Regisztráció Blogot indítok
Adatok
zaza42

0 bejegyzést írt és 265 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Sasvári "TCFS" Tamás, a Plus/4 legendás hazai portoló mestere  már volt pár éve vendég a Checkpointban, amikor a - nahát - Plus/4 volt a téma. Akkor elmesélte, hogy 1993-ban félbemaradt egy Lemmings-porttal, de 1994 óta nem is portolgat, és ma már nem is tudná befejezni a Lemmings-portot, mert nem…..
„A napelemes energiatermelés a lehető legzöldebb megoldás a villamosenergia-termelés területén!” – ha annyiszor kaptunk volna 1000 forintot, ahányszor ezt a mondatot hallottuk, akkor bizony ma már az egyszeri bloggernek sem kellene a megélhetésért reggel nyolcra munkába mennie. A fenti mondatba a…..
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Amikor elindult a Patreon-kampányunk (aminek sikerétől még mindig szédülünk), tettünk vállalásokat mindenféle stretch goalokra, és a 600 dolláros így szólt: Indítunk egy új weboldalt, amin hetente lesznek hosszabb retrocikkek (ezekről néha podcast is készül, de általában inkább nem). Na, ezt a…..
zaza42 2017.06.10 13:42:16
@Etniez: De akkor már az openttd-ről is essen szó, hogy mennyivel vitték tovább az eredeti koncepciót!
Tapasztalataim szerint a hadtörténelem és a haditechnika iránt érdeklődők egyik kedvenc szellemi játéka azon filozofálni (esetenként vitatkozni), hogy melyik fegyver, fegyvertípus, fegyverrendszer hagyta ott leginkább a nyomát a hadviselés (és ezzel párhuzamosan az emberi történelem) alakulásán.…..
Ez a rövid leírás arról fog szólni, hogyan oldhatod meg linuxon, hogy a képernyőről videót készítő program ne a mikrofon hangjait vegye fel, hanem a gépen lejátszott hangokat, például játékok hangjait. Annyira én sem vagyok jártas a témában, bár a blog amúgy is kezdőknek szól, mindenesetre sokan…..
Én nem a migránsoktól félek. Én tőletek félek. Tőletek, akik hergeltek, harsogtok, másra mutogattok. Köpködtök, gúnyoltok, affektáltok, lázítotok. Facebookon és fórumokon trollkododtok. Én tőletek félek. Akik emberi lényeket akartok kiirtani és sajnáljátok, hogy a…..
zaza42 2015.09.07 17:32:09
@manókomment: ??? Nem értem a gondolatmenetedet, tisztára az akváriumos vicc jutott eszembe róla.
Mindössze annyi volt a meglátásom, hogy aki fél egy adott helyen, az ne maradjon ott! Aki tériszonyos, az jöjjön le a háztetőről, aki fél a sötétben, kapcsoljon villanyt, aki meg fél a hazájában, mint a szírek, vagy a poszter, akkor szálljon vonatra!
Los Angeles több területe árvíztől veszélyeztetett ahogyan láthattuk korábban. Az 1934-es árvizek és földcsuszamlások a város külső területein pusztítottak, míg most látható - 1938-as - katasztrófa idején a belsőbb területeket is elöntött és 115 halálos áldozatot is követelt...
zaza42 2015.01.08 07:41:22
@Ironpen: Azt se felejtsd el, hogy a '90-es évek jó részében Jobs ki volt rúgódva az Apple-től, és pont a végén tért vissza a fedélzetre, hogy megcsinálja az iMac-et és az iPod-ot.
Noha legtöbbünk csupán elemi szinten foglalkozott, foglalkozik a matematikával, középiskola, legfeljebb egyetem után igyekszünk kitörölni az általa okozott kellemetlen emlékeket agyunkból. Pedig a matematika nemcsak, hogy érdekes, de az élet elengedhetetlen része is. És nem is…..
  A GMO-fagyi visszanyal: a génkezelt haszonnövények – amelyeket évtizedeken át azzal az ígérettel erőltettek rá a gazdákra, hogy kisebb vegyszerfelhasználás mellett nagyobb termést érhetnek el –, kezdenek egészen másképp működni, mint a reklámokban. A gyakorlatban…..
Az ember a Föld szinte minden zegzugát feltérképezte a műholdak segítségével. Számos olyan dolog van azonban a bolygón, amit még mindig csak megfigyelni tudunk, és nem feltétlen értjük az okát - vagy ha értjük is, olyan hihetetlen látvány, hogy az ember alig hisz a szemének. A…..
Rekordhosszúságú videóval ünnepeljük a Húsvétot. Gondolkodtam azon, hogy kettévágom valahol, és két részben lesz feltöltve, de végül inkább egyben hagytam, hátha ez a sok hülyeség koncentráltan egy adagban még nagyobbat fog ütni. ..
zaza42 2014.04.21 18:10:11
Az izraeli SpaceIL csapat - mint mindenki más is persze - egészen komolyan gondolja a Google által szponzorált Lunar XPRIZE-versenyt,ésa Holdra jutást. Egy tévészpotot is készítettek, amit az izraeli kábeltévéken bőszen sugároznak. Nekünk tetszik. Íme, a végeredmény: Mindez a…..
zaza42 2014.02.09 17:43:29
@Flankerr: Ez nem tudományos blog, hanem gazdasági.
Számos tudósítás jelent meg az elmúlt időszakban arról, hogy milyen jelentősen csökkent az áramtermelő napelemes rendszerek ára világszerte, s hogy egyre többen ajánlják: ha valaki biztos befektetést szeretne, akkor annak a bankbetét választása helyett érdemes inkább…..
zaza42 2013.08.25 19:13:01
@Adani: "Na ja, energiatakarékos izzók, LED-es lámpák jók, de nem mindenhová. A WC-be vagy a spájzba, ahol ritkán használod (bemész, villany fel, kiveszed a befőttet, villany le) pont nem jó, mert bekapcsoláskor sokat eszik"

