Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Csingiz

0 bejegyzést írt és 79 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
      Az állampárti propagandaoldal interjút készített Orbán Viktorral.      Idézem  :     "Oxfordi évekről, az antikommunista előkészületekről és a magyar történelem lehetséges olvasatairól beszélgettünk a miniszterelnökkel." .     Orbán Viktor pár héttel később ment ki Angliába, mint én…..
    "A Magyar Tudományos Akadémia-BME Morfodinamika Kutatócsoport 3 és fél év alatt bizonyította be Platón ókori filozófus elgondolását, amely szerint a világmindenséget alkotó négy elem, a föld, a víz, a tűz és a levegő mindegyike szabályos testekből épül fel; ezek közül a Föld hexaéderekből,…..
        1943. szeptember elseje egy szerdai napra esett. Georgij Oszipovics a filozófiai tudományok doktora, pontosan kilenc óra harminc perckor lépett be a Szovjet Tudományos Akadémia Filozófiai Intézetébe, ahol Germanova asszony, aki sokkal több volt, mint egy egyszerű portás, egy bögre Glantz…..
Csingiz 2020.07.23 23:57:55
@Bolygó Hollandi: Hah, köszi, ezt mind nem is tudtam. Tulképpen a GULAG szót csak azért kevertem bele, hogy a magyar olvasó tudja hova tenni Kolimát, és értékelhesse annak az iróniáját, hogy 2010-ben két pópa a Kolimán egy Sztálin kép előtt villog. Oroszul ez felesleges is lenne: elegendő a helységnév, Kolima vagy Szolovki (ld. M&M), és mindenki tudja miről van szó.
Itt a kép, egy kis illusztráció a poszthoz, de érdemes az egész szetet végiglapozni.
www.facebook.com/photo.php?fbid=3165420696837131&set=a.3165354846843716&type=3
        "Egyszer egy fickó El Pasoban meztelenre vetkőzött, és beleugrott egy kaktusz bozótba. Én is ezt kérdeztem tőle: Miért? És?  Azt felelte: "Pillanatnyilag jó ötletnek látszott". (Steve McQueen a Hét mesterlövészben)      Ez a poszt egy ugrás a kakusz bozótba, pillanatnyilag jó ötletnek…..
     A Kossuth Rádió (Lajoskám, én kérek elnézést) Vasárnapi Újság című műsorában tett hitet Orbán Viktor mellett Kevin Bossuet francia történészprofesszor.    A Google öt oldalnyi linket ad Bossuet-ról, amiből annyi derül ki, hogy a Sud Radio nevű andorrai/piré(n)z csatornán szokott főleg…..
        Magyarország nem szereti a zsidókat. Sohasem szerette. Átlagosan nem szereti persze, mert országok nem tudnak szeretni vagy gyűlölni, népeket, alkoholt, pacalt, nőverést. Nagyátlagban Magyarország sohasem szerette a zsidókat. Másokat sem, tótocskákat, románokat, aki éppen jött. Még saját…..
Örülünk, Vincent? Perfect day 2020.03.27 22:10:23
    Nem ittam sangriát a parkban,   csak felsétáltam,    a rendelet megengedi,   ültem egy kicsit a padon,   néztem a tengert,   vettem a Sainsburyben egy nagy zacskó sárgarépát,    mindenből csak kettőt lehet venni, ez majdnem hat kiló volt, simán odaadták,    szétvághattam volna a…..
Csingiz 2020.03.30 17:06:32
Csingiz 2020.03.30 19:45:28
@jotunder: Majdnem. Ez a vége:

Így telt el egy felhőtlen, szinte boldog nap.

Ilyen napja pedig, míg kicsengettek, volt háromezer-hatszázötvenhárom.

Azt a három nap ráadást a szökőévek hozták...
                Az elmúlt napokat kvázikaranténban töltöttem ( kétszer lementem a kisboltba és tegnap vettem ezt a barbadosi cuccot, amiből a poszt megírása alatt elfogy féldeci ) és Királyhegyi Pállal szólva, most ment el teljesen a kedvem a koronavírustól.          Ami most jön, az egy…..
     Prof. Dr. Tózsa István (tíz Scopus idézet abban a magyarságtudattól megédesedett drágajó életében), a Hungarikum Tudományok doktora, a Demokrata nevű hungarikumban magyarázta el, hogy a magyar fiatalok magyarságtudata 15-21 százalékos.   Prof. Dr. Tózsa István a Corvinus Egyetemen tanít…..
    ( MOST ÉRKEZETT (a Nature szerkesztőségi cikke az MTA vegzálásról: Aggasztó változások Magyarországon))    A Professzorok Batthyány Körének elnöke lendületes cikkben támadta hátba a Magyar Tudományos Akadémiát az újfasiszta Magyar Időkben. Náray-Szabó Gábor akadémikus a következőt bírta…..
Csingiz 2018.06.28 18:23:29
@harmadikszem: Én csak a szűkebb témámról (elméleti természettudományok) tudok nyilatkozni. Nálunk az ERC grantok odaítélésénél a fogadó intézménynek semmilyen szerepe nincs, kvóta sincs, fel sem merül. Inkább az történik, hogy a tehetséges kutatókat elszipkázzák a gazdagabb nyugati országok jobb munkafeltételekkel.

