Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mutash1

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kritikák Bíró Andrásék irányába        Két reakció érkezett idáig a Bíróék által 2009-ben a világ vezető antropógiai folyóiratában publikált dolgozatra. Baski Imre turkológus a Csodaszarvasban {5} Bálint Csanád régész a Századokban {6}…..
mutash1 2010.04.10 17:18:13
@mutash1: Tisztelettel tartozunk az 1992-ben elhunyt turkológus-néprajzos, Mándoky Kongur István emlékének is, aki egy az MTA részére készített utijelentésében már felhívta a figyelmet arra, hogy "A kazakság törzsrendszerében van egy nem is kisszámú, csaknem százezer lelket számláló madzsar, vagy mazsar, illetõleg madjar nevû törzs. E törzs eredetével a kutatás eddig még egyáltalán nem, vagy csupán alig-alig foglalkozott, pedig a Kazak Tudományos Akadémia Irodalmi és Népköltészeti Intézetének adattárában jónéhány, e törzs körében gyûjtött eredetmonda szerint is a kazak-madzsarok, ill. madjarok egy valaha nyugatra költözött nagy nép maradványának tartják magukat." A kutatás ilyen irányban történő kiterjesztését feltétlenül indokoltnak tartotta és megjegyezte, hogy ennek során nem elegendő egyetlen tudományág eredményeit figyelembe venni, mivel ez "jóval bonyolultabbnak igérkező történeti etnikai kérdés"
és "a probléma megfelelõen komoly és alapos kutatását" tartotta kívánatosnak.
Azóta - hála Torma József, Baski Imre, Bíró András Zsolt és Benkő Mihály áldozatos munkásságának - jóval előbbre tartunk, és remélhetjük, hogy lassan eljön a szisztematikus államilag támogatott eszközökkel folytatott szisztematikus munka és a konklúziók levonásának ideje is. A kutatók nézeteinek kicserélésében és ütköztetésében valamint egyben a részeredményekről az érdeklődők folyamatos tájékoztatásában és a társadalmi támogatás elnyerésében nagy szerepe van/lehet ennek a blognak is.

www.prherald.hu/cikk2.php?idc=20100409-181805
A magyar-madjar elméletek nyelvészeti vonatkozásaival kapcsolatban megjelent posztunk nyomán heves vita alakult ki a kommentelők valamint a szakmai  közönség és laikus érdeklődők között, mely — kissé ugyan csillapodva és mostanra már szerencsére szakmai kérdésekre…..
mutash1 2010.03.30 20:05:13
@aáb: Hát éppen ez a furcsa, kedves apatóczky úr.
mutash1 2010.03.30 20:46:54
@aáb: Akkor érhetünk el sikereket a magyar őstörténetben, ha a régészek, antropológusok, néprajzosok, történészek, nyelvészek és a populációgenetikával foglalkozó szakemberek együtt értékelik ki az új eredményeket és lehetséges irányokat.
Alig telik el az utóbbi időkben év úgy, hogy ne halljunk "szenzációs" felfedezésekről szóló híreket, melyek távoli rokonaink felleléséről és tudományos azonosításukról szól. A 2008-as a magyar-madjar rokonság jegyében telt, de sajnos az ügyben megszólalók…..
mutash1 2009.11.06 17:09:30
@Kovács Előd 2.: Ligeti Lajos a következő helyen ír arról, hogy a mongolkori "maˇjar (mazsar) egy eredeti "magyar" alakra megy vissza, valamint a magyar>majar szó általa feltételezett kun közvetítéséről mongol közegbe: Ligeti L., A magyar nép mongolkori nevei. Magyar Nyelv, 1964/4, 388-389. A B. I. által jelzett 75-76. oldal tévedés. A jegyzetek Benkő Mihály eredeti cikkében (Eleink, 2009/2 (16) 41-42) megtalálhatók.
A Nogaj Horda madzsar törzseiről szóló adatok: V. V. Trepavlov, Istorija nogajskoj ordy. Moskva, 2001, 437,489. 502.

Turista.