Regisztráció Blogot indítok
Adatok
minorita

0 bejegyzést írt és 26 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem kell meglepődni: a többéves uszítás, akasztani akarás, Operaház előtti őrjöngés, HaHa, székházra mászás, provokációk után ez csak egy újabb lépés volt. És a rendőrség még mindig nem lépett közbe, hagyta tombolni a szedett-vedett, bántóan tarka társaságot. 2006-ban…..
Az elmúlt országgyűlési hét legnagyobb "dobbantása" az új földtörvény benyújtása volt. Ennek megalkotása és elfogadása kifejezetten fontos és sürgős, hiszen a magyar földszerzési korlátozást megengedő uniós moratórium - többszöri hosszabbítások után - 2014-ben…..
minorita 2012.11.07 19:50:24
Mondja már meg valaki, hogy kik azok a gazdák, akik örülnek, hogy a moratórium megszünése miatt a föld eladás nem könnyebb, hanem nehezebb lesz?

Nyilván azok örülnek, akik nem akarnak versenyt maguknak. Ma van kb. 1,5 millió földtulajdonos, aki nem akarja az 1-3 hektáros területét művelni, mert értelmetlen. Szívesen eladná, nem bagóért, hanem normális áron!
Az ő vagyonukat kótyavetyéli el az új földtörvény. Úgyhogy, ne hivatkozzanak már arra, hogy a gazdák akarták a keményebb szabályokat.

Egyszer már a kárpótláskor elkótyavetyélték az emberek a földjüket, most is ezt akarják törvényi szabályokkal. A sok kis tulajdonos éppen arra várt, hogy lesz vevő, lesz tőke a mezőgazdaságban és eladhatja kis területét. A jogszabály pedig nemhogy erre ösztönözne, hanem még a magyar ember sem vásárolhat.

Könyörgöm, most is először a szomszéd, aztán a helyben lakó vásárolhat, DE NINCS VEVŐ, még ilyen áron sem, ami az eu harmada. Hol él Ángyán és a többi ember, aki ekkora őrült marhaságot kodifikál törvénybe? Hol lesz itt 20 km-es körzetben lakó falusi ember, akinek lesz pénze - több tíz millió, hogy ugyan vegyen néhány hektár földet -? Ma sincs, ezért megy tovább a kör a szomszéd után, a helybenlakóra, aztán a távollakóra, stb. Hogy gondolja a politika, hogy ilyen durván beavatkozhat a magántulajdonba, mert a föld is az éppúgy, mint az ingatlan, a gép, a gyár, a butik, stb. Persze lehet szabályozni a föld forgalmazást, de ez abszurd, lenullázza az egész mezőgazdaságot, nemhogy előre visz, hanem tíz lépést hátra.
Sajnos Ángyán professzor úrnak többet kellene kinnt a földön töltenie az íróasztal és az oktatókatedra helyett, mert amit ő akar és vele együtt az lmp, meg a fidesz - zagyvázott törvénye - mellőzi a valóságot, a földön való gazdasági ismereteket, a realitásokat. EGy-egy ilyen szédelgés, illuzórikus álom tönkretesz mindent.
Nem óriási birtok kell, de a családi gazdaság egy akkora marhaság és maszlag, hogy azt az adottságunkat, komparatív előnyünket sem fogjuk tudni kihasználni, ami abból áll, hogy jó minőségű nagy egybefüggő területek állnak rendelkezésünkre. Nemcsak foglalkoztatottsági kérdés van, hanem hatékonysági is. A sok kis pár éven belül tönkre fog menni, mert a versenyképességi vizsgán MEG FOG BUKNI. Köszönhetik mindazoknak, akik kellő szakértelem hijján tönkreteszik/tették a mezőgazdaságot.
Most lép hatályba az a jogszabályváltozás, amely újabb pofon lesz a rokkantnyugdíjasoknak. A szabályváltozás szerint az özvegyi nyugdíj szempontjából a rokkantnyugdíj egyenrangú lesz az öregségi nyugdíjakkal, így nagyon sok rokkantnyugdíjas még inkább a tönk szélére kerül.…..
minorita 2012.08.30 05:06:03
@nyekk: Valóban így van, hogy egy ember fizetéséből a rezsit irtó nehéz fizetni. Az energiaár támogatás is az egy főre jutó fizetésből indul ki, márpedig két 60000 Ft-os nyugdíjasnak nem az a jövedelem jön össze havonta, amiből a rezsit fizethetné. Sajnos Mo. valóban olyanokat is támogatunk, akiknek erre nincs szüksége. De hogy ez nem jut senkinek eszébe, hogy havi 60000 Ft-ból egy főnek megélni, vagy 120000 Ft-ból két főnek nem ugyanaz, ha másban nem, de legalább a rezsi költség valamelyest feleződik. A támogatást is úgy kellene számolni, hogy nem egyszerű számtani átlagot veszünk.