A LED konkrétan nem eszik többet bekapcsoláskor. Sőt: ugyanannyit.
zaza42 2014.01.28 04:01:41
@KAMA3: Ez konkrétan mennyi, és mennyire elhanyagolható?
Ahogyan azt a történelem iránt érdeklődő lemilesek milliói tudják, a nukleáris izékkel nem kizárólag a jenkik szórakoztak. Papírzsepi sorozatának második részéből megtudjuk, hogy a szovjetek (ebből a szempontból) bizony sokszor überelték a Nagy Vetélytársat - és most nem…..
zaza42 2014.01.20 07:04:46
Tudom, hogy "kicsit" későn szólok, de én leragadtam egyetlen mondaton: "A radioaktív szennyezés nagysága kétszerese volt az 1986-os csernobili szennyezésnek, ezzel kiérdemelte a minden idők legszennyezőbb ipari katasztrófája címet."
Nagyon csodálkoztam, hogy akkor miért mindenki Csernobilt mantrázza. Az a helyzet, hogy minden egyéb link, amit a témában találtam, pont fordítva fogalmaz: "A szennyeződés nagyjából 23.000 km2-en terült szét, és 470.000 ember életét veszélyeztette.
Körülbelül 20 Megacurrie-nyi (20 MCi; 800 PBq) erősen sugárzó anyag szabadult el, ez nagyjából a fele mennyiség, mint amennyi erősen sugárzó anyag (40 MCi) Csernobilban került a légtérbe." -
ob121.blog.hu/2013/05/31/majak_463

Ez a link az áldozatok számát tekintve rangsorolja második helyre:
"Cseljabinszktól 150 km-re északnyugatra a Majak nukleáris fűtőanyag feldolgozó üzemben súlyos, a csernobili atomkatasztrófa után, a legtöbb áldozatot követelő nukleáris baleset volt 1957-ben." - hu.wikipedia.org/wiki/Cseljabinszk#T.C3.B6rt.C3.A9nete

