Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Seafalcon

720 bejegyzést írt és 571 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Június 12. szerda, úton. Az idő szép, a szél, ami állandóan erős volt a kikötőben, elmúlt. Az öreg, elkeseredésében, ahogyan a hajója kinéz, egész nap nagynyomású vízsugárral mosta a rákötött cementet, de ez a festék jelentős részét is lehozta, minek következtében, most sokkal rozsdásabbak vagyunk,…..
Lóerő és nyomaték . 2020.02.26 18:17:38
Legelső bejegyzésem.   Mindenféléről szeretnék írni, ami eszembe jut, ami foglalkoztat, lassan kialakul majd az is, hogy mi az a téma, ami sokakat érdekelhet.  Persze alapvetően autók, leginkább a klasszikus amerikai autók, ami alapötlet, de amikor kisüt a tavaszi nap, első örömömben máris a…..
Seafalcon 2020.03.02 13:03:59
Lássunk egy német-angol tengerésznótát. Most szerencsés helyzetben vagyok, mert a szöveg a képernyőn követhető, így nem kell keresgélnem! Amit először találtam, az a szöveg eléggé különbözött a meghallgatott nótától. Szeretettel minden shantykedvelőnek!..
Június 9. vasárnap, Sete. Herr Meyer és Fürge (a gépészünk) nekiestek a segédgépnek, én egész nap a térképekkel és szakkönyvekkel foglaltam el magam. Jött két darab Notice to Mariners, ezek tartalmazzák az egy hét alatti változásokat a hajózási "adatbázisban", a térképeken, a világítótornyok…..
Június 1. szombat, úton. Éjfélkor a zsilipben voltunk, Laci fent volt velem, amíg a pilot ki nem szállt, és még egy kicsit utána is. Egy is elmúlt, mire lement aludni. Jó hosszú napja volt, sőt, kettő is egybefolyt. Hűvös van. Otthon hozzászoktam a májusi nyárhoz, éjjel fáztam a hídon, be kellett…..
Seafalcon 2020.01.04 18:33:02
@E28 524TD: BUÉK neked is, és köszönöm, hogy észrevetted! Ha tudnád, hányszor átolvastam, anélkül, hogy észrevettem volna. Ez az, amikor a szem tudja, hogy mit akartam írni...
Kijavítom!
2002. MÁJUS 31 - 2002. AUGUSZTUS 9 PRIWALL (2) MÁJUS     Május 29. szerda. Reggel í-mél jött a Marlow-tól, miszerint holnap utazom Le Havre-ba. Ez persze nem ilyen egyszerű. Ugyanis még nem tudják, hogy mikor érkezik a hajó, és nem tudják, hogy mikorra foglalják le a jegyet.…..
Legyen most egy francia tengerésznóta, a La Carmeline... Je croyais en m'embarquant A bord de la Carméline Faire un voyage d'agrément Depuis Nantes jusqu'en Chine Mais je me suis foutu d'dans La barque n'est qu'une sapine Mais je me suis foutu d'dans La barque n'est qu'un vieux sampan Le second…..
Május 10. péntek, Sunndalsøra, úton. Hajnali négykor már kukorékoltam, nem tudtam visszaaludni, hát felkeltem. Normál nap, reggel elkezdték a berakást, kettőre kész volt. A komputeres srác nem jött, de már nincs is rá szükségem. Délelőtt Viktor felhívta a Marlow-t. Még nem tud semmit, közölte…..
Május 4. szombat, horgonyon. Délben távirat várt a tulajtól: május 13-a körül érkezik Bambasz Haugesundba. Nagy valószínűséggel eddig szól a mandátumom ezen a hajón. Délután valami szörnyűség történt: a komputerem feldobta a talpát. Egy grafikus program futott, és utána "elszállt" minden, csak…..
Hát, nagyon régen nem írtam a főzős blogjaimba! És ráadásul most se ételrecepttel jelentkezem, de tuti hasznos mindenkinek, akinek mosogatnia kell (géppel). A minap vettünk mosogatógépet, az asszonykám beadta a derekát, belátta, hogy egyszerűbb az élet, ha a mosatlant gépbe tesszük, és nem kell a…..
Április 30. kedd, úton. Elkészültem a hó végével. Ma se jött semmi Ciprusról. Viktor beszélt egy bizonyos Ruszlán nevű barátjával (rádión keresztül). Utána nevetve mondja, hogy a barátja együtt hajózott a szakácsunkkal, de a német barba kirúgta, ugyanis karácsony estére makarónit készített…..
Április 23. kedd, Lisszabon, úton. Jelentem, letelt a szerződésem fele. Ma három hónapja érkeztem Halmstadba. Viktor megtáltosodott, és négyszer fordult a hajó és a piac között. Vagy másfél kilométerre van, az elmúlt úton felfedezték, ma meg kimentek Leszekkel és bevásároltak. Két forduló alatt csak…..
