Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Žďárský

0 bejegyzést írt és 654 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1894. Dina Sanichar - a Dzsungel könyve Mauglijának ihletője -, akire kb. 6 éves korában, 1867-ben vadászok találtak, farkasok között, az indiai Uttar Pradesben..
1941. A Londoni Kristálypalota megmaradt részeit bontják az 1936-os pusztító tűzvész után  ..
Žďárský 2019.10.07 19:11:02
@Namely: Gable B-17-es bombázón szolgált és harci bevetéseket is repült franciaországi és németországi célok ellen. Nagyjából fél évig állomásozott Angliában a légierővel, utána leszerelték.
A propagandaértéke egészen biztosan jóval több volt, mint a harcértéke katonaként.
Sokakban ébreszt kellemes emléket az építőtábor említése, ami nekünk - akik már nem vettek részt a mozgalomban - furcsa lehet. Hiszen mi lehet jó abban hogy az egész éves tanulás végén nyáron még hetekig-hónapokig tartó nehéz fizikai munkát is végezzünk, spártai körülmények között, távol…..
Na, ez most rendhagyó lesz. Az Indexen ma megjelent epizódkritikámat toszom be klasszikus hogyvolt helyett, de kicsit felturbózva, hogy legyen valami extra kontent is. Ha a fogadtatás pozitív, lehet róla szó, hogy bizonyos sorozatoknál a hogyvoltokat kritikával ötvöző hibridposztokká…..
Az elmúlt napok nyugati (és részben magyar) sajtójának azon cikkeit olvasgatva, amelyek az orosz katonai hírszerzés (lánykori nevén GRU, ma már csak GU) embereinek nyugat-európai kalandjait taglalják, az ember csak kapkodja a fejét és nem tudja, mit higgyen. Ebben a posztban röviden összefoglalom az…..
A címben szereplő kérdés egy állandó vitatémát piszkál meg újra, méghozzá egy meglehetősen érdekes szempontból és élethelyzetben. Ha már itt tartunk, gyorsan elugrunk Miamiba is, és hogy teljes legyen a kultúrsokk, az amerikai életérzés után rögtön benézünk egy kínai ovi…..
Žďárský 2018.09.23 20:30:12
@Érzelem Nélkül: "A rendszerváltás náluk a régi garnitúra teljes kitakarítását, politikától való eltiltását jelentette"
Aham. Akkor az bizonyára csak a véletlen műve, hogy az elnökük egy néhai kommunista párttag, de a kormányfők között is akadt állampárti múltú figura. Ráadásul a parlamentben rendre a harmadik-negyedik legnagyobb pár a kommunistáké.
Ha a kedves olvasó a Tarr Kft. szolgáltatási körzetében él, azaz Zala, Vas, Tolna, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun, Veszprém és Fejér megyék kb 300 településnek valamelyikén, ÉS szereti a spanyol futballt, akkor szerencséje van, mert a Spíler 2 nevű tévéadó náluk pont fogható. Ha viszont a Digi, a…..
Két hete láthattátok a MTI Fotóarchívummal közösen indított sorozatunk előző részét. 1959 olyan termékeny volt a színes fotók szempontjából hogy ebből az évből két részt is láthattok. Ugyancsak két hét múlva érkezik a következő év ami már az 1960-as lesz. Tartsatok velünk akkor is! 1959. október…..
Žďárský 2018.07.05 18:48:10
@Nyírjeslakó: Ez a "nem volt betörés" azért eléggé idealisztikusnak hangzik. A hetvenes évek közepétől kezdve ez már egészen biztosan nem igaz, legalábbis azon a vidéki megyeszékhelyen, ahol a családom élt. Gondolom Pesten sem...
Moldova Bűn az élet című könyvében írt a rendőrség és a közbiztonság nyolcvanas évekbeli állapotáról, ami nem volt túl fényes. A korábbi évtizedeket sem aranykorként mutatja be, ami azért jelzésértékű.
A Potemix-reklámok szintjéig süllyedő egykori világválogatott, az önbizalomhiányos varázsló és Váczi Zoli, aki Messinél is jobb lehetett volna, ha a folyadékmegvonásos alapozásban hisz. A magyar futball ugyan megsemmisült 1986-ban, de földet rá, mert a legröhejesebb idegenlégiósok után most itt…..
1917. október 24-én már a tizenkettedik csata kezdődött az osztrák-magyar és az olasz csapatok között az Isonzó folyónál. De míg az előző 11 csatában a Monarchia hadereje védekezett (és egyre nagyobb nehézséget jelentett számára az olasz támadások elhárítása), addig erre, a 12. csatára már…..
Žďárský 2018.04.03 19:11:47
@Sigismundus: Az amerikaiak a 1917-ig tipikus tengeri hatalom voltak, igencsak ütőképes flottával és jelképes haderővel. A tényleges hadseregük valahol a belga és román szintjén volt méretben, képességben talán valamivel felette. Hasonló volt a helyzetük, mint a briteknek 1914-ben. Akkor a kontinentális hatalmak hetek alatt milliós hadseregeket állítottak talpra, a világot uraló angolok meg kb. 250 ezret. Az amerikai tengerészgyalogság tényleg jól képzett erő volt, de első világháborús mércével rendkívül kis létszámú, néhány tízezres mindössze.
