Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Wekerlei

0 bejegyzést írt és 29 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Van pár szakma, amely nevében és olvasmányélményeink alapján még benne van a köztudatban, de az elmúlt évtizedekben teljesen és maradéktalanul kihaltak, eltűntek. Ezekből adok most egy csokorra valót. Villamoskalauz Akárcsak a vasúton, hajdanában a BKV villamosain és autóbuszain is kalauzok…..
Wekerlei 2014.08.18 08:02:47
@Phteven: Volt anno a Nyugati téren a Mosoly Albuma kifejezetten gyerekfotózásra specializálódott műterem. A 70-es években már elterjedt volt, hogy ha fotózol is olyan nevezetes eseményekre mint ami a kisgyerek első fotózása (kb. féléves korban) feltétlen hívjál profit, ha olyan képeket akarsz amiben egész életedben öröm lesz gyönyörködni. Szakma ez bizony a javából eltalálni a legelőnyösebb beállítást, a megvilágítást, a mozdulatot, a látószöget stb. A laikus csak azt látja, hogy "jó", de nem tudja miért.
Van egy esküvői fotós ismerősöm, de ha igazolvány képet kellene csináltatni (például vízumhoz) nem is tudom hova mennék.
A nemeshanyi születésű Kiss Imre 1915 szeptemberében esett orosz hadifogságba, ahonnan évekig írt haza családjának. Az utolsó levelezőlapot 1918 elején küldte, ezután viszont nyoma veszett. Sorsára unokája, Arany János próbált fényt deríteni, akinek az írásából megtudhatjuk,…..
Wekerlei 2014.04.25 08:41:22
Én is érdeklődöm időnként az első világháborús hadifoglyok sorsa iránt. Voltak mai szemmel furcsaságok, például az, hogy gyakran laktanyákban éltek viszonylag jó körülmények között, szállást, étkezést kaptak, nem dolgoztatták őket, sőt szabadon kijárhattak és egyénileg munkát vállalhattak, ha pénz akartak keresni. A fiatal hadifoglyokra gyakran szemet vetettek szexéhes és kivándorolni akaró helybeli menyecskék. A szegény zsellér családból származó magyar bakák elég könnyen kerülhettek az otthoninál jobb körülmények közé és sokan ott is maradtak, családot alapítottak és bele olvadtak az orosz tengerbe. Ez teljesen normális jelenség volt szemben a körülményes hazajövéssel. Ez teljesen normális dolog volt mióta a világ világ. Oroszországban még most is vannak francia hangzású családnevek ahol az ős még a Napoleoni hadseregből szakadt le és alapított családot Oroszországban. Az első világháborús hadifoglyok hamarosan a kommunista polgárháború körülményei között is válaszút elé kerültek.A vörösök, meg a fehérek is verbuváltak az OM hadifoglyok köréből. Egyébként nem csak Oroszországban gond 100 éve elveszett emberek keresése. Én egy időben kerestem egy 1904-ben az USA-ba kivándorolt rokonomat eredménytelenül, pedig az 1950-ben elhunyt nagymamámnak még fényképe is volt róla és a haditengerész egyenruhás fiairól. Rokoni informátortól tudom, hogy Budapesten a Róbert Károly körúti Vilmos laktanyában is éltek orosz hadifoglyok akik lószőrből szép gyürűket és egyéb divatékszereket fontak és az utcán árulták a járókelőknek.
Egy kis szakmázás következik - a geotermális energia illetve a termálvízkincs sorsa iránt érdeklődőknek ajánlott. Tegnap folyt le a vízgazdálkodási törvény módosításának vitája, amely egy bekezdésben megszünteti a termálvíz-kitermelés esetén a felszínre hozott víz…..
2013: A napenergia éve Magyarországon Az elmúlt néhány évben számos ország bőkezű támogatási rendszert léptetett életbe a megújuló energiaforrások, köztük a napelemes áramtermelés elterjesztésért. Németország, Olaszország, Spanyolország hatalmas, 10-20 évre…..
Wekerlei 2013.04.12 04:12:23
@Kőmíves Kelemen:
Szakállas beruházási szabály, hogy csak olyan beruházásba szabad befektetni, aminek a megtérülése legfeljebb 8 év.
A napelemes villamos energiatermelés ettől még nagyon messze van.