Más: A cikk irója a végén azt írja, hogy a támogatás a társadalom feladata. A cikk író sajnos téved, mert egy szereplőt kihagyott, és pedig a család szerepét. Szóval nyugdíjasok öregségi, özvegyi, rokkant stb. esetében talán a családnak is nagyobb szerepet kellene vállalnia. Akár azzal, hogy összeköltözik a rokkant családtaggal, idős szülővel, stb. De ez Mo-n nem dívik, a gyerekek elvárják, hogy a szülő támogassa őket, de nem gondolják, hogy nekik is támogatni kell a szüleiket. Azt hiszik, hogy a saját gyerek támogatással meg van oldva minden. Sajnos nincs. Hozzászoktunk ahhoz, hogy majd a társadalom. És hol van a család felelőssége?
Egy a jelszónk: a növekedés. Ez most Európa Szent Grálja, ezzel a szóval az ajakán vonul az újonnan megválasztott francia elnök Németországba, ez teheti a válság során megnőtt adósságterheket megint elviselhetővé, ez mentheti meg az eurót anélkül, hogy meg kellene változtatni…..
Megrázó élményben volt része tegnap este a Nívó nevű jobboldali blog posztírójának: véletlenül megnézte az ATV Egyenes beszéd című műsorának egyik beszélgetését, a bauertamásost. (Nem tér ki arra, vajon fegyverrel kényszerítették-e, hogy ne kapcsoljon tovább, mikor…..
A szerző a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója   Nemzetközi módszertan alkalmazása, hosszas elemzés, ezer ellenőrzés és vita után azt mondja ki tanulmányunk, hogy érdekcsoportok fogságába került az állam Magyarországon. Ez nagyjából…..
minorita 2012.03.30 02:11:47
A gond az, hogy a sajtószabadság, vagy éppen a jegybank elnökének a fizetése, vagy a bíróság éppen mondvacsinált függetlensége sokkal jobban érdekli az eu-t, mint a korrupció. Nyilván azért, mert korrupció ott is van,ezért a közös szennyest nem illik kiteríteni. Eu hallgat a korrupcióval szemben, pedig az országok gazdaságát ez veti vissza. Brüsszel körül tele vannak lobbicsoportok, amelyek szintén sokszor a korrupció irányába viszik az ügyek menetét. Látható, hogy a Siemens nagy múltu nemzetközi cég, a német precizitás és pedantéria hazájában a korrupciót nemzetközi tökélyre fejlesztette. Itthon semmi sem történt, mégcsak vizsgálatok sem, hogy feltérképezzék a korrupció hazai láncolatát.
a korrupciónak csak a sajtó tud teret engedni, és a nyilvánosság. Az a gond, hogy a civilszervezetek is sokszor sok mondvacsinált dolgokkal foglalkoznak, marginális és olykor szélsőséges érdekeket képviselnek. Márpedig legfontosabb harcot a korrupció ellen kell megtenni, mert ez nemcsak hitvány dolog, de egy társadalmat demoralizál, fusztrálttá tesz, értéktelenséget és tisztességtelenséget visz az egyének és a társadalom életébe. A legfőbb harc a napi küzdelem. A tüntetések, a minden fórumon ez ellen való felszólalások, az ellenzék képviselőinek naponta kell, újra és újra a kormánypártoktól rákérdezni a korrupció gyanús ügyekre. A korrupció szigorú büntetése, és mindazokat eltávolítani a közéletből, akikre a korrupció gyanúja vetül. Az adóvizsgálatok kiterjesztése, enélkül nem megy.
Az ember, aki 1989 óta folyamatosan hazudik, pontosan olyan, mint Stirlitz. Orbán Viktor már akkor tudta, hogy a túloldalon csak Gyurcsány számít. Bizonyíték a Fekete Doboz videója, amelyre most megint egyre többen kattintanak.Mert mi másra gondolhat az ember, amikor a szerfelett ostoba…..
minorita 2012.03.20 22:09:41
@Aegean: Milyen lopásról beszélsz? A magánnyugd. soha nem volt magántulajdon. Még akkor sem, hogy a saját nevedre történő számlára került befizetésre, és még akkor sem, ha örökölhetted. Éppen azért nem lehetett magántulajdonod, mert ugyanolyan befizetők is voltak mint te, és ők az államba fizettték. Már az is agyrém, hogy reálhozamot kaptak a magánpénztárosok. Miért, akik az államnak fizették azok mikor kapnak reálhozamot. Ha valamit kritizálsz, akkor ne részrehajló legyél, ne abból indulj ki, hogy neked mi volt, hanem összességében mindenkivel szemben arányos-e a döntés. Márpedig a belépés statutum volt, ez miért volt jogos? Ráadásul nagyobb az illuzió az emberekben, fogalmuk sincs, hogy egy magánpénztárból mit kaptak volna. Csak számolj, ha havonta minimálbéren befizetnek érted 6-7000 Ft-ot, akkor mennyi járadékra számolhatsz egy olyan pénztártól, amelynél csak a tiszta pénzügyi elvek érvényesülhetnek szolidaritás nem. Szóval aki ma ennyit fizet, az kb. jelenértéken ennyire számolhat. Ezt aztán hiányolni gondolkozásnélküliségre utal. Ráadásul a pénztárak sem tiltakoznak, nem mernek, mert a gazdálkodásukban enyhén szólva sulyos szabálytalanságokat állapítottak meg.
