Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Averti

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Négy unokája van, bomba jó alakja és állóképessége. Mi a a titka?  A 70 éves ausztrál Carolyn Hartz  fittyet hány az edzőtermekre és a különböző fogyókúrás módszerekre, ennek ellenére irigylésre méltó alakja van. A titka két részből áll: Először is vigyáznod kell, hogy mit teszel a szádba,…..
Tegnap éjszaka érkezett a hír: Meghalt Carlo Pedersoli, alias Bud Spencer. Bevallom, egy fél percig azon tűnődtem, ki az a farok, aki már megint ezzel a hülyeséggel eteti a népet. Az öreg halálhírét az elmúlt öt évben négyszer lebegtették be, a legdurvább három éve volt, amikor KÉT teljes napig…..
Kiedis és a Red Hot Chili Peppers többi tagja (Chad, Flea, meg az a gitáros gyerek) éppen James Corden talkshow-műsorvezető Carpool Karaoke nevű műsorszámát forgatta, ültek az autóban és énekeltek, meg hülyéskedtek egy sort. A forgatás után megálltak, hogy egy mexikói kajáldában egyenek valamit,…..
Örülünk, Vincent? Leégés 2011.01.06 07:00:00
Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője elmondta: Semmilyen módon nem merült fel a kormány hét eleji ülésén a médiatörvény megváltoztatásának szükségessége; a kabinet tagjai megerősítették, hogy egy "ízig-vérig európai jogszabályról van szó".Szijjártó…..
Kis híján tragédia történt a svéd másodosztályú bajnokság Örebro–Bofors mérkőzésén. Az örebrói Niklas Lihagen minden előzmény nélkül összeesett a jégen az első harmadban. A játékosnak megállt a szíve, életét Wolmer Edqvist játékvezető mentette meg, aki azonnal…..
Elcsépelt közhely, hogy a mai világban elengedhetetlen a legalább középszintű angoltudás, azonban sokan nem szívesen szólalnak meg ezen a nyelven, mivel félnek, hogy rossz kiejtésük miatt nevetség tárgyává válnak embertársaik körében. Ez az aggodalom bizony egyáltalán nem…..
Averti 2009.11.06 14:05:08
@Terézágyú:
Nos létezik a szótárokban is fellelhető fonetikai átírás, de ugyanazon fonetikai átírás alapján 10 anyanyelvi 10féleképpen fogja kiejteni a szót, illetve az egyes hangokat (főleg az "ei" kettőshangzót). Tehát az adott absztrakt fonémát sokféleképpen lehet hanggal megjeleníteni attól függően, hogy hol laksz, vagy hogy meg vagy-e fázva. ;-)

A "jó" kiejtés relatív, ezért tettem idézőjelbe. Azt valójában senki sem tudja, hogy milyen a "jó" kiejtés (hiszen több "jó" kiejtés lehetséges) csak azt, hogy milyen a rossz. :-)

Bocs, tudom hogy ezzel nem segítettem...

A Jason-nél egyébként az a lényeg, hogy /sz/-szel mondjuk, ne /z/-vel. Ugyanez: research /sz/, analysis /sz//sz/
De ez még az Országh-szótárban is benne van. (Ott az /s/ jelöli a magyar /sz/ hanghoz közeli angol fonémát).

Bár megjegyzem, hogy hallottam már angolt is /z/-vel mondani a /research/ szót, de ő nyilván nem tudott jól angolul. :-)

"Natives speak, foreigners pronounce."
Averti 2009.11.06 14:15:00
@\'it\'s cool to know nothing\':
A "grín pauer": nem hibás kiejtés, mivel ezek a legközelebbi magyar hangok. Teljesen rendben van.
Figyu, egy angol sem fogja neked kimondani azt, hogy "két gyurgyalagnyak meg nyolc lúdnyak".
"Dzsívíszí", ez már hibás, hiszen "dzséjvíszí" a legközelebbi magyar kiejtés.
Averti 2009.11.06 14:33:48
@\'it\'s cool to know nothing\':
csak azt mondom, hogy nem hibás. (lásd fent: hibás v. rossz kiejtést)
A power egyébként magyarra nehezen ültethető át. Lehet hogy jobb lenne a "páuör"-nek ejteni magyarul.
Egy magyar szövegben szerintem magyar hangokat kell mondani.
És amúgy mindenkitől nem lehet elvárni, hogy a nyelvétől idegen hangokat tanuljon meg kiejteni.