Ma Magyarországon a napenergia hőtechnikai alkalmazása az ami egy tőkeerős magánerős lakóház építkezésnél racionálisan szóba jöhet fűtési és használati meleg víz előállításnál rásegítőként. Egy ismerősöm nemrégen épített be ilyen (fagyállóval működő, automatizált és 600 liter meleg víz tároló kapacitású) rendszert 600.000 Ft költséggel az átlagos méretű új családi házába és hároméves működésével (valamint az így elért gázszámla csökkenéssel) nagyon meg van elégedve.
Wekerlei 2013.04.12 05:26:01
@SAIAsaroltanitaivettangéla:
Gyere el velem Kuvaitba ott olyan meleg van, hogy nincs szükség télikabátra :-))))
Rohammal vette be a Facebookot az alábbi kép, amiből megtudhatjuk, hogy a Samsung küszöbön álló bejelentése Szeretett Vezetőinket sem hagyja hidegen (a pletyka amúgy valós, jövő héten kiderül, mi igaz belőle). [A képet állítólag a Magyar iPhone Közösség oldalán…..
Wekerlei 2013.03.06 18:28:57
@eko: Vannak olyan bunkók, akik a Simor ügyből nem tudták levonni a nyilvánvaló következtetést, hogy az MNB elnökét nem érdemes b@szogatni, nem lehet fogást venni rajta, még akkor sem, amikor az ellenfelei vannak hatalmon.
Sokunk egyik legkedveltebb étele a sült oldalas, mely nem egy ételkülönlegesség, és nem is a leglájtosabb ételeink egyike, én mégis úgy gondoltam, kihagyhatatlan a repertoárból. Leggyakrabban párolt lila káposztával és burgonyapürével tálalom, ám fogyókúrázóknak, a…..
Az a probléma, hogy a hallgatók nem hiszik el a kormánynak azt, amit mond, jelentette ki nagy nyilvánosság előtt Pokorni Zoltán. És ezen most meglepődünk? Nem Orbán Viktor mondta azt, hogy "ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok"? És…..
Wekerlei 2013.01.13 01:38:57
@gtri: A 29 ezer milliárd fele a bevétel, a másik fele meg a kiadás. A szaldó meg az a hiány amit tervezni szoktak. Úgy, hogy ne kábítsunk a nagy számokkal.
Amikor az Orbánék ingyen tanultak, akkor minden gyár haszna az államé volt, és abból is csak sokkal kevesebb diák tandíjára tellett. Javaslom a diákok a szüleikkel beszéljék meg, hogy miért engedték meg az ország vagyonának a széthordását, és amikor hagyták tettek-e félre a taníttatásukra?
"A mai napon véglegesen eldöntöttem, hogy követve a családomat, Szerbiában folytatnám a további pályafutásomat" – jelentette be ma délután hivatalosan Douchev-Janics Natasa. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökségének mától számítva egy hónapon belül lehetősége nyílik…..
Wekerlei 2012.10.20 15:59:40
Miután kiderült, hogy sem a férjre, sem Natasára nem tartanak igényt, gondolom sok hozzászólás okafogyottá vált. Ami az életjáradékot illeti, az még a régi szép amatőr világban lett kitalálva, azért mert ha egy élsportoló mondjuk 15 - 30 éves időszakában nem tud iskolákat járni, végzettségeket szerezni, mert egész napjait a sport veszi igénybe, akkor kiöregedve ne kelljen egy rangon aluli segédmunkás állást vállalnia, miközben a nálánál jelentéktelenebb emberek ez idő alatt karriert építettek. Szóval ez az életjáradék szociális rászorultságon alapul. Azért az utóbbi években a profi sportok általánossá válásával sok sportoló sokszoros dollármilliomossá válik, akinek nincs szüksége a vagyonához képest jelentéktelen életjáradékra. Szerintem, ha Natasa egyszer visszavonul visszajön "nyugdíjas sportoló" státuszban Magyarországra és szociális helyzete indokolni fogja a járadékot, akkor kapja meg. Ha viszont külföldre távozva karriert csinál és meggazdagodik akkor indokolatlan lesz a szociális támogatás jellegű életjáradék.
Hasonló a helyzet a színészekkel is. Vannak akik mesés vagyonokat gyűjtöttek, míg mások támogatásra szorulnak. A szociális életjáradékot nem automatikusan, hanem a konkrét személy vagyoni helyzete alapján tartanám elfogadhatónak.
