Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sitya

8 bejegyzést írt és 55 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Legutóbb körbejártuk, milyen fűtési lehetőségeket vettünk számításba építkezésünkkor, és végül milyen érvek mentén döntöttünk a tömegkazán mellett. Most jöjjön a monstrumunk részletes bemutatása, aztán jövő héttől elszakadunk a fűtés témakörétől. Alapok A…..
sitya 2013.12.04 05:55:58
@bandras: @Vojnárovits Tamás: 20cm a falon, 25cm a tetőn. Nem tudom egészen pontosan az EPS-hez képest az átváltási arányokat, de szerintem nagyjából ugyanekkora vastagságnak felel meg.
sitya 2013.12.04 14:03:33
@Vojnárovits Tamás: 20,5 fok az átlag, 3 régtegű nyílászárók vannak.
sitya 2015.12.06 19:41:29
@trebitsch1975: szia, írj lécci egy levelet a tanyabokor kukac gmail címre és igyekszem válaszolni, bár most eléggé a fejem tetején állok, de még az építkezés előtt reális h írok :) Azért ha írsz pár konkrét kérdést, azzal könnyítesz. üdv.
„A halálbüntetés az emberi élet, Isten ajándékának szentsége elleni sértés. Büntetőjogi szempontból is kudarc, mert az igazságot sohasem érhetjük el egy ember megölése által” – foglalt állást Ferenc pápa, amikor március 20-án fogadta a a halálbüntetés elleni…..
Néhány poszt erejéig rákanyarodunk az elektromos ügyekre, megnézzük, hogy mit nézzünk a villanyszámlánk kapcsán, megvizsgáljuk, hogy ha érdemes, akkor miként érdemes napelem telepítésében gondolkodni, majd a sorozat végén bemutatunk egy Tanyabokor-közeli ismerős már…..
Tanyabokor Hatékony Ház Napok 2014.10.20 10:13:19
Szerintünk nagyon jó kezdeményezés, mi is beneveztünk rá.  A projekt célja amúgy, hogy kézzelfogható tapasztalatokat nyújtson az alacsony energiaigényű épületekről mindenki számára. Ennek keretében új és felújított lakóházakat, középületeket látogathatnak meg az…..
Négy hónap múlva, 2015. elejétől kötelező lesz szelektíven gyűjteni a hulladékot. Nemcsak annak, aki elviszi, hanem annak is, akinél keletkezik. Nálad is, nálunk is. És sokkal jobban járunk azzal, ha kisebb kukákba pakolunk. ..
...tartja a dakota bölcsesség, egyszer ugye amíg hasogatok, egyszer meg a kályhában. A posztban megpróbálom összeszedni, hogy milyen fűtési megoldások jöttek szóba építkezéskor, döntés előtt milyen szempontokat mérlegeltünk és végül hogyan lett tömegkazánunk. Gáz a nincs…..
sitya 2013.11.19 21:50:31
@szabidoki: Igen, lehet, mi élünk is vele, 50-55 fokra elég gyorsan fel tudja fűteni a 200 literes tárolót, e fölött már kevésbé hatékony. Annyi van, hogy kicsit kell kalkulálni, mert a begyújtás után 6-8 óráig tudja a ~60 fokos előremenőt produkálni, a következő 12-16 órában folyamatosan visszaesik 30 fokig, ami a padlóba még bemehet, de vízmelegítésre már kevés.
sitya 2013.11.20 10:31:22
@yoshida: a gondolatmenet szerintem nagyjából helyes (nálunk amúgy 2,5m2-t foglal el az alapterületből). Én is gondolkodtam valami hasonló lehetőségen, hogy hővisszanyerős szellőztetés és a bejövő oldalba meg tenni egy fűtőpatront, így mindig ~21 fokos levegőt fújna be. Itt ami ellene szólt, az egyfelől a komfort érzet, a légfűtés nagyon szárítja a levegőt, másfelől ha nincs áram, akkor megáll minden.

