféle negatív felhangja...sőt:)
Catgirl 2017.09.02 15:44:59
@Hari Seldon 2: Pontosan ezt írtam le a posztban:
"Igazából még mielőtt a spanyolok úgy tisztességesen nekiálltak volna kifosztani a kontinenst, már sikerült csak a behurcolt pestissel és egyéb kórságokkal (hastífusz, kanyaró, stb.), kiirtaniuk az őslakosság mintegy 2/3-adát, becslések szerint olyan 60 millió embert"
Ami viszont a spanyolok ellen felróható, hogy később ezt a biológiai fegyvert már szánt szándékkal felhasználták: megbetegedett indiánokat "helyeztek ki" indián falvak, települések mellett. Tudták jól, hogy nem hagyják cserben a társailat, hazaviszik ápolni, s ezáltal kiirtják az egész települést...
Olyan helyre kirándulunk ma, ahová szerintem elég kevés magyar jut el: az amazonasi esőerdőbe. Természetesen Ági jóvoltából, akinek kalandjai előző részét érdemes elolvasni, ha még nem tetted, hiszen bár a poszt önállóan is élvezhető, még jobb, ha a fonalat felvéve ülünk…..
Catgirl 2017.08.22 21:20:56
@Kötek Edek: Voltam Brazíliában, ezért reagáltam: nem beszélnek spanyolul, csak portugálul. Viszont a határvidékeken beszélnek egy amolyan kevert nyelvet(spanyol és portugál keveréke..) így könnyebb boldogulni...
Catgirl 2017.08.22 21:27:26
@Kötek Edek: teljesen jól értetted:) És köszi szépen:)
Catgirl 2017.08.23 04:07:05
@blackhairlady: Köszi szépen:))
Sajnos a filmet nem láttam, de utánaolvastam...kincsvadászós történet a dzsungelben :))
A minap a neten keresgélés közben futottam bele a címben megfogalmazott kérdésbe, és az arról szóló írásba. Noha elsőre nem tűnt túl izgalmasnak a téma, amikor jobban belegondoltam, rájöttem, rengeteg érdekes kérdés merül fel a kétnyelvűséggel kapcsolatban, amire ráadásul…..
Határátkelő Irány az esőerdő! 2017.08.08 06:30:00
Nem akármilyen útra indulunk ma, egyenesen a perui esőerdőbe vezet az utunk, ahol meglátogatunk egy vadállat-menedékhelyet, és megnézzük, milyen az „Amazonas Velencéje” – hát egyelőre maradjunk annyiban, hogy nehéz lenne összetéveszteni az eredetivel. Útikalauzunk Ági lesz,…..
Catgirl 2017.08.08 17:04:58
@FutureFry: Én nem vagyok gyakorlott wifi-halász, ugyanis csak tavaly szereztem be egy tabletet. De ahol azóta jártam reptereken(Santiago, Madrid, Ferihegy, Punta Arenas-Chile), mindenhol volt korlátlan wifi. Az USA-ban lenyeltem a békát, mert a 20 perc bőven elég volt, hogy mindenkit értesítsek, hogy jól vagyok, de az hogy EGYÁLTALÁN nincs wifi egy ország egyetlen nemzetközi repterén...na olyannal még nem találkoztam soha. Ráadásul Peru...millió turista és természetes, hogy mindenki irna a szeretteinek, hogy megvan épségben, de erre sincs lehetőség...
Mellesleg Chilében még a belföldi reptereken és a buszvégállomásokon is a legtöbbször van ingyen wifi...
Catgirl 2017.08.08 20:15:37
@gabors: oké én Chiléhez vagyok szokva, ahol még a buszterminálokon is korlátlan ingyen WIFI van. Úgy látszik az USA még nem tart itt :D
Catgirl 2017.08.09 02:07:46
@blackhairlady: Köszi:)) Szerintem ha lenne pót, akkor is anyatigrisként védelmezném ezt, mert ez egy elég jó gép - még egy ilyet mostanában tuti nem fogok tudni venni :D
Nagyjából két hete már megcsodálhattuk Ági kalandjait a Tűzföldön, akkor a Torres del Paine parkba tett kiránduláson ámuldozhattunk. Nos, ma még maradunk a környéken, és noha a menet már kevésbé volt erőltetett, a látvány most is lélegzetelállító. Te jártál valamilyen érdekes helyen? Hol nyaralsz /…..
