Regisztráció Blogot indítok
Adatok
MidiTom

383 bejegyzést írt és 419 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Nem elég, hogy a Covid 19 járvány a gazdaság egészéhez képest a szórakoztatóipart kegyetlenül megtizedelte, vannak még egyéb hatások is, melyek rossz irányba viszik a dolgainkat.Hallhattuk az ősszel, hogy tűz volt Japánban az AKM félvezető gyárában. Valahogyan akkor ez nem kapott olyan igen nagy…..
Behringer X 18 és XR 18 gyorsteszt Ha valaki 30 évvel ezelőtt azt mondja nekem, hogy telefonról keverjek le egy koncertet, valószínűleg én kevertem volna le neki valami mást, és elküldtem volna egy alapos kivizsgálásra. Akkoriban még a telefon is nagy szó volt. 20 évvel ezelőtt…..
MidiTom 2016.10.18 16:57:43
@Lindalinda:
Szia Lindalinda!
Ha lejjebb görgetsz, a "Ha írni akarnál MidiTomnak..." -ra kattintva tudsz írni.
Üdv: MidiTom
MidiTom 2018.01.04 19:03:42
@vepeti:
Bocs, itt az elmúlt időszak igen sűrű volt nálunk, nem tudtam válaszolni. Ha még nyitva maradt a kérdés, nap közben felhívhatsz a Syncopában és elmondom, mi a helyzet.
MidiTom 2020.10.09 23:34:32
@fhfh: Vannak a Behringer oldalán ehhez jó videók, pl.:
youtu.be/o6PdSStJL_I
A soksávos felvételt természetesen csak valamelyik ASIO-s DAW alatt tudod megcsinálni, ott fognak leképződni az XR18-ban kiválasztott kimenetek.
Azt mondják, nagy böszmeség, ha valaki azonnal korábbi önmagát kezdi idézni, és a "lám megmondtam" álbölcsessége mögé bújva mossa a kezeit, ha baj van. Most pedig mégis azt kell mondanom, hogy az elmúlt években sokat foglalkoztam a vezetéknélküli mikrofonok problémáival. Vagyis helyesebben soha nem…..
MidiTom 2020.09.01 14:15:16
@]{udarauszkasz:
azt már én is nézegettem, de valaki azt mondta, hogy a digitális tévéadók esetén nem jól működik. Meg kéne nézni a dokumentációját.
MidiTom 2020.09.01 16:47:47
@]{udarauszkasz:
köszi a tippet!
A koronavírus-járvány mindenki életét megváltoztatta. A zenészvilág padlót fogott, a Bitzenedében sem jelent meg jó ideje újabb bejegyzés, aminek több oka is van. Az egyik az, hogy a válság okozta állapotban nekem is ezer felé kellett szakadnom, napi szinten megfejteni a felmerülő problémákat. A…..
    Már jó ideje tervezem, hogy a blogban írok néhány bejegyzést a keverőkkel kapcsolatban. A téma látszólag végtelenül primitív, azonban akármelyik részterülettel kezdünk foglalkozni, azonnal kiderül, hogy kérdések tömkelegébe ütközünk. Mert maga a…..
MidiTom 2011.01.16 14:21:04
@Enki1989:
Az a baj, hogy ennek a típusnak a kifutását követően nincs már a piacon ilyen tudású keverő. Amit 20-30 ezer között megkapsz (kicsi Behringer, Phonic, VoiceCraft, stb típusok) azok legfeljebb egy befelé, vagy kifelé történő jelillesztésre képesek, aztán ennyi. A semminél persze ez is több, de különösebb minőségi elvárásokat se támassz velük szemben. Számítógép mellé tervezett és jó minőségű kis keverő az Allen&Heath ZED10, amiről ebben a bejegyzésben írok:
bitzenede.blog.hu/2010/12/23/meghalt_a_kiraly_eljen_a_kiraly_12
MidiTom 2011.01.17 14:04:43
@Enki1989:
Azon túl, hogy nem nagyon lelkesedek a Yamaha MG mixerekért, nincs rajtuk szétszeparált felvételi / lejátszási jelút lehetőség, mint a Compact4-en vagy az Allen&Heath ZED10-en. Tehát ugyanott vagy velük, mint a többi hangosítási célú kis keverővel.
