Regisztráció Blogot indítok
Adatok
xtlight

0 bejegyzést írt és 334 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kutyabarát munkahely vagyunk, a Jobsgarden már régóta nyitott arra, hogy az itt dolgozók magukkal hozzák háziállataikat. Eddig azonban mindig más divíziókban ülő kollégák mellett láthattam békésen pihenő kutyusokat. Az elmúlt időszakban azonban változott a helyzet, mivel az egyik kolléganőm szert…..
xtlight 2020.08.13 09:34:32
Értem, hogy a gazdik jobban érzik magukat, ha a közelükben van a hobbiállatuk egész nap. Megértem azt is, hogy más kutyásokat esetleg nem zavar munka közben egy idegen kutya sem.

Te is csak a gazdikra gyakorolt pozitiv hatásokról irsz, de észre kell venni, hogy sokan nem tartanak kutyát a magánéletükben sem, tudatos döntés eredménye képpen. Ha ezek az emberek, akik szerintem túlnyomó többségben vannak, nem szólnak, az nem azt jelenti, hogy élvezik, maximum nem akarják a hangulatot rombolni, vagy félnek felvállalni a konfliktust miatta, pedig hidd el, zavarja őket, és a világon semmi pozitiv hozadéka nincs számukra.

Vannak, akik tartanak is a kutyáktól, nem feltétlenül félelemből, csak mondjuk nem akarnak találkozni a szagával, a nyálával, a vizeletével, vagy a szőrével, akkor sem, ha nem okoz számukra fizikai tüneteket. Ezt valamiért kinos beismerni, a háziállatokért rajongás hiánya politikailag inkorrektté vált. Jobb előre tisztázni, és ez esetben munkahely választási tényezővé válik egy olyan szempont, aminek semmilyen formában nem kellene befolyásolnia a döntést.

Én például semmit sem akarok kezdeni egy kutyával. Egyszerűen nem része az életemnek a kutyákkal való foglalkozás. Számomra rendben van, hogy a kutyások sem vesznek tudomást az én hobbijaimról. Mindenki furcsállná, ha mondjuk behordanám a biciklim az irodába, munka közben néha tekernék egyet a folyosón, biztatnám a kollégákat, hogy ők is hajtsák egy kicsit, sőt hozzák be a sajátjukat. Meetingek alatt néha megolajoznánk a láncokat, esetleg nekiállnánk az asztalon, a laptopok között gumit szerelni, vagy szétszórnánk a gépzsiros alkatrészeket a padlón. Később persze EU-komform módon összeszednénk. Pedig én pont annyira kötődöm a kedvenc kerékpáromhoz, mint más a kutyájához. Ugye, hogy ez már nem lenne annyira tolerálható? Pedig akik biciklivel járnak munkába, vagy bármit is sportolnak a szabadidejükben, határozottan egészségesebbek, nyugodtabbak, immunisabbak a betegségekre, tovább élnek, és ezek miatt jobb munkaerőnek számitanak.

