Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Akrab

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bizonyára mindenki hallotta már a lengyel barátainkkal lefolytatott beszélgetések között felhangzó „Polak, Wegier dwa bratanki, i do szabli, i do szklanki” közmondást, amelynek az elhangzási gyakorisága az elfogyasztott alkohol mennyiségével arányosan nő. Ennek jegyében…..
Akrab 2010.03.23 19:49:47
@Titus Pullo Urbino:

Kedves Titus Pullo Urbino

Kicsit OFF.
Sajnos úgy tűnik, néha az igazi értékek és ápolandó hagyományok, emlékek elsikkadnak a napi szenny mocskában. Sajnálatos... Sokszor megfordul mostanában a fejemben, hogy így, és itt akarok-e valójában élni...
ON.

Örömmel járultam hozzá a remek teljesítményedhez ezzel a morzsával..
Respect!
Ahoj (bár ez csehül van :) )

Üdv.
Amióta katonai repülés létezik, nagy az igény rá, hogy a harci repülőgépeket az ellenség hasonló masináitól valamiképpen megvédjék. Ennek az igénynek a kielégítésére hadtörténelemben számtalan érdekes próbálkozás született. A haditechnika szakzsargonja parazita…..
Akrab 2010.03.11 10:30:50
@proletair: @Kalpy71:

Igaz, hogy nem készült el, még csak prototípusként sem, illetve főleg tervezőasztalon létezett, de rákerestem, mert nekem is rémlett ilyen.
A német II. vh. Me328 lett volna ilyen az eredeti elgondolás szerint (pl. egy Messer, vagy Heinkel típusú bombázó szállította volna), ám nem valósult meg, azaz másként folytatódott a fejlesztés. Amúgy a maga nemében érdekes gép lett a Me328-as, volt belőle motoros, meg vitorlázó típus is. :)

Amúgy a németek a II. vh-ban elég fejlett repülőket készítettek. pont mostanában olvasgattam róla. Ha több idejük, meg nyersanyaguk lett volna, akkor tudtak volna még meglepetést okozni. Nem véletlenül kapkodtak a partraszállás után az amerikaiak (Pl. Alsos-misszió, vagy az ATI - air technical intelligence) és angolok, a technikai hírszerző missziók és speciális csoportok létrehozásával és előreküldésével.
De ez nem ehhez a témához tartozik, bocs az OFF-ért :)
A harci cselekmények egyik (emberjogi, humanitárius szempontból különösen neuralgikus) kérdése a hadifoglyoké, illetve a velük való bánásmódé. Grg olvasónk elmorfondírozott a dolgon és úgy döntött: megkérdezi a lemilesek örvendetes módon gyarapodó közösségének tagjait,…..
Akrab 2010.03.04 09:30:21
@proletair: Ok. Én sem akarok vitatkozni, végül is nem ez az alapkérdés.

Peace
Akrab 2010.03.04 13:35:21
@tiboru: Kicsit off.
Nagyon mellékszála az eredeti témának, de nekem úgy rémlik, a "hőskorban" szolgáló szolnoki mélységiek meséltek ilyenről. Természetesen nem ldt. dd. méretű ejtőernyős esetében.
Ha én emlékszem rosszul, vagy ők fényezték magukat, akkor én is valótlant mondtam.
Akrab 2010.03.04 14:13:23
@proletair: Akkor "mea kuplé". A hiba az én készülékemben volt. Nálad autentikusabban ezek szerint ezt nem tudhatja senki.
Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy a lemilblog olvasóinak kemény magja zártkörű fórumként, üzenőfalként és élménybeszámoló-helyszínként használhassa. A blog bejegyzései (vagyis a posztok és a hozzá fűződő kommentek) ezen legelső Bevezető kivételével védettek, ami…..
Van egy bababuszunk. 1,8-as 2006-os Zafira. 7 személyes a babáknak, 140 lóerős apának. Szervízkönyves. Meg van egy insp feliratom a műszerfalon, azaz az autó és a szervizkönyv szerint is eljött az olajcsere ideje, most van benne 99125 km. Jó fiú lévén megnéztem…..
Akrab 2010.01.29 12:42:51
Sziasztok! :)