Amúgy Compact 10-esből van még néhány darab.
MidiTom 2020.08.10 20:53:42
@fogarasi bringás: Igen, ez valóban kimaradt, pedig sokszor igen jó lehetőségeket ad.
Sajnos, így 10 év távlatából már nem túl izgalmas a helyesbítés, ez a keverő már rég nem kapható.
Soundcraft Ui24R gyorsteszt     A digitális keverők tarolnak.     Amikor a '90-es évek elején láthattuk, hogy egyre több hangtechnikai gyártó cég kezd el nyitni a digitális keverők felé, erősen szkeptikusak voltunk, hogy egyáltalán van-e ennek értelme, meg minek erőltetni ezt a fejlesztést, hiszen…..
Ha elégedetlen vagy a stúdiód visszahallgató rendszerével   A Bitzenede korábbi bejegyzéseiben bőségesen foglalkoztunk a kisebb-nagyobb stúdiók mindenféle eszközeivel a mikrofonoktól a keverőkön és hangkártyákon át a DAW szoftverekig, az operációs rendszerekig, sőt a számítógépekig. Szó esett a…..
Sikerült pár napra megkaparintanunk a KORG új arrangerét, a Havian 30-at. Mondhatnánk azt is persze, hogy ez inkább digitális zongora, hiszen legfőbb jellegzetessége a 88 súlyozott kalapácsmechanikás billentyűzete. A gyári nomenklatúra szerint Digital Ensemble Piano a besorolása.…..
MidiTom 2015.04.29 23:45:56
@djuice:
A kis joystick úgy funkcionál, mint a nagyobb testvérei a Korg hangszereken.
A Havian Multisample listáján valami 27 akusztikus zongorához tartozó mintát találtam. A Krome esetében hármat. De azok sem különböző dinamikai rétegek, hanem másféle minták. Attól még a Krome is kiváló dinamikára képes, elég jól ki van az találva. A Kronos azért tök más tészta, mert abban eleve sok minden van, de ha nem tetszik, ami benne van, akkor teszek bele mást, teljesen nyitott.
Nálunk érdekes volt a PA588-as pályafutása. Amíg lehetett kapni, addig ímmel-ámmal ment pár darab. Aztán egyszer csak a pályafutása vége felé nagyon megnőtt az érdeklődés iránta. Nem is tudtunk már mindenkinek keríteni, volt, aki külföldről vadászott be ilyent. Valamelyik zenész vett egyet, nagyon ügyesen használta, a többiek pedig a csodájára jártak.
A Havian amúgy nagyon stabil kivitelű, masszív jószág, ilyen szempontból is nyugodtan ajánljuk azoknak a zenészeknek, akik sokszor pakolnak, és fontos, hogy a hangszer jól bírja a gyűrődést.
MidiTom 2015.05.01 23:24:59
@djuice:
Bocs, a német nagyzongorát és a többi XL mintát tényleg kihagytam :)
MidiTom 2017.03.18 12:45:21
@djuice:
Valóban, egy barátságosabb áron többet el tudtunk volna adni mi is.
A MIDI csatlakozók hiányával kapcsolatos észrevételt mi is tolmácsoltuk a gyár felé. Ennyi pénzért már beletehették volna ezt a pluszt, (kb. 1000-2000 Ft, hiszen a hangszer nem csak otthoni szórakozásra való, hanem zenészeknek és intézményeknek is szóba jöhet. A MIDI portok hiányát már a PA300-nál is szóvá tettük, de az tényleg egy "low budget" hangszer, és a vásárlók könnyebben elnézik ezt a hiányt, hiszen kicsit drágábban ott a 600-as, tehát van alternatíva.
Behringer UMC1820 gyorsteszt       Számos sztereotípia terjeng a hangtechnikusok és zenészek körében. Ezek egyike a "Behringer = gagyi" elv, melyet a söntéspultok mellett és a hangszerboltokban is gyakran hallani. Ha az ember rákérdez, hogy miért állítod ezt, az illető általában tud is mondani…..
MidiTom 2017.02.26 20:39:01
@Kampokez: teljesen jogos a felvetés, hiszem a két eszköz nagyon hasonló pályán fut, ésszerű tehát az összevetésük.