Szeretem a munkaidőmet élesen elválasztani a szabadidőmtől, ennek sok oka van, és nyilván ismered a téma irodalmát. Az ilyen jellegű összemosás, ha egy munkahelyen elfogadott, akkor más területen is jellemzővé válik, ami se nem produktiv, se nem egészséges.
Mit szólnál hozzá, ha sötétedés után az íróasztalodnál kortyolgatott kávédból arra néznél fel, hogy egy vadidegen áll a nappalid közepén? Mit lehet ilyenkor tenni vagy mondani? És vajon mit keres ott? Igaz történettel készültünk!..
Az interjút Daniss Győző készítette Revolverpertu Karinthy Frigyes a Tegezés című jelenetében olyan ismerősöket állított kabarészínpadra, akik közül egyik sem biztos abban, hogy tegezik vagy magázzák-e egymást. Szótlan, csak kézfogásos búcsúzásukkor egymás mellett, egy irányban indulnak el, noha…..
xtlight 2020.04.22 10:03:14
Furcsa, hogy az általános tegeződés terjedésének megtorpanását látja. A versenyszférában, kiváltképp a szellemi foglalkozásúak munkahelyein kivétel nélkül mindenki tegeződik, és ezt már az állásinterjún előre leszögezik. A ránézésre egykorú, vagy egy genercióba tartozó idegenek ritkán nyitnak magázással. Ezt a 20-as éveimben még nem tartottam fontosnak, de 40 felett már örömmel tölt el, hogy kiveszni látszik a világból a távolságtartó magázódás, és ma már senki sem próbál meg csókolommal köszönni, amire annak idején engem még kényszeritettek. Hovatovább, a lassan hetvenes szüleim is megalázónak tartják a csókolomot, és ők erőltetik a köcsönös tegeződést munkatársakkal, futó ismerősökkel is. Meglepődöm, mert nem megszokott, amikor egy üzletben nem sziával köszönt a látványosan nem öreg, vagy fiatalabb eladó, vagy határozott köszönésemre nem tegez vissza, akár férfi, akár nő az illető. A 80-as évek óta részben angolul is szocializálódnak a gyerekek, ha nem más, hát a külföldi tévéműsorok, és az internet miatt. A mai magyar gyerekek még inkább természetesnek érzik a tegeződést bárkivel, és régiesnek, komikusnak a magázódást. Igy van ez az általános iskolában is. Alsós-felsős egyaránt tegeződik a tanárával, és kibeszélik a maradiakat, akik ezt nem engedik. Meglepő módon nem is az idősek kivánják kikényszeriteni a tisztelet kifejezését ilyen módon, hanem a tevékenységükkel osztatlan sikert nem arató középkorúak, vagy fiatalabbak. Már a 80-as években is megjelent, hogy a gyerekek vendégségbe áthivott barátai tegezték a vendéglátó szülőket, a 90-es években pedig mindennapossá vált. Ma fel sem merül, hogy az éveken keresztül kölcsönösen alkalmazott megszólitási formákat egy bizonyos életkor elértével meg kellene változtatni. Nem is szolgálna semmilyen értelmezhető célt.
A világ több országában felszólították a lakosságot az otthonmaradásra, a koronavírus terjedésének lassítása érdekében Nemcsak nálunk, máshol is bezártak az iskolák, az éttermek, a mozik - van, ahol szinte minden, amelyben nem élelmiszert vagy gyógyszert árusítanak. Otthonról dolgozik mindenki,…..
xtlight 2020.03.27 17:32:04
@Hajnal Anett: Értem :)
xtlight 2020.03.28 11:14:21
@mindenlébenkanál: "Ifjú anyuka (nem szó szerint): Miattuk szenvedünk a négy fal között a gyerekekkel. Illetve egy még ifjabb titán: Miattuk szívunk."

Nem miattuk szivunk. Mindenki saját magáért és a közösségéért veti magát alá a korlátozásoknak. Az viszont bosszantó, hogy kinézel az ablakon, és azt látod, hogy az idősebbek nem veszik ki a részüket a közös védekezésből. Embematikus volt az a mohácsi videó, amiben kamerába mondta a nyugdijas, hogy nagyon fél a virustól, nem is jár ki, mindezt az utca közepén.

