Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KálmánG

294 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kálmán Gábor Január 2023.01.14 13:25:54
Két emelet hó alkonyatkor, egy napfelkelte, és fények havas tájon déltájt. A rövid napos pillanatokból, a hajnal és alkonyat szinte egybefolyik. A január állítólag a legnehezebb, bár kifelé indulunk a télből. Ahogy rohamosan vesztettünk napfényes perceket ősszel, úgy szaladnak vissza nemsokára.…..
Kálmán Gábor Tél 2022.12.28 17:22:04
Helyzet, két hóvihar között pár napja. Sík vidéken meglett a nap is újra, helyi időben 13:32-kor a leghosszabb éjszakát követő második napon, vélhetően a legmagasabb helyzetben, ahogy bő egy hónapja nem sikerült látni a hegyek között. És igen, az ott egy fedett terasz. Illetve volt egy akkora északi…..
Kálmán Gábor Here comes the sun 2022.11.27 08:28:27
Tél az Északi-Atlanti-óceánon...
Kálmán Gábor Arccal a télnek 2022.11.15 08:44:46
Arccal a télnek. Súlyos percek, érzetre jóformán félórák vesznek el naponta, habzanak a Felföldről leömlő vizek, szél és eső zúg, megállás nélkül mocorog, zajong a völgy a paplanköd alatt. Fazékfedő az ég és néha megremeg.  ..
Kálmán Gábor Észak, keleten 2022.11.12 10:38:45
A keleti part, ősszel, még talán az utolsó napok egyikén, mikor értelmezhető magasságba emelkedett a nap és derült volt az idő. Most, két-három héttel később, legalábbis Felföld tövében már igazából nem látni a járását, a hegyek mögött szépen laposan körbemegy, így hát van ugyan fény, úgy hat…..
“Nem tudom, a hasznos kísérteteim miért kérték, hogy nézzem meg ezt az elhagyatott, világvégi helyszínt. Nem tudom, miért másztam meg azokat a sziklatömböket és álltam egy órát mellkasommal nekifeszülve az északi légnyomásnak, meg-megroggyanó térdekkel egyensúlyozva a haragos szélben, nézve a…..
Kálmán Gábor Északi fény 2022.11.08 11:49:00
Hogy is néz ez ki? Legtöbb esetben szabad szemmel jóval kevésbé látványos, mint fotón. Igazából sokszor a telefon képernyőjén át bizonyosodhatsz meg, hogy északi fény az a furcsa folt az égen. Persze csak amíg a nagyvárosi éjszakákhoz szokott szemed rá nem jön, hogy a tundra fölött vagy a Hold, vagy…..
Kálmán Gábor Ultima Thule 2022.11.08 11:40:00
Ultima Thule, még a nyár folyamán. Görög és római kultúrkörben mitikus, mindenkori legészakabbi sziget, tágabb értelemben a legészakabbi ismert pont. Esetünkben ez itt az, a legészakabbi pont, ahova gyalogszerrel, száraz lábbal el lehet jutni. A telefonom szerint már átléptem a sarkkört, a hivatalos…..
Nyári éjszakai, őszi nappali túra a sziget belseje felé, Felföldön, vagyis sziklás tundraféle a horizont végéig a hegyek között. Ha pontatlan is, Esterházy kedvéért: “pampák, ami amolyan rónaszerűség” csak ugyebár ehelyt hideg és köves - avagy mindig van még egy fokkal elhagyatottabb szeglete a…..
Hosszú, északnak tartó túra után (alatt) egy ponton, talán a legészakabbi városfélében átléptem a 66. szélességi fokot (pontosabban gurultam, megint stoppal), majd megérkeztem az északi fővárosba (az egyébként hangyányit a 66. alatt van). A levegőnek szinte mindenhol kénes termálfürdő szaga van…..
Kálmán Gábor Észak, nyár, ősz 2022.10.21 18:44:59
Random fotók. Összes képért kattints a továbbra lentebb...
Zene: Kálmán & a SchreiberSzöveg: Pilinszky..
A lényeg (rövid leszek) a szuperpozíció elvére vezethető vissza, amikor is egy részecske egyszer- re többféle állapotban van, vagyis bizonyos tulaj- donságait nem tudjuk megállapítani. Na, most ez a részecske addig marad ebben az eszményi állapotban, amíg el nem kezdjük piszkálni, amíg ki nem…..
