Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vidéki

0 bejegyzést írt és 6037 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A helyzet mutyi-téren változatlan, illetve igenis változik: sajnos rossz irányba. Továbbra is elmondható, hogy a korrupciót állami szinten űző kormányzat intézkedéseinek köszönhetően az Unió egyik legkorruptabb országának mondhatjuk magunkat.  A korrupció mára nem a rendszer…..
Vidéki 2015.09.03 11:50:24
1000 leütés Kapitalizmust! 2015.08.07 07:06:52
A magyarok elfeledkeztek arról, hogy milyen bánatos, szürke, reménytelen volt az országuk Kádár idején, milyen volt először szembesülni (ki, mikor és milyen körülmények között tehette) a Nyugattal:…..
Vidéki 2015.08.07 10:04:45
A költői túlzás irodalmároknál a figyelem megragadásának eszköze volt.

Sokan viszont a túlzást is túlzásba vitték.

Ezeket Horatius sem kedvelte.

"Parturiunt montes, nascitur ridiculus mus"

Vajudnak a hegyek s nevetséges egér születik. Idézet Horatius Ars poeticajából.

Béndek Péter eszement túlzásai:

1. "az ország 99%-a szendén vagy bőszen, mind antikapitalista."

2. "individualizmus és patriotizmus helyett az állott nacionalista löttyel leöntött élősködéstől jövünk izgalomba,"

3. "hanyatlik az ország,"

4. "nyugati kegyelemből él, mert nem tudott saját (nyugatias) lábakra állni."

A magyargyűlölő baromfi ha akarná kinyithatná a szemét, amely megcáfolhatná kényszerképzeteit.

Ezzel a címmel jelent meg a Világgazdaság szaklap cikke:

Örökre hátrányban maradhat Kelet-Németország
2012. 10. 3. 11:53|
Minden erőfeszítés ellenére leállt a gazdasági kiegyenlítődés Németország keleti és nyugati része között , írja a Süddeutsche Zeitung.

A német egység újrateremtése óta eltelt 22 év után a kelet-német gazdaság még mindig nem elég nagy. Keleten a GDP 2011-ben a nyugatnémet szint 71 százalékát érte el, az előző évben ez az arány még 73 százalék volt.

A gyengeségnek strukturális okai vannak:

1. kicsi a középosztály és
2. ehhez kapcsolódik az innováció és az export gyengesége,
3. hiányoznak a vezetési központok,
4. az eredeti kelet-német nagyvállalatok,
5. az új szövetségi tartományokban elöregedtek a lakosok,
6. és a számuk is csökkent.
7. A kelet-német leányvállalatoknál alig folyik kutatás,
8. mert az többnyire közvetlenül a konszernek központjához kötődik.

Amennyiben a mindenkori gazdasági teljesítmény így alakul, Kelet-Németország örökre lemarad , figyelmeztet a bajor lap.

Mutatis mutandis a Süddeutsche Zeitung megállapításai Magyarországra is jellemzőek, csak mi nem kaptunk olyan hatalmas pénzügyi segítséget sehonnan sem, mint az egykori DDR.
Vidéki 2015.08.07 10:12:25
@_Maverick:

" A lényeg: szerintem nincsen egy nagybetűs Kapitalizmus, inkább egy gyűjtőfogalom ez sok alfajjal, amelyek közül néhány káros tud lenni. "

Pogátsa Zoltán (Átlátszó) remekül összefoglalta a kapitalizmus válfajait. Ezen belül az SZDSZ-MSZP felfogását úgy jellemezte, hogy az leragadt Adam Smith korának kapitalizmus képénél, megfejelve azt az állam szükségszerű elhalásáról szőtt elméletével.

"Magyarországon körülbelül 1985 és 2009 között a hazai álbaloldal által hirdetett neoliberális, piaci logika érvényesült.

(A piaci fundamentalista talibánok ezen a ponton kiáltanak fel: sosem volt itt igazi verseny! Több verseny kell!

Ők esetleg válaszolják meg: hogyan kívánnak 3,7 millió nyomorban élőt piaci alapon versenyképessé tenni?)

Ez a modernizációs stratégia a már említett dependens versenyállam modelljéhez vezetett, amely az egész régióban a nem GDP-ben mért felzárkózás kudarcához vezetett.