A virusmentes hétköznapokban is objektive sokkal kevesebb méltányolható okuk van a mászkálásra, mint egy fiatalabb, dolgozó, gyerekes, családos, nem nyugdijas embernek. Mindig is zavart, hogy csúcsidőben eltömitették az expressz járatokat. Nincs kifogásom az ingyenes utazásuk ellen, amúgy sem a jegybevétel tartja el a közlekedési vállalatot, de nagyon jó lenne annak is 9 és 12 közé korlátozni az igénybevételét. Amig a kapacitások szűkösek, maradhatna a járvány elvonultával is a korlátozás.
fáymiklós Most örülsz? 2020.03.20 07:29:49
Most örülsz? A rövid válasz az, hogy nem. A hosszabb meg az, hogy nagyon nem. Miközben egyetértek azzal, hogy Eszenyi Enikőnek le kellett mondania, vagy nem szabad meghosszabbítani a szerződését a Vígszínház igazgatójaként. Nem volt a helyén, bár nem irigylem az utódot se, mert ki kell majd…..
Magasról tesznek a turisták a rendkívüli állapotra Spanyolországban. Sétálgatnak az utcákon, átmásznak a rendőrségi szalagok alatt, hogy kimehessenek a partra és vidáman sörözgetnek a bárok kint felejtett asztalainál.  Mindeközben már 8 ezer fertőzöttről beszél az Egészségügyi Minisztérium. ..
Miközben sorra zárják be az iskolákat Európában teljesen, vagy részlegesen a koronavírus miatt, a magyar kormány jelenleg nem tartja ezt indokoltnak. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint muszáj lenne a közoktatási intézményeket bezárni…..
xtlight 2020.03.13 13:55:00
@Szélmalomharcos: Nem jó döntést kell hozni, hanem döntést kell hozni. A késlekedés csak az időveszteséget, és a későbbi potenciális kár mértékét növeli. Az nem döntés, hogy nem csinálok semmit. Az optimális döntés az, amire később visszatekintve megállapithatjuk, hogy nem lehetett volna jobb döntést hozni. A jelenlegi helyzetben még nyitva állnak a lehetőségek, legalább egyet meg kellene ragadni. Lehetne korlátozni a tömegközlekedést is, de legalább a templomokat, meg a piacokat be kellene záratni. Olyan kimenetel nincs, hogy nem csinálunk semmit, ami csökkentené a kormány népszerűségét, de mégis megússzuk szárazon. Ez egy ilyen helyzet, ebbe csak belebukni tudnak, de legalább nem rántanák mgukkal a magyarok veszélyeztetett részét.
xtlight 2020.03.13 14:28:17
@Serény Vélemény: "Ezt szeretnéd? Tényleg? Inkább dögöljön meg a szomszéd tehene is?"

Dehogy szeretném. Nem bizom jobban a másik oldal képességeiben sem. Ez nem pártpolitikai preferenciákról szól, hanem alkalmasságról, amiben a jelenlegi vezetés szűkölködik. Fel kell ismerni, és hátra kell lépni. Hozzáértő emberek kezébe kell adni a döntést. Nem a háttérmunkát, hanem a tényleges, operativ döntést, ugyanis nem lehet tárgyi tudás nélkül helyesen értelmezni a helyzetet.

Eddig felsorakoztattak rendőrt, katasztrófavédelmist, mentőst, mindenféle dandártábornokot, kórházi vezetőt, messze a képességein, és pályája csúcsán túl miniszterré tett lojális vénembert, meg az első munkahelyes, saját bevallása szerint egyre szegényedő, gyakorlatilag nincstelen miniszterelnököt. Egyikre sem jellemző, hogy jól végezné a munkáját a saját működési területén. Egyik sem tudja sem tapasztalatával, sem korábbi eredményeivel igazolni a döntéshozói megbizatását.
xtlight 2020.03.13 20:24:17
index.hu/velemeny/2020/03/13/koronavirus_pandemia_orban_viktor_iskola_bezaras_felelosseg/

Megmondom, mi a stratégiája. Rég óta mondják neki, hogy be kell zárni az iskolákat, mert ez a logikus következő lépés. Kommunikációs szakértői azt javasolták neki, hogy álljon ellen, amig tarthatatlanná nem válik a halogatás. Akkor majd kérjék a parlamenti pártok, köztük a Fidesz, mire ő, kegyes úrként, mintegy teljesitve a szülői kivánságot (fenntartva, hogy szerinte szakmaiatlan, és indokolatlan), elrendeli a bezárást.