Catgirl 2017.07.30 13:01:23
@blackhairlady: Köszi szépen:)
Jön a két hetes Amazónia túráról 3 poszt legalább de utána pihentetem(leginkább a pénztárcámat:))), fél évig tuti nem megyek sehova :D
Catgirl 2017.07.30 23:44:25
@FutureFry: oké értem:). Mondjuk az angolok nem találtak felfalt testeket(persze attól még lehet, hogy voltak:)))) Azt írták amikor rátaláltak a telepesek falujára: "úgy haltak meg akár a kutyák: a saját házaikban. Semmiféle erőszakra utaló nyomot nem találtunk"
Amúgy most jobban utnaolvastam. Mit mondjak elég eszetlenül viselkedtek: mezőgazdasággal kezdtek foglalkozni(természetesen rájöttek idővel, hogy itt semmi nem terem meg), de már az első telet alig élték túl. És buzgón várták a beígért utánpótlást ami nem érkezett meg, lévén a hajó zátonyra futott...
Aztán hogy ott mi történt valójában ki tudja...?
Ahogy írtad: Csak Scott naplójából tudjuk mi történt ő meg ugye azt irt amit akart. A túlélők is azt mondtak amit akartak...
A megérkezés első napjai mindig egyfajta kábultban telnek, különösen igaz ez, amikor az ember egy olyan más (és nagy…) országba érkezik, amint az Egyesült Államok. Ezért is érdekes Panni mai posztja, hiszen ebben egy év elteltével reflektál az első benyomásokra – kicsit már más szemmel...
A világ 8. csodája Chilében található, és a blog rutinos olvasói ebből már tudhatják, hogy Ági legújabb kalandjai jönnek, tényleg lélegzetelállító képekkel. Azt hiszem, sokkal több felvezetés ehhez a poszthoz nem is kell… Te jártál valamilyen érdekes helyen? Hol nyaralsz /…..
Catgirl 2017.07.14 16:02:35
@Dope and RepoMan: Semmi gond, tényleg bele kellett volna írnom honnét is vettem a 8. csodát:))
Jönnek még a posztok...
Készülődik az utolsó beszámoló erről az útról, az is gyönyörű fotókkal. Aztán jön majd az az út, ahonnan most értem vissza pár hete: az Amazonas medencében bolyongtunk két hétig és "harcoltunk" az indiánokkal:)) Persze csak képletesen:)
Catgirl 2017.07.14 16:52:47
@Lunacica: lesz:) <3
Catgirl 2017.07.14 17:52:46
@blackhairlady: Köszi szépen! Nem, ezúttal nem potyogtam sehol és a fényképezőm sem került veszélybe:)))
Nem csak a Határátkelőn múlik a következő megjelenése - még nem készült el az utolsó beszámoló erről a túráról, de írom gözerővel...csak néha melózni is kell sajnos...:)
Hazaköltözni (pláne több évtized után) nem is olyan könnyű, mint azt esetleg elképzeli az ember. Sok minden más, mint amilyennek emlékszik, és a hétköznapok apró bosszúságai is felnagyítódnak, nem hiába mondják, hogy a visszaköltözés legalább akkora kultúrsokk, mint az elmenetel. Azt hiszem, erre…..