És az is igaz, hogy ezek a kérdések érdemben tényleg csak új háznál relevánsak, felújításkor sokkal több a macera.
sitya 2014.06.12 08:25:00
@PeeTee_ttny: egy teljesen átlagos kéthőcserélős melegvíztartályról van szó, a tömegkazán egy pedig egy plusz külső hőcserélőn keresztül tudja melegíteni a vizet. Ha nem megy a fűtés, akkor lehetőség van napkollektorral (nálunk még nincs) melegíteni, vagy jön "vészmegoldás", a klasszikus bojlerként való működtetés. Nálunk így meleg időben egyelőre az utóbbi játszik, reméljük csak egy darabig. :)

A "kicsit tervezni kell"-t úgy értem, hogy télen ha a tömegkazánnal akarjuk felfűttetni, akkor annyiban előre kell gondolkodni, hogy nem elég este 6-kor begyújtani, hanem mondjuk már 3-4 körül, hogy a fürdetésre legyen melegvíz. Ha meg befuccsol a tervezés, akkor ott a "normál" üzemmód.
Mert aki jelentkezik és nem jut be, az támogatást kaphat. Havi 30000 forintot. És később, amikor mások kötelezően óvodába mennek, ti maradhattok a megszokott környezetben. Csak most ne tétovázz! ..
sitya 2014.05.02 17:36:38
@Doleschall Tamás: Köszi, az megvan, csak szok helyen van települési bónusz is, de ezek szerint itt túl sok a gyerek :))
Közösségi munkát önként és ingyen végzünk. Az önkormányzati munkáért fizetnek, de ettől még lehet áldozat. Vajon megéri-e nekik? És megéri-e nekünk? ..
Tanyabokor A Szent Maradék 2014.02.05 08:34:28
Most, hogy a fiúknak év eleji hajtás és blog hanyagolása van napirenden, mit tehet otthon az asszony, hát mi mást, mint hamulúgot és mosószert főz meg tesztel. Ezzel csatlakoznék az előző kályhás poszthoz, csak én a szent maradékhoz nyúltam. Út a házi mosószerig Az egész…..
sitya 2014.02.06 19:04:00
@eßemfaßom meg áll:
köszönöm a tippeket kipróbáljuk
sitya 2014.02.06 19:14:55
@Kopasz Szuzukis:
Elkél a szaktudás kedves vegyész
Lenne is egy kérdésem
Érdemes citromhéjakat ecetben áztatni, és utána azzal takarítani vagy túl sok méreg oldódik ki a héjból?
sitya 2014.02.10 10:31:06
@Emi Grunt: Szerintem gyengébb lesz a hatása mint ha melegebb vízzel mosnál. Érdemes ebben az esetben előtte áztatni a ruhákat.
Van egy csomó olyan külső körülmény, ami szinte mindannyiunkat befolyásol: valahol lakni kell, meg kell etetni a családot, elő kell teremteni ezeknek a forrásait, ilyesmi, kb. a Maslow-piramis második szintje. Ezeknek a paramétereit hirtelen, egyszerre, egyik napról a másikra nemigen…..
Pár nappal ezelőtt még ibolyázni voltunk a gyerekekkel, a télijázmin-bokor teljes pompájában tündököl a kiskertben, a tulipánhagymák pedig kibújtak a földből, de nincs mese, nyakunkon a tél, mostantól mindenképpen fűteni kell. Az októberi tavasz után nagyon örültem a…..
sitya 2013.11.27 12:01:15
@Barbaarb: erre jó megoldás pl. a tömegkályha/tömegkazán ;)

tanyabokor.blog.hu/2013/11/19/a_fa_ketszer_melegit
sitya 2013.11.28 21:09:46
@JI: fűtési szezon után, késő tavasszal a legolcsóbb, ekkor érdemes megvenni a fát. A legjobb, ha ekkor már következő utáni télre lehet venni, mert ekkor másfél éve van a fának száradni. Ehhez persze egyszer meg kell venni kétévnyit.
Fórum lesz. Itt és most megtudhatod, miről lesz szó. Látszólag arról, hogy milyen széles legyen egy utca, milyen kicsi lehet egy telek vagy milyen nagy egy ház. Valójában arról, hogyan fog kinézni Makkosmária. ..
sitya 2013.11.25 20:40:27
hirmondo.budakeszi.hu/budakeszi-hirek/kozelet/2935-makkosmariai-lakossagi-forum