Hozzáteszem, ma kora délután már úgy küldték haza a gyerekeket több környékbeli iskolából, hogy üritsék ki a szekrényeiket, mert hétfőn már nem kell jönni.
Még a 90-es években volt egy munkahelyem, ahol a titkárságon kitette az ott dolgozó fiatal asszisztenslány a faliújságra ezt a kis szösszenetet: Vigyorgott is mindenki, mire belépett a főnökhöz, de szerencsére a teljes társaságban volt kellő humorérzék (beleértve a főnököt is), ügyfél meg nem…..
xtlight 2020.03.05 11:29:15
@Urbán Legenda: "Jajj ha láttad volna milyeneket vitatkoztunk a kolleganőmmel hajjaj :D
De én imádtam és jól elvoltunk.
Azt szeretném ha megértenénk már hogy időnként becsúszik a konfliktus.

Nézd az összeférhetetlenség a munkában mutatkozik meg."

Kevered a konfliktust felvállaló személyiséget, vagy a disruptort az összeférhetetlennel. Vita nélkül nincs előrelépés. Ha mindenki ugyanazt gondolja minden kérdésről, akkor nagy eséllyel csak szuboptimális megoldások születnek. A vita jó, előre visz.

Az viszont nem vita, ha valaki "dagi" nevű változónevet deklarál a testméretei miatt szorongó másik fejlesztővel közös kódjában. Vagy ha a vezető felé sosincs mondanivalója, de a háttérben oltogatja ellene a többi csapattagot. Ha nem érti a feladatot, nincsenek meg a készségei, nem tud hozzátenni semmit a közös megoldáskereséshez, ezért százszor megtárgyalt, és lezárt kérdések újranyitásával akasztja meg a flow-t, és pazarolja el az időt.
A minimalizmus filozófiájának részeként a digitális térben lévő dolgainkat is rendezhetjük olyan módon, hogy az életünk egyszerűbbé váljon általa. Ha az offline világban már otthonosan mozogsz az egyszerűsítésben, itt az ideje, hogy az online dolgaidat is minimalista személetben alakítsd át! A…..
xtlight 2020.03.03 13:11:10
"Te döntöd el, hogy utat engedsz ennek vagy nyugalomban élsz."
Ez igy van. Minek ehhez törölgetni, meg értelmetlen szabályokhoz gépiesen ragaszkodni?!

Háttérkép: Érdektelen, sose látni. A munkára használt alkalmazások általában maximális méretben használhatók a legjobban. Ugyanez igaz a desktopra kitett ikonokra. Ha látod őket a programtól, amiben dolgozol, az régen rossz.

Fájlok/kontaktok törlése: Amit törölsz, az elveszett. A legnyilvánvalóbb esetektől eltekintve, ha előre tudod, hogy szükséged lesz-e még egy fájlra, vagy egy névjegyre, elmehetnél jósnak.

Felhő használata: Az adatbiztonság miatt kell felhőben tárolni dolgokat. Azt töltsd fel, ami fontos, ami gyakran változik, amin többen dolgoztok, amire bárhol szükséged lehet, nem csak az adott gépen, és ami fájna, ha elveszne. Tartsd szinkronban a géped fizikai mappáját és a felhő tárhelyet automatikusan. A használati gyakoriság nem oszt-nem szoroz.

Gép kikapcsolása: Ha csak nem Windows 95-öt használsz még mindig, semmi értelme műszakilag. Szerintem munkaszervezésileg sincs, de gondolom tudsz valamit, amit én nem. Vártam volna valami tessék-lássék indoklást legalább.

Ritkán használt appok törlése: Nem minden appnak van böngészős változata, amúgy meg elfér az app drawerben, és nem kell rá se nézni, ha nem érdekel. Újratelepiteni, esetleg még keresgélni is feleslegesen kidobott idő. Az elveszett beállitásokról, in-app hitelkártya regisztrációról nem is beszélve.

Értesitések kiiktatása: a mindenhol elérhető, korlátlan mobilnet korában ki küld ma még sms-t? Legtöbb esetben plusz pénzbe kerül, elavult a felület, és sokszor megbizhatatlan a szolgáltatás pl. országhatáron átnyúlóan, vagy szürkeimportos készülékek esetében. A messenger és whatsapp teljesen általános munkaügyben is, de a skype for business alap egy munkára is használt telefonon, főleg ha nem vagy a géphez láncolva munkaidőben sem. Nem kéne őket kiiktatni.