1917-től viszont fokozatosan felállítottak, kiképeztek és átküldtek az óceánon egy több milliós haderőt. Ezek a katonák aligha voltak összemérhetők a francia és brit veteránokkal, de még a tengerészgyalogsággal sem nagyon, viszont frissek voltak, jól felszereltek és főleg: rengeteg volt belőlük. Az élőerő-tartalékai végén járó német hadseregnek esélye sem volt ellenük. Nem véletlenül adták fel szinte hetek alatt azokat a jól kiépített állásokat, amiket már évek óta tartottak a számbeli és technikai fölényben lévő antant ellen.
Utolsó előtti epizódjához érkezett a Trónok harca utolsó előtti évada. Az HBO-n hivatalosan hétfőn este debütált a hatodik epizód, aminek eseményeit ebben a posztban spoileresen tárgyaljuk...
Žďárský 2017.08.22 10:45:25
@cs¤cs€ssz: Ráadásul a sárkányüveg elvileg csak a Mások ellen kell, a hullákat hagyományos fegyverrel is el lehetne intézni. Azok igazából csak rohadt hús, csont és páncél, amibe bele is törik a kőfegyver.
Az sejthető volt eddig is, hogy a Trónok harca nem olcsó mulatság, a szereplőgárda nagysága, a sok külső felvétel, a csatajelenetek meg a trükkök költségei az egyik legdrágább sorozattá emelték az HBO sárkányos, kváziközépkoros fantasyjét. A sorozat népszerűsége az idei éved első részére ért a…..
A minőségi, önazonos trasht szereti, örülhet, az RTL Spike, ami csak nevében RTL, egyébként a Viacom-csoport tagja, DE EZ MOST HOSSZÚ, HAGYJUK, folytatja a Pumpedéket, Pumped Gabó és Sebestyán Ági, meg a hozzájuk csapódó turnékellékek kalandjait, sok bazmegolással, jóhogy. ..
Žďárský 2017.07.17 21:54:43
@retrodj: Nem, ezt trashnek nevezzük. Már a nevében benne van, hogy mire számíthat a kedves néző, úgyhogy ne is lepődjön meg senki, mert nem hiteles.
(Mielőtt a közleményt szó szerint közölnénk, előzetesen megjegyezzük: a tervező, a kivitelező, a megrendelő - sem ebben a közleményben, sem máshol - senki nem adott még arra tisztességes magyarázatot, hogy kb. 50 méterre a nagy dobpergéses átpréseléstől - ott fekszik az egy-két méterrel lazán…..
Žďárský 2017.06.22 18:31:35
@Bicskei-Szó: Értem én a cinizmust, de nem jön ki a matek. Ha az alagútban mindkét oldalon kerékpársávot akarunk vezetni, ahhoz még nagyobb hely kellene, mint az egyoldali sávhoz. Ennyi hely pedig nincsen, hiába tüntetjük el a padkát.
Arról nem is beszélve, hogy ha két oldalon is bringaút van, akkor hol közlekednek a gyalogosok? A véletlenszerűen egyesített gyalog és kerékpárúttá változó bringaútnál kevés balesetveszélyesebb dolog van.
Žďárský 2017.06.22 18:37:04
@Bicskei-Szó: Nagyon nincs értelme úgy vitatkozni, amíg szerinted egy kb. két méteres járda helyén elfér egy 2,6-os bringaút és még a gyalogosoknak is marad hely. Mindegy, ez a te dolgod.
A Budai útról leírtam a véleményemet annál a cikknél. Kár volt a Nagyon Nagy Számot behazudni a címbe, de ettől függetlenül az út rendkívül balesetveszélyes és nem igazán felel meg semmilyen kerékpárutakra vonatkozó előírásnak. Ha kikerül rá a kerékpárút tábla, akkor a helyi bringások helyében én perelnék az eltávolításáért. És így az önkormányzat (vagy aki építtette) is bajba kerülhet, mert ha jogilag nincs kerékpárút, akkor nem tud a támogatással elszámolni.
Žďárský 2017.06.23 17:30:55
@Bicskei-Szó: "3,716 milliárd osztva 37,4 km-el kiadja, hogy mennyi a kilométerár." Nem adja ki, mert ebből a pénzből nem csak a bringaút épül. Ezt egy Google-kereséssel és pár kattintással derítettem ki.
Újságíróként ennyit te is igazán megtehettél volna. Ettől még ugyanúgy igazad lenne az út minőségével kapcsolatban, de nem játszod el a hitelességedet már a címmel.
1899. Amerikai katonák emberi csontokkal pózolnak a havannai Colon temetőben, Kuba..
George F. Hemingway született Szabó György, a 24 év után bajnok Honvéd tulajdonosa volt a hétfő esti Tények Extra vendége. A sikeres csapat mögötti sikeres üzletemberről kiderült, "nem politizál, de van véleménye". Szerk.: Egy olvasónk küldte el nekünk a nem politizáló Hemingway cikkét, ami a Magyar…..
Nagyszerű hírünk van a konstruált realityműsorok rajingóinak, a TV2 állítólag ezerrel készíti elő a műsort, amivel majd agyonverik az RTL-t. Műfajilag ugyanolyan sorozatról van szó, naponta jelentkező, fiataloknak szóló sorozat, amiben egy lakásba költözik össze pér szereplő, és majd bonyolódik az…..
Žďárský 2017.05.03 18:54:44
Egyik olvasónk (Gasparus Magnus) hívta fel a figyelmünket erre a videóra. Aki nem értené, miről van szó: egy csecsen (azaz legalább kettő, mert a másik videózott) Budapesten kinyomozta, hogy ki dobálta meg a szovjet emlékművet, majd (régi jó csecsen szokás szerint) arra kérte szépen, hogy…..