Regisztráció Blogot indítok
Adatok
horger

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
"Vác város főterének rekonstrukcióját az átalakítás során létrehozott régészeti műromok látványának a barokk városképre gyakorolt káros hatása miatt a bíráló bizottság citrom díjban részesítette." icomos.hu Az előtérben látható az "ok", vagyis…..
horger 2009.11.13 21:19:04
A témához egy másik legalább ilyen jó írás: www.szabad-lap.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=26&Itemid=58

Egyébként a projekt még nem fejeződött be, a város "Főutca-Főtér" rekonstrukciós programja további érdekességeket kínál még, no és tovább érleli a a kritikusok citromjait.

Hamarosan épül még legalább két álkapu, sétálóutcásítják a vasút felé vezető Széchenyi utcát (amit persze alapvetően hurrá) és a Dunának tartó, komphoz vezető Eszterházy utcát, és teleszórják a tér nyugati részét mindenféle, a terveken igen csak hülyén kinéző utcabútorral (www.vac.hu/foutcarendezesiterv/kepek/09utcabutorok.jpg) és magát művészeti alkotásnak kellető valamivel (www.vac.hu/foutcarendezesiterv/kepek/01galeria_utca.jpg).

Hát, ha már most is zsúfoltnak találjátok a teret, mit gondoltok erről? www.vac.hu/foutcarendezesiterv/kepek/03varoskaputer.jpg

Nekem, mint itt lakónak az az érzésem, hogy elvesztették a realitás érzéküket a városvezetők (legfőképpen pedig a főépítész). Ahelyett, hogy a köztér piazza-jellegű átfogalmazása történne (ami minden városnak az alapvető lényege szerintem), és tényleg egy jól használható közösségi teret hoznának létre a legfontosabb funkciókkal, egy nagyzoló, "mi sem akarunk lemaradni" típusú, de alapvetően mégis borzasztóan provinciális, totálisan abszurd és erőltetett vegyesfelvágottat építenek.

A tér új formájának azért vannak előnyei, a kisstílű műromok pl. elsőrangú gyerekfuttatót hoztak létre. Az említett zenepavilonokat viszont gyakorlatilag sosem használják, jóllehet, a városban van zenei élet, és van zenész is szép számmal. De mindez csak díszlet, jó drágán.