Ne zavarj: Ha a telefonodon csakis hivatalos ügyben szoktak keresni, akkor inkább kapcsold ki munkaidőn kivül. Ez esetben van értelme, spórolsz az akksival, nem foglalod a cellát mások elől stb. :)
Ismerjük a kérdést, és persze tudjuk: azt akarják a munkáltatók hallani, hogy meg tudod oldani, van nagymama, van apja is a gyerekeknek, stb. Aztán ez vagy elég a győzelemhez, vagy nem. Tulajdonképpen lehetsz te akármilyen felkészült szakmailag, akármilyen kedves-rendes személyiség, akivel jól…..
xtlight 2020.02.18 12:12:58
@Serény Vélemény: "Egyébként mi lenne, ha a gyerekes nő, addig, amíg számít egyáltalán, hogy a gyerek(ei) beteg(ek) lesz(nek)-e, egyszerűen nem menne "vissza" "dolgozni"?"

Nagyon rossz lenne. Az otthon maradás, gyereknevelés, házimunka végzés nem mozditja elő a későbbi munkavállalást. A tapasztalat elkopik, a tudás amortizálódik. Még 2-3 év után is kihivás visszatérni, hát még 10 után.

"Persze ehhez meg kéne fizetni a férfiakat rendesen, hogy a feleségüknek és a családjuknak tudják ezt biztosítani..."

A férfiakat, csak úgy, mint a nőket, a megtermelt, piacképes javak alapján kell megfizetni. Egy nagyon leegyszerűsitett, ideális világban az egységnyi munkavállaló által teremtett érték meghatározott százaléka lenne a fizetés. Mi köze ehhez annak, hogy mennyire van szüksége a megélhetéshez az ő speciális élethelyzetében? Miért kellene (jelentősen) többet kifizetnie a munkaadónak, mint amennyit a munkavállaló munkája ér a piacon? Ha egy családban két kereső van, akkor a logikád alapján nekik fele fizetés jár, mint az egyedüli családfenntartóként dolgozó férfiaknak?
xtlight 2020.02.18 12:56:40
@chrisred: "Érdeklödéssel várom, milyen megtermelt piacképes javakat vársz egy hivatásos katonától, egy mentöstől vagy egy tűzoltótól."

Ezt komolyan magyarázni kell?! Egy szót mondok, közjószág. Keress rá.
xtlight 2020.02.18 13:10:49
@chrisred: Az első irásod, majd a mostani válaszod alapján egyértelmű, hogy a közgazdaságtan egésze távol áll tőled. Nem baj, csak a véleményed a témáról elveszti a jelentőségét.
Mennyit kérjek? Örök kérdés, és sokan abban látják a feloldását, hogy a munkáltató írja bele az álláshirdetésbe, mennyit szeretne fizetni. Én ezt a munkavállalók szempontjából nem tartom jó megoldásnak, ki lehetne fejteni, hosszabban is, miért nem, de röviden: elveszi a tárgyalás lehetőségét, és…..
xtlight 2020.01.23 10:04:34
Külföldre, Európába pályázni kontraktorként egyszerű a helyzet, mert általában konkrét napidijat ajánlanak, ami a tárgyalás során valamennyit esetleg csökkenhet, de több nem lesz. Az ügynökség kiad egy ajánlatot a ügyfelének, és annak a saját jutalékával csökkentett összegét kiadja a vállalkozónak is. Ha az ügyfél alkuszik, a vállalkozói dij is csökken. Ritkán van mód személyes igényeket figyelembe venniük, az adott kontraktban adott a napidij, és lesz, aki elvállalja. Ismerős ügynökséggel dolgozva már képben vannak az igényekről, és nem keresnek meg túl alacsony napidijjal.

