Regisztráció Blogot indítok
Adatok
yvsmad

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Folytassuk egy kicsit a lapos Föld elképzelésével kapcsolatos gondolkodást! Merthogy már magyar Lapos Föld Társaság is létesült, méghozzá Székely Sándor feltaláló által alapítva, ami hát ebben a formában valahogy oximoronnak tűnik a számomra. Egy előző írás már szólt a témáról – ha azt még nem…..
yvsmad 2017.08.16 22:31:13
Megnéztem a térképen a távolságokat és ezek alapján korrigálom az előző hozzászólásom becsült adatait. Kissé kiemelt parton állva, a víz szintjétől kb. 2 m-es magasságból nézve kb. 8-12 km lehet a látóhatár. Azért nincs pontos érték, mivel nagyon hosszú az a szakasz ami kb. a Föld érintője lehet ilyen nagy sugarú görbület mellett. Ebben benne van az általad említett fényelhajlás, refrakció is, de ez is függhet még a légköri nyomástól és páratartalomtól is.
De bármennyi is legyen a számérték, egy dolog biztosan kijelenthető: amilyen távolságig rálátunk a vízfelszínre, addig nincs kitakarás, tehát olyan távolságig látszania kell a hajótestnek is. A horizont után, tehát 12-15 km környékén kezdődik el a kitakarás, nagyon "lassan", azaz sok km-után van látható változás és a vitorlákból még mindig elég sok látszik, ha már a hajótest nem is. Hogy Alsóőrsről a parton állva meddig lát el, nem tudom, de egy B.füred-Siófok távolságon még bőven rá lehet látni a vízre a túlparton, azaz jóval a látható horizonton belül vagyunk és így semmilyen kitakarást nem lehet látni. Ezért lenne jó inkább a Balatonon hosszirányban, vagy egymástól lényegesen távolabb eső pontok között mérni. Pl. Keszthelyről jól látszanak még Fonyód hegyei, de a víz ott már bőven a horizont vonalán túl mossa Fonyód partjait, tehát a görbület ott már rendesen kitakar. Azért hoztam ezt a példát, mert a hegyek felső része még látszik, de a vitorlások hajóteste már egyáltalán nem, azaz biztosan el lehet látni odáig, de a kitakarás már működik a görbület miatt.
Amikor a kilencvenes évek elején az egyetem mellett elkezdtem angolt tanítani, és így lett egy kis extra zsebpénzem, kinyílt előttem a hifi-világ. Először is, minden hónapban elzarándokoltam a belvárosi újságoshoz, ahol -- már és még --  lehetett külföldi hifi magazinokat is kapni. Én a Hifi News…..
yvsmad 2016.11.03 23:10:45
@dean01: Ha tudnád, hogy pl. egy japán erősítőnél mennyi különbség van a papírra leírt és a valósan leadott teljesítmény között, akkor nem hivatkoznál többet a japán reklámszövegre.
Nem zavar, hogy papíron ugyanazt az átvitelt tudja egy belépő szintű legolcsóbb CD, mint a csúcskészülék?
Nem zavar, hogy az általad magasztalt "csúcskészülék" egy 40 ezres árkategória? Egy Sony QS többe került, az ES-ről nem is beszélve. De ok, tedd félre a specifikációt, hallgass meg a Legato-s Pio után egy bármilyen audiofil CD lejátszót, többet nem kérsz a tompa Legato-ból, azt garantálom. Kérdezd csak meg a cikk íróját. Eszébe nem jutott a Micromega után akár csak a 2 rendszerbe is bekötni a 901-est, annyira illúzióromboló lett volna. Így megmaradt szép emléknek.
yvsmad 2016.11.04 06:46:24
@dean01: A készülékek gyűjtése OK egyébként, jó kis hobbi.
Plextor Premium 2-vel ne írj 1x sebességgel, mert 4x a leglassabb, amit tud. Legfeljebb az író szoftver átver téged, ha enged 1x-et beállítani, a hardver úgyis visszaállítja 4x-re. (Nekem is van Premium2, de még a Premium 1 sem tud 4x alá menni). Memorex Black-et mostanában nem nagyon lehet kapni. Nekem van egy dobozzal a legutolsó típusából, aminek fehér borítója van, rajta a fekete lemez képével, de már az is legalább 5-6 éves. Te honnan szerzel ilyet?
yvsmad 2016.11.04 21:39:37
@dean01: A PX-W1610 régebbi mint a Premium 2 (2005/06), ez utóbbi van nekem és az író nem tud 4x alá menni CD-R lemezekkel, még asztali írókba való, 1x-re tervezett audio CD-R lemezekkel sem. Memorex Black-ből nekem ilyen van még, ez az utolsó típus, már Imation gyártmány: images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/71cPPucn4MS._SY355_.jpg
Belsőség Így terjed a hülyeség 2014.12.01 19:51:58
Ha így megy tovább, a rákgyógymódokkal vetekedő víruskarriert fog befutni az a videó, amit először az Origón láttam, aztán kiderült, hogy a Jalopnik irányából fúj a szél. Így vernek át a használt gumival. Jajaj! Eladják neked újként. Bármerre lépünk, életveszély…..
Tripla bruhaha: szerda este-éjjel bloggerhez méltatlanul oknyomozást folytattam, ami egészen elképesztő, bár nem meglepő eredeménnyel zárult. Az előzmény dióhéjban annyi, hogy Jeszenszky Zsolt, a Mahasz zenekiadói szervezet médiaarca egy, az Indexen szerdán közölt vendégcikkben…..
yvsmad 2010.07.12 17:49:01
@Neonknight: Sajnos továbbra sem legális. Hiába fizetted meg a matricával a jogdíjat, az ilyen adathordozóra továbbra sem vehetsz fel nem jogtiszta anyagot. Tehát a lehúzott pénzért nem kapsz semmit cserébe.
Nos, érdekes dolgok történnek odaát az Egyesült Királyságban, ugyanis a kínai Blu-raynek csúfolt CHBD, azaz China Blue HD formátum (ami tényleg csak kínában hódított, legalábbis eddig) beszivárgott az angol piacra. A GBAX ugyanis elkezdte importálni a szigetországba a CHBD…..