A mobilitást garantáló állami alrendszerek kivéreztetése és leépítése Magyarországon 2009-re 3,7 millió létminimum alatt élőt, különbségeket növelő oktatási és szociális rendszert, a mobilitási csatornák elzáródását és elharapózott korrupciót hagyott maga után.

A piaci retorika az erőforrások demokratikus szétterítését ígérte, ehelyett koncentrációját hozta.

A rendszerváltás utáni kelet-európai gazdasági berendezkedés is saját nevet kapott.

Dependens kapitalizmusnak hívja az irodalom, mivel működését teljes egészében a külföldi működő tőke vonzására alapozza.

Állami szakpolitikák (munkahelyteremtés, K+F, szociálpolitika, stb.) helyett mindenre a multik jelenléte a gyakorlatban meglehetősen inadekvát válasza".

(SZDSZ-es) "neoliberalizmus= a gazdagok anarchizmusa"
           Nem vagyok kompetens menekültügyben, határőrizeti kérdésekben. Bevallom, elképzelhetőnek tartok egy olyan szituációt, amikor egy száz mérföld hosszú, négy méter magas kerítés elfogadható megoldás és olyat is, amikor nyilvánvalóan nem az. Nem tudom megítélni,…..
Vidéki 2015.06.22 10:20:19
@Tehéntőgy:

Hol keressük a tehéntőgyet?

A szarva közt?
Vidéki 2015.06.22 10:45:50
@Rodeo36:

Ez csak ellenőrző kérdés volt!

Tehéntőgy szövege alapján feltételezhető, hogy a Nagykörúton belül él, és ezért sohasem látott még tehéntőgyet.
Vidéki 2015.06.22 20:00:41
@Mariann19:

2015.06.21. 15:27:15 hozzászólásában azt írja: "Simicska cégei 2013-ban 85 milliárdos árbevétel mellett 22 milliárd osztalékot számolhattak el,"

Ezzel szemben 2014. június 5. csütörtök, mfor.hu Székely Sarolta írta:

"Összesen tavaly egyébként 9,2 milliárd forintot fizetett ki osztalékként az általunk vizsgált 7 társaság, melynek 45 százaléka a Közgéphez köthető."

9,2 milliárd nem egyenlő 22 milliárddal, amit Ön állított!

Most 2015.06.22. 14:47:35 hozzászólásában úgy tesz, mint Bodóné, mikor a bor árát kérték. Az is ilyenkor másról kezdett beszélni.

Írja: "Ön hivatkozik a mfor június 5-i hírforrásra, én az alábbiakban az mfor.hu
június 22-i cikkét idézem...Az adat 2014. évről szól."

2013 nem egyenlő 2014-el!
Mindenki számára elérhető már a 2015-2018-as konvergenciaprogram, amelyben a kormány ismerteti legfrissebb középtávú gazdasági kitekintését.  Az elmúlt években leginkább azért voltak érdekesek a frissített előrejelzések, mert a Fidesz jobbára ezekkel együtt tálalta a…..
Vidéki 2015.06.03 15:02:13
@Könnyen elkaptuk, uram!:

Úgy szép növekedni, hogy közben nem engedi a kormány az egekbe emelkedni a GDP arányos államadósságot.

Hitelfelvételből is megoldható a növekedés egy darabig.

Csak azok akik hiteleznének, nem bolond emberek, egy bizonyos eladósodottsági szint felett elviselhetetlen kockázati felárat számítanának fel.

2008-ban a kutya sem volt hajlandó magyar állampapírokat vásárolni.

"2009 márciusában ugyanis nemhogy magas kamatokkal, de semmilyennel sem lehetett érdemi nagyságban magyar állampapírokat eladni.