Alkalmazotti pályázatnál akkora összeget kell kérni, amibe minden elképzelhető és elképzelhetetlen költség belefér, utazás, lakhatás, étkezés, gyereknevelés, rendszeres hazautazás, szórakozás, itthoni ingatlanok fenntartása, szülők támogatása, megtakaritás stb. és még jól is járunk vele. Minimálisan annyit kell kérni, amennyit egy helybeli is jónak tartana.

Alkalmazotti kereséseknél két opció van. Vagy a helybeli által kért fizetést sokallják, és spórolni akarnak külföldi munkaerő felvételével, vagy fizetnének becsülettel, de nem találtak megfelelő helybeli jelentkezőt. Nem kell szivbajosnak lenni, mindkét esetben sokkal több fizetést lehet kérni, mint az itthon megszokott, nem kell elájulni a nagy számoktól. A trükk az, hogy azonos életvitel költsége általában több nyugatabbra, és az életszinvonalból nem szabad engedni.
Általánosan elterjedt nézet, hogy régen az emberek sokkal hamarabb meghaltak, mint mostanában. Biztos előfordult ilyen, bár ugye az ilyen általános kijelentéseknél nem árt tisztázni, hogy ki mit ért a "régen"  szó alatt. Mert a múltunk nem egy egységes massza, hanem sok-sok különböző korszak…..
xtlight 2020.01.14 12:57:10
@szánmonoxid: "A parasztok közt nem nagyon volt ilyen. Egészséges testmozgás jó levegőn, egészséges táplálék - ma is ezt javasolják az orvosok. Csak akkor nem tudtak róla, hogy ők ezt csinálják, hanem kénytelenek voltak."

Ez tévedés. A tipikus mezőgazdasági munka nem egészséges. A főképp az izületeket terhelő, monoton, repetitiv munkavégzés elősegiti a mozgásszervi betegségek kialakulását. Régen sem emiatt nem hiztak el, hanem mert tápanyaghiányosak voltak.
xtlight 2020.01.24 10:29:33
@szánmonoxid: Ordenáré a stilusod, meg nincs is igazad. Vannak emberek, akik sosem tanultak meg vitatkozni, tárgyi tudásuk hiányos, de mégis ismeretlen, anonim kommentelőkkel fölényeskedek a semmire. Te is egy vagy közülük, ha nem tudnád. Elgolndolkodtál már rajta, hogy miért jó ez neked? Enyhül tőle a kisebbségi komplexusod, vagy miféle kielégülést nyersz belőle? Nagyon zavar, hogy minden egyes cikk alatt előkerül egy vagy több ilyen.
A házasodást és gyerekvállalási kedvet nemcsak az egzisztenciális bizonytalanság, a család-karrier egyensúlyba hozásának kihívásai vetik vissza, hanem az a fajta primitív látásmód és kegyetlen testkultusz, amit a napokban Schobert Norbi terjeszt...
Hatalmas hullámokat vet a brit médiában az úgynevezett "Megxit", vagyis Meghan és Harry részleges távozása a királyi családból. Ebben a pillanatban (hajnali 1 óra körül) a legnagyobb brit napilapok címlapján az szerepel, hogy a királynőt és egész családját sokkolta a velük nem egyeztetett szerda…..
xtlight 2020.01.10 16:24:41
Itt a Papríkató sorozatunk ötödik része! Ti kérdeztetek, papok megválaszolják! 'Miért mondod, hogy tisztelnünk kell másokat és törődnünk velük, ha nem engeded, hogy segítsünk és higgyünk más vallásokban?' Emlékeztek még, mikor a Campus Fesztiválon megkérdeztük, hogy ha egy kérdést tehetnél fel…..
xtlight 2020.01.06 15:30:13
@'it's cool to know nothing': "Elfogadható nullhipotézéis számomra az lenne, hogy random káosz uralkodik a világban (egy véletlenül kialakult világban)."