Röviden össze is szedem az eltéréseket.
Az előfokok szerintem nagyon hasonló minőséget képviselnek, mindkettő profin kivitelezett cucc, nagyon jó műszerekkel lehetne csak kimérni különbségeket.
A latency tekintetében is mindkettő azt produkálja, amit ma egy korszerű interfésztől elvárhatunk. A Behringer talán kevésbé fogja meg a gépet, vagyis kevésbé terheli a CPU-t, de ezt is gondo összehasonlító mérésekkel lehetne csak igazolni.
A Scarlett legnagyobb előnye talán belső routing mátrix. Vannak, akiket ez a router felület egyáltalán nem fog érdekelni, nálunk azonban máris kiderült, hogy egy ügyfélnek pont ezért lenne kevés az UMC. Szinte biztos vagyok benne, hogy ezt utólag is meg lehetne hozzá írni, és Behringer fórumán feszegették is már a felhasználók ezt a kérdést, de nem nagyon akartak ebbe belemenni a cég részéről. A Focusriteon szintén jónak tartom az előlapi kivezérlésmérőket, bár ezek nélkül is el lehet boldogulni. Továbbá ott figyel a hátfalon a WordClock csatlakozó, igaz, hogy csak egy kimenet.
Aztán ugye a gen2 eszközök már tudják a 192 kHz-et is, bár ezt én pl. még nem teszteltem, hogy mi van, hogy ha minden lehetséges csatornát 192 kilón hajtunk.
Összefoglalva, én azt gondolom, hogy a 18i20 tulajdonososok most se fogják sírva a kukába kidobálni a meglevő készülékeiket, mert azok jók, stabilak és szeretjük őket.
Az UMC1820 viszont nagyon jó és olcsó alternatívát jelent sok embernek, akik néhány funkciót be tudnak áldozni, de hangminőségben nem szeretnének gagyi irányba elmenni.
    Merő véletlen, hogy ismét Behringer témájú bejegyzést teszek közzé, de az alább mellékelt kis videó érdekes lehet sokak számára. Ne annyira a szakmai mélységeket keressétek benne, mert ez most nem arról szól. Inkább az benne az érdekes, hogy előttünk van egy ember, aki megvalósította fiatalkori…..
    Cymatic Audio LP-16 gyorsteszt     Hiánypótló készülékeket dobott piacra nem rég a Cymatic Audio. Mielőtt rátérnék a lényegre, elmondom, hogy miként is akadtunk a rá a dologra, mert a történetnek ez a rész is érdekes. Az elmúlt év úgy alakult, hogy elég sok  kisebb-nagyobb DMX alapú színpadi…..
MidiTom 2017.02.12 20:43:10
@Karpati Zoltan:
Épp a napokban akadt a kezembe egy 1997-es Kerorg árlista.
Ha minden igaz, akkor még egy működőképes Voyetra interfésznek is lennie kell valahol a cégnél. :)
     dbx DriveRack PA2 gyorsteszt      A jó öreg fizika nem változik!    Bár a naponta ránk záporozó hírekből gyakran azt a tanulságot vonhatjuk le, hogy a tudomány hihetetlen sebességgel fejlődik, ne felejtsük el, hogy a fizikai törvények változatlanok. Némelyiket ismerjük és alkalmazzuk,…..
UAD Apollo Twin USB gyorsteszt    Az Universal Audio Apollo Twin audio interfészét igazából nem kéne nagyon bemutatnunk, hiszen már évek óta kapható. Igen ám, de eddig csak a Thunderbolt csatolóval szerelt verziót gyártották, ami a Mac tulajdonosok körében hamar igen nagy népszerűségre tett szert.…..
MidiTom zenei blogja Kicsihuszár 2012.02.28 21:07:00
    Egerszegi barátaim csináltak egy klipet, és most az nekem tetszik. Nem is akarom túllihegni, inkább nézzetek meg! Azért a stáblistán fussunk gyorsan át, mindenkiről ejtsünk pár szót!     A dal szerzője Z. Lukács Sándor, akinek nagyon jó…..