Nem tudtam elmenni, de a beszámoló eléggé zabhegyezés hangulatot ad át, továbbra is csak "célok" és "remények", konkrétum, dátum nem sok. :(
A szerzők bő 15 éve jóbarátok, melyen belül a néhány(…) egyetemi év alatt szinte élettársként koptatták közösen a szegedi Sánta Egér Italbolt asztalait, számos nagyfröccs fölött megfogalmazva a világmegváltó elképzeléseiket.  A nagy okosságok közül egy…..
sitya 2013.11.12 18:28:26
@Kováts Gábor Barnabás: korrekt vagy. :)
Naponta több mint kétezren töltik meg Budakeszi bölcsődéjét, óvodáit és iskoláit – csurig. Ahogy egyre többen lesznek, úgy kellenek majd újabb csoportszobák, tantermek, tornacsarnokok és tágas udvarok. Meg egy tanuszoda. Hová férnek? Közel lesznek vagy a város túlvégén? ..
Amíg Budaörs és a Zsámbéki-medence falvai az elmúlt évtizedekben egyre jobban megteltek, addig Budakeszi ellenállt a növekedési nyomásnak. A kiköltözési hullám átcsapott rajtunk, de ezzel még nem úsztuk meg: cunami helyett lassú áradás várható. A fejünk búbjáig. ..
sitya 2013.09.18 13:13:08
@gono: Azért Budakeszi mindig is vonzó volt és marad is, ha a telekstruktúra megreformálásánál az önkori figyelembe veszi a valós adottságokat (talán egyszer megújuló HÉSZ) , akkor a telekegyesítésések után jelentősen nőni fog a kínálati oldal, ami az árak szükségszerű csökkenését fogja magával hozni.

Ami pedig a poszt kapcsán eszembe jutott, mint konkrétum. Érdekes volna, hogy miként lehetne előre mozdítani civil oldalról annak ügyét, hogy Makkos déli része és a Domb utca közötti erdős részen keresztül a tervezett átvágások megtörténhessenek. A fejlesztési elképzelések között ez szerepel, olyannyira, hogy a google maps sokáig már elkészültnek jelezte :), de gyakorlatilag az egész erdős rész egyetlen helyrajziszámon fekszik, hivatalosan "Országos jelentőségű védett természeti terület"-nek nyilvánítva, ami köztudottan baromság, mert tizenkettő-egytucat fák vannak rajta, nem kicsit szemetesen..stb, csak amiatt van így, hogy ne kelljen az említett fejlesztéseket megcsinálni... Ami viszont nagyon kéne, és az erdőnek sem fájna igazából. Konkrétan:
* Angol utca a Domb/Kert/Szász u nagy kereszteződéshez (a víznyelőhöz)
* Alkony utca a Domb utcához
* Törökőr utca a Domb utcához
* Bég utca a Domb utcához
Ezek nem hosszú szakaszok, belátható költségigénnyel, érdekeket nem sértenek, viszont a szinte járhatatlan felső Kert utca és Szász utca mentesülne valamennyire, a Megyei és a Törökőr hasonlóképp.
 Kedves Pályázó Bloggerek!A pályázatot lezártuk, köszönjük az eddig beérkezett műveket, a november 30, éjféli állapotot rögzítettük, ez alapján eredményt hirdetünk december első felében. :)UPDATE: Eredményhelyezett 189 ponttal: Felvegyem, ne vegyem?…..
Érkezett az Urbanistára nem is olyan rég egy ingatlanos aranyköpés-gyűjtemény. Akkor arra kértelek benneteket küldjetek el a saját történeteteket, vagy olyan mondást amit hallottatok. Jött egy csomó, lássuk a legjobbakat:   Én (ügyfél): Mennyire zajos az utca? Ingatlanos:…..
Miközben az Egyesült Államokban a megjelenés hétvégéjén elfogyott az összes iPad 2, és 4-5 hetes várakozást csak tegnap módosították 3-4 hétre, a nemzetközi start miatt most sok országban jobb esélyekkel lehet hozzájutni a táblához. A japán földrengés miatt az Apple…..
Drága Bloggerek!A Kitekintő.hu külpolitikai portál komoly témában hirdet pályázatot a blogján, ehhez mérten komoly a díj is, amit megnyerhettek.A Bevándorlók - Mellettünk blogra olyan posztokat várunk, amelyekben személyes élményeken keresztül írjátok meg véleményeteket a…..
sitya 2011.02.02 09:56:53
@Nagy István Gábor: Már javította is.
sitya 2011.02.07 07:29:58
@szilagyizoe: Jöhet :)
Előzmények itt. ..
sitya 2010.11.30 10:37:03
Ezúttal egy szakcikket publikálunk, mely a Pénzcentrum kitűnő összefoglalója a témáról.     Hol lehet a legolcsóbban eurót váltani? Mennyi pénzt vigyünk magunkkal? Gyakran hangzanak el ezek a kérdések a családi nyaralás tervezésekor. A komolynak tűnő problémák…..
sitya 2010.06.30 12:47:57
@lesaux: Én úgy tudom, ahogy írod, a cikk pedig téved.