Catgirl 2017.01.02 21:14:22
Én kicsit elgondolkodtam a poszton. 36 év után hazaköltözni minden hozzászokás(pár otthon töltött nyár nélkül pl), meglehetősen fura gondolkodásra vall. 36 éve, 1980-ban, én még általános iskolába jártam. Feltételezésem szerint a poszt irója is, hacsak nem több mint 50 éves. Mégis mit gondolt? NEm változott semmi Mo-n? Visszamehet a Jégbüfébe sütit enni és minden ugyanolyan mint gyerekfejjel volt? Én csak 8 évet voltam távol Mo-tól és hazamenni 8 év után sokkoló volt. Megváltoztak az utcanévtáblák, semmit se ugy hivtak mint azelőtt, a föld alatt sem tudtam hol vagyok és hova megyek, mert a metrómegállók nevei is megváltoztak. Azt vettem észre, hogy állandóan segitséget kelett kérnem(hol kell leszállni, mire kell átszállnom stb). De persze nekem is feltűntek dolgok. Például tény, hogy a dolgozók(legyen az bolt vagy bank), alapvetően nem nagyon kedvesek(már Dél-Amerikához képest ahol élek), de itt megtanultam, hogy mosolyogj mindenkire, arra is aki rád nem mosolyog, mert ez csodákra képes. Ez még Mo-n is működött(az esetek többségében)....a kedvesség. Sajnos nekem is volt sok kellemetlen élményem: tömegközlekedési eszközökön, a boldogan csócsáló ifjúságot soha nem zavarta ha egy 5o éves nő, 2o tömött szatyorral szerencsétlenkedik előtte...boldogan rágta tovább a rágóját és hallgatta a tuc-tuc zenét. Ez pl Chilében soha nem fordulna elő. Vagy: jelenet a bankban: kerestem a szükséges papirokat az ügyintézéshez miközben állva várakoztam sok sorstársammal egyetemben és az egész hóbelevancot leejtettem. Körülöttem csak pasik álltak. Meg sem mozdultam. Nem azért mert lusta vaghyok, hanem mert itt ha egy nő leejt valamit, egyszerre husz pasi ugrik érte, igy meglepetten néztem körbe...kb 1-2 perc alatt tudatosult bennem, hogy nem Dél-Amerikában, hanem Pesten vagyok és nekiálltam összekotorászni a pairjaimat. De egyet mondhatok: mosolyogj! arra is, aki x óra meló után dögfáradtan a pokolba kiván... Nagyon sokat segít, még Mo-n is:)
Egy ország, amellyel mostohán bánik a turizmus, holott nem feltétlenül ezt érdemli. Uruguay ugyanis sokkal több, mint a címben felsorolt két gasztronómiai különlegesség otthona, mást ne mondjak, a magyar futballt (pontosabban annak múltját) is hatalmas becsben tartják, és ez az…..
Catgirl 2016.09.02 14:25:23
@diggerdriver: Igen ám, de ők nem tekernek semmit semmibe:) Picit megpirítják és magában eszik főfogásként:)))
Catgirl 2016.09.02 14:36:01
@diggerdriver: Az szárazra sütött zsír...ez nem az. Ez egy zacskó, benne egy csomó nyers zsírral...egye akinek három anyja van:)
Catgirl 2016.09.02 19:40:12
@kardio1: :) Köszönöm. De nem azt írtam, hogy portugál gyarmat lett Uruguay. Hanem hogy a sok huzavona után Colonia del Sacramentot a portugálok kapták. Legalábbis hivatalosan 1731-ben. Azóta természetesen telt-múlt as történelem...:) Ahogyan például kishazánk felett is:)
Egészen elképesztő utazásra indulunk, egyebek mellett egy olyan erdőbe is ellátogatunk, amit utoljára talán a Harry Potter-filmekben láthattatok. Két jelentős különbség azért akad: ez tényleg létezik, és mai szerzőnk, Ági járt is benne, mi több, fotózott is, és még meg is írta. Persze ezen kívül is…..
Catgirl 2016.08.22 14:42:09
@Argentina Idegenvezetés: colectivo volt. Mindenki annak mondta, még a helyiek is El Soberbioban:))) Egy kis minibusz. Nálunk úgy mondják "camioneta", 6 személyes.
Catgirl 2016.08.22 14:44:47
@Argentina Idegenvezetés: Erre eddig már háromszor reagáltam itt a hozzászólásokban:)))
Elgépelés volt természetesen:) Az az 145o, 156o akart lenni csak megelehetősen éjjel íródott a poszt:)
Catgirl 2016.08.25 15:09:44