Ez közelít a legjobban. Ez arról szól, hogy a teljes műküdése alatt juttatott több szennyezést, mint a csernobili baleset.
"From June 1948, when the first Soviet nuclear reactor went online, until 1990, when the last of Mayak's five reactors were shutdown, approximately 26,700 km2 of land was irradiated. The total contamination is believed to be 185 petabecquerel (pBq) (5 megacuries (MCi)), with approximately 55,000 PBq (150 MCi) being released to the environment. This is more radiation then was released by the Chernobyl reactor explosion in 1986. (Hertsgaard 1992, 2)" - www1.american.edu/ted/ural.htm
És még ugyanitt: "The explosion at the Mayak facility rated 6 out of a maximum 7 on the International Nuclear Event Scale as determined by the International Atomic Energy Agency. In comparison, the Chernobyl explosion rated 7. (Bohmer 1995, 14)"

Őőőő, kinek higgyek? :->
zaza42 2014.01.21 12:11:02
@¿Qué tapas hay?: Köszi! Asszem kezdem kapisgálni.
Btw. nagyon jó ez a blog, kb. 1 hónapja találtam rá, és így örülök, hogy naponta olvashatok vmi érdekességet eléggé alaposan körüljárva. Sajna nemsokára elfogy minden számomra olvasatlan. :-/
A helyzet viszonylag világos: Orbán és aggasztóan átláthatatlan, de bizonyosan nemcsak transzparens módon beazonosítható politikusokból álló köre Moszkvában meglépte azt, amit a nemzeti érzelmű, zöld érzelmű, józan gondolkodású ember legrosszabb rémálmában sem mert…..
Ha az ember beteg, bármilyen gyógyulással kecsegtető ígéret csábítónak hangzik. De miért költenek rengeteg pénzt intelligens emberek olyan terápiákra, amik többsége nem volt megfelelően tesztelve, hatástalan, vagy veszélyes? Egyáltalán kell-e, etikus-e ezzel…..
A Kiss Béla nevű user töltötte fel ezt a videót tegnap a Youtube-ra. (Elmondása szerint nem az övé, maga is lementette anno.) Az eredeti link itt elérhető, ha még nem szedte le. Utóbbira valószínűleg sor kerül, volt már rá precedens, hogy az önszopatás ilyen példájára bukta az…..
zaza42 2014.01.08 17:06:25
#353  A kartográfusok is csak emberek, teljesen érthető, ha rossz szemmel nézik, ha lenyúlják a munkájukat. Ezért térképeikre nem létező utcákat, dombokat vagy kiszögeléseket tesznek – ha valaki fizetés nélkül akarja felhasználni az általuk készített térképeket és…..
Egy friss kutatás [1] megdöbbentő eredményeket hozott: az 1845 és 2010 közötti összes globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás kétharmadáért csupán 81 cég és 9 ország felelős. [2] [3] A Gazprom az ötödik a befektetői vagy állami kézben lévő első húsz vállalat közül, a…..
Örülök, hogy nem fog aranyszínű blob ideépülni, de azért már nagyon fáj ezt a lyukat nézegetni a Clark Ádám téren: Valaki nem tudja, mi a terv most vele? Persze sokkal kisebb méretű hiányok is zavarnak, például ez az ellopott (réz? bronz?) plakett a 61-es villamos egyik…..
Kálmán László nyelvész, a baloldali értelmiségi ellenzék ismert tagja összerúgta a port a baloldali Klubrádióval. Nem politikai kérdésben, hanem a józan ész védelmében. A Sugár Ágnes által vezetett hétfői Rakott című műsorban ugyanis egy órán át propagálták a…..
zaza42 2013.11.19 21:33:48
www.informed.hu/eletmod/wellness/homeo
Ennyit érdemes elolvasni és tudni a homeopátiáról, a többi időpocsékolás.