Nem irigyellek KRi, de remélem, mint a népmesében, a végén itt is jóra fordul minden...
Amit a szervizekről írtál, azt sajnos én is saját tapasztalataimmal tudom megerősíteni. Még a márka is ugyanaz, Opel (amely, mint tudjuk, "sose kopik el").
Nekem Opel Astra 1.4-esem volt. Hát nem volt egyszerű azt sem szervizeltetni. Végül én fel is adtam, kezdetben a szervízkönyves szervizeltetést, aztán az autót is :)
Mikor hasonló dolgokat tapasztaltam a "márkaszervizekkel", akkor egy haverom kis szervizébe kezdtem el a kocsit hordani, aki megcsinált rajta mindent, szakszerűen, Opel alkatrészekkel, nem utánagyártottal és érdekes módon gyorsan, olcsóbban és "emberibben", mint a nagy szervizekben. Persze itt biztos az is számított, hogy barátom volt. Bár ahogy láttam, az "ismeretlenekkel" is így bánt, és a kezdetben ismeretlenek is hamar ismerősökké váltak, mert ők is törzskuncsaftokká váltak.
Szomorú, hogy ennyire kiszolgáltatott az ember a márkaszervizeknek és ha tényleg szervízkönnyet is akar vezettetni, akkor kénytelen elfogadni a farkastörvényeket, vagy legalábbis a legkevésbé rosszhoz megy...
Ellenben azóta gyűjtöttem márkaszervizekkel kapcsolatban nagyon jó élményeket és tapasztalatokat is.
Skodám lett és ilyen szervizeket kellett találnom. Ez sem volt egyszerű, de sikerült. Úgyhogy ha van Skodás sorstárs, okolásul és segítségül itt van pár dolog...
Pest mellett lakom (igen Gombán :) ) itt a környéken kerestem. Pest eszembe sem jutott, vajon miért?...
Találtam egy kellemes szervizt Üllőn az AutoPort 4-et, nyílt Skoda márkaszerviz is. Ott voltam párszor, kellemes, udvarias, figyelmes és elviselhető árakon. Csak most télen jött a meglepi. Időszerű lett ismét az éves felülvizsgálat és műszaki is.
Az üllői Skodaszerviz megszűnt. Az okát nem nagyon tudom, de talán nem volt elég nagy a forgalmuk, mert Skodát a szalonjuk nem árul, így biztos kevesebben vittek ilyen márkát ide szervizeltetni.
Aztán megtaláltam Cegléden a Skoda márkaszervizt.
Itt az elérhetőségük:
www.autocegled.hu/
Mentes Nándor a tulaj és vezető. Le a kalappal. Kedves gyors, olcsó (az átlaghoz képest) és kifogástalan volt mindenben a szolgáltatásuk.
Nem akarom nagyon fényezni őket, de mindenkinek csak ajánlani tudom, akinek elérhető közelségben van és jó, megbízható Skoda kereskedést, vagy szervizt keres.

Ennyi...
Mint előző posztban írtam igen szívet melengető érzés volt a gombai kaland. Ha elolvassátok a kommenteket alul, akkor látszik, hogy sikerült előcsalnom az érzelmeket. Onnan idézek:Nem igazán tudtam, hogy mivel is fejezhetném ki az érzéseimet, amik azóta is kavarognak bennem,…..
Akrab 2009.11.13 20:18:02
Kedves KRi!

Nem vagy te viziló :) síró meg pláne nem.
Nehéz ám ilyenkor (na jó, máskor is) okosat és közhelymenteset írni.
Tényleg örömmel készültünk jöttötökre. És örültünk is neki, mikor ideértetek és hogy itt voltatok.
(Csak mellékesen jegyzem meg. Rigolyás vénember vagyok, de már rigolyás vénemberségem előtti korszakomban is voltak bizonyos háklijaim, amire kényes voltam, vagyok. Be is tartom ezeket és szeretem, ha betartják mások is. Szóval... KRi-vel megbeszéltük, hogy délután 2 óra tájban érkeznek. Közeledett a 2 óra, a megbeszélt időpont és pár perccel 2 előtt csörgött a telefonom. Krisz volt. Csak annyit mondott, hogy tudja, 2 órára beszéltük meg, de kicsit elhúzódott a család összekészülése, összekészítése, így sajnos késni fognak, kb. 30 perc múlva érkeznek. Na erre hümmentettem egy nagyot és azt mondtam magamban. Ez döfi. Valamit ígérek, tudom, hogy így készülnek ezért valakik. De nem tudom teljesíteni az ígéretemet teljesen érthető, mindennapos dolgok miatt. És nem csak úgy símán elkések és "Bocsika.. késtem" pillogással beesek x idő múlva, hanem udvariasan, ahogy nagyapáink, apáink és általában a jól nevelt emberek tenni szokták, jelzik, hogy elnézést, kések. Köszönöm Krisz, ezzel is nagyot nőttél még pluszban a szememben!)

Jól is és rosszul is alakult talán, hogy ennyire szoros programunk volt. Hiszen a szülinapos táncegyütteses programhoz is igazodni kellett (persze ez nem volt baj, megérte nagyon is!), csak nem lehetett leülve hosszasabban elbeszélgetni és "ismerkedni". Meg az idő sem volt igazán kegyes, mivel nem sétálósra vette a formáját, pedig volt pár dolog, ahová nagyon is el szerettelek volna cipelni. Így csak a rövidprogramként beiktatott Koronás emlékmű és a rejtekhelye fért bele, meg 2 kastély kutyafuttából való megpillantása, félszemmel, messziről.
Apropó.. kutya. :) Gellért iszonyúan aranyos volt. A kutyánk nem egy vadállat (sem méretében, sem természetében, ráadásul 8 hónapos kölyök) asszem kb. a betörőt is max. halálra nyalná a félelmetes ebünk (Tacskó-mopsz kutyulék kutya) :)
Szóval Gellérttel ismerkedve, felágaskodva a csemete feje búbjáig ért. Kapott is Gellért nagy örömpuszit a kutyánktól, akit aztán (mármint a kutyát) biztos távolságban karanténba is helyeztünk, Gellért további "fürdetését" megakadályozandó:)
De este, mikor 7 körül hazaértünk, Gellért közölte, hogy meg szeretné simogatni a kutyát és neki is köszönni szeretne. Ez meg is történt, kb. úgy, hogy én a hónom alá vágva a kutyát igyekeztem Gellérttől tisztes távra tartva megóvni őt a további nagy pusziktól és hogy csak simogatás lehessen belőle. Persze Gellért is "viselkedeett", mint kiderült, mert nem úgy bánt el a kutyával, mint otthon szokta nálatok a macskákkal. Akiket megharap. A kutyánk ezt még most megúszta :)

A véleményedre az itteni állapotokkal kapcsolatban, meg csak annyit tudok mondani, amit az elkészült újságcikkben is írok:

"...Természetesen büszkeséggel tölt el, mint gombait, hogy egy 'kívülálló' így és ilyennek lát minket. Erőt és bizonyságot ad, hogy jó úton járunk és hogy mások számára is értékek azok, amiket mi annak érzünk.
Adja Isten, hogy valóban egyre inkább olyanná is tudjunk válni, amilyennek Krisztiánék láttak minket.
Krisztián, Kata, Gellért és a közeljövőben megszülető kicsiny Ember: szeretettel várunk Benneteket Gombán, amikor csak időtök engedi, hogy eljöjjetek!..."

És köszönöm a fényképeket is, amiket küldtél, mert lám, a hóhért akasztják állapotba kerültem. Nekem nem sikerültek a képek a rendezvényen és a Te képeid nélkül bizony szégyenben maradtam volna :)

Köszi, vigyázzatok magatokra és a mihamarabbi viszontlátásra:
Attila
Új sorozatot szeretnék indítani. Vannak akiket a pénz éltet, van akit annak hiánya miatti állandó harc, van akit csak a rombusz érdekel, még perverzebbeket csak az autóbuzéria. Én leginkább csak jót szeretnék tenni. Elváráson felül, meglepve az embereket. Biztos vannak még…..
Akrab 