Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jóföldi Szabolcs

158 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
... a történet szerint ebből csak kettőt lehet választani! Olyan korszakban élünk, amikor egyre inkább bármi megtörténhet, vagy fogalmazhatunk úgy is, hogy minden lehetséges. most nem a csodákra gondolok éppen, hanem hogy akármit el lehet intézni... főleg ha egyszer sikerült, akkor miért ne menne…..
Évtizedek óta terveztem, egyszer már nagyon közel jártam hozzá, idén pedig már az útiterv is megvolt, amikor jött a hír - leégett Charles Rennie Mackintosh School of Art-ja. Az összes videó felvételt megnéztem, elolvastam a hírportálok cikkjeit, talán azt remélve, hogy valamelyik…..
Ha Los Angelesből, sőt inkább Santa Monica-ból az óceánparton a Pacific Coast Highway-en nyugat felé indulunk hamarosan eljuthatunk a Malibu Pier-hez, amely mellett létezik egy kis lépcső, jobban mondva egy hullámtörő sziklás partszakasz. Ezen a természetes lépcsőn a vízpartra…..
Egy kicsit vicces adathalmazt tett közzé az archdaily.com. Hány fő jut egy építészre? Különböző országok egészen különböző arányokkal rendelkeznek. Kínát még csak értem, hatalmas ország, nagy népsűrűség...de hogy Olaszországban majd' 400 lakos jut egy építészre, ez…..
Mindig felvillanyoz, ha a szakma nagyjainak munkáit testközelből láthatom. Ez így volt most is, amikor Los Angelesben járva a kanadai-amerikai szülőktől származó torontói születésű Franck Gehry néhány épületét volt szerencsém meglátogatni. (Franck Owen Gehry 85. születésnapja…..
Döbbenetes, hogy a levegő az egy anyag, és egy óriásgép - bár nagy erőkifejtés árán, mégis - hatalmas elánnal tör felfelé velünk elérve a 12 km-es magasságot, és -60 fokban majdnem 900km/órás sebességgel száguld velünk. Így is több, mint 10 óra alatt szeljük át az…..
Érdekes amerikai reggeli: pirítós vajjal, zselészerű dzsemmel, selfmade palacsintatésztás gofry juharsziruppal, kukoricapehely, kellogs karikák, kétféle tej, feles tejszín, narancslé, löttykávé, forróvíz teához...unott kiszolgálószemélyzet, kb. mindenki mexikói. Nagyjából…..
Máris kezd hiányozni valami sós íz reggelire, pedig még csak második napja vagyunk itt. Elhatároztuk, hogy valami májast, vagy tonhalkrémet beszerzünk a pirítóshoz. Reggel felfedeztem, hogy Nagy Gábor keresett, és nem jó neki a holnap, ezért ma találkozunk, gyorsan meg kell néznem,…..
Hezitáltunk egy sort, hogy a mai 'szakmai'napra esetleg BART-tal - a helyi külvárosi vasút és a metró kombinációjával - menjünk be a városba, de mégis az autó mellett döntöttünk a kényelme miatt. A költsége sem sokkal több: bart 3x4,5$ oda-vissza, az 27$, míg a kocsi parkolása…..
Lassan lezajlik bennünk a biológiai átállás, így végigalusszuk az éjszakát, ezért nem tudom, hogy mikor tudom írni a naplót, ugyanis eddig ott volt rá a hajnal… Hosszabb kirándulásra készülünk ma. Cél a Muir woods park. Ezúttal a Richmondi hídon kelünk át, az öblöt…..
Utolsó teljes napunk San Francisco-ban! Időben próbálunk indulni, mégis 10 óra, mire a Baybridge-hez érünk, így látjuk a rendszert, ahogy éppen olcsóbbra vált. Érdekes érzés lehet ott bosszankodni, hogy épp az utánam jövő már 2$–ral kevesebbet fizet... Irány a Design Center,…..
A tegnap esti San Francisco-i búcsúzás után elköszönünk Oakland-tól is, két utazós nap előtt állunk. Érdekes a tankolás errefelé, előre ki kell fizetni, de ugye így sosem tudjuk, hogy mennyi lesz a vége, ezért csak megbecsüljük, hogy kb. mennyiért akarunk tölteni... Első…..