A 2008 szeptember végén befagyott állampapírpiacon 2009 első felében például mindössze 29,5 milliárdnyi 5 éves papírt "ment el", abból is 20 milliárd májusban és júniusban."
Heller Ágnes szerint nem kell vezér, vagy vezető az ellenzéknek, elég, ha feláldozzák magukat és pártjaikat a hazáért. Ha ennyit ért a ballib értelmiség mindabból, ami ma Magyarországon zajlik, akkor annál is nagyobb a baj, mint gondolnánk. Valamikor jelentős esemény volt a…..
Vidéki 2015.06.14 17:26:42
"Elkúrtuk, elkúrjuk, el fogjuk kúrni
2014. január 09., csütörtök, (HVG)
Szerző: Hont András

Gyurcsány Ferenc újratöltve. Ezt a produktumot volt képes a haladó értelmiség három és fél év alatt előállítani, ami nem csoda, ha azt vesszük, hogy az ország egyáltalán nem érdekli őket.

Falhoz csapott, sárba tiport, agyagba döngölt, tönkretett, széjjelszedett, atomjaira bontott, hazavágott, elpáholt, összevert, fölaprított, ledarált, széttrancsírozott, kiröhögött, megszégyenített, agyonalázott csapaton

ne változtass.

Most már biztos, hogy ez a mottó vezette a baloldali szellemi elitet, amikor hosszas zsarolások, hisztik, intrikák és petíciózások után elérte, hogy a Lehető Legszélesebb Ellenzéki Összefogás jegyében újra összeálljon a 2009-es MSZP.

Jelenleg ugyanis az van, hogy az MSZP megegyezett egy volt MSZP-miniszterelnök vezette formációval, hogy tárgyalásokba kezdenek egy másik volt MSZP-miniszterelnök pártjával.

Konrád György meg nagybőgőzik a háttérben.

Itt csak és kizárólag egy értelmiségi-érzelmi körnek nyújtott elégtételről van szó, arról hogy

a baloldali pártok úgy döntöttek: az ő kedvükben óhajtanak járni, mint ahogy ebben az országban 1991 óta ez rendre történik.

Három és fél év alatt odáig jutottak, hogy jöjjön újra Feri.

Ha már egyszer a magyar nép kihajította a kukába az MSZP-t Gyurcsányostul, akkor az a megoldás, hogy az MSZP próbálkozzon ismét Gyurcsányostul.

Vannak, akiknek ezek szerint nem elég egyszer megbukni.

Ez a garnitúra, amelyik nemhogy az elbitangolt jobboldaliakat nem képes megérteni és megnyerni, de azokat sem, akiknek soha semmi közük nem volt a jobboldalhoz, ám a kiszuperált reformértelmiség ámokfutását is dermedten nézik.

Fölháborodottan reagálnak, ha valaki kritizálni merészeli a szárszói gerntokráciát. Senkit nem tolerálnak, aki nem pontosan olyan, mint ők."

Kikkel muszáj itten az MSZP-nek összefogni?

Szigetvári Viktorral (aki most az Együtt-PM-etreprezentálja) 2001-ben kezdte pályáját az MSZP-ben, az akkori (és a mostani) kampányt irányító Ron Werber munkatársaként."

Gyurcsány Ferencccel, az öszödi böszmével (aki most a szuper-demokrata DK-élén áll) és sokáig szintén az MSZP-ben rontotta a levegőt.

"Gyurcsány Ferenc újratöltve. Ezt a produktumot volt képes a haladó értelmiség három és fél év alatt előállítani.

Falhoz csapott, sárba tiport, agyagba döngölt, tönkretett, széjjelszedett, atomjaira bontott, hazavágott, elpáholt, összevert, fölaprított, ledarált, széttrancsírozott, kiröhögött, megszégyenített, agyonalázott csapaton

ne változtass.

Most már biztos, hogy ez a mottó vezette a baloldali szellemi elitet, amikor hosszas zsarolások, hisztik, intrikák és petíciózások után elérte, hogy a Lehető Legszélesebb Ellenzéki Összefogás jegyében újra összeálljon a 2009-es MSZP-vel.
Régen írtam utoljára, mert nem volt olyan közéleti téma, ami igazán megfogott volna. Most viszont a „bevándorlós” ügynek egy olyan részéről írok, ami felettébb jellemző a Fidesz és a kormány kommunikációjára. Kis idő el is telt már a dolog óta, talán leülepedett kicsit…..
Van az nyilván százmilliárd fölött is, de mindegy. A Napi Gazdaságnak adott interjújában az ÁSZ elnöke azt mondta: tízmilliárdos károk származhatnak abból, ha a köz tulajdonában álló vállalatok, intézmények rosszul működnek. 1. Domokos ÁSZ-elnök szeretné, ha egyes…..
Vidéki 2015.05.31 10:09:26
@HaFr:

A cikkíró rabja annak az SZDSZ-es, minden alapot nélülöző dogmának, miszerint állami tulajdonos által kinevezett menedzser minden területen, eleve csak "kutyaütő" lehet, míg egy magántulajdonos által kinevezett menedzser mindenütt csodákra képes (nem képes hibázni sem):

Meg tudja ismételni azt a bibliai csodát is, amikor 5 kenyérből és két halból ötezer embert vendégeltek meg.

