Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mezrablo

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Christina Warriner sokkal profibbul szedi elemeire a paleolitikus táplálkozás mögé erőltetett mítoszokat, mint én tettem egykor, de a lényeg ugyanaz: természetesen működhet, mint diéta, de ziher, hogy nem azért, mint Szendiék állítják. ..
mezrablo 2013.04.09 12:03:49
@fordulo_bogyo: Bocsika, kesoi valaszert, de errefele a nap mas idoben kel fel.

Sztem rossz iranybol kozelited meg a dolgokat, ui. mit is ajanl:
1. Testmozgas,
2. Stresszmentesebb eletvitel,
3. Pihenteto alvas (ido+korulmenyek)
4. Hus (Marha, sertes, csirke, vad husok, tenger gyumolcsei stb., ha lehet normalisan tartott/etetett allatok)
5. Sok zoldseg: Az alacsony energiatartalma miatt. (Sokat eszel, tele a gyomor, de keves kaloria. Ertheto nem?)
6. Valamennyi gyumolcs (nem tulzott fogyasztas, mert ugye a sok gyumolcs is hizlal, ha tetszik, ha nem. Persze csak annak akinek van Biokemiai ill. Taplalkozabiokemiai ismerete. A tobbieknek valahogy nem hizlalo.:))
7. Mennyisegek es aranyok: Aranyban legyen az energiaszukseglettel, de a kornyezeti szempontokat is vegye figyelembe, ami az utobbi evtizedekben mar nem igazan mervado, mert szine barmikor barmilyen energiahordozohoz hozza lehet ferni.
8. Vitaminok/Asvanyi anyagok: A D3, es az Omega3-at ajanlja. A tobbit nem igen, mivel a fenti listabol talan hianytalanul potol(hat)ja a szervezet. Ha valamit nem, akkor potoljuk. De, nem ajalja a Lenkei fele vitamin doppinget sem.
9. Elegendo allati- es esszencialis zsir (F vitamin, Omega3): Az Omega3-at fentebb mar emlitettem az allati zsirok pedig talan potolhato az elfogyasztott husokbol.

Es amit nem ajanl:
1. Cukrok (tulzott) fogyasztasa: Nem ajalnja pl. a szaj- es belbakteriumok egyensulya (pl. fogazat egeszsege stb.), inzulinvalasza es az energiabevitel szabalyozasa miatt.
1.1 Lyukas fog ismeros, nem?
1.2 Ugye a szensavas uditoknek es egyeb "sok" cukrot tartalmazo etelek inzulinvalasza/kaloriatartalma is eleg magas lehet.
1.3 Azert mondja, hogy nem kell, mert nelkule konyebben el lehet erni az optimalis energiaigenyt, vele, meg ugye eleg nehezen eleg nehezen, merk a napi kb. 2000kcal ugye rohamosan tud fogyni, sok cukrozott etelt/ital eszem/iszom.
De, nem fogjak letepni rolma a "Paleo" jelveny, ha neha-neha cukrot es tejszint/tejet teszek a kavemba, vagy ha semmi massal nem lehet valamit vele helyettesiteni , akkor azt hasznalni.:)
Sztem, ha mar valaki ebbol a megfontolasbol elutasitja a feldolgozott cukrok (feher- es barna cukor es egyebek), akkor mar eleg sokat tesz a tulzott energiabevitel csokkenteseert.
2. Gabonafelek fogyasztasa: Magas inzulinvalasz (kenyer a 100%:) cukor csak 80-90 korul mozog), a lektinek (WGA lektin) miatt, de a gluten sem igazan hasznal a belsejteknek, de errol egy biokemikust kerdezz.
3. Huvelyesek fogyasztasa: Itt is a lektinek a bibisek. De, sztem mertekkel lehet enni. En sem vetem meg a finom Csulkos Bablevest.:)
4. Tejtermekek fogyasztasa: A magas inzulinvalasz (laktoz (40%-a az tejben levo ossz kalorianaknak)+laktaz=galactose+glukoz), Kazein (tejfeherjenek kb 80%) es talan a novekedesi hormonok miatt.
A laktoz nem sokat szamit, hiszen ha valakinek nincs intoleranciaja (van laktaz enzime), akkor azzal nincs sok gond esetleg az magas inzulinvalasz.
5. Feldolgozott etelek fogyasztasa:
6. Novenyi olajok fogyasztasa: Igen, nem ajanlja egyaltalan, esetleg salatara. Ez a meccs meg nincs lejatsza rendesen, de eddig szamomra az jott le inkabb, hogy az allati eredetu transzzsir (kacsa-, sertes- es libazsir stb.), mint az egeszsegesnek titulalt novenyi olajok tulzott fogyasztasa.

