Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nyiroszilvi

61 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Meleg, nyár van. Ha egyáltalán szeretnék valamit enni a dinnyén kívül, akkor csakis savanykás, könnyed ízekre vágyom, zöldségekre, halra, kevés húsra. A sütőt ne kelljen bekapcsolni…..
  Hozzávalók: 2 kg marhafartő olívaolaj 1/2 liter erőleves dijoni mustár mogyoróhagyma fokhagyma aszalt paradicsom babérlevél borókabogyó 1,5 dl sherry Forró vaslábasban kérget sütünk egy jó nagy darab marhafartőre. Amikor kész, a lábast le kell húzni a tűzről,…..
Velőtanya Thai citromfüves csirke 2015.07.02 20:41:54
Ha valaki mégis megéhezne a kánikula ellenére, ezt a könnyű citromos csirkét javaslom, grillen, wokban, tárcsán, ahogy szeretnétek.   Pác: 500 g csirkemell thai citromfű apróra vágva 1 citorm héja és leve 1 lime héja és leve 1 ek édes mustár 1 ek nádcukor 1 dl száraz…..
Egyáltalán nem macerás, és nagyon jól néz ki. De nem ez a legjobb, ami elmondható róla. Igen. Nagyon finom is. Vendégkápráztató falatka. Receptet nem írok, hiszen sokféle fűszerezéssel elkészíthető. Én a kertben szedtem hozzá egy kis oregánót, mentát, és fokhagymával,…..
Velőtanya Sajtos grillpálca 2015.06.11 16:15:40
Akinek még nincs ötlete a hétvégi grillpartira, az csinálhatna egy pár sajtos grillpálcát. Persze ez csak egy csöndes javaslat. Mivel a fiam csak 10 percre adta ide a gépet, sok magyarázatot nem fűzök a képriporthoz, könnyen követhető. A húsról annyit, hogy én egy keverék…..
Tudjuk, hogy létezik a spenótos lasagne, némi elképzelése is van az embernek, hogy miből lehet, de valójában nagyon ritkán jutunk el a kivitelezésig, nem is tudom, miért. Ezt a posztot, ma azért írom, hátha kisegíti a gyerekmegőrzőket a nyáron, mivel csak 15-20 perc elkészíteni…..
Gábort úgy becézzük a társaságban, hogy a "nyelv". Miért is? Ha ő rámondja a bekevert kolbászhúsra, hogy jó, akkor az tuti jó. Na, most elárultam a titkot, hogyan is tudunk mi kolbászversenyt nyerni. Így. De van neki egy másik szuperképessége is, nagyon jó pörköltöt tud…..
A spárgaszezon végén tartunk lassan, ezért sütöttem meg nektek nektek ezt a nem olyan gyors, ámde kicsit macerás nyári vacsorát. Nagy szakácstudományt nem, viszont némi kézügyességet igényel, középhaladó meditációs gyakorlat a konyhában. Ha szeretnétek teljesen kikapcsolni,…..
A következő posztot inspirációnak szánom azoknak, akik olyan mohó jojókká változnak a kora nyári piacon mint én, és mindenből muszáj vásárolniuk egy kicsit. Mert milyen jó, hogy már van borsó, meg cukkini, meg friss káposzta, meg spárga... sorolhatnám. Aha OK., de a család nem…..
Velőtanya Pulyka Satay 2015.05.27 15:02:09
Őrülten szerelemes voltam egy magas szőke holland fiúba. Ah, azok a világoskék szemek! Amsterdam volt, és nyár, és este, és nagyon fiatalok voltunk mindehhez. A régi zsidó negyedben kóboroltunk, és egy indonéz étterembe ültünk be vacsorázni. Abban nem vagyok biztos már, hogy az…..
Most azt gondoljátok, "esik az eső, hogy fogok így bográcsozni a hosszú hétvégén". "Némi szerencsével"- mondaná szeretett kócoshajú barátunk. Az időjárás viszontagságai az eltökélteket biztosan nem akadályozhatják meg a főzésben, főleg ha éhes a csapat. A címben említett…..
A leves színét figyeljétek! Sötét és tökéletes. Semmi leveskocka, semmi por, csak tisztán a természet, az erdő és a májusi piac. Elmesélem a történetét. Ha júliustól októberig kimegyünk az erdőbe, és szerencsénk van, akkor egy rendkívül csúnya, fekete gombaszőnyegre…..
Velőtanya Sport pizza cukkinivel 2015.05.19 09:37:52
Egész hétvégén főztem, meg mosogattam, meg pakoltam, most nagyon szerettem volna egy visszafogott hetet. Meg kalóriákban is. A gyerekeim száma is megfeleződött az erdei iskolának köszönhetően, szóval most csak két embert kell ellátni. Node egy kamasz ugye nem fog velem diétázni,…..