A szerző szövege jellemzi, hogy eszdéeszes esze látomásai leragadtak Adam Smith kapitalizmusképénél, megfejelve azt az állam szükségszerű hülyeségéről szőtt elméletekkel.

Tajtékzó balhiteinek legszembetűnőbb cáfolata a NASA léte az Egyesült Államokban.

A NASA, vagyis Nemzeti Repülési és Űrhajózási Hivatal (National Aeronautics and Space Administration) az Amerikai Egyesült Államok országos repülésügyi és űrhajózási hivatala nem magántulajdonban van, hanem állami tulajdonban!

1969. július 20-án az Apollo–11 űrhajóval történt az első holdraszállás, Neil Armstrong és Edwin Aldrin űrhajósokkal. Összesen 15Apollo űrhajó hagyta el a Föld felszínét. Értékes holdmintákat hoztak vissza, amelynek laboratóriumi megvizsgálása információkat ad a Hold geológiájának és a Naprendszer keletkezésének megértésére.

Ezek a missziók az előkészítés, a tervezés és a kivitelezés diadalai voltak.
Vidéki 2015.05.31 11:00:32
@HaFr:

Írja:"vannak olyan államok, ahol a magáncégeket is megmentik,"

Nem is kevesen.

A 2007-2008-as bankcsődöknél a "too big to fail" elv alapján sok nagybank megmenekült.

Cinikus közgazdászok a helyzetet az USA-ban így jellemezték:

"A nyereséget privatizálják, a veszteséget szocializálják!"

A múlt században bekövetkezett hatalmas gazdasági válság idején az USA-ban Roosevelt elnök és kreatív csapata kemény harcot vívtak a társadalmi stabilitás megőrzése érdekében. Ezt sikerült a demokratikus államforma fenntartásával az USA-ban megvalósítania.

Felismerték, hogy a "piaci automatizmusok" önmagukban nem képesek biztosítani a társadalom stabilitását.

A bankrendszer is összeomlott, éppen a piaci automatizmusok hatására.

Igénybe kellett venni a hatalmas állami beavatkozás eszközeit is.

Ennek a pénzemberek eleinte örültek, később dühödten támadták.

Roosevelt erre egy példázattal válaszolt:

Egy jól öltözött cilinderes úr beleesett a vízbe és fuldokolt. Egy életmentő kimentette.

Később a jól öltözött úr keményen bírálta az életmentőt, mert cilindere odaveszett.

"A cikk írója több mint 15 éve nagyvállalati tanácsadó".

Ez idő alatt vérévé válhatott, hogy a magántulajdonosok nagyvállalatainak verzióit tüntesse fel valóság gyanánt. (Ábrázolja merész ecset vonásokkal)
       " Külön „szépsége” az ügynek, hogy egy olyan történelmi eseménysor lesz kötelező anyag minden karon a Pázmányon, amellyel kapcsolatban még a teljesen nyílt tudományos vita lehetősége sem biztosított, mivel a Btk. bünteti a holokauszttagadást, amiben benne…..
Vidéki 2015.05.29 13:11:01
@Virág et.:

Az egyetemeken még a mérnöki szakokon is kötelező tantárgy volt a marxizmus-leninizmus.

De az egyetemisták túlnyomó része cinikusan "Hit tannak" nevezte.