Szájer József tegnapi blogjában – amelyben oly huszárosan nekitámadt Neelie Kroes főbiztosnak – tán az EU melletti elkötelezettségünk bizonyítékaként azt írta: „Nekünk, magyaroknak, talán több más európai nemzetnél is fontosabb, hogy mit mondanak, gondolnak…..
minorita 2012.02.14 15:45:34
Sajnos nagyon tévedsz, a külvilágot nagyon is be lehet csapni, és ugyanúgy manipulálni lehet, mint itthon az embereket. Az már várható volt, hogy 20 év csipkerózsika álom után a civil kurázsi, a civil szervezetek és az emberek beleszólása a politikába növekedni fog. Az emberek rájönnek, hogy nagyobb teret kell kapnia saját véleménye kifejezfésének. Erre pedig az adott lehetőséget, hogy nőt a jobb és baloldali média jelentősége, az egyensúly javult. Tehát abszurd az, hogy itt a média el van nyomva. Ma kiegyensúlyozottabb az elektronikus média, lehet hallani és nézni jobb és baloldali médiát, és össze lehet hasonlítani, a valóság tényeit sokkal inkább szembe lehet állítani, ami az emberek látásmódját és a döntései megalapozását segíti. Vagyis eddig is volt probléma, a viszonyok legalább ugyanilyenek voltak, csak mindezekről kevés információval rendelkeztünk. Ki tudott arról, hogy a bkv-tól talicskaszámra hordják ki a pénzt, hogy az szdsz korruptabb mint bármelyik párt. Szóval csak éreztük, véltük, gondoltuk, hogy mik a bajok, de kimondani nem mertük és nem tudtuk.
Ami ma magyarországon történik, az nem az ország és orbánisztia történései, hanem egy sokkal öntudatosabb, önmagára ébredő, a demokráciát és hitelességet ma már sokkal inkább számonkérő nemsszetté kezd válni. Ma magyarországon egy megkövesebb status quo alakult ki, amelyhez hozzányulni csak úgy lehet, hogy keményebben beavatkozunk. Ezt nyugag orbánisztániának nevezi, holott ez éppen ezeknek a szervezteknek, vállalatoknak tetsző állapot. Sokat ártott az a fajta politizálás, ami a problémákat kivitte az országból, és külső segítségtől várná a segítséget. Aminek az az eredménye hogy nemcsak egy kormány járatódik le, hanem az ország is. Azért ott valami mégsincs rendben, hogy egy ország még mindig jelentősen, vagy nagyobb mértékben támogat is egy pártot, amely pártra viszont az országon kivüli erők mindenfajta elutasító cimkét tesznek. Szóval akkor, vagy mi vagyunk itt nagyon meghülyítve, és nem látjuk, hogy nekünk mi a jó, vagy pedig ők vannak nagyon meghülyítve. Lehet választani?
A lakosság forrásainak eredete egyelőre homályban marad A végtörlesztők tavaly indított első hullámán túl a jósolt további százezrek helyett már csak 19 ezren jegyezték elő végtörlesztésüket január végéig. Bár az újév első hónapja azért felidézte a kampányzárást,…..
minorita 2012.02.09 08:18:51
Politikusainknak sohasem volt szükségük deviza hitelre.A hitel anno arra kellett, hogy legalizálják pártból kapott fekete pénzeiket, és bizonyítani tudják a hitellel, hogy építkezéseiket, lakásvásárlásaikat ebből finanszírozták. Az, hogy mi épült be, milyen egyéb értékeket vettek, oda már ugysem kukkanhat be bárki. Szóval a hitel legalizációs elterelés volt, és most már nyomasztott a léte, hisz a pénz meg volt annak visszafizetésére, csak nevet kellett adni a gyereknek. Ráadásul miért jóval többet fizessenek érte, mint amit nekik megér. Ezért lehetett ezt a végtörlesztési trükköt kitalálni, úgy hogy járjanak már néhányan is jól mellettük, akik a párnából elő tudják venni a pénzt. Ez az egész szemfényvesztés volt, szemfényvesztés, mert nem a köznépnek szólt igazán, és szemfényvesztés a bankok részéről is, akik azonnal forintosítják a veszteségüket. A veszteséget úgy számolják, hogy mennyi pénzt nem realizálnak az elkövetkező 5-10 évben, amiatt, hogy a hitel ma került visszafizetésre és nem holnap, vagy holnap után. Tehát nem a jelen, hanem a jövőbeli veszteségeikről beszélnek, ami nem ugyanaz. Mert ugyebár mindenkinek lehet jövőbeli vesztesége, ha éppen stabil partnere a jövőben nem rendeli meg a termékét, és a bevételtől a cég elesik. Sajnos a pszáfnak kellene helyretennie ezeket a veszteségről szóló banki nyilatkozatokat. De hát a pszáf hallgat, pedig igazán ő tudná szakértő módon és nem propagandisztikusan ezt helyretenni. A ft árfolyát egyébként a végtörlesztés is felfelé nyomta, hisz megnőtt a visszafizetés miatt a svájci frank és/vagy euro iránti kereslet, ami felfelé hajtotta az árfolyamot. Most pedig, hogy befejeződött a végtörlesztés, a ft árfolyama pedig közelit egy normális felé.