Április 17. szerda, úton. Szépen megyünk. Kellemes napsütésben hajózunk, bár még nem lehet levenni a pulóvert, ahhoz ez túl északi rész. Hal volt ebédre, ocsmány "lómakréla". Április 18. csütörtök, úton. Csendes nap. Délre elértük Dovert, friss szellő borzolja a tengert, kicsit hűvös van. A…..
Április 15. hétfő, Husnes, úton, Karmøy. Szép ködös, vizenyős reggel köszöntöt ránk. Tíz körül felhívtam Mr. Kremerst. Hímzett, meg hámzott, de semmi érdemlegeset nem tudott mondani. A berakás simán ment, mire befejezték, és becsuktam a raktárt, már a révkalauz is a hajón volt. Indulás után a hídon…..
The Pogues - Greenland Whale Fisheries A nótát már a 18. században is énekelték a tengerészek, első említése 1725-ből való.A szöveg szerint Grönlandra indul a bálnavadászhajó. Az őrszem felfedezi a "bálnahalat", vízre teszik a bálnavadász csónakot, és a bálna után erednek. Az állat egy…..
Április 13. szombat, Sunndalsøra, úton. Hatkor keltem, kinyitottam a raktárakat, aztán nem győztem gyönyörködni a tájban. Ilyen helyen még nem voltam Norvégiában, legfeljebb Svelgen hasonlítható hozzá, de ez fantasztikusabb. Egy fantasztikus fjord  Az alumíniumgyár a hegyek lábánál fekszik, persze…..
Április 12. Thamshavn, úton, Sunndalsøra. Reggel nem esett az eső, de a felhők alja elérte a főárboc csúcsát. Látványnak érdekes, aki akarja szépnek is mondhatja, csak ne kezdjen megint ömleni belőle a víz, mint tegnap. Ám délelőtt kisütött a nap, és szép, csendes volt a víz, amikor elindultunk a…..
    Április 7. vasárnap, úton. Lehet, hogy szerencsém lesz, és Doverhez este vagy éjjel telefon közelbe úgy érünk, hogy megkérdezhetem a választás első fordulójának eredményét. Számomra hallatlanul izgalmas és fontos, hogy megtudjam. Mindezt a reményt az élteti bennem, hogy dühöng a vihar, és…..
Április 3. szerda, úton. Nem lehet semmit csinálni, hat órát ül az ember a hídon, aztán hat órát az ágyban próbál pihenni, de ez nem megy, mert rollázunk, s néha akkorát üt a hajó, hogy majd kiesek az ágyból. Volt olyan, hogy fél méterre feldobott az ágy... Ilyen időben az alvás is megerőltető…..
Hűha! Régen posztoltam naplót... de most a Húsvét aktuális... Mindenkinek Boldog nyuszit és Kellemes Húsvétot kívánok! Március 31. Húsvét vasárnap, úton. Ez nem igazság: se a gépész, se a matrózok nem dolgoznak szombat déltől vasárnap estig. (Ez nem a húsvét miatt van, hanem…..
Seafalcon 2019.04.24 06:59:50
@Make Valamit: Amin én eldobtam magam, hogy a német parancsnok a generálszószt is instant porban rendelte...
A The Pogues együttes verzióját mutatom meg. Nekem nem ez a felvétel a number one, de ehhez találtam szöveget, így ezt mutatom. Ez egy nagyon régi dal, már az 1600-as évek közepén is énekelték, s nem csoda, ha a szövegét nézzük, sok változat kering. In eighteen hundred and forty-six And of March…..
Jaj, de sokszor mondtam már, hogy nagy kedvencem egy tengerésznóta, és most muszáj ismételnem magam: a John Kanaka nagy kedvenc! És megint ott vagyok, hogy nem tudom, melyik verziót osszam meg, mert mindegyik valamiben különleges. Azt hiszem, megint kiteszek több verziót. Az első, ahol látszik, hogy…..
1596-ban Mezőkeresztesnél csatát vesztettek a magyar seregek, így egész Borsod vármegye török fennhatóság alá került - papíron nem, de a gyakorlatban igen - tulajdonképpen. Diósgyőr, Ónod és Szendrő maradtak meg bástyaként, avagy szigetként a török tengerben. A menekülő magyar seregből Diósgyőr…..
Seafalcon 2019.02.11 20:59:41
youtu.be/cnccH9gy4lg
Nagyszékelyben Huszár Péter napokat tartanak...
Nincs elfelejtve!
Március 25. hétfő, Husnes, úton, Karmøy. Mára Viktor teljesen rendbe jött. Amikor két óra alatt beraktuk a 450 tonna alumínium rudat egészen jó kedve kerekedett. Csak egyszer szólta el magát: - Lehet, hogy az én hibám volt, István, tegnap a tutaj. De addig nem volt semmi baj. Még jó, hogy nem akarta…..
Ez is egy olyan tengerésznóta, ami az ír népzenéből ered. Egy ír kivándorlóról szól, aki az aranyláz idején próbál szerencsét Kaliforniában. A dal sok kiváló együttes feldolgozásában hallgatható a Youtube-on, és nagyon sok shanty válogatásban szerepel. In the days when I was courting, I was never…..