Regisztráció Blogot indítok
Adatok
yorel

0 bejegyzést írt és 12 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A múltkori szavazáson több, mint 55%-kal végzett az első helyen a "Mi lett volna, ha az 1917-es bolsevik forradalom megbukik?" téma (a voks végső eredményét ide kattintva nézhetitek meg). Ígéretemhez híven elolvastam néhány cikket, interjút és eszmefuttatást, s ezek summázatát tárom most -…..
yorel 2019.12.02 21:47:52
@Plieur: Jelen esetben (az általam leírtakban), az "intelligens" mint olyan nem kimondottan az erőszak kivitelezőinek, sokkal inkább a fogalomnak volt jelzője (bár igaz, az erőszakosság, agresszióra való hajlam nem zárja ki az intelligencia létét annak alkalmazója részéről, mondhatni, nem feltétlenül vannak egymással kapcsolatban).
"Természetesen" Lenin (vagy Trockij) is tudott erőszakos lenni, ahogy azt írtam is, csak náluk ez célorientált volt (az áldozatot persze ez nem vigasztalja, de nem is e szegmensből vizsgáljuk most a témát) A felhozott példák még nem cáfolják az állításaimat, tekintve, hogy egy középkori anarchiába süllyedt területből, s embercsoportból kellett újra működőképes társadalmat, országot (ráadásul modernet) formálni, s mindezt rekordidő alatt, szükséges volt erőszakos eszközök nagyarányú használata. (Erőszakmentes működésű, fenntartású társadalmat még nem találtak ki, de ez már társadalom-filozófiai irány, s messzire vezetne)
yorel 2019.11.29 16:00:08
@Hari Seldon 2: Totális tévedés.
Lenin, bár valóban hajlott a drasztikusabb, erőszakos eszközök használatára adott esetben (ő és Trockij leginkább az "élcsapatból"), de nála ez sosem volt öncélú, mindig jól átgondolt, célorientált, "korlátozott" (vagy ha úgy tetszik kontrollált, irányított) erőszakot alkalmazott, Trockijra ez még inkább megáll. Ők ketten az úgynevezett; "Intelligens erőszak" képviselői voltak. Szemben Sztálinnal, akinél az erőszak sokszor öncélú, vagy akár értelmetlen, nem ritkán kaotikusan kontrollálatlan volt, nélkülözve mindenféle célszerűséget. Sztálinra nem az "intelligens", hanem a pszichotikus, paranoid, öncélú erőszak jellemző.
Ha Lenin marad továbbra is (amire ugye a betegsége, s ebből kifolyó "természetes" halála okán nincs sok történelmi esély), vagy Trockij veszi át az irányítást, klasszisokkal jobbat alkot a rendelkezésére álló "anyagból", s a világ "szegényebb" lenne egy csomó "Sztálini" szörnyűséggel.
yorel 2019.12.02 21:34:49
@Untermensch4: Előrebocsátanám, én sehol sem mentegettem, "védtem", a bolsevikok tevékenységét (vagy a Marxista gondolatot. A legkevésbé sem szorul rá az én védelmemre.).
Megtekintettem az "ajánlott" eszmefuttatást. "kissé" szubjektív (vagy mondhatnám igen kevéssé objektív) érzetet keltett. A címbéli kijelentést igazolni, alátámasztani hivatott, "bizonyítékként" szolgáló gondolatmenetek, logikai, ok-okozati összefüggések sem túl kifinomultak, szofisztikáltak (arról nem szólva, hogy nem is feltétlenül tényszerűek). Ha nem akarok finomkodni, kissé; "a hülye okoskodik" hatást keltett bennem, az illető (korszakalkotóan) nagyot (és értelmeset) szeretett volna mondani egy oly témáról, mely messze meghaladja a képességeit, s felkészültségét.
A három nappal ezelőtti alternatív történelmi témaszavazás záródátumát előrehoztam, mert úgy láttam, hogy aki akart, az nagyjából leszavazott az első 48 órában. Összesen 685 olvasó nyilvánította ki véleményét, ők összesen 3016 voksot nyomtak, ami azt jelenti, hogy fejenként átlagosan 4,4 témára…..
yorel 2019.12.02 20:39:23
@tiboru: Milyen gyakorisággal fognak kikerülni az új és új témakörök, felvetések? Hetente, két-hetente, havonta?
yorel 2019.12.02 21:02:37
@bloggerman77: Ez így ebben a formában tényleg inkább "fantasy" (vagy inkább "vágy"-ábránd).
A NFF a NOSzHM-től függetlenül már lezajlott, az orosz hadsereg felbomlása általánossá vált a kérdéses momentumtól függetlenül. Nem hiszem, hogy az elmaradása előbbre hozta volna a Központi hatalmak összeomlását, vagy az Antant győzelmét. Innentől kezdve a többi már egy téves kiindulópontból kisarjadó fantazmagória (kisebb-nagyobb logikai megbicsaklásokkal). Mint Isztambul orosz megszállása, vagy az orosz-barát görög császárság létrejötte (Görögországban hagyományosan nagyon erős a brit befolyás, az angolok nem nézték volna végig tétlenül báván, ajkukon játszi mosollyal, hogy az oroszok erős pozíciókat (s stratégiai meleg-tengeri kikötőket, mely cél megakadályozása a brit kül-politika legfőbb törekvése orosz viszonylatban) szereznek az ő "felségterületükön"). Arról nem is szólva, hogy az oroszok elkéstek volna ebbéli szándékukban, mire ideáig érnek, már erős brit-francia kontingens áll(t) a Balkánon (talán még a Román királyságban is), megakadályozandó a terület viszonyainak orosz száj-íz szerinti átszabását. Így elmaradt volna a vizionált Krím2.0. is.
Bicske (ÓMTI) – Rendőrök kutatták át a bicskei lövöldözéssel gyanúsított katona házát pénteken kora reggel, és arra kerestek választ, hogy miért lőtte le a katonai emancipátor azokat a katonákat, akiket esküje alapján segítenie kellett volna, mondta a rendőrség egyik…..
Valószínűleg egy, a kiképzését végző kelta segédcsapat soraiba beférkőzött lázadó gyilkolt meg öt ómagyar katonát az óérdi kiképzőközpontban. Az öt halálos áldozat az ómagyar hadsereg legnagyobb egyszeri vesztesége Brennus tavaszi támadása óta.  …..