A nav egyébként nem végtörlesztési ügyben hihetetlenül kutat-keres, itt pedig hallgat, de hát a politika irányítja a navot, és nem a nav saját intézményi feladatai szerint jár el. Parasztvakítás mindenhol, és mindenkor, akár mszp, akár fidesz teszi.
  Ma reggel a Moody's a bóvli kategóriába minősítette le Magyarországot. Az általunk megkérdezett emberek nagyon nem örülnek a hírnek, de szerintük is összefogtak ellenünk, ahogy ezt a kormány is állítja. Van, aki disznóságnak tartja, ami itt folyik. Az elszálló…..
minorita 2011.11.25 16:48:10
Ami ebben az országban megy az tiszta vadkapitalizmus. A bankok úgy változtatták a szerződéseket az elmúlt 20 évben, ahogy akarták, a pszáf, amely irdatlan pénzt emészt fel, közel ezer munkatárssal, milliós fizetésekkel semmit nem tett, csak támogatta az iróasztalt. A mostani kormány pedig úgy változtatja a jogszabályokat, ahogy akarja, előre-vissza. A gond az, hogy lehet itt szabadságharcozni, csakhogy látni kell, hogy az erőviszonyok nem azonosok. A pénzügyi világ összfog, az anyabankok országai nem nézik jó szemmel, hogy az eddig hihetetlen hasznot hozó multijai, most nem hoznak, hanem visznek. Szóval Orbán mindent erőből csinál, pedig jobb lett volna, ha bölcsebb, diplomatikusabb, taktikusabb, mert egy vidéki, nyers, a világot kicsit feketén- és fehéren látó ember csak zsákutcába futhat. A szabadságharc pedig lehet, hogy néhány embernek jó, aki kifizette a hitelét, de mi közöm nekem ehhez? Miért kell nekem is megfizetnem az ő kedvezményes végtörlesztését. A gond, hogy valaki nyert, de a többség veszített, s ezt kellene a serpenyőbe tenni. Egy kulcsos adót sem így kellett volna bevezetni, nem a bruttó bérre, hanem a nettó bérre kellett volna a 16 %-ot rátenni, s máris létezhetett volna az egykulcsos adó, nettóban mindenki annnyit kapott volna, mint korábban, a magas bruttó béreket, pedig csökkenteni lehetett volna, s ezt akár bérfejlesztésre, többlet adó elvonásra lehetett volna fordítani. Ezzel nem a magas jövedelműt juttattuk volna még nagyobb helyzetbe, hanem mindenki helyzete jobb lett volna. De ehhez nem felnőttségüket csak oktatópadban megélő "szak"emberekre lett volna szükség.
No végre, Fideszéket hazugságon kapták! Merthogy mégsem akarnak adócsökkentést. Ez most a nap témája, ezt harsogja a rendkívül hiteles párt arca, az éleslátású, de sajnos bokrosista, ezért most kicsit nyilván csalódott sztárblogger, és még sokan mások. Node baj-e ez? Azzal…..
minorita 2010.04.25 07:08:33
Adócsökkentés mögött valóban a hiteles beszéd hiteltelensége érhető tetten. A fidesz az elmúlt 8 évben valóban folyamatosan adócsökkentésről beszélt, de a válság után/alatt/közben sem hagyott alább ez a szakmai/kampány kommunikációja. Közben kiderült, hogy mi állampolgárok egy dolgot felejtettünk meg megkérdezni tőlük, hogy mikor. Mára kiderült, hogy OV. mintegy több cikluson átivelő kormányzásban gondolkodik, s ő a pl. 2006. ban ostorozott és szorgalmazott adócsökkentését mondjuk 2014-ben, vagy 2018-ban gondolta megvalósíthatónak. Azért kevés ilyen "stratégia szemléletű" politikusunk van, aki ekkora távlatokban képes gondolkodni és tervezni. Szóval az adócsökkentést, mint ígéretet valóban számon kell az lmp-nek kérnie a fidesztől, mert az egész fidesz ellenzéki offenzíva erre alapozta az elmult éveit.
Az adót csökkenteni pedig kell és lehet is. Sokan persze megkérdezik, hogy hogyan, miből? Szerintem abból, hogy a kisebb és átrendezett, no meg a sok-sok áttekinthetetlen adónem megszüntetésével és rendezésével valóban egy jól átgondolt, de összegében csökkentett adótartalmat létrehozó adórendszert vezetünk be, amely a legális szintre próbálja vinni az adómorált. Ma kevesen sok adót fizetünk, az adóreform lényege éppen az kell, hogy legyen, hogy sokan fizessünk bevállalható nagyságú adót.