Ez óriási melléfogás lenne. Egyetlen világot tudunk megfigyelni, amiben pedig szabályszerűségek uralkodnak. Nem indokolt szabályok nélkül működő világegyetemet feltételeznünk null hipotézisként. Ugyanakkor számos modell létezik más szabályszerűségek szerint működő világegyetemekről, és azok nem támogatják az általunk ismert életet. Annak firtatása, hogy miért pont olyan a világ, amiben mi létezni tudunk, önmaga farkába harapó kigyó. Ha nem ilyen lenne a világ, nem létezhetnénk, hogy feltegyük a kérdést. Ez ugyanakkor nem utal arra, hogy a világ számunkra lett volna tervezve. Éppen csak kezdjük sejteni, hogy bizonyos nem elhanyagolható részletekben miért pont ilyen, és miért nem másmilyen, de lényegileg nem tudjuk. Ez alapján nem vezethető be munkahipotézisként semmiféle természetfeletti.
xtlight 2020.01.06 15:50:08
@'it's cool to know nothing': "Miért is nem? Mi a valószínűbb, hogy random kialakul egy szabály, vagy hogy nem?"

Ezzel egy olyan változót vezetsz be, amit pillanatnyilag nem indokol semmi, és nem is old meg semmit.

"A másik lehetőség meg csak az, hogy nincs végtelen számú univerzum, de a miénk így csak irányítottan tudott csak létrejönni."

Képzeld el, hogy a kedvenc szined a piros. Van egy zsákban végtelen számú golyó, és húzhatsz egyet, de csakis egyet. Kihúzol egyet találomra. Piros. Ennek igy kellett lennie? Csakis irányitottan jöhetett ki ez? Mi van, ha mondjuk zöld? A titkos, megfoghatatlan irányitó utál téged? :)
xtlight 2020.01.06 16:20:51
@'it's cool to know nothing': "A végtelenből egy esemény bekövetkezésének valószínűsége nulla"

Igazából nem tudni, hogy végtelen számú lehetséges kimenetel volt-e. Feltételezhetően több volt, mint egy. A modellek valószinűsitenek olyan peremfeltételeket, amik megszegése esetén viszont nem jöhetett volna létre világegyetem. Azt biztosan tudjuk, hogy egy kimenetel bekövetkezett. A "bekövetkezés" kapcsán viszont semmi sem utal irányitottságra.

Nincs ok irányitottságot feltételezni, pláne nem egy bizonyos vallás istene általi irányitottságot. El lehet játszani a gondolattal, de nincs rá tudományos kényszer. Semmit sem magyaráz meg. Semmi sem indokolja. Mint a csodabogyók reklámja: A javallatokra való alkalmazása a rég óta fennálló használaton alapul.

Számodra mi indokolja, hogy több jelentőséget tulajdonits az isten koncepciónak, mint a tűzokádó sárkánynak, Shai Huludnak, vagy az Erőnek?
Közeledik a karácsony… A szeretet ünnepe, ahogyan sokan nevezik. „Az” ünnep, amelyet minden gyermek alig vár, hiszen a téli iskolai szünet mellett megkaphatják a hőn áhított ajándékot, amely leginkább a szívük vágya. Korosztálytól függően igazi Kánaán kínálkozik a mai gyerekek számára, hogy milyen…..
A címben írhattam volna migrációt és klímaváltozást is, de azt túlságosan hatásvadásznak véltem. Viszont tagadhatatlan, hogy a Philip Pullman könyvéből készült sorozatadaptáció ezeket a témákat is érinti. A HBO-nak pedig nagyon szüksége volt már egy vérbeli fantasyra, ugyanis a Trónok harca lezárása…..
Jut-e partner mindenkinek? Vagyis igaz-e, hogy minden zsák megtalálja a foltját? Nyilvánvaló, hogy nem. Bármennyi álbölcsességet felsorolhatunk, attól még nem lesz igaz, hogy egyszer valami mágikus okból kifolyólag mindenki rátalál a nagy őre. Igazából nincs is nagy ő. Belebotolhatunk egy vagy több…..
A "kik a magyarok ősei?" kérdés rendszeresen felvetődik a hazai médiában és Kőrösi Csoma Sándor óta - vagyis már kerek két évszázada - hogy kiemelten foglalkoztatja a magyarságot. Kőrösi Csoma 1819 novemberében (vagyis épp most 200 éve) indult el Erdélyből gyalog-szerrel (!) Indiába és Tibetbe, hogy…..
xtlight 2019.10.01 00:10:17
@R.V.J.: "300 éve még nem etnikai alapon csoportosultak a népek, hanem vallási alapon."