Ha ez egy nagyobb program lenne, évi ezer granttal, akkor könnyen előfordulhatna, hogy a panelek nem tudják ki kicsoda, és Oxfordnak inkább odaítélik, mint a Pécsi Egyetemnek, hiába dolgozik ott Einstein. De mikor matematikában pl. az ERCt évi 10-12 fiatal kutató kapja meg, akkor ez nem valószerű.

Ha jól tudom, egyébként, a grantot át lehet vinni egy új EUs intézménybe, tehát a külföldön élő magyar kutatók, elvben hazahozhatnák az ERCiket.
Index.hu cikk az ALDI bolti eladók jövedelméről. "Ez az összeg a cégnél töltött idővel arányosan nő, így a tíz évet meghaladóan az üzletben dolgozók havi bruttó járandósága eléri a 372 519 forint kiegészítve a cafeteria elemekkel. A Budapesten belüli és környéki üzleteink dolgozóinak BKV-bérletet…..
Csingiz 2018.02.08 00:35:05
@jotunder: Igaz, de ez attól erősen függ, hogy mikortól számolunk. Nekem pl. 2002 szeptembere relevánsabbnak tünik. Akkortól 2017 szeptemberéig a felsőoktatásbban a fizetések 46%-kal nőttek, míg az infláció uszkve 75% volt. Ez még akkor is egy komoly érvágás, ha hozzácsapjuk az adócsökkenést... amit én egyébként abszurdnak tartok (mármint a hozzácsapást), hiszen ennek az közösből-pribvátba átcsoportosításnak nyilván csak úgy van értelme, ha a fizetéseket nem csökkentjük közben.
        Amikor megpróbáljuk elmagyarázni egy külföldi ismerősünknek, hogy Magyarország egy Tádzsikisztánhoz hasonló ország, akkor ne vigyük el erre az előadásra. Ez a darab elmegy Bécsben, Párizsban, Lausanneban, de Dusanbeban nem annyira.      Mint tudjuk, Bécs, Párizs és Lausanne úgynevezett…..
Csingiz 2017.12.20 13:55:56
@balmoral: Nana. A legjobb és egyetlen komoly színházat tavaly záratták be. Dusanbé még messze van, de jó úton haladunk.
       Elindult egy qubit.hu nevű tudomány-slash-technika-slash-cooldolgokúgyáltalában portál, ami a 444.hu-hoz kötődik. Itt jelent meg Kálmán László nyelvész cikke a "rendezetlenségről".  A szerző az entrópia fogalmát fogja majd bevezetni, mint a rendezetlenség mértékét és ehhez egy példát…..
Csingiz 2017.11.25 13:52:39
@Tgr: Valszeg nem értem pontosan mit akartál mondani. Nekem valami olyasmi
jött át, hogy ha a nyelvészek sem értik, hogy egy véletlen angol
szöveg entrópiája nem egyezik meg egy olyan véletlen betűsor entrópiájával,
amely betűsorban a betűk vagy a trigram izék gyakorisága megegyezik a
az angol nyelvben található gyakoriságokkal (és nagyon-nagyon nem), akkor KL olvasói elé miért szórjunk gyöngyöt.
OK, lehet hogy ebben igazad van. De nekem meg olyan rémálmaim vannak,
hogy lemegyek a sarki zöldségeshez, akivel a pi irracionalitásáról
szoktam fecsegni, és ott ő azzal fogad, hogy egy tojásfejű cikkében
azt olvasta, hogy egy véletlen magyar szöveg ugyanolyan rendezetlen mint egy
véletlen betű sorozat a magyar nyelv betűgyakoriságával. És hogy mi
tudósok milyen hülyék vagyunk. És erre én mit mondok?
Csingiz 2017.11.26 14:59:11
@emhem: Én így értem. Ehhez csak azt tettem hozzá fentebb, hogy önmagában nem baj ha leegyszerűsítünk dolgokat, talán még az is megbocsájtható, ha nem szólunk erről abban az esetben, ha a modellünk természetesen adja ezt a redukciót. A probléma a teknőssel van szerintem: az olvasónak nem az fog beugrani róla, hogy ez egy memóriamentes iránytűvel ellátott lény.
Csingiz 2017.11.27 09:58:25
@közösperonos átszállás: Kis korrekció: amikor memóriamentest írtam (valszeg rosszul), akkor nem úgy értettem, hogy a múltra nem emlékszik a teknős, hanem úgy hogy a jelenre sem. Tehát egy Markov lánc így nem memóriamentes.

Ui. amit KL írt az Markov láncokra sem működik.
Mert ugye a JT és általam is töbször felvetett példa, hogy a teknős csak forog ÉKDNyÉKDNyÉKDNy... az nyilván egy Markov lánc, de KL erre azt mondja, hogy ez nagyon rendezetlen, ami nyilvánvalóan marhaság.
Nem hinném hogy egy rejtett Markov modell ezen sokat lendítene, de ehhez nem értek.