Szoval melyik resszel nem ertesz egyet?

Van meg par biztos, de most hirtelen ennyi jutott eszembe.:)

Amugy, felre ne ertsd, nem leptem be a Paleo hitkozossegbe, eppen forditva.
A fentebb leirt eletformat kovetem es az ugy nez ki az egybeesik a Paleo nezeteivel.
Es ez nem az "igazi Paleo", csak az az eletmod etrend kombo, amit EN szemely szerint magamenak tudok vallani.
Ha ezt Paleo-nak hivjak, vagy a Paleo elveivel nagyon sok kozos vonasa van, akkor EN Paleos vagyok.
Tolem hivhatnak "Szinti Boy Dieta"-nak is, akkor azt mondanam nyugodt szivvel, hogy en "Szinty Boy Dieta"-n elek.
De, ugye ne felejtsuk el, hogy a Paleo nem dieta, hanem inkab eletmod/etrend.

Azt meg, hogy milyen ideologiat es uzletet gyartottak kore, azt nagy ivben lesz@rom.
Az maradjon azoknak, akik hit/eros befolyas nelkul nem tudnak elni es talan me'g a kepesseguk sincs meg arra, hogy melyebben utanajarjanak a dolgoknak.

Huuu, regenyt irtam.:) Remelem vilagosabb lett, mi az amit EN Paleo-kent ertelmezek.
Honnan máshonnan, mint az Egyesült Államokból indult az új Pegan diéta étrend őrület.    Nem tudod mi a jobb: Paleo vagy Vegan? Legyél Pegan!   A pegan szó nem más ami paleo diéta és a…..
mezrablo 2015.08.09 15:44:44
@mortullus: Tudod, a problemat abban latom, hogy a hit melle onteltseg is parosul. A latok es ertok (pl. vegan-ok stb.) onteltsege a tudatlanok fele.:)
Ezzel a legnagyobb gondom az, hogy ahhoz, hogy valaki erdemlegesen hossza tudjon szolni termeszettudomanyos dolgokhoz, ahhoz nagyon sokat kellett volna tanulnia. Sok-sok evet. Fizikat, kemiat, biologiat es matematikat, es nagyon melyen, akkor talan elert volna egy olyan szintre, - persze ha kepessege is megvan hozza, - hogy kezdte volna halvanyan ertegetni es atlatni a dolgokat, mint pl. a tudosok. Nem mind, mert tudod, ugy mint minden szakmaban - es ez sem kivetel - csak eleg keves "jo szakember" van. Szoval, ok sem kivetelek, esetleg kevesebb "hozza nem erto" van koztuk, mivel eleg sok szuron kell atverekednie magat, hogy tudos lehessen.

A hivoknek -, itt a hivok alatt nem csak a vallast gyakorlokra gondolok, - sokkal konyebb dolguk van. Pl. valaki allit valami bebizonyithatatlant vagy feligazsagot, a tobbi meg elfogadja fentartas es ketsegek nelkul, es ugy hirdeti, mint az egyetlen igazat. Igy mukodunk, nincs ezzel baj, csak ismerni kellene a korlatainkat.

A tokom tudja, hogy megmondoval nem talalkoztam mar eletemben, amivel a legnagyobb problemam mindig is az volt, hogy a ketsegek szikrajat sosem lattam a szemukben. Igy meg, hogy a fenebe uljon le normalisan vitatkozni az ember?
Ergo, sosem probaltam meggyozni oket, de meg csak utalni sem, mert naluk nem az a lenyeg, hogy utanajarnak es megismerjek (tudomanyos modszerekkel) a lenyeget, - Ok mar regota tudjak.:) -, hanem az, hogy az O igazsaguk az egy es igazi es a tudatlanok azt ugy sem erthetik. Phhhh, kognitiv disszonancia melle meg Mark Twain hires mondasa jut errol eszembe... Na mindegy, nem is ertem mi a francert irtam.