Ez megint csak ellentmond a tapasztalatnak. Vallási alapon elkülönültek ugyan, hiszen az egyház vezette az anyakönyveket és családkönyveket. Területenként sem volt jellemző egy-kettőnél több egyház jelenléte. De pont azért vezették rigorózusan a házasuló felek vallását, mert egyáltalán nem volt magától értetődő. A vegyes házasságokat évenkénti összesítésben is kiemelték sok helyen. Tiltás nem volt, maximum egyéni preferenciák. Bőven vannak feljegyzések szöktetett zsidó lányokról, hat faluval odébb megtartott esküvőkről, ahol már nem ismerték a családot, meg még cifrább dolgokról.

A nemzeti hovatartozást többnyire ugyanilyen komolyan vették. A latin anyakönyvezés idején sok helyütt a magyar neveket helyes magyar sorrendben, a németeket, tótokat, ruszinokat, egyebeket keresztnév-vezetéknév sorrendben írta be ugyanaz a pap, ugyanabba az anyakönyvbe, egymást követő sorokba. Helyben ritkának számító nemzetiség, vagy a pap gondossága esetén szövegesen ki is emelték a származást. Ugyanez igaz a nemesi családokra, vagy a magas tisztséget betöltőkre. Ők a sima feljegyzés helyett sokszor kalligrafikus írással készült, több mondatos megemlékezésben részesültek. Cigányokra, azaz "új magyarokra" külön odafigyeltek, ezt sokszor olvasni is megalázó, és lehet szörnyülködni, hogy semmi sem változott az évszázadok során.

Persze mindezt csak ott lehet tetten érni, ahol nem egy trehány, részeges, pacásan, és macskakaparással író, a minimális odafigyelést is nélkülöző, rendesen latinul sem tudó pap látta el a szolgálatot.
xtlight 2019.10.01 00:36:12
@cívisvárosi: Ottani anyakönyveket még nem nagyon kellett kutatnom. Békésből vannak helyenként nemesi címmel rendelkező találataim. Az egyik ősöm még adózó telkes gazdaként szerepel az úrbéri tabellákon, magyarul jobbágy, aztán a két fia a házasságaiknál már Nobilis előnévvel van beírva az esketési anyakönyvbe. Még az ő gyerekeik is úgy házasodtak, hogy nemesek voltak, aztán 1850 után már nem írták oda többet. Előkerült még egy gyászjelentés 1900-ból, ahol a család összes korábbi lakhelyét felsoroló, elől-hátul nemes birtokos akárkicsoda az elhunyt, aki az anyakönyv szerint nem volt az. A fene se érti. Az ilyeneknek nagyon szokott örülni a fizető ügyfél, amúgy nincs jelentősége :)
xtlight 2019.10.01 10:19:36
@Pierr Kardán: A nagy röhögés mellett ejtsd szerét menü kutatásnak, aztán majd fennakad a szemed. Hiába Bergmann, ha az apja, a nagyapja, meg a tizedik generáció is ugyanabban a faluban született, és nincs tovább, nincs több dokumentum. Feltételezheted a származását, de ha nincs semmi a kezedben, ami ezt igazolná, akkor az csak feltételezés. A tudományos módszertan kifejezés mond valamit?
A hatalmas, ármánnyal és harccal teli univerzumban létezik egy bolygó, amelyet végtelen sivatagok uralnak. Gigászi homokférgek úsznak a homokban, és minden csepp víz értékes – talán még az emberi életnél is értékesebb. Egy világ, amely kegyetlen és halálos veszélyekkel teli, mégis a legfontosabb a…..
xtlight 2019.09.02 18:22:56