Sajnos a magyar gazdaságban, ma minden adóalany "kicsit hunyó". A multi cégek valóban nagy adózók, de az elmúlt években/évtizedekben kapott kilönböző beruházási és munkahelyteremtő támogatások révén, olyan juttatásokhoz jutottak melyek lehetővé teszik számukra, hogy magas profitot realizálva ne adóelkerülők legyenek. A kis vállalkozások pedig, akik ma hihetetlen sokan vannak, éppen azért, mert egy-egy vállalkozás révén pl. adót tudnak minimalizálni. Pl. Evás cégeket hoznak folyamatosan létre, s tevékenységük árbevételét egyszer ebben, egyszer abban a cégben számolják el. Miután nem kapnak kivételes állami "ingyen" pénzeket, az ő profit maximalizálásuk ebben fejeződik ki. Az lmp-nek tehát ezeket az anomáliákat kell felszámolnia gazdasági programajánlatában.

Tehát az unalomig hangsúlyozott " miből" kérdést fogjuk most felerősödve hallani, ahogy az elmúlt években unalomig hallottuk az "adócsökkentést", mint kulcsszót, mint a fidesz mozgósító és hívó szavát.

Én úgy gondolom, hogy igenis van fedezet az adócsökkentésre éppen egy jól átgondolt adóreform révén. Csak ezt nehéz előre meghatározni, számokban konkretizálni, mert csak becsülni tudjuk a fekete gazdaság, az adóelkerülés mértékét. Úgyhogy én, mint lmp tag nagyon markánsan számonkérném, mint párt a fidesz ígéretet a párttól, mert ha ez nem történik meg, akkor az adóreform is el fog sikkadni, ahogy elsikkadt az elmúlt években, s maradunk a kellemes langyos, nem fehéredő, a vállalkozásokra, magánszemélyekre egyenlőtlen terheket rakó rendszerben.
  Ma a falvak és rosszabb helyzetű kisvárosok fiatalsága leginkább elvándorol. Nincs munka, nincs szórakozási és sportolási lehetőség, hiányos az infrastruktúra. Gyermeket nevelni sem olyan rózsás normális minőségű bölcsőde, óvoda és iskola hiányában. Mit kéne tenni,…..
minorita 2010.04.03 17:07:18
Ma a vidékfejalesztés alfája és omegája a földmoratórium körül csúcsosodik ki, amely mögé felsorakozott valamennyi párt, tulajdonképpen kollektív populizmust kreálva ezzel. Nyilván azért, mert a nemzeti érzések során a pártok félelemből, vagy éppen azért, hogy a másik ne hogy túllicitáljon e kérdésben, ezért valamennyi párt beszállt ebbe a populista gerjedelembe. Morvai Krisztinának még a szája sem áll jól, amikor erről a kérdésről beszél a honlapjukon egy szakértővel, mert látszik, hogy gőze sincs arról, hogy miről is van itt szó valójában. A fidesz megy a jobbik után, veszteni nem szeretne. Az mszp pedig saját nagy gazda lobbijának a fogja, de hogy az lmp miért nem képes arra, hogy ezt a sok-sok populista pártot túlhaladja, s valódi képet festene a vidék mezőgazdaságáról, ez érthetetlen. Egy korábbi hozzászóló jelezte, hogy valóban olyan alkothatta a programot, aki messze él a vidéktől. E kérdés valóban nem érzelmi politizálást, vagy olyan szakértőket igényel, akiket e téma érdekel. Itt valódi komplex feltáró tanulmányra lett volna szükség, amely elmaradt. Kár, mert az lmp - amelynek tagjai valószínleg nem földtulajdonos lobbicsoportok fogja - e kérdést nem próbálja más szemüvegen keresztül nézni, mint a nacionalista, vagy lobbista csoportok pártjai.

A földmoratóriumnál az alábbiakat gondolja át mindenki:
1./ Már ma is megvehetnék azok a földet, akik szeretnék, hisz a nyomott árak segthetnék e földkoncentrációban. Nem teszik, mert nincs szükségük rá, vagy nincs rá pénzük. Így leginkább ők gondolják, hogyha ők nem tehetik, akkor más se tegye.
2./ A sok-sok kis tulajdonosnak félnie kell-e a földmoratóriumtól? Valósznúleg nem, mert inkább csak örülne neki, ha magasabb áron, piacképesebben el tudná adni kis parcellás, területét, ami ráadásul 2-3 tagban is lehet, fizikailag messze egymástól.

Szóval akkor kinek az érdeke, hogy maradjon a jelenlegi korlátozási tilalom. Nyilván a nagy földtulajdonosoknak. Nekik jobb így, hisz a nyomott árak, nyomott bérleti díjakat is produkálnak, s így számukra alacsonybb költséggel lehet terméket előállítani,stb.