Már kezdünk rutinosak lenni a bőröndözésben. Mindent be kell vinni a szállodai szobába, a biztosító felhívja a figyelmet, hogy ha van szálláshelyünk, nem fizet a kocsiból ellopott holmik után… Morro bay névadója a kikötőben álló Morro szikla. Legurulunk hát, addig nem…..
A negyedik szinten lakunk, épp olyan magasan, hogy már átlátunk a pálmák fölött, de még elég alacsonyan, hogy lássuk a közvetlen előttünk elterülő part hullámait. Csak egy sétány húzódik közöttünk. A szél lassan elfújja a felhőket, fokozatosan világosodik. Ma 20 fok…..
Meggyűlt a bajunk a mosógéppel. Elsőre valahogy nem jöttünk rá, hogyan működik. Aztán kiderült, hogy nem egy, hanem 4 db 25-centes kell hozzá - hogyan is gondolhattuk!? Sikerült skype-on a kapcsolódás a családdal, sőt A. is visszahívott, így velük is tudtunk kicsit beszélni,…..
Ködben úszik minden...remélhetőleg mire bálnát nézni indulunk, már kitisztul. A partot minden nap gyönyörűen felgereblyézik egy géppel, így látszik gondozottnak, csakúgy, mint a járdaszegélyek melletti fű, amelyik nem tud ránőni a betonra, mert egy speciális géppel…..
Utolsó napunk San Diégoban, hát nem terveztünk sok mindent mára. A korábbihoz képest kicsit hidegebb, szelesebb az idő, és időnként cseperegni is kezd az eső. Ez errefelé nagy kincs. Délelőtt azért felkerekedünk és a Balboa park felé vesszük az irányt. Óriási kiterjedésü,…..
Bár korábban is terveztük, de tegnap este végleg eldöntöttük, hogy mivel nagyon fogynak napjaink, Los Angelesből már nem nagyon lesz módunk arra, hogy sivatagi túrára menjünk, az angyalok városa felé teszünk egy nagy kitérőt. Ezért hát korán keltünk, becsomagoltunk, még…..
Nehéz egy ekkora várost feldolgozni, így bajban vagyunk, hogy merre induljunk, mi lenne ésszerű, és célszerű, hiszen annyi izgalmas dolog van, és nekünk már csak pár napunk van hátra. Kicsit rossz érzés, hogy valamit ki kell majd hagyni... Tegnap már elkezdtünk pánikolni, hogy…..
Ma reggel útban J-ék magyarokból alakult gyülekezete felé az elsők közt a környékre települt spanyol San Gabriel missziót vesszük útba. A templom előtt csipszet és müzlit reggeliző családok érdekes látványt nyújtanak. Két egymás melletti épületből spanyol és angol…..
D-val tegnap megbeszéltük, hogy délelőtt van lehetőségünk arra, hogy bemenjünk az irodájába. Szerencsére indulás előtt megnéztük a google-ön a várhaló forgalmat és menetidőt, és a 110-es úton befelé balesetet jelzett, kb. 10 mérföldön keresztül hatalmas dugó alakult ki,…..
Fura mindig belegondolni, hogy mikor mi itt lefekszünk, otthon már nagyban másnap van. F-val ma reggelre is terveztünk 'találkozót'. T. hívja is, mikor az első mai helyszínre érünk. Kalandosan indul, mivel a Getty Center nincs közel, a város egyik északi kapujában, a 405-ös úton…..
Vezetni ugyan nem fogom, de ma életemben először ülhetek egy valódi gépszitakötőben, valószínűleg életre szóló élmény következik...! Még van egy kis időnk a megbeszélt fél 10-es indulásig, így elkocsikázunk a Pasadena-t nyugatról határoló Aroyo területre, ahol…..
A hazaindulás napja. Már este összecsomagoltunk mindent, már csak azon izgulunk, hogy a csomagjaink ne haladják meg a 23kg-os, azaz 50lb (pound) limitet. Ebben a tekintetben nagy rizikófaktor az Ádámtól kapott két 'demizson' kanadai juharszirup. Az elektronikus check-in…..
Mindenhonnan ezt hallani, hogy túlkínálat van, nem lehet kiadni az irodákat! Elsőre csodálkozik is az ember, hogy miért épül még egy új épület, hova lehet tovább fejlődni? Továbbgondolva rájöhetünk, hogy aki tud lépni, az most tud még, mielőtt újra elkezdenek fellegekben…..