MidiTom 2016.08.03 12:49:38
@Laszló Sebestyén:
Nyugodtan fel lehet venni a kapcsolatot Lukács Sanyival, a legegyszerűbb talán Facebookon:
www.facebook.com/Z-Luk%C3%A1cs-S%C3%A1ndor-Itthoni-dalok-546009842091109/?fref=ts
MidiTom zenei blogja DeepMind 12 2016.07.30 00:46:13
Lassan lehull a lepel a Behringer új analóg szintetizátoráról. Tényleg lassan, hiszen már hónapok óta "kiszivárogtatott" képek és videók mutattak kisebb-nagyobb részleteket az új polifonikus szintiről, de az ember nehezen tudta ezek alapján eldönteni, hogy nem tudtak, vagy nem akartak több infót…..
Nagy üzlet lett a frekvencia kereskedelem A főcím sugalmazásával ellentétben nem az orvoslás gégészeti ágának legújabb tudományos eredményeivel szeretnék foglalkozni, és nem is a tévés tehetségkutató vetélkedők résztvevőinek érdekes szerződéseivel. Losing your voice néven a Shure gyár angol…..
Beszélgethetnénk az entrópia viselt dolgairól, a szerzői jogokról meg még rengeteg látszólag ide nem tartozó dologról, a vége mindig az lenne, hogy egy sztereóra vagy monóra lekevert soksávos zenei anyagból nem lehet visszanyerni az eredeti sávokat, vagy ha úgy tetszik, a szólamokat. Az már elég…..
Ebben a kis videóban mindenki talál magának egy picike gondolatot, aki valaha is bármilyen hangszert megtapogatott már. A felvétel a MTVA "Magyar Krónika" című műsorában ment le.  ..
MidiTom zenei blogja Korg minilogue 2016.01.14 18:41:31
Közeledik a téli NAMM, és rövidesen kiderül, mi igaz, mi nem a fórumokon elhullatott pletykákból és a "véletlenül megtörtént" kiszivárogtatásokból. Egy konkrétum már biztos: lesz egy új polifonikus analóg szinti a KORG kínálatában, mégpedig igen szívhez szóló analóg hangzással és rengeteg…..
Karácsony előtt pár nappal végre beérkezett a Roland új kísérőautomata keyboardja, az E-A7. Az előzetes infók alapján nagy várakozás előzte meg a hangszert, hiszen az őszi bemutatkozás során közzétett képek és információk alapján egyértelművé vált, hogy a gyár az…..
Avagy a zenei PC konfigurálás aktuális kérdései   Tavaly ismét egyre többen kerestek meg bennünket stúdió PC konfigurálási igényeikkel, holott pár éve már azt gondoltuk, hogy ez a vonulat lecsengőben van. Úgy hittük, mindenki áttért Macre, vagy tán átköltöztette a komplett stúdiórendszerét a…..
MidiTom 2014.05.11 13:43:09
@djuice:
A szépemlékű Windows XP-ben volt utoljára az a bizonyos MS-GS szintetizátor, amivel egy SMF-et kapásból meg lehetett szólaltatni. De ilyen szempontból az alaplapi hangchipnek ehhez nincs köze, szoftver csinálta az egészet. "Hagyományos csatlakozású" midi eszköz alatt gondolom a game portos midit érted. Az is utoljára az XP-ben jött fel "eszköz" szinten. Az USB esetében pedig azt gondolom, megegyezés kérdése lett volna, hogy a gyártók egy egységes driver sémában megállapodjanak, és akkor nem lett volna nagy kunszt bedobni a Windows install anyagába. Így ahány eszköz, annyi driver, de hát aki megvesz egy interfészt vagy egy billentyűzetet, kapja vele a drivert is, vagy letölti a netről.
MidiTom 2014.05.11 20:23:00
@djuice:
Ezt sajnos alapvetően rosszul tudtad. Az AC97-ben nincs semmiféle szinti. Itt a dokumentációja:
www.xilinx.com/products/boards/ml505/datasheets/87560554AD1981B_c.pdf
A Windows DirectX-nek viszont részét képezte:
"The Microsoft GS Wavetable SW Synth included in versions of DirectX as an integral part of DirectMusic is a version of the Roland Virtual Sound Canvas with GS sound set licensed by Microsoft from Roland Corporation in 1996.[1] The wavetable file about 3 MiB in size is named "GM.DLS" which tells us that the wavetable is in DLS format."
