Adatok
sedithm
0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
Évek óta az a módi nálunk, hogy a fiam névnapját a síelésból szombaton hazaérkezve vasárnap ünnepeljük a családdal (a tavalyi év volt a kivétel). Jellemzően például marhapörkölttel és a Szlovákiából hozott knédlivel. Idén azonban a férjem nem tudott szabadulni a töltött…..
sedithm
2017.01.29 17:47:46
Szia, ha jól sejtem, ez a fotó a tied. Itt találtam: www.facebook.com/photo.php?fbid=412400899091647&set=pb.100009652212053.-2207520000.1485708369.&type=3&theater
Törtem-törtem a fejem, hogy mivel vezessem be azt, hogy újra itt vagyok, és remélem, leszek is még egy ideig. Aztán rájöttem, hogy ha még sokáig csak „fejtörök”, akkor az írásból nem lesz semmi. Végül is a legelején, valamikor régen is csak egyszerűen belevágtam, hát…..
sedithm
2014.12.27 16:47:59
Ezen a blogkóstolón Edit receptjei közül válogathattam. Ez a banánkenyér már elsőre nagyon megtetszett, így erre esett a választásom, bár sok más izgalmas recepten is megakadt a szemem.
Az eredeti recept itt…..
A múltkori lenmag ropogós készítése közben jött az ötlet, amikor is a Tahinit (szezámmagkrém) mogyóróvajjal helyettesítettem, és a nyers tésztának nagyon klassz mogyorós beütése lett. (Persze aztán ott a gazdag feltét átvette a hangsúlyt.)
Zabkekszeket pedig gyakran sütök…..
Régóta izgatott a sajtkészítés, de eddig nem volt oltóm hozzá. A sajtkészítéshez márpedig oltó szükséges. Ez sajnos nálunk nem terem a sarki boltban, amit nem igazán értek. Tőlünk nem csak nyugatra, de keletre is kapható különböző állagú oltóanyag. Itthon találtam egy…..
Nem nevezném újévi fogadalomnak, csak éppen különösebb fogadkozás nélkül nekivágtam egy újabb fogyós projektnek. Ez egyáltalán nem jól hangzik, hiszen azt jelenti, hogy az eddigiek teljesen hiábavalók voltak, itt van a tipikus jojó-effektus. Hát lehet... Mentségemre szolgáljon,…..
Talán akad valaki, vegyész, élelmiszervegyész, aki meg tudja magyarázni, hogy ez mitől, miért történt.
Gondolom, nem is nagyon kell magyarázat a mellékelt „képregényhez”. Röviden, az történt, hogy mivel a fokhagyma mostanában – már eléggé régóta – meglehetősen drága, nagyon bosszant, hogy ráadásul…..
Amikor rendszeresen írok, gyakran beszámolok apróságokról. De sokkal nehezebb több nap szünet után. Arra gondolok, hogy talán ilyenkor elvárnának valami különösen érdekeset, talán azt hiszik, hogy most éppen azért szólalok meg, pedig hát semmi ilyesmi nem történt. Uborkaszezon…..
sedithm
2010.07.16 12:16:08
Hát, menten hanyatt vágom magam. Még múlt hónapban, amikor vezércikket kellett "izzadnom" az Erdélyi konyha számára, első perctől beugrott a címe: Uborkaszezon. Mivel éppen a júliusi számba keleltt volna, teljesen aktuális lett volna minden szempontból. De a szavak egyszerűen nem akartak jönni. Aztán teljesen más lett belőle, Ízek történelme lett a címe. Most, hoyg olvastalak meg rájöttem: jó, hoyg nem is erről írtam, mert iylen jól én nem tudtam volna megfogalmazni, és csak egy silány, valós "izzadmány" lett volna. Amúgy a megírás "kínjairól" beszámoltam itt: krisztaboro.blogspot.com/2010/06/ujsagiras.html
Üdv, Edith
Üdv, Edith
Azért itt válaszolok kedves – ezek szerint sajnos csak volt – olvasóm megjegyzésére, mert az írásom kissé hosszúra sikerült. Idézem az ő sorait: Hogy a jó égbe, de most komolyan, tud valaki, akit szeretek olvasni, leírni egy olyan szót, hogy „fokhagymapor”?…..
Első olvasatra nekem is furcsán hangzott, de aztán – miután még néhány helyen találkoztam vele böngészés közben – felcsigázta a fantáziámat ez a mártásféle. (Nem azonos a grúz diómártással, amit már máskor is megcsináltam.)
Igazán a majonézre hasonlít, illetve…..
Már nagyon régóta március elsején mindig a bolgár martenica (мартеница) jut eszembe, ami ünnep is, jelkép is. Piros és fehér fonalakból van a jelkép, amit ilyenkor a ruhájukra tűznek, és hordanak március végéig, vagy amíg meg nem látnak egy virágzó fát, és akkor arra…..
Állatvédő/állatszertő ember vagyok, ugyanakkor húsevő. Szerintem ez csak látszólag feloldhatatlan ellentmondás. Évekig voltam vega lelkiismereti okokból, de aztán eljutottam egy olyan pontig, hogy elfogadtam azt a tényt, hogy vannak állatok amiket azért tartunk, hogy…..
Hogy befejezzem a heti menü leírását, le kell írnom a végét is, ami már majdnem a „nem főzök” kategóriába tartozik. Mert mégis, készétel-konzervet is használok, ha nagyon gyorsan akarok ebédet produkálni, csak éppen ez saját gyártású. Hát persze, hogy a lecsó az,…..
Mindenkinek sikeres, szerencsés következő évet kívánok! Kellemes szilveszteri szórakozást, jó pihenést a további napokra, azután pedig...viszontlátásra!..
Ahogy mondtam, a zacskóban sült csirke mellehúsa egyáltalán nem volt száraz, mégis egy kicsit fel akartam dobni a másnapi ebédhez. Sajtszószt csináltam hozzá, kétféle sajtból, az egyik reszelt, keményebb, a másik pedig kockasajt volt. Felhasználtam hozzá azt a fűszeres húslevet,…..
Nálunk most nincs kisgyerek a családban, ezért ezt a finom adventi naptárat én kaptam a lányomtól. Az egyik kedvenc csokim van benne, igazi marcipán, étcsokoládéba burkolva. Naponta egyet kell kivenni, megenni belőle egészen karácsonyig. Így legalább be tudom osztani, szó sem lehet…..
sedithm
2009.12.03 13:53:03
Nem tagadom, a spagetti alla puttanesca receptje ihlette. De persze nem autentikus, nem is az volt a célom, tulajdonképpen itthon lévő – elfekvő készleteimhez – alapanyagokhoz kerestem valamit, és ez jutott eszembe, pedig csak hallomásból ismerem, nem volt még szerencsém ilyet…..
Ettől mindig nosztalgiázós hangulatba kerülök. Eszembe jut, amikor régen a vízparti strandokon még nem tengeri halakat sütöttek a halsütők, hanem keszeget. A lányom lehetett úgy másfél éves, amikor először megkóstoltattam vele. Vesztemre, mert attól kezdve igen gyakran kellett…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz