Regisztráció Blogot indítok
Adatok
m.tamas

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Halihó, Ide fogom gyűjteni azokat a videokat, amiket ebben a témában csinálok. Érkeznek hozzám levelek ebben a témában is, és mivel úgy tartom, hogy ez a legjobb ingyenesen elérhető elemző szoftver (és ver sok fizetőset is) érdemes megtanulni használni, mégha az elején van…..
m.tamas 2009.11.18 11:11:54
Sziasztok!

Régóta olvasom a blogot, bár még nem szoltam hozzá (gartula Wik!) Tegnap már egy másik blogban is közzétettem első észrevételeim az 5-ös MetaTraderről, most ide is bemásolom, hátha van, aki ott még nem olvasta:

Néhány napja már tesztelem az 5-ös Metát. Néhány tapasztalatomat megosztom Veletek a teljesség igénye nélkül. Az elején le kell szögezem, hogy alapjában programozói szemszögből vizsgáltam meg.
A program kezelőfelülete még kiforrottabb, mint az elődé volt. Első ránézésre nem túl sok a különbség a 4-es és 5-ös verzió között, de belül rendesen átdolgozták. A kereskedési rendszer – a külföldi blogokat olvasva – már most is vegyes reakciót váltott ki a traderek között. Az első és legnagyobb különbség – talán az NFA nyomására: Adott devizapáron csak egy megbízás adható. Minden egyes újabb megbízás a már nyitott pozíció módosításával történik. Ez azt jelenti, hogy adott esetben a veszteségek vagy jobb esetben a nyereségek azonnal realizálódnak. Ebből következik, hogy a hedging-teknikákat és az olyan stratégiákat, amik megkövetelik a devizapáronkénti több kötés nyitását (pl. a martingale algoritmus) a program nem támogatja. Persze innentől a FIFO elvnek sincs szerepe. (Személyes megjegyzés: kiváncsi vagyok, hogy az olyan brókerek, akik ezeddig engedték a hedginget (pl. Alpari.uk, FXCM.uk stb.) áttérnek-e az mt5-re felvállalva, hogy elvesztik az ügyfeleik jelentős részét – lévén hogy szerintem a NFA határozat során sokan ‘átpártoltak” hozzájuk -, vagy maradnak az mt4-nél. Esetleg nyomást gyakorolnak a MetaQuotes-ra, hogy adjon ki olyan verziót, ami ennek az igénynek is eleget tesz. Bár az utóbbira nem látok sok esélyt…)
Az megbízás típusok nagyrészt maradtak a régiek, a függőben lévő megbízások kibővültek a Buy Stop Limit és Sell Stop Limit-el. A megbízások módoításánál egyszerűbben – pontban is – megadható a T/P és az S/L szint. Ez főleg a kezdőknek nagy segítség. Újdonság, hogy a T/P és S/L szintek a chart-on is módisitható, egyszerűen csak rá kell vinni az egérkurzort és nyomva tartva a bal gombot függőlegesen mozgatható a kijelölt szintvonal. Az alap indikátorok itt is megvannak, ráadásul első ránézésre ezek száma növekedett is. Javaslom, hogy ezeket mindenki nézze át személyesen.
Az mt5 programozása a kezdőknek pokol a profiknak menyország. Ezen a téren – ill. a fejlesztők állitása szerint stratégiai teszteren – történt a legnagyobb előrelépés. Sajnos az utóbbit nem tudtam ellenőrizni, hisz a béta verzióban nincs engedélyezve, de a fejlesztők ígérik hogy rendesen fog működni a teszterben a több idősík egyszerre való kezelése, ill. több devizával dolgozó EA-kat is lehet majd tesztelni vele. Ez az előd nagy hiányossága volt.
Programozás tekintetében, míg a 4-es verzióban csak az alap C programozási szintakszis volt megvalósítva az új verzió a C++ specifikációi szerint készült (objektum orientált programozás..). Használhatók pl. struktúrák, osztályok – ezek természetesen örökíthetők. Újdonság az un. eventek (események) kezelése. Ezekkel megvalósítható mondjuk, hogy pl. a charton egy indikátor egérrel vagy billentyűzettel egyszerűen elmozgatható legyen. Sajnos ezek az ujítások a kompatibilitás rovására mentek: az mt4-hez készült indikátorok és EA-k nem futtathatók a MetaTrader 5-ben.