Félő, ha kötelezővé teszik a Pázmányon a Holokauszt tantárgyat, sokam lesznek akikben hasonló érzést vált ki, mint annak idején a marxizmus-leninizmus.
B(alu)LOG BŰNTETT ÉS büntetés 2015.05.08 13:09:01
„Én az élet pártján vagyok – mondta a műsorvezető azon kérdésére, hogy halálbüntetés-párti-e. Azt mondja, ha halálbüntetés nélkül meg tudják védeni a magukat megvédeni nem képes embereket, akkor nem lesz halálbüntetés, ha nem tudják megvédeni, akkor kell…..
A jobboldal folyamatosan gyilkosozta Horváth Ágnes minisztert az egészségügynek plusz pénzt hozó reform miatt (300 Ft-os vizitdíj, ha emlékszik még rá valaki), miközben nem halt bele senki. A reformot a FIDESZ visszacsinálta, sőt, súlyos milliárdokat vont ki az ágazatból, az…..
Kedves Miska! Úgy érzem az elmúlt napok történései után szólnom kell hozzád, meg kell nyugtassalak: én hiszek neked. Igazságtalan az, hogy Dobrai Sándorné Marcsika - állítólag - Mexikóban dőzsöli el a hiszékeny hülyék pénzét, a sarat állni meg neked kell helyette. - Én…..
Vidéki 2015.04.27 20:58:07
@Rufus78 (talán vak vagyok, de nem hülye):

Azok talán nem hibáztak óriási nagyot, akik magas hozamok ígéretében bízva egy olyan alakra bízták a pénzüket, akinek nem volt engedélye olyan pénzügyi tevékenységre, amelyet illegálisan folytatott?

Miért viszed félre az éneket, miért akarod másra kenni a felelősséget?
Varánusz Ma megszűnik a CÖF! 2015.04.21 09:45:55
Kormányunk nemzeti főciviljeinek megártott sok a jóból. Nem, nem a fölnyalt közpénzt adják vissza, hanem rövidségében is megrázó, drámai közleményben közlik, ma megszűnnek lenni a legnépszerűbb közösségi oldalon, bezárják a faszbúkprofiljukat. Nyilván azért, mert a…..
Vidéki 2015.04.27 11:53:27
Varánusz a komodói sárkány vérre szomjas, most éppen Varga Mihály vérére. Meg is indokolja vérszomját: Varga Mihály nem mindentudó és nem mindenható!

Azt nem lehet elvárni egy egyszerű (mezei) komodói sárkánytól, hogy az orránál messzebb lásson.

A VG írta: 2009. 9. 12. 08:36

A Wall Street legnagyobb csalássorozatát elkövető Bernard Madoff lenézte és kinevette a tőzsdefelügyelet (SEC) ellenőreit, akiket szerinte könnyedén ki lehetett játszani, derült ki egy évekkel ezelőtti telefonbeszélgetésből, amelynek szövegét a napokban hozták nyilvánosságra.

Az egykori üzletember több évtizeden át

legalább 65 milliárd dolláros kárt okozott befektetők ezreinek, akiket a piramisjátékra hasonlító Ponzi-trükkel csapott be; fantom bevételeket produkált látszólagos tőzsdei ügyletekből, miközben a korábbi befektetők magas hozamát az új áldozatok pénzéből fizette ki.

Amikor azonban bíróság elé került, a bíróság nem sokat tökölt.

2009 márciusában Madoff bűnösnek vallotta magát 11 súlyos szövetségi bűncselekményben, amelyek együttesen az általa irányított befektetési alapot egy hatalmas piramisjátékká változtatták. 2009 júniusában Madoffot 150 év börtönre ítélték, a legnagyobb lehetséges időtartamra.

Akinek több esze van, mintegy komodói sárkánynak az ebből a hírből érzékelheti, hogy az Egyesült Államokban Madoffot ítélték 150 év börtönre, nem pedig a Tőzsdefelügyeletet!

Tetszenek érteni magyarul?
Politikai atombombát fejlesztett ki a párt Gucci-díjas kampánystábja. Háttérben a Quaestor. Eldőlt a 2018-as választás, sőt az is, hogy simán meglesz a kormánypártok újabb kétharmados többsége. Bár első hallásra meglepő, mindezt a Quaestor-botránynak köszönhetik.  Miért…..
Pár napja látott napvilágot a hazai közösségfejlesztő szervezetek által tavaly végzett közvélemény-kutatás eredménye a közbizalom állapotáról. A tíz éve minden évben megjelenő tanulmány nem sok jóval kecsegtetett. Nem meglepő módon a közbizalom továbbra is a politikusok…..
Vidéki 2015.03.25 08:46:12
@Szúrófény:

Azért voltak normális emberek is az ókorban, akik nem negatívan gondoltak a politikusokról.

