Adatok
Zef
1901 bejegyzést írt és 284 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Te jó ég, 2017-óta nem írtam egyetlen betűt sem. Pedig történt közben ez meg az. Na csak dióhéjban pár dolog, Vettem gömbgrillt, kamadot, belekezdtem a BBQ világának megismerésébe. Satöbbi satöbbi satöbbi... Na de akkor csili!
Eredetileg DutcOvent akartam venni, amit jól körbe lehet rakni…..

Ha már az utóbbi időben ezen a területen bóklásztam, írok még róla kicsit. Említettem, hogy egy elmélet szerint a ma ismert nyugati műveltség a Kárpát és a Tarim medencék közötti folyamatos információáramlás következtében jött létre. A kettő között mintegy ötezer…..
Zef
2019.10.17 12:22:56

Rá vagyok kattanva a keleti ízekre, és már ezer éve nem készült ilyesmi... Most sem fog, csak beszélek róla... illetve hoztam két Gordon Ramsay videót inspirációnak.
A miszó paszta sós erjesztett szójapüré, rengeteg változata van. Ha rövidebb ideig erjesztik, kevesebb sóval készül és világosabb a…..

Szeretem a friss fűszereket. A városi hobbiszakács bemegy a gazdaságosba, vesz egy palántát, levágja a leveleket, a tövet meg jobb híján kidobja. De nem én, ugyanis legjobban azt a fűszert szeretem, amit magunk termesztettünk. Alaposan megcsonkított palántát is ültettem már el, ami aztán a konyha…..

Fokhagyma, fokhagyma és fokhagyma, meg egy kis hagyma, vaj, csipet szerecsendió, két tojás sárgája... rántás - na az nem lesz benne!..

Összekeveredtek a dolgok... Mondom, mik (nem lesz rövid...)
Vagyis először mutatom képeken:
egy őskori ember
egy őskori írés
egy őskori kocsi ábrázolás..

Repüljünk vissza az őskor végére, mítoszaink korába. Fehér ló fia? Vasgyúró, Fanyűvő, Kőmorzsoló? A három koma mind elbukott, amikor a koponyányi monyok meglátogatta. A hasukról ette meg a, na mit? Na?
OKé, közelítsük meg máshonnan. Mindenféle új magvak (quinoa, chia) vannak a köztudatban,…..

Így nyáron egy rakás kaját frissítő savanyúval tolunk. Márpedig, ha nyár és savanyú, akkor kovászos uborka!..

Jók a szárított fűszerek, de sokkal jobban szeretem használni a frissen szedett zöld fűszereket...

nyár van nyár, röpke kolbász száll vidáman, rácsra szálldogál...
...mert ugye egy kicsi grill a főzinek is jó! Borsófőzelékhez készült a házi csupasz grillkolbi...

Nyakunkon a BBQ szezon, lehet elővenni a régi recepteket és újakat keresni. Itt egy fűszerkeverék és egy szósz, illatos, füstös -parazsat izzítani, husik felkészülnek!..

Lehet, hogy macerás a csirkét kicsontozni, de azt hiszem megéri. A hátán vágtam fel a bőrt, hogy a sértetlen melle legyen majd felül...

A wok működik gáztűzhelyen, szabad lángon, bárhol a világon :) - we will wok you :)..

A samosa (szamósza) egy indiai, olajban sült, vegán tésztabatyu. Nem a leggyorsabb előétel, kell hozzá kis előkészület is, de megéri egy kicsit pepecselni vele. A végeredmény elrepít a mesés, fűszerillatú keletre!..

Drágám azzal állított haza a boltból, hogy vett egy kiló csirkemájat, kellene kezdeni vele valamit, de ne legyen resztelt máj... Rendben csillagom, megoldjuk! Pont van két receptem. A máj fele bundában és bő olajban fog sülni, a másik meg csak úgy szárazon ismeri meg a pokol tüzét.
Fűszeres…..

Észak Afrika konyhája pont olyan kevert, mint a lakosság eredete. Spanyol, Mór, Arab, Afrikai. Fűszeres, illatos, színes és itthon sem kivitelezhetetlen egy-egy fogás elkészítése. Ma egy csirke tajine készül, jobb híján római tálban. A tajine (tazsin) egy cseréptál, amire egy cserép süveget tesznek,…..

finom, gyors, egyszerű - kell ennél több ok a banángolyókhoz?..

Az úgy kezdődött, hogy nyírségi krumpligombóc levest főztünk, de túl sok lett a gombóc. Ki kellett találni valamit. Ez lett belőle. Ha most nagyzolni akarnék, akkor azt mondanám gnocchi, de jó lesz az krumplinudlinak is...

Nem fogod elhinni, de ezzel a trükkel a te kávéd lesz a legjobb, amit valaha is ittál!
Ó, hogy gyűlölöm az ilyen felütéseket és általában el sem olvasom, de most tényleg egy pofonegyszerű titkot osztok meg a kávéról...
Zef
2017.02.24 14:56:00
@Ráérek: én durvábbra őröltet használok.

Ha már így benne vagyok az indiai konyhában, akkor jöjjön most egy desszert. A gulab jamun India édesebbik oldaláról való. Tejpor, vagy egy MAWA nevű valami az alapja, "imádni való és/vagy undorítóan édes, fűszeres szirupban úszó kis golyók.
Most találtam egy receptet, ami fehér szendvicskenyérből…..

Gyors, finom, nem a megszokott magyaros ízvilág, mégsem teljesen idegen. Tojás, vagy zöldség curry. A legtöbb alapanyag előfordul a konyhánkban, a többi beszerzése sem lehetetlen küldetés. ..

Hemingway szerint a dohányzásról a legegyszerűbb leszokni, hiszen neki is 56-szor sikerült.
Hát én pedig fél év munka után és másfél év kihagyással, kezdhetem az egészet elölről.
..
Zef
2016.11.20 08:04:11

A magyar szent koronát jobbára mindenki ismeri. Legalább is van egy tárgy, amit Szent koronaként ismerünk. Érdekes, hogy például a képes krónika egy egészen más koronával ábrázolja királyainkat.
Az eltérés jelentős, az ismert forma helyett következetesen nyitott korona jelenik meg a krónika…..

Tortilla, lepirított csirkehús, kis zöldség, gondolatnyi tejföl - Kész!..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz
Hol kezdődik a pusztítás? Nem tudom lehet-e határozott vonalat húzni. De abban bizonyos vagyok, hogy amikor a nyelvünk leépül és mi hagyjuk elsorvadni, amikor szokásainkat elveszítjük és helyettük tartalom nélküli, idegen szokásokat veszünk fel, az pusztulás.