Velőtanya Provance-i egytálétel 2015.05.14 12:38:37
Ezt a régi receptet kétszer-háromszor is megfőzzük évente a Velőtanyán, mert mindenki nagy kedvence. De hozzátenném, hogy szerintem ez az, amit eddig legtöbbször lemásoltam, lefényképeztem, továbbküldtem különböző helyekre, ahol szintén szerették volna kipróbálni.…..
Májusban mindig a bodzaszörp volt. Alig vártam, hogy kinyíljanak az édes fehér virágok, és már kúsztam is a létrára, hogy szedjek egy kazallal. Tavalyelőtt megharagudtam a bodzaszörpre, vagy inkább magamra, mert gondtalanul hagytam megbuggyanni 40 litert. Ahhh. Nincs sok idő az…..
Dóri elutazott pár napra, de előtte még felhívott telefonon. - Van otthon egy csomag spárga, azt kérd el a férjemtől! - Mivan? - Tudod, vettem egy csomag spárgát az olasz hétre, de nem sikerült megfőzni. Mikor Zolcsának megpróbáltam elmagyarázni, hogyan készítse el, olyan…..
Ha a nyári kerti partyra érkező vendégeket szeretnétek lenyűgözni valami igazán ütős előétellel, mindenképpen ajánlom ezt a semmi különös, de nagyon finom receptet. Arról nem is beszélve, hogy a vega vendégeket is boldoggá teszi, már ha belefér nekik egy liliputi adag halacska…..
Velőtanya Pasta alla Norma 2015.05.06 13:16:52
Én már boldog vagyok, mert a képen látható étel minden boldogsághormont aktivált a szervezetemben. Az istenek eledele következik, vega kánaán. Szicília kedvence a Pasta alla Norma állítólag Nino Martogliótól kapta a nevét, aki cataniai újságíróíró, költő, színrendező…..
Megint nem volt időm főzni. Mi több még bevásárolni sem, szóval elég kevés alapanyagból kell a kamaszokat megetetni. Konkrétan 500 g darált hús van itthon. Sebaj. Szicíliai húsgombócokat készítek robotgéppel gyorsított módon. (mindjárt hazaérnek) Begépelni lassabb lesz,…..
Vasárnap a tahitótfalui termelői piacon jártunk. Dóri a vasárnapi bevásárlást intézte el, én meg néhány palántát akartam venni a kertbe. Végül bambultunk egy órán keresztül, és ittunk egy pohár cseh sört az Őrház sörkert standjánál. Volt ezerféle virágpalánta. És…..
Velőtanya Heti piac 2015.04.29 09:23:45
Franciaország észak-nyugati részén, Felső-Normandiában Rouen városában készítettem az alábbi képeket. A piacnak nincs semmi különös ismérve, helyi, vasárnapi piac, ahol az emberek beszerzik az ebédhez, vacsorához valókat, aztán beülnek a sarki kávéházba kipletykálni az…..
Velőtanya Heti piac 2015.04.28 09:00:00
Mára már kicsit sznob, kicsit fincsiskedős ez a piac, de ha végignézitek a képeket, - amik nagy részét egy old school telefonnal készítettem pár éve - megértitek, miért szerettem bele. Ki ne csatlakozna szombaton egy reggeli pezsgőre a spanyolokhoz, miközben megkóstol néhány…..
Ismeritek azt az életérzést, amikor elmentek egy kedves családhoz vendégségbe (puszi Gábor), ücsörögtök, beszélgettek ebéd után az asztalnál... egyszer csak figyelmesek lesztek egy látszólag jelentéktelen süteményestálra. Telik az idő, szó szót követ, a fröccs már nem esik…..
Velőtanya Belga gofri (Waffel) 2015.04.23 11:51:35
Aki járt már Dóri konyhájában, az láthatta, hogy a hűtőn nagy betűkkel, vastag, kék filccel felfirkált recept olvasható. Sokáig nem kérdeztük, mi lehet. Biztos fontos. Legyen mindig kéznél. Amikor húsvét előtt brénsztormingoltunk, hogy mit kéne sütni a gyerekeknek a…..
Akkora kedvencem ez az oldalas, hogy néha nem bírom megvárni a grill szezont, és megsütöm bent a sütőben. Tudjátok milyen, amikor a szakácskönyv már kinyílik egy bizonyos helyen, és kis halványsárga cseppnyomok jelzik, hogy efölött az oldal fölött bizony munka…..