Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Koncz Andrea főszerkesztő

16 bejegyzést írt és 63 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amúgy hogy kell gyereket nevelni? Hogyan veszem rá az egyévest, hogy engedelmeskedjen? :) Jó, tudom, sehogy, de csak egy dologban szeretném. Konkrétan: ledobálja az ételt az etetőszékből. Elvesz a tányérkájából egy banánkarikát és ledobja a földre. Rászólok, hogy nem szabad…..
Az van, hogy egészen ambivalens viszonyba kerültem a könyveimmel.  Elmondom.  A könyveim szépen ülnek a polcon, jelenleg ABC-sorrendben, de voltak már szín szerint is rendezve. Főként magyar nyelvű regények, sok szakmai könyv, idegtudomány és pszichoterápia, útikönyvek,…..
Koncz Andrea főszerkesztő 2014.02.10 19:05:49
innen +1 szavazat a teraszra és/vagy kertre.

Mivel mi folyton mindenféle ingatlanokat bérlünk, ezért a könyvkérdés kezelése kicsit esetleges. Az előző helyünkön volt egy konkrét könyvtárszoba, padlótól plafonig körbe bepolcozva, még maradt is üres hely rajta, soha életemben addig nem volt ilyen.

Ahol most lakunk, sokkal jobb a kert, nem kell emeletről lemenni, cserébe egyszerűen nincs annyi hely és bútor, hogy minden könyvünk elférjen. Amikor beköltözünk, kipakoltam annyit, amennyi elfért, talán a fele, kétharmada, kb, azokat nyilván, amik valamiért fontosabbak voltak, a többi (sok) dobozokban ment a tárolóba, hogy majd még bepolcozzuk itt-ott, és majd akkor. Ennek négy és fél éve, és rájöttem, hogy el tudtam engedni ezt a könyvtémát. Annyira, hogy nem is veszek már papírkönyvet, mostanra úgy érzem, felzabálják a lakásunkat. Amennyi van, annyi van, amennyi ráfér a polcokra, ráfér, átvettem az uralmat. Még így is dermesztő a szaporodásuk, hogy csak a gyerekek kapnak hagyományos könyveket.

Szóval jó dolog a sok könyv, de a terasz meg a kert az SOKKAL jobb. Mert oda ki tudsz ülni egy tejeskávéval (i know, i know) meg egy könyvvel. Meg ki tudsz menni sütögetni. Meg borozni. Meg napozni. Meg gyereket altatni. Meg gyereket legeltetni. Meg hóember építeni. Meg lehet benne kertipartit rendezni. Meg szülinapi zsúrt. Meg paradicsomot növeszteni. Meg málnát, és abból lekvárt főzni.
Ma vidékre utazok bulizni, holnap jövök haza. A férfi a háznál már órákkal ezelőtt tapintatosan eltávozott a gyerekekkel. Aki nem tudja, milyen érzés hónapszám úgy élni, hogy folyamatosan istenverte rajzfilmek zenéi meg gügyüte gyerekzenék mennek a fejében, az soha nem fogja…..
Na, akkor miután depressziós lettem, hogy soha többé nem ihatok jegeskávét, és általam megbízhatónak tartott orvosok két hét és egy év hosszúságú diéta között mindenfélét javasoltak, úgy döntöttem, ezt az ábrát fogom követni. Bár 2007 óta már fejlődhetett a tudomány,…..
Koncz Andrea főszerkesztő 2013.07.12 14:58:10
Két hónapos lett a Lány, vagyis lezárult a sterni bontakozó szelférzet szakasza, vagy Klein szerint a paranoid-szkizoid pozíció, esetleg a Mahler-féle normál autizmus, és mostantól átlép a szelfmagérzékelés szakaszába, esetleg a depresszív pozícióba, vagy a normál…..
Egyébként gondolkodtam a dolgon, és arra jutottam, hogy racionálisan is van valamennyi okom aggódni, bár nem tudom, mi a túlaggódás definíciója. Mi az aggódás mértékegysége és normál szintje. De tessék, akkor tények. Két hónapos sincs a baba és vírusos hörghurutja van,…..
isolde A szokásos, meg ruhák 2013.06.15 16:18:13
Na, mostanra ment el teljesen a józan eszem, és aggódom minden percben, jaj, miért sír, jaj, hasmenése van, jaj, kiszárad, jaj, fura arcot vág, jaj, tüsszög, jaj, beteg lesz. Jaaaj, szörnyű. Ugye a második gyereknél már normálisabb leszek? Remélem. Amúgy itt a nyugágyában pihen…..
Emlékeztek, amikor azt írtam, hogy a baba kis hangjaiból meg testbeszédéből rá lehet jönni, hogy mit akar? (Az előző bejegyzésben). Hübrisz.  Nem lehet rájönni. Van a Suttogóban még egy táblázat is pedig, a testbeszédről, hogy könnyebben el tudd dönteni, most éhes-e a…..
Koncz Andrea főszerkesztő 2013.06.04 18:55:48
Én a what to expect síráskód-táblázatából próbáltam megfejteni az első gyerekemet, és sosem sikerült. A másodikat már nem próbáltam megfejteni.