#offtopic #gyorskritika #abefejezésengondolkozom Mivel kicsit nyugisabb az időszak és elhatároztam, hogy minél több időt próbálok azzal tölteni, hogy a készülő új könyv végére érjek és az asztal mellé szögezzem magam, hogy (végülis sok előmunka után javarészt ennyi lenne a dolgom) kb. begépeljem,…..
LIBRI-BOOKLINE – Kálmán Gábor könyvei »»»»» Vagy kattints a képre: A Nova, A temetés, A temetés e-book, a Janega Kornél szép élete, a Janega Kornél szép élete e-book, A világ legvidámabb embere és a limitált példányszámban elérhető A világ legvidámabb embere - dedikált egy helyen elérhető,…..
N. Tóth Anikó: Tér határolta tudat Marakéš és Jasná Horka a mítosz és valóság határán (tanulmány) Megjelent: Irodalmi Szemle / Irodalmiszemle.sk, Forrás és link a tanulmányhoz »»»»»»  Václav Pankovčín (1968–1999) és Kálmán Gábor (1982) több közös vonással rendelkezik: bár nem…..
"Fejlődési vagy önkeresési regény bújik meg ennek a tárcanovella-füzérnek a mélyén..." Kálmán Gábor kötetéről Rizsányi Attila írt, eredeti szöveghez katt a linkre itt.   Elég sajátos vidámságdefiníciót ad ez a kötet, mondhatnánk, ha a cím alapján (A világ legvidámabb…..
  Élet és irodalom >>> Budai oldal Élet és irodalom LIII. évfolyam 10. szám, 2009. március 6. Budai oldal Az ötvenhatos sínpárt váltva kattog. Remízbe tart, a műszak véget ért. Budán az este horzsolt sebre hajtott kötszer, nyomja szét a fák között a vért. Nem köt meg most semmiféle…..
Kálmán Gábor Februárban 2021.04.19 14:38:00
Élet és Irodalom, 2021/14 »»»»» Februárban, mikor esténként márnéha feltámad egy-egy tavaszihuzat, az a se nem hűs, se nem langyos,valami illatot hord,most aligha tudnám körbeírni,a lassuló konvektorok, őszről avar éstalán korai virágok illatának keveréke,hogy azt hiszed tőle, a télnek itt a…..
Kálmán Gábor Augusztus volt 2021.04.19 14:36:53
Élet és Irodalom, 2021/14 »»»» Augusztus volt, nehéz forróság.Napok óta zsíros kánikulában ázott a város.A fejemben felvetések és megoldásokjártak, csupa felesleges dolog, mintha újrakamasz lennék, annyit töprengtem rajta,milyen is ez az eset.Augusztus volt, a sárga leveleket áttetszőműanyag…..
Ex Libris, Élet és Irodalom, 2021 januárA fenti címmel egybefogott tárcanovellák eleve reményt keltőek: mivel tudjuk, hogy az irodalomnak legalább a 90 (vagy még több?) százaléka betegségekről, halálról, boldogtalanságról szól – s bizonnyal ez a magyartanításnak is a legnagyobb dilemmája –, ezért…..
Idén tíz éve jelent meg a Nova, a nullkő, ezekben a pillanatokban érkezett a hír a pozsonyi Kalligram szerkesztőjétől, Beke Zsolttól, hogy kiadják. Harminc évvel ezelőtti dolgokkal úgy vagyok, mint amikor azt hallom, az univerzumunk 13 milliárd éves: úgy elment, mint egy pillanat. Ez a tíz év innen…..
Viszockij (Vysotsky) - Hobo (Földes László) Nem szeretem, Ja ne ljublju feldolgozás/cover, hungarian version. (Ha teheted, sztereó hangfalpáron hallgasd, a felvétel arra lett optimalizálva.)  ..
Kálmán Gábor Legendavagyok-album 2021.03.14 01:24:40
Ennél jobb elnevezés hirtelen nem jutott eszembe. Ez csak töredéke annak a többszáz képnek, amit évek óta készítek olyan helyszíneken, ahol éppen nincsenek emberek. És nem, nem pandémia, ezek járványszigor előtti képek. Vannak helyek, ahol könnyebb ilyet lőni, például Izland, de igazából ezek…..