Inkább arról kellene beszélni, hogy hogyan-miként tudnánk átállni új mezőgazdasági termékkulturákra, hogyan tudnánk a mezőgazdaságban az ország egész területére kiterjedő öntözőrendszereket kialakítani, vidéki feldolgozóhelyeket kialakítani.Újra éleszteni a termelői piacokat, stb. Szóval nagyon kár, hogy a populista vonatra, minden párt, ki saját meggyőződéséből, ki félelemből, ki nacionalizmusból, de mindenki felült.
Aztán persze azon is ellehetne gondolkodni, hogyha ekkora nagy az egyetértés, ott nincs-e valami gond?
minorita 2010.04.06 21:34:46
Szerintem amit itt nagyon sokan leírtak igazán értelmes és érdemes lenne megfontolni, és átgondolni a vidékfejlesztés kapcsán, mert valóban nem egyszerű a képlet, ahogyan lecsupaszítva földmoratórium = vidékfejlesztés kérdésként a téma megjelenik. Azzal is nagyon óvatosan kell bánni, hogy a vidékfejlesztés és mezőgazdaság kapcsán hasonlítgatunk és mondjuk azt szeretnénk, mint Dánia, vagy Fra. or. vagy bármelyik más ország. Sajnos nem tehetjük, mert vannak hagyományaink, sajátosságaink, eltérő ipari és infrastrukturális fejlettségi szintünk, belső piac nagysága, tuizmus jelentősége, eltérő aktivitásunk a munkaerőpiacra lépés kapcsán, mobilitási lehetőségünk és hagyományunk. Szóval nincs helye sajnos semmilyen összehasonlításnak, mert Mo. nem összehasonlítható bármelyik országgal, ezért ki kell indulnunk saját adottságainkból, lehetőségeinkből, a ránk ható nemzetközi tendenciákból, és ezek alapján kell megoldási javaslatokat tennünk. De soha nem felejtve azt, hogy mindannak, amit teszünk, vagy tenni fogunk versenyképesnek kell lennie, mert - szóval az sem igaz, hogy a magyar termék jobb, ízletesebb, szebb, értékesebb, s ezért drága -. A magyar terméket tömegesen akkor fogják vásárolni az emberek, ha valóban az ára is versenyképes lesz. Ma, amikor több millió ember él a létminimum szintjén, akkor őt a magyar drága termék elrettenti a vásárlástól. Márpedig a kis, szétszórt, egymástól elszigetelt, kezdetleges technikával megművelt földön nem lehet versenyképes terméket előállítani. Ezelőtt 20-30 évvel a magyar mezőgazdaság mintaértékű volt. No nem azáltal, hogy otthon a háztájiban egy-két tehenet, vagy éppen 5-6 disznót tartottak az emberek, vagy néhány hold és nem hektár földön kukoricát termeltek. Ezek a kis gazdaságok mind-mind a sajátcélra termelést szolgálták, s a versenyképességet pedig az iparszerű termelési rendszerek, a nagy területeken gazdálkodó, hozzáértéssel bíró szövetkezet adták. Ezeket szétromboltuk, ami a helyébe jött, abból nehezen lesz versenyképes. Miután a kertészeti kultura szakértelmet, tőkét, öntözést, energiát, megközelíthetőséget kíván - nálunk ebből egyetlen egy sincs meg -. Igy kis hozzáértés nélkül igazán csak gabonában vagyunk versenyképesek, gabona termelés gazdaságosan pedig csak 100 hektár körüli területen termeszthető. Érthető, hogy dívik a bérleti rendszer, és a néhány hektáros bérbe adja, mert ezen megélni nem lehet. Most akkor mit akarunk? Bérleti rendszert akarunk fenntartani, vagy egy jól célzott tulajdonstrukturát akarunk létrehozni, aki nem kiszipolyozni, hanem befektetni akar.