Ovidius a római költő már 2000 éve képes volt felfogni azt, amit te nem, hogy a "döntéshozók" szerepe milyen fontos egy társadalom polgárai szempontjából is.

Ovidius így fohászkodott a kétarcú Janus istenhez:

"Jóakaratúan állj a vezérek (vezetők) mellé,

akiknek gondos munkája által

békét élvez a vad föld és a tenger."
Vidéki 2015.03.25 08:50:32
Legtöbben a civilekben bíznak?

Szanyi Tibor, az MSZP csúcsvezetője sem bízott bennük, nem volt jó véleménnyel a civil szervezetekről, amikor még Szanyi Tibor kormányzati pozícióban volt

"Barátsággal, Szanyi Tibor sk.
(Részvételi Demokrácia Hálózat Blogja 2010.02.08.)

Ma Magyarországon a civil kezdeményezések alapvetően három csoportra oszlanak.

1. A legnépesebb csoport a piócáké,

amelyek azért alakulnak, mert az a hangadó, aki a szerveződés elején kikiáltja magát elnöknek, az ismer valakit a kormányban, az önkormányzatokban, akit jól le lehet szívni. Becslésem szerint ez a civil szervezetek durván 60 %-át teszi ki.

2. A második csoport, durván 30 %-os részaránnyal

a zsarolóké.

Ezek többnyire zöld köpönyegben sétálnak fel-s-alá, s ahol valamilyen jelentősebb építkezést észlelnek, keresztbeállnak valamilyen gyom, vagy madár nevében, és addig akadékoskodnak, amíg a beruházó nem fizet nekik valamilyen tetemesebb summát, és akkor elhallgatnak, általában nagyhirtelen.

3. A maradék 10 % pedig valódi civil szervezet, amelynek tagjai saját zsebükből finanszírozzák a szervezet működését és nem a közpénzekre ácsingóznak.

4. Megjegyzem, hogy amíg a magyar civil világ döntően a

"van egy marha jó ötletem, alapvetően olyan, ami amúgy is kormányzati feladat,

de adjatok hozzá nekem marha sok közpénzt,

ezért marha nagyokat fogok villogni,

ám ha nem tejeltek, akkor marhára pokollá teszem az életeteket",

szlogen jegyében szerveződik, addig Ön minden bizonnyal forgalmazni fogja a nem kicsit demagóg kérdéseit, amelyek kristálytisztán a "forrás" körül pörögnek.

Én pedig képviselői eskümhöz híven válaszolok."
Proszektúra A libás a hibás? 2015.02.27 13:09:14
Miután a Buda-Cash botrány kipattant, alig kellett pár napot várni, hogy Rogán sajtótájékoztatóján máris megtudjuk, a százmilliárdosra becsült csalás? sikkasztás? hátterében a szocialisták állnak, Bajnaival az élen. Naná, ki mások is állhatnának. Az ő bűnük, jelentette…..
  Kedves Feleim, Magyarok! Azt hittétek, hogy a zsidók meg a cigányok meg a hajléktalanok, komcsik, liberálisok, romkocsmások, bringások, szinglik, drogosok, melegek, civilek, norvégok, sorosgyörgyök, bankok, IMF, EU, USA, muszlimok, bevándorlók stb. miatt van minden búnk és…..
 avagy ha Orbán Viktort szereted, akkor Ceaușescu (ejtsd: Cséáusészkú) elvtársat is szeretned kell.Déjà vu.  1. a) illiberális  (putyinista, liberális, nemzeti-liberális, közép, jobboldali, polgári, népnemzeti-apámfasza nemtudomárkövetni, populista, kádárista,…..
Én tudok lelkesedni, ha egy politikus kiáll ma Magyarországon a szólásszabadság mellett. De. Az speciel kurvára lelomboz, ha ezt a létező legvérszegényebb, legbiztonságosabb, legkockázatmentesebb, vagyis legbénább módon teszi az összes választási lehetőség közül. Aszongya…..