nyauuu-nak sok az igazsága, tényleg jó lenne, ha időnként el lehetne engedni a parákat, de első gyerekkel ez nem reális. Anyósom mondta, hogy az ember az elkényeztetéssel kér bocsánatot az első gyerektől azokért a hibákért, amiket a másodikkal már nem követ el.

Meg ő mondta azt is, hogy ha a (nem éhes, nem kakis, nem beteg) gyerek a kezemben is sír, a kendőben is sír, a babakocsiban is sír, a vállamon is sír, akkor nyugodtan letehetem a kiságyba, sírni ott is tud egy negyedórát. Ezt a negyedórát egyébként stopperrel mértem, mert a saját időérzékem szerint 3 perc után telt le. Ezek a negyedórák meglepően sokszor eredményeztek elalvást. De persze lelki nyugalommal ezt is csak a másodikkal tudtam megtenni, az elsővel csak izomból, ami nem ugyanaz.

Könnyebb lesz-e? Sok szempontból könnyebb lesz, nekem pl megváltás volt, amikor már egyben tudtam aludni 8 órát. És elég hamar nem éreztem már magam annyira tehetetlennek/inkompetensnek/szaranyának, mint az elején.

De akkor majd jön más, ahogy lucia is írta. Nekem a legnehezebb azt volt feldolgozni, hogy nagyon sokáig magammal (a saját gondolataimmal, a saját igényeimmel, a saját nyöszörgésemmel, testemmel, lelkemmel, életemmel) alig tudtam zavartalanul foglalkozni. Mert hiába vigyázott rájuk pár órára más, az agyam egy része akkor is ott volt, hogy mi van a gyerekkel.