Egyébként jó lenne, ha mindazok akik hozzászólnak már az elején leírnák, hogy egyáltalán van e pl. földjük. Tudják-e hogy mit jelent a földtulajdonlás. Mit tudnak vele kezdeni. Mi akadályozza őket abban, hogy többet, másként termeljenek. Nagy a sanszom, hogy az itt hozzászólók jelentős részének fogalma sincs erről, márpedig a tankönyvek és az olvasmányok világa egészen más, mint a valóság. Örökség kapcsán pl. nekem vagy olyan földtulajdonom, amely 6,7 hektár föld, a román határ szélén, ez a föld terület 4 tagban áll. A négy tagból egyet lehet múton megközelíteni a többit csak traktorral. Nagyon messze esnek a falutól, így ott pl. olyan terméket termelni, amire naponta, vagy hetente rá lehet nézni - hát szóval elég nehéz-. Mondja már meg valaki, mit lehet ezzel a földdel csinálni. Mit? Ma nagyon olcsón eladni, vagy bérbe adni. Most akkor kinek az érdeke ez a föld moratórium, az ilyen földbirtokosnak, aki ezzel a földdel nem esélyt, hanem csak nyűgöt örökölt. Kb. ma Magyarországon 1,5 millió ilyen földtulajdonos van. Ezek az emberek soha nem fognak és nem is tudnak ezen gazdálkodni. Szóval, ébresztő, a valóság egészen más, mint amit a populizmus no meg a szakmai hozzánemértés diktál. Egyébként a földmoratóium csak súlyosbítja Mo. helyzetét, de hát volt már ilyen az elmúlt 20 évben. Ilyen volt az erőltetett privatizáció, ilyen volt a csőd, amit minden termelővállalatra rázúdtottunk, mentve a bankokat. Ilyen volt a jól működő termelőszövetkezetek felbontása, a kárpótlás, sok-sok minden, ami a rendeszerváltás kálójává vált. Ilyen lesz majd 20 év múlva ez a moratórium is, amit most - minden párt felsorakozva emellett - üdvözöl. Kamu az, hogy az árak a földmoratórium kapcsán többszörösére nőnének, mert annak ellenére, hogy nincs eu-ban földmoratórium, sem egységesek a föld árak, igenis vannak különbségek az országok között. A mezőgazdaság mindig is csak politikai lufi lesz. Hisz ma mindenki az ipar felvirágoztatásán az építőipart érti. Majd újra jön a szocpol. hogy megvegyük és felvegyünk hitelt, no meg kapjunk állami kezességvállalást a visszafizetésre, hogy megvegyük a 3.-4. lakást, a balatoni ingatlant. A mezőgazdaság felvirágoztatásáról senki sem beszél csak arról, hogy a földet külföldinek nem adjuk. Ebben aztán ki is merül az egész vidékfejlesztésről szóló gondolkodás. A kis falusi termelő, meg mindenki a faluban majd családi gazdálkodó, ...hát ez pedig a mesék és az illúziók világa. Szóval van egy nemtörődömség és van egy álmodozás a vidékről, de valós szembenézés, meg helyzetértékelés n e m t ö r t é n i k. Kár.
minorita 2010.04.07 21:12:25
@irigy kutya:
Nagyon jó amit leírtál, ajánlom mindazoknak, akik a vidéket valóságos helyzetében akarják megismerni, hogy olvassák el mindazt amit írtál, s gondolkodjanak el ezen. Sajnos én csak egyedülinek érzem magam a vidékfejlesztéssel kapcsolatos véleményemben, mert az lmp hivatalos vidékfejlesztési programja éppen ezeknek, az ott élő, vagy éppen a vidékkel, mezőágazdasággal foglalkozó és az ottani viszonyokat belülről átélő embereknek a véleményét kellene megismerni, nem pedig egyetemről kikerült és tankönyvekből ismeretet szerzett, no meg valamifajta fenntarthatósági álom alapján kialakítani egy szakmai, gyakorlati programot. Ami valóban egy paradigmaváltás a jövőről való gondolkodásunkban, de ez nem szakadhat el a mai magyar valóságtól, adottságtól, mert akkor ez az illúziók és az álmok világát fogja kergetni, s ismét nem visz közelebb egy súlyos probléma megoldásához. Remélem pgeri nem úgy fogja lezárni a vitát, hogy akkor úgy jó minden a programban, ahogy azt felvezették.
Kéretek igenis más szakmai vélemények figyelembevétele!
  Karrier vagy család? Esetleg kevésbé „törtetőknek”: munka vagy gyerek? A nők már az állásinterjún szembesülnek hátrányos helyzetükkel – ha van gyerekük, pláne kicsi, netalántán több is, eleve baj („Ugye van kire bízni, ha beteg?”), ha…..
minorita 2010.04.01 08:14:13
A program szerintem nem vizsgálta meg a valós gazdasági helyzeteket, a nők, családanyák foglalkoztatását akadályozó egyéb tényezőket nemcsak a nők és családanyák oldaláról, hanm a foglalkoztatók szempontjából. Ma a foglalkoztatóra lőcsölnek minden költséget a betegséggel, a nők családanyai szerepével kapcsolatban. Ma az orvosokat semmi sem akadályozza abban, hogy egy szülő nő, tudjuk persze a szülés nem betegség azonnal táppénzre vegyen, és ennek költségét bizony a munkáltatónak kell, ha nem is egészen, de jelentős módon finanszíroznia.

A jelenleg nagyon magas foglalkoztatási költségek mellett a munkáltatók meggondolják, hogy milyen munkavállalót foglalkoztassanak. Olyat aki a téli hónapokban kis gyerekei betegsége miatt munkáját csak "miint esetenként alkalmi munkavállaló" lássa el, vagy valós munkatársként. Nekem az a bajom,hogy a programok írójának nagyon kevés a kinti élettel kapcsolatos ismerete. Amit a program leír, azok valóban szépek, populisták, de messze vannak az igazság és a tények, okok teljes feltárásától.
A megközelítés nemcsak szociológiai gondolkodást kíván, hanem sokkal inkább jogi, gazdasági megközelítést, mert a megkövesedett munka törvény könyve, vagy éppen a gazdasági-adójogi szabályok sokkal inkább hátráltatják e problémát, mint a leírt szociológia okfejtés.

Abban pedig egyetértek egy hozzászólóhoz, hogy azt a fajta népességreprodukciót, amit fennen hangoztat mindenki éppen csökkenő tendenciára kell állítani, hisz a világ fenntarthatósága megkérdőjelezi azt, hogy valóban a világ népességének ilyen robbanásszerű mértékben kell-e növekednie.
Valóban ezt a növekedési trendet kell-e képviselni, amit ma pozitiv adatokként mutatunk be. A világ népessége már ma is túl futott mindazon a mértéken, mely önmaga biztonságos fenntartásához szükséges lenne.

Szóval koncepció váltásra lenne szükség. persze a túlnépesedést a biológia és az ember meg fogja majd oldani, világméretű járványokkal, háborúkkal, természeti katasztrófákkal stb. Ezekre nem lenne érdemes várni?
  Nem egészen két hete gyűjtik a pártok az ajánlószelvényeket, és szűk négy hetük maradt a leadásig. Ahogy telik az idő, a cédulák fogytával úgy lesz egyre nehezebb ajtóról ajtóra járva újabb ajánlásokat szerezni (saját bevallása szerint csak a Fidesz…..
 Vidéken hagyományosan, Budapesten újabban sokan veszik igénybe a kerékpárt, mint közlekedési eszközt. Nem csoda, hisz ezzel elkerülhetők a forgalmi dugók. A kerékpározás nemcsak olcsó közlekedést, de egyúttal egészséges testmozgást, és néhány kilométeres távon gyors…..
minorita 2009.11.22 22:21:02
@Ez vagyok:
A jelenlegi önkormányzatokat messze nem érdekli az, hogy a kerékpár utak építését szorgalmazná, pedig a biciklisek nem szennyezik a környezetet. Kerékpár utakat nemcsak, vagy egyáltalán nem a főútvonalak mellett kellene kialakítani, mert az valóban önveszélyes tett biciklisként azon közlekedni. Viszont lehetne olyan utakat, elkerülő utakat bővíteni biciklis sávval, ahol a nagy forgalmú utak és a biciklis utak elkerülnék egymást és környezetromboló hatása sem lenne. Ahol építenek is, ott a legkönnyebb megoldást választják, a főutakból, vagy a járdaszegélyből lelopnak egy kicsit, s ezzel az öszvér megoldással próbálnak mindenkit a "jólét állapotába" hozni, ami aztán egyáltalán nem jön be, mert az autós szidja a biciklist, a biciklis pedig az autóst. Mivel én közlekedni autóval szoktam, biciklizni pedig gyakran, de szabadidőtöltés gyanánt, hát egyik helyzetben sem érzem jól magam, akkor sem, ha biciklist kell előznöm, és akkor sem ha biciklisként az autók között kell olykor imbolyognom.
Adtunk egy újabb pofont a demokráciának, miközben a tudatosan provokáló, önbíráskodásra buzdító Jobbik a helyi cigányság erőszakra könnyen kapható bűnözőivel vállvetve taszigálja a szakadék felé a békés egymás mellett élés reményét. Másképp legalábbis nehéz…..
minorita 2009.11.18 19:28:44
A cigányság gettóba zárta magát, tehát nekünk ki kell nyitni a gettó ajtaját, de nem elég ezt tenni, az is kell, hogy ők onnan kijöjjenek. Tehát a megoldást két oldalról kell egyszerre, akarva megkezdeni. Valóban az ami ma a roma lakosság körül történik egy humán katasztrófa, amely legsúlyosabban azokat az országokat érinti, melyeknél a roma lakosság aránya magas.Ez a probléma tehát nemcsak magyar jelenség, hanem eu-ban mindenhol fellelhető, csak éppen nincs kataszztrófális helyzete. A baj az, hogy igaza van annak, aki a roma lakosság életmódját kriminalizáltságát krtizálja, mert valóban a cigányság sem a szocializmusban, sem azt követően vajmi keveset változtatott életmódján, s a mélyszegénységbe süllyedő lakosságnál a bűnözés megélhetéssé vált, miután pedig a rendőrség nem igazán tudja az elkövetett bűneseteket feltárni, így nemcsak megélhetéssé, hanem alkalmasint a lopás üzletszerűvé vált. megakadályozásuk csak a rendőrség megerősítéséval, a rendvédelem megszilárdításával jár, továbbá a büntetések szigortásával. A baj ott kezdődik, hogyha azok a szerrvezetek, melyeknek az a feladata, hogy megvédjék az állampolgárokat másik állampolgártól, ezt nem teszi meg,akkor az emberek kezükbe veszik az irányítást és önbíráskodás, pogromok, elrettentések lesznek az eredményei. Ez pedig polgárháborúhoz fog vezetni, ha a rendőrség szakmai hozzáértése és rendvédelmi szerepe a hozzá nem értésben fejeződik ki.