(Wikipedia)
MidiTom 2015.10.27 17:49:06
@djuice:
Egészen korrekt összeállítás.
A napokban jött ki a SIDRIP Alliance együttes legfrissebb klipje. A zenekarról már több alkalommal szó esett a Bitzenedében, mivel Kovács Zoltán billentyűs (Werdy) régi VIP haverunk, és így általában követni tudjuk a banda működését. Ismerőseim között vannak, akik szerint nem…..
A Universal Audio Apollo Twin interfészét szerencsére nem kell bemutatni, mert az előző évben már roppant népszerűvé vált mindenfelé a jó minőségű munkára törekvő házi stúdiók körében. Egy nagy baj volt csak vele: a kiváló hangkártyát és DSP-t csak a Thunderbolt…..
MidiTom zenei blogja Roland E-A7 2015.09.02 00:14:11
A Roland kísérőautomata hangszereinek már több évtizedes, atomstabil rajongótábora van. Az utóbbi néhány évben nem érezhették magukat túlzottan elkényeztetett helyzetben, hiszen a BK sorozaton kívül nem sok minden történt a Roland háza táján. Igaz, a BK-3 és a BK-5 nagyon…..
MidiTom 2015.09.03 09:54:56
@djuice:
A PA4X-et tegnap már kiraktuk a Facebookra. Ide inkább majd tesztet rakok, ha már kezemben volt a hangszer. Közben bejelentették a Liverpoolt is:
www.korg.com/us/products/synthesizers/liverpool/
MidiTom 2015.09.03 21:47:57
@djuice:
Elég halvány egy PC lehet az akkor :)
MidiTom 2015.09.04 10:50:05
@djuice:
Ja, kérem, a telefonon történő facebookozásnak megvan a maga szépsége. :)
        A Lexicon cég neve igen jól cseng a zenészek, stúdiósok és pro-audio szakemberek körében. Pár éve megjelent a házistúdiós piacon is a termékeivel. Mivel a Lexicon mindent tud az A/D - D/A átalakítókról, a DSP-kről és a digitálizált…..
MidiTom 2012.07.28 19:18:31
@Aquarius:
Az eszközt úgy hívják, hogy keverő :)

Rendes körülmények között úgy sem direkt csatlakoztatja az ember a monitor hangfalakat a hangkártya kimenetre, hacsak nincs annak egy analóg módon, potméterrel szabályozható monitor kimenete. Ezért aztán a legtöbb házi stúdióban egy kis keverő ott figyel a számítógép és a monitor hangfalak között. Innentől pedig már csak egy darab kábel, és meg van fejtve a dolog.
MidiTom 2012.07.29 12:22:05
@Aquarius:
Sem a Hitspace, sem más a szakmából nem vitatkozik ezzel, hiszen közismert, hogy a digitális kimeneti hangerőszabályzás bitvesztesége lerontja a jelet. Ez matek meg fizika, nincs rajta sok agyalogni való. Megnézheted Silk erről szóló népművelő videóját is, hadd ne keressem meg a linket.
Persze ha lehet, na valami atomgagyi keverőt iktass a jelútba! Léteznek direkt ilyen célra kitalált potméterek is, pl.:
www.tcelectronic.com/levelpilot.asp

De egy korrekt keverővel megoldható több forrás keverése és az optimális jelszintek és hangerők beállítása is.

Ami a driver kérdésedet illeti, természetesen a kártya az csak egy darab "vas", tehát nem itt dől el, hogy multikliens vagy nem. Ha OSX-en működik, akkor megírták hozzá a drivert, Win alá meg nem. Ask Lexicon! :)
Meg lehet próbálkozni ASIO4ALL bohóckodással, valamit biztosan fog produkálni.
MidiTom 2015.08.24 22:46:13
@Pobul:
Az elmondottak elég sok kérdést vetnek fel, amiket tisztázni kéne, hogy véleményt mondjak. Javaslom, hogy keress valamikor napközben telefonon, és megbeszéljük, hogy miként lehetne behatárolni a problémát. Az elérhetőségeinket megtalálod itt:
www.syncopa.hu/ceginformaciok/kapcsolat.html