Persze aki magyarellenes nyilatkozatokkal megsérti azt az országot ahol versenyzői pályafutását finanszírozták, annak nem indokolt életjáradékot adni. Különösen azután, hogy a férj szerbiai állása, meg Natasa kivásárlása a szerb élsportnak blöff volt, szerintem nyugodtan elfelejthetjük a hálátlan volt idegen légiósunkat. Dezertőröknek nem szoktak nyugdíjat fizetni. Lehet, hogy nincs is szüksége rá. 10 évig jól tartottuk, egy vagyont fordítottunk a szponzorálására. Felejtsük el egymást. Felesleges itt sértegetni egymást pro és kontra.
Annyira uncsi már, hogy folyamatosan hülyének nézik az embert...  A kormányzati kommunikációért felelős államtitkár szerint az ellenzék és holdudvara "gyűlölködő csetepatét kíván csinálni" a március 15-i nemzeti ünnepből. Kovács Zoltán így reagált arra,…..
Wekerlei 2012.03.14 13:31:14
@Fedor: Arra, hogy ki kit készül megtámadni bizonyíték a "Libération" uszítása.
A hazudozás annyira a véretekben van, hogy az igazmondást el sem tudjátok képzelni. Csak azt nem értem, mi a fenét kerestek ebben az országban, ha minden gyűlöletes számotokra ami magyar. Lehet, hogy a "liberális" a mazochistának is szinonimája?
Wekerlei 2012.03.14 15:42:37
@Fedor: Amikor a ruszkik faszát szoptátok akkor te is tapsoltál a cionizmus elítéléséhez és Izrael diplomáciai elszigeteléséhez. A kaméleon hozzátok képest gyenge utánzat.
Az elmúlt hónapokban a Keserű Művek frissítette néhány régebbi modelljét és új gumilövedékes fegyverrel is megjelent a piacon, a Home Defender sorozatban gyártott verziójával, melynek azóta a könnyített kivitele is elkészült. Először a frissített modelleket veszem sorra.…..
Wekerlei 2011.11.10 14:24:00
@Kickgunner:
Ha ilyen q..va jól értesz az ergonómiához, akkor hogy tűrhetted, hogy nagyhírű (azóta szétvert) fegyvergyáraink (hozzád képest bizonyára "hülye" konstruktőrei) ilyen mellső markolatot tervezzenek. Én "nem középiskolás fokon" használtam magyar kalast, és a mellső markolat nekem kézhez állt. Persze egy nyomorékkezű embernél előfordulhat, hogy fordítva áll a marka. A mellső markolat egyébként azért lett kitalálva, hogy ne a tárat használják erre a célra (ami egyébként szintén előre hajlik). A HD-nál meg mivel magad felé kell húzni töltéskor, éppen hogy az előre hajló markolat adna biztosabb fogást és jobb megoldást, hogy az óraszíj ne akadjon bele a tárba. A hátrahajló mellső markolat legfeljebb szuronyhasználat esetén lenne előnyös :-)))
Wekerlei 2011.11.10 16:39:16
@Kickgunner:
Bocs, a 2. pontra még nem válaszoltam: Egyszer érdeklődtem egy "szakértő" társaságnál, hogy kinek van személyes tapasztalata közülük a szóbanforgó eszközök valódi betörés során történt használatát illetően. Kiderült, hogy senkinek, de az egyik hozzátette, hogy ha egy ilyen előfordulna, akkor a sündörség betőrőgyilkolási kísérlet miatt venne őrizetbe. Úgy, hogy marad a futórózsa, meg a futóbab elleni bevetés.
Minapi posztunkban konkrét számokkal levezettük, hogy a KDNP javaslatának a boltok vasárnapi zárva tartásáról bizony számtalan negatív gazdasági mellékhatása van. Az intézkedés valószínűleg elbocsátásokkal jár a kereskedelmi szektorban, és a multi láncok hatékonysága…..
Olvasom a hírekben, hogy a többi parlamenti párt is elkészítette az maga módosító javaslatait Lázár János 98 százalékos extra adót kivető törvényjavaslatához. Basszus, még asszisztálnak is ehhez a visszamenőleges hatályú jogi nonszenszhez?! Egy remek kormányhoz parádés…..
Wekerlei 2010.11.29 07:49:39
@Pajtás: A "13.havi" neve is kész átverés volt, amivel szemét módon vissza is élt a tetű Bajnai aki nem merte bevallani, hogy lenyúlta a nyugdíjasok rendszeres jövedelmének 8,33%-át ( Gyengébbek kedvéért 100/12=8,33). Ez ugyanis olyan pénz volt amit a nyugdíjakból azért tartottak vissza (kamatmentesen), hogy az év végén a jóságos milliárdosok által az öregeknek adott karácsonyi pénznek tűnjön, pedig csak a karácsonyi vásárra tartalékolták hogy a kereskedők kaszálhassanak a "könnyen jött" pénzzel könnyelműen bánó nyugdíjasok között. Azt a trükköt, hogy ezt minden évben újra, és újra el lehet venni, arra hivatkozva, hogy nincs is 13. hónap, Bajnai tanította meg a nyugdíjasoknak.
  Tavaly nyáron éppen a beregi Márokpapi katolikus templomában szidoloztuk a gyertyatartókat - ezt rótta ránk penitenciaként a plébi, aki már unta a hárommiatyánk-háromüdvözlégy kombót -, amikor is egyszer csak megjelent a templomajtóban Biszku Béla. Vele voltak Lelky és…..
Wekerlei 2010.06.21 09:05:57
Biszku film ügyben:
"Mindezek mellett megértem az Uránia vezetőjét, hogy ismerve az Ungváry-perben hozott szigorú és súlyos ítéletet, mint egy állami intézmény vezetője, nem vállalja, nem vállalhatja a kockázatot."
jobbklikk.hu/index.php?Cikk=54
Ungváry per vége: kommunista szerecsent mosdat és a leleplezőit sújtja milliós bírsággal a legfelsőbb bíróság. A bírság kifizetésére gyüjtést szerveznek HÚSZ ÉVVEL A RENDSZERVÁLTÁS UTÁN EZ HOGY TÖRTÉNHET MEG ???
Az ÉS és Ungváry bűne:
www.nyilvanossagklub.hu/allasfoglalasok/link20100603_1.shtml
Bár a Konzervatórium pártfüggetlen orgánum, de nem tudunk ellenállni a kísértésnek, hogy mi is közöljük a kapcsolat.hu hírlevelét, mely szívhez szólóan buzdít a Népszava előfizetésére. Külön szeretnénk felhívni a figyelmet a "Vagyis, ha nem akarod..." kezdetű…..
Mivel közeleg október 23-a és szerencsére idén is hétköznapra esik, újabb hosszú hétvégének nézünk elébe. Az ország ilyenkor két részre szakad (nem, nem az ünnepi megemlékezésekre gondolok), az egyik fele útnak indul wellnessezni (erről lásd korábbi posztomat), a másik fele…..
Wekerlei 2009.11.04 13:53:34
Ennyi szerencsétlen csőlátót még életemben nem láttam. Mi közötök hozzá, hogy ki hol vásárol? Persze egy csóró, akinek még használt autóra sem telik az nem tudja értékelni a kényelmes tágas parkolót, a klimatizált eladóteret, a kényelmes nagy kézikocsit,azt hogy nem kell koszos használt szatyrot vinni, hanem újat adnak ingyen, az Auchanban még bele is rakják az árút stb. A 90'es évek végéig én is "élveztem" a balkáni színvonalú, XIX századi kultúrájú magyar kiskereskedelmet, a simlis boltosokat, akik egy bűvész ügyességével varázsolják be a rohadt gyümölcsöt , meg a mócsingot a szép árú alá, és természetesen csak munkaidőben tartanak nyitva. Mióta munkaidő után is kényelmesen vásárolhatok az útba eső bevásárló központokban, és az olcsóbb árakkal még a benzinköltség is megtérül, azóta csak hetente egyszer kell élelmiszer bevásárlásra pazarolni a drága időmet.
Tessék hasonló kultúrájú magyar lehetőséget teremteni, oda is fogok járni.
Egy ilyen helyet ismerek: a dunaharaszti CBA "Piramis" áruházat. Végszükség esetén, ha csak egy-két apróság kell, akkor felkeresem a helyi közértből szintén a CBA rendszer tagjává avanzsált üzletet. Hát mit mondjak, a régi személyzet ugyanolyan barátságtalan, mint közértes korszakában volt. Kezdetben adtak reklámszatyrot, de ezt a "luxust" már évekkel ezelött leépítették. Éppen most szerepeltek a tv-ben a tejesek akik arra biztatnak, hogy a 100 forintos, tátrai hegyi legelőről hozott, szlovák tartós tej helyett vegyek 200 forintos romlékony magyar tejet csöpögő zacskóban. Miért? Csak! Látott már közületek valaki közelről koszos magyar tehenészetet? A legtöbbet állatkínzás miatt be kellene zárni. Brrr.