Összességében nekem akkor lett teljesen könnyű, amikor kinőttek abból a korból, hogy 24 órás folyamatos alert üzemmódban kell lenni mellettük. Amikor már nem kellett attól félni, h belenyúl a konnektorba, elveszik a kávézóban, belefullad a tengerbe. Szóval 3 éves koruk körül. De volt egy aranykor, úgy 3 és 6 hónapos kor között is, amikor már egész használhatóak voltak, de még ott maradtak, ahova tettem őket. Az is nagyon jó volt.
Koncz Andrea főszerkesztő 2013.06.07 17:16:57
@dívamacska: Ó, igen!!! Tényleg :) évekbe telt, mire leszoktattam magam a gyorszabálásról és a fél kézzel, csak villával evésről.
isolde Kendő, internet 2013.05.17 18:09:31
Szóval én nem értem ezt a hordozókendőt, mármint közlekedési eszköznek értem, sétálni oké, de már sokadszor hallom, hogy itthon is tegyem bele a babát a kendőbe, és akkor ő abban alszik, én meg máris csinálhatom a dolgomat. De mit? Én főleg aludni szeretnék, enni és…..
Szóval a szülés, az nagyon jó élmény volt, bár hosszú és tényleg elképesztően fájdalmas, ezt nem tagadhatjuk. Úgy volt, hogy vasárnap reggel voltam kontrollon, és akkor még zárt méhszájam volt, vagyis semmi jele szülésnek, de aztán napközben már kezdtek fájásaim lenni.…..
Szóval jó, eddig is fura volt a terhesség, az elején azért, mert rosszul voltam és olyan ételeket szerettem, amit amúgy utálok, aztán meg mozgott a hasamban egy kis lény, de az még mind semmi a kilencedik hónaphoz képest. Egyrészt valahogy az odabent fejlődő kis lényt sokkal…..
Félrefordítások Tesi-töri 2012.03.13 06:58:00
DeeYo első beküldése is végre sorra került (ekkora a várólista, elnézést): A tegnapi (2011. 06.18. kb. 22:00-kor kezdődő) Túlélésből jeles (Detention) c. filmet nézve észrevettem valami érdekeset. Szóval megkérdezték a pasast, hogy mit tanít (mivel tanár), ő azt mondja, hogy…..
Koncz Andrea főszerkesztő 2012.03.13 12:09:08
Dobpergés. íme a dívány új rovata, amelyet Makiék (életemben betöltött szerepéről a nyitó bejegyzésben) főzőiskolája fogadott örökbe. Én találtam ki a tematikát (lehet fikázni), szerzők lásd a cikk alján, pár hetente én. Szívemnek kedves misszió, reméljük poszgás…..
Mindenkinek vannak olyan kaják, amiket csak ő szeret, a család meg nem. Anyámnál a kocsonya, és minden káposztás étel, ezeket Apám meg nem enné, rendes asszony meg nem főz olyat, amit az ura nem szeret. Így Anyám, amikor időnként kapott valakitől, a konyha magányában, csendes, de…..
Mottó: Hozzatok valami húsokat, mert Feri itt semmit nem kapottSzereplők: 3 család, 6 felnőtt (1 vega), 6 gyerek, 3 kutya, senki nem terhes, senki nem szoptatHelyszín: Villány környékeÚjévi fogadalmak: 0Időpont: szilveszteri hétvége  Elfogyasztva (a főzési inger és az…..
Kicsi Konyha utter failure 2011.12.22 17:56:00
Az idei karácsony eddigi gasztromérlege: lapos és ronda bejgli, 400 dkg csoki a kukában, egy totálisan elcseszett bonbonszéria romjai (legalább ambíciózusak voltak), és egy zserbó, aminek a tésztája úgy szakadt, hogy az utolsó lapot gyakorlatilag rámozaikoztam a szakadékokból.…..
Kicsi Konyha Villantós kacsa 2011.12.20 10:30:00
Tealevélen füstölt kacsa, egy igazi villantós recept, az eredetijét a BBC Foodon találtam évekkel ezelőtt. Nem bonyolult, de figyelni kell a megadott időket, mert fontos, hogy ne pácoljátok túl - nagyon sós lesz -, ne füstöljétek túl, ne süssétek túl. A belseje rózsaszín marad,…..
Koncz Andrea főszerkesztő 2011.12.21 09:03:55
@ildsisy: Háát, ha megnézed a stoppert, tokkal-vonóval kb egy óra alatt van meg, amiből az első 20 percben nem csinálsz semmit. Biztos nem állnék neki 15 emberre, 15 kacsamellel, mondjuk:), de négyünknek, két mellel vállalható.
Kicsi Konyha Bejgli, mi más 2011.12.20 16:09:00
Itt van nektek, tessék, a szent grál, a Tökéletes Bejgli Recept maga, hogy ne kelljen olyan szarokat enni, mint amit megtaláltok a végén. Szép Karácsonyt!Tészta, két rúdnyi: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj/margarin, 1 dkg élesztő, 1 dl tejföl, 1 púpozott evőkanál cukor, 1 evőkanál rum,…..
Kicsi Konyha Egy leves mind felett 2011.12.20 13:42:00
Ha valaki szereti karácsonykor az ünnepi smikjét a tűzhely fölött párolni, az egy életre rajongókat szerezhet magának a borlevessel. Én évekig tartó könyörgéssel szereztem meg a receptet Anyósomtól, kábé öt év után felírta a hozzávalókat egy papírra, az utasításokat csak…..
Problémás anyuka vagyok az oviban. Mindenről az utolsó percben értesülök, reggel9kor érkezünk (jó estét anyuka!), nincs nálunk ilyenvagyolyan cucc, pedig, ahogy az óvónők mindig elmondják szemrehányó hangon: Minden ki van írva. (nekem ilyenkor a Belga jut eszembe: ott van minden a…..
Van itt ez a kiváló mirelit paradicsomos húsgombóc. Ha szívesen ennétek acetilezett-dikeményítő-adipát-ot, ebben megtaláljátok. Rágugliztam: "Az acetilezett dikeményítő-adipátot kémiai úton, acetilezett keményítőből (E 1420) és adipinsavból állítják elő."…..
Tudom, hogy gasztrokörökben a muffin elég ciki. Gyerekkörökben viszont elég menő. minimális munkával kész van, és jól adagolható. És igazán megéri vendégségbe vinni, ezt a következő, a valóságban megtörtént párbeszéddel tudnám illusztrálni:- Hűűű de jó ez a muffin!…..