Talan, valami gyerekkori frusztracio.:):):)

Udv. mindenkinek...
A legérdekesebb kérdés maradt a legvégére. Lehet hosszú ideig vitázni az elméleti alapokról, a lényeg akkor is csak az marad, hogy ténylegesen vannak-e pozitív egészségügyi hatásai az étrendnek, és számolni kell-e valamilyen kockázati tényezővel, vagy nyugodtan mindenki paleózhat kedvére? Az…..
mezrablo 2014.05.15 07:24:39
Ez a sorozat 10 pontos.:)

Ami engem meg izgat, az az ehsegerzet befolyasolasa es az emesztorendszer reakcioi kulonbozo etelek eseten.

Egyenenkent, kulonbozo tapanyagbevitel szukseges (fugg anyagcsere, nem, eletkor, eletmod, genetika stb.), amit - tobbek mellett - az ehsegerzet kontrollal. Nem vagyok ehes, nem eszem.

Vegyuk, ugy hogy nekem 2000 kcal/nap az igenyem.
Kulonbozo etelek teljesen mas ehsegerzetet keltenek az emberben.
Magas szenhidrattartalmu, glikemias indexu es gyorsan felszivodo etelek maskeppen hatnak az ehsegerzetre.
Pl. 3 tanyer rizseshus vegy egy nagy pizza utan, mar ket oraval farkasehesnek erzem magam.

Igaz, ez teljesen ertheto: vercukorszint megemelkedik, inzulin jon, glukozt verbol kitakarit, vercukorszint leesik, szervezet azt hiszi kell energia, ehes leszek, eszek.

Tehat, tobb eve's, tobb, mint 2000 kcal, hizas (igaz, ez fugg az ember anyagcserejetol is, de altalanossagban veve igaz).

Szoval, paleonak (melyik aganak is?:)) egy pont, ez miatt.

A masik: Az emesztorendszer az egy testen kivuli ter.
Onnan a testbe - normal esetben -, csak bizonyos tapanyagok kerulhetnek be aktiv- vagy passziv (sejtkozotti transzport, diffuzio) transzport-tal.

Ez altalanossagban, mindenkinel egyforman mukodik.
Vannak kivetelek, pl. laktozerzekenyseg es egyebek, de ez mar felszivodasi zavar vagy betegseg.
Altalanossagban, a vekonybelben a tapanyagok felszivodasa tortenik, mig a vastagbelben a viz, so'k es egy ket a bakteriumok altal terlmelt vitamin (pl. K).
Ez egy kicsit azert joval bonyolultabb, de leegyszerusitve okes.

Itt nem is beszelek a belflorarol (sok rost, kemenyito -> tobb kaja a baciknak, nagyobb koloniak bizonyos bacikbol),
ami normal/egeszseges esetben csak a vastagbel bakteriumai)

A vekonybelunk egyik feladata - mint a bornek -, hogy megakadalyozza a patogenek bejutasat.
Az immunrendszerunknek (Preyer's patch a vekonybelne stb.) meg, hogy megsemmisitse vagy artalmatlanna tegye oket, ha mar bekerultek.

De, hogy kerulhet be? Pl. serules utjan, a belhamsejten keresztul (Transcellular), vagy a belhamsejtek kozott (Paracellular).
Normal esetben, nem kerulhetnenek be a szervezetbe.

Serules utjan, pl. szaponinok (interakcio a belhamsjet sejtmembranjaval), fizikai serules (barackmag).
A saponin, gliadin es kazein altal okozott serulesekrol meg nem is irok bovebben, ahol nemcsak a gliadin, kazein reszecskek, hanem a vekonybel enzimei is be tudnak kerulni a sejtbe, ahol megtamadjak (enzimatikus tevekenyseg) a sejt feherjeit es magat a sejtet is.

A belhamsejteket az un. "Tight Junction" fogja/koti ossze, es csak bizonyos jelekre (pl. sok zonulin) nyitodnak meg (nyitott, zart es atereszto allapot)

Itt max. 4 Angstrom (~2000-3000 dalton) nagysagu reszecskek tudnak atmenni pl. peptidek (gliadin) ami normal esetben nem mehetne at, de gliadin at tudja verni (zonulin -> tight junction open/leaky).
Ez gaz, mert sok peptid darabka tud bekerulni a szervezetbe, immunrendszer patogennek ismeri fel oket, elraktaroz egy mintat belole, hogy kesobb is megismerje (adaptive immune system), antigent gyart abbol a mintabol, es maris itt a baj, ha ez a minta
hasonlithat valamelyik sajat feherjenkre (autoimmun).

A belhamsejteken keresztul keresztul csak passziv diffuzioval, ill. aktiv- (Ka, Na stb.) as passziv (facilitated diffusion) transzporttal).
Ugy tunik, a gliadin itt is kepes atjutni (Lysosomal, Retrotranscytosis), es sajna nem mindegyik esetben veheto eszre a gluten antitest teszttel.

Szoval, nem olyan egyszeru ez, pedig nagyon egyszeruen akartam leirni, de meg igy is szovodmenyes regeny lett belole.
Mi lenne ha belelovalnam magam.:)

Itt, azert adnek meg egy fel pontot a Paleo javara.:)
Nem kevés táplálkozási irányzat, illetve szerző van, aki meggyőződéses ellensége a tejnek. Időnként e témában tudományos, vagy annak látszó kutatások is napvilágot látnak, így most én is visszatérek a témához. A következő írást éppen paleós oldalon találtam, de…..
mezrablo 2014.05.11 13:46:11
@fordulo_bogyo: "A C vitamin vizben oldodo vitaminsemmi nem akadalyozza meg a felszivodasat a belrendszerbol."

Erre azert ne vegyel merget.:) En ugy tudom, hogy a felszivodas - hellyel-kozzel - forditottan aranyos a bevitt mennyiseggel es kb. 200mg/L-nel maximalizalodik, de lehet, hogy tevedek. Elofordult mar parszor.:)
www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC39676/pdf/pnas01515-0554.pdf

Ettol fuggetlenul azert aggalyaim vannak a liposzomas C vitaminnal kapcsolatban, mert igaz, ha mar bekerul a veraramba, akkor a makrofagok bekepelezik (azt hiszik phatogen) es felszabadul a C vitamin de, hogyan kerul a veraramba (normalis esetben, 500 dalton felett semmi sem tud atmenni passziv diffuzioval, sztem)?
mezrablo 2014.05.12 05:39:51
@fordulo_bogyo: Bocsanat, feluletes es felreertheto voltam.

A 200 mg talan onnan johetett, hogy nincs ertelme annal tobbet bevenni egyszerre, es valahogy rosszul rogzult bennem.

Amit a felszivodasrol irtam, sztem jogos:
15mg ~89%
30mg ~ 87.3%
100mg ~80%
200mg ~72% (vizeletben megjelenik a C vitamin, SD 25)
500mg ~63% (SD 27)
1250mg ~45% (SD 25)
12000mg ~16%

A liposzoma, ha valahogy at tud jutni a belfalon (belhamsejt, belhamsejtkozotti ter) -, ha egyaltalan at tud menni -, akkor csak a kapilarisokba, onnan meg a majkapugyujoerbe vagy a normal verkeringesbe kerulhet esetleg mar a kapillarisoknal phatogen-nek erzekelik es elpusztitjak, de akkor a C vit mar bekerult, szoval egy kicsit homalyos nekem, de mukodhet, ha at tud jutni a belfalon valahogy.

De, sajna nem talaltam olyan infot ami elmagyarazza, hogy az oralisan bevett liposzomak hogyan is tudnak bekerulni a szervezetbe.
De, attol ez meg mukodhet.
mezrablo 2014.05.12 07:05:11
@fordulo_bogyo:
- Te: "A C vitamin vizben oldodo vitaminsemmi nem akadalyozza meg a felszivodasat a belrendszerbol."
- En: erre nem vennek merget, es irtam valamit. Ezt a valamit feluletesen irtam, es felreertheto voltam.
- Te: helyreigazitottal.
- En: Igazat adtam, es korrigaltam.
- Te: Jossz a fentiekkel.:)

P.S. A liposzomakrol (targeted liposomes) eleg sokat kezdunk megtudni, de ugye az nem az oralis bevitelrol szol. Az oralisrol, halvany gozom sincs, es nem is vennek be ilyet. Igazsag szerint, nem szeretem az "intelektualis-kinek-a-f*ka-nagyobb" jatekot, szoval bucsuzom.
csillagosnapok Ètvágy 2009.11.17 13:56:00
A mai menü paradicsomleves volt betütésztával, édesen, mint az áltiban :) , utána krumplipüré és sülthús, jó borsosan. Na Nyusziszeletek nem voltak jól megborsozva természetesen :)Az a Nyuszi, aki mostanában mindent kitol a szájából, aki nem akar se szölöt, se almát, se…..