Nem szeretném a Vincentet egy Markov-battle szinterévé tenni, úgyhogy itt feladom. Nyilván ezek nehéz dolgok, ebben JTnek igaza van. Én azt szerettem volna kiemelni, valamelyest merőlegesen JT írására, hogy az a baj egy ilyen vanvalamihomályosfogalmamróla-terjesztő cikkel, hogy ha valaki nekem azt mondja: modellezük a nyelvet úgy hogy ez egy véletlen karaktersorozat, azt én veszem, néha még úgy is ha az illető ezt csak implicite beépíti a beszélgetésbe. De ha ezt egy laikus olvasónak próbálod eladni, az nagyon nem fog menni, mert a laikus olvasó sokkal inkább "sznob" ebből a szempontból mint egy matematikus. És ezzel ez az izé-terjesztés hiteltelenné válik, amiért kár. Ezért nem árt, ha valaki ért ahhoz amiről ír, még akkor is, ha kicsit sznob.
Nincs ekezetem, de nem fogok estig varni a poszttal. Het magyart hivtak meg a 2018-as Rio de Janeiro-i Nemzetkozi Matematikai Kongresszusra eloadonak. Tardos Gabor, Szegedy Balazs, Nemethi Andras es Toth Balint az MTA Renyi Alfred Matematikai Kutatointezetben dolgozik (Toth Balint ezen kivul…..
Csingiz 2017.06.19 14:15:10
         De, szabad. ..
Csingiz 2017.05.20 01:17:00
@jotunder: Tudom, ez nyelvkomcsi, de: szovjetszkovo.
Egyébként vicces: 92-ben átnevezték ITAR-TASZSZnak, tehát Oroszország hírügynökségének, amely a TASZSZ jogutódja, majd 2014-ben (per egyenes beszéd) eldobták a fölösleges ITAR előtagot, és most már megint TASZSZ-nak hívják.

A lényeget illletően: az Index cikk hangsúlya egy kicsit máshol volt. Szerintük nem volt elég frappánsan előadva a dolog, és ebben azért lehet valami. Ugyanakkor, ahogy látom, tévedtek: a Momi helyzetében nincs olyan, hogy bad publicity, és most mindenki róluk beszél. Még Lázár is meg van döbbenve. Bravo!
   A 444.hu megtalálta Koncz Katalin ny.egyetemi tanár, intézetvezető Corvinus egy érdekes cikkét a Magyar Tudományban. Vicces. Koncz Katalin természetesen úgy lett egyetemi tanár a Corvinus-on, hogy semmiféle komolyan vehető tudományos munkássága nem volt, ez kezd valamiféle motívum lenni,  de…..
Csingiz 2016.04.29 11:53:45
www.internationalbiographicalcentre.com/
Ezt a cizellált manikűr munkát érdemes megnézni.
     "Régen a király osztogatta a nemesleveleket és a vagyont, most a kormányzó párt vezetői? Ha ez van, akkor ez nem is rossz. (Skrabski Fruzsina)"        Ha ez van, akkor ez nem is rossz.  Régen Ludovico Sforza támogatta Leonardo da Vinci-t, ma Matolcsy György támogatja Matolcsy Györgyöt. Ha…..
Csingiz 2016.04.25 00:46:44
@RontoPal: Persze. Ettől ilyen szép ez.
Néha azt álmodom, hogy JT és Skrabski/Bayer/Orbán/stb. a hátunk mögött összejátszanak. Tehát Skrabski ír "valamijen" irdatlan nagy baromságot, amit aztán JT elegánsan kifiguráz. És nagyokat nevetnek azon, hogy mi hogy felszívjuk magunkat. Aztán persze felébredek...
       " Miért folyik a politikai harc? Miért? Az erőforrások birtoklásáért. És az természetes, hogy az erőforrások működtetésében a párt a híveinek kedvez. Ne legyünk hipokriták! Ez a lényege az egész dolognak. "       (Kerényi Imre, miniszterelnöki megbízott 17 00-tól)        Ez a lényege…..
Csingiz 2016.03.11 11:31:50
@Ruddi: Ezt most hogy számoltad ki? Nem lehet, hogy
1. akik az analízist egy csöppet jobban tanítanák, azok inkább 10szeres fizetésért máshol dolgoznak;
2. ekkora fizetésért, ilyen feltételek mellett nem minden ember erőlteti meg magát annyira...??
A pénz az megbecsülés, feltételek, szabadság, stb. Nálad ez másképp van?
          George Sorosnak véleménye van a migrációs krízisről. Nekem is van valamiféle véleményem róla, ha nem is nagyon határozott, és ez a nem nagyon határozott véleményem jelentősen különbözik George Sorosétól. Ergo, valószínűsíthető, hogy nem tartom önmagában…..
           Az Index.hu vette észre, hogy Nógrádi György biztonságpolitikai gumidominó és egyetemi tanár egyik doktorandusza az egykori FPÖ-politikus Rüdiger Styx, meglehetősen schmittpáliánus jellegű doktori disszertációt produkált.            Ha az ember jobban…..