Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Atter

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ugye nem kell sokat bizonygatni, hogy a "görbe" és a "görbít" szavak egy tőről fakadnak, csak a ragozásban térnek el - így ha valaki azt állítaná, hogy a görbe szót a magyar nyelv a szláv grkeb (=aszott) szóból vette (ezt most csak hasraütésből fantáziálom a példa kedvéért, ne keressétek semmilyen…..
Még csak az első körön vagyunk túl a labdarúgó világbajnokságon (mármint úgy értve, hogy minden csapatot láttuk már legalább egyszer), máris jönnek a rekordokról szóló hírek. Az USA-Ghána meccs például 11,1 millió nézőt érdekelt az ESPN-en, és 5 milliót a Univisionön,…..
Amikor logikai okfejtéseim során eddig a pontig eljutottam, gondolatban újra hátraléptem néhány lépést és vetettem egy pillantást az egyre inkább kitisztuló képre. Amint eltagadott történelmünk lassan kirajzolódó mozaikját szemléltem, különös gondolatok indultak meg bennem.…..
Atter 2014.05.11 15:44:45
Az előző fejezetben két sárkányölő hős legendáját tettük vizsgálat tárgyává, s személyük mögött a dicső Attilát, Isten ostorát fedeztük fel. Attila hőstetteit népmesénk Fehérlófia történetében örökítette az utókorra, melynek szimbolizmusát Beowulf óangol…..
Atter 2014.03.03 10:39:04
@csan2: @( Tóth Gyula ):

Valahogy én is azt érzem, hogy a garabonciásokat elég rossz színben tüntetik fel, miközben olyan történetet még nem olvastam, ahol olyat bűntettek volna, aki nem érdemelte meg és ne adtak volna olyannak, aki megérdemelte. Számomra inkább Robin Hood karakter a garabonciás. És sivatagi vidékekre is "szállítanak" sárkányokat, hogy az ottaniak a húsukkal hűtsék magukat. Az emberek félnek attól, amit nem ismernek és a legrosszabbra gondolnak, ezért ítélhetik meg rosszul. Elég összetett, de nem harmonikus a mondákban való megjelenésük. Ipolyi Arnold nagyon hosszan ír róluk gyűjtésében (Magyar Mythológhia). Szóval a magyar néprajzi lexikon (nemecsek effektus) eléggé szőrmentén áll a kérdéshez. Testvérgyökök:
Ker(ek)-Kar(ol/ika)-Kör-Gör(be)-Gar(abonc/ád)-Gur(ul)-(össze)Gyúr-(össze)Gyűr stb.
Igazából nem is a sárkány, hanem a GR (GeoRge, GyöRgy) hangalak juttatta eszembe a garabonciásokat.
A tévében nem könnyű újat, maradandót, értékeset alkotni, különösen nem network tévén, ahol az alkotók kezét igencsak megkötik a társadalmi konvenciók, a médiahatóságok és a reklámozók is. Itt kitörni, mást, újat alkotni a hagyományos sorozatok dömpinge között igazi…..
Atter 2014.03.01 00:17:28
@zzzzzzzz: nem vetted észre, hogy dán?
Az első részben áttekintettük a Gutkeled nemzetség eredetével kapcsolatos különféle elméleteket és arra a megállapításra jutottunk, hogy azok rejtélyes módon mind ugyanabba az irányba mutatnak. Végül megállapítottuk, hogy a Nyáry Krisztina naplójában található verzió…..
Az előző részben elvetett gondolatok után eszembe jutott, hogy a Tarih-i Üngürüsz milyen sokszor sietett már a segítségünkre. Az abban található különös módon leírt nevek már több alkalommal is továbblendítették a kutatást a holtpontról. Bizonyára emlékszünk, hogy a…..
Atter 2013.05.07 12:19:51
@Hun77: Túlbonyolítod. Van indapass-od - ezzel léptél be, hogy ide írhass. Innentől kezdve, ha a blog.hu oldalon lépsz be, megjelenik egy bloghu admin menü, ahol máris létrehozhatsz egy saját blog-ot, olyat, mint ez. Ha segítségre lenne szükséged kérlek írj az atter87(kukac)gmail(pont)com-ra! Ne halmozzuk itt az ide nem illő hozzászólásokat. De valóban indíthatunk közöset is.
Tisztelettel: Attila

Ui.: Kedves Gyula, a későbbiekben ezeket akár ki is moderálhatja!
Amikor a Nagy Konstantinról szóló fejezetet közzétettem, még magam sem gondoltam, hogy a téma, amelyet gyanútlanul megbolygattam, ilyen hatalmas. Eredetileg csak egyfajta mellékszálként akartam foglalkozni ezzel a kérdéssel, megemlítve, hogy e dicső keresztény uralkodó valójában…..
Szkítiától Maghrebig A Kőszikla 2013.02.18 10:46:29
2012 novemberében, Debrecenben, a Régről regélők... c. előadássorozat keretei között ismét lehetőséget kaptam, hogy legújabb kutatási eredményeimről beszámoljak. Ez volt az első olyan alkalom, amikor a Nagy Konstantinnal és Cirillel kapcsolatos gondolataimat szélesebb körben is…..
Atter 2013.02.22 01:00:30
Kedves Gyula!

Már nagyon vártam az újabb bejegyzést! Remélem egy gondolatom sem száll el, ami tojásából kilelt írásod nyomán!
Először egy újabb gondolat körre hívnálak:
Ha Atilla - ezt így most teljesen véletlenül gépeltem - fia megkeresztelkedtek, akkor mivé keresztelkedtek? Ez elsőre roppant meggondolatlanul hangzik, de ha magát a kereszténységet, a krisztusi hitet óvták, akkor nem lenne adott, hogy már keresztények voltak? Vagy csak az a hittan órai rögzülés cseng vissza belőlem, hogy általában csecsemőket keresztelnek? Bár erre magam vagyok az ellen példa: tíz esztendősen kerültem keresztvíz alá...
Hun-Kun aki nem ismeri a rovó jeleket, keressen egy abc-t és hasonlítsa össze a H és a K jelet. Egyik a másikból képződik...
A kőszikla-stone-sztán-Isten gondolatfüzér kapcsán nem kell mélyen a bibliába kotorni, elég ha csak Pétert a kősziklát nézzük... Egyébiránt, nem egy honfitársunk mutatott be hasonlóságokat a magyar és az angol nyelv között. Jelenleg én a kert szavunk kapcsán látok egyértelmű kapcsolatot az angol/német garden/garten szavakkal, de a home-hon, house/haus-ház is ugyanígy levezethető.
Személy szerint én még mindig Attila személyéhez közelebb állónak látom Artúrt, mint Aladárt.
Ohh és a végére még két kérdés: az isztán/sztán éretlmes önálló szóként az adott országokban?
Talán valamelyik Szántai előadásban hallottam Attila teljes megnevezését (titulusát), de már nem emlékszem, hogy az állandóság, a kő vagy a római birodalom (amik által levezethető és alátámasztható lenne a konstantin név). Az angol wiki segített - a magyar nem: Attila himself is said to have claimed the titles "Descendant of the Great Nimrod", and "King of the Huns, the Goths, the Danes, and the Medes" Szóval feltételezésem szerint, ha konstantin lett volna, akkor az szerepelne a felsorolásban valamilyen formában. Ámbátor kérdéses, hogy ez a cím mikorról származik, hány hagyatékban maradt ránk és így tovább. Vagyis nincs kizárva, hogy később ne bővülhetett volna a felsorolás.
Tudjuk, hogy a Barátok közt csak egy fikciós sorozat, sőt, bizonyos tekintetben a Hacktion mögött a második legjobb újkori scifi-sorozat, és azzal is tisztában vagyunk, hogy a futószalagon gyártott forgatókönyvekben a felfújt gumibabákra hajazó szereplők szájába adott sorokat…..
blastr..
Atter 2010.11.21 23:49:34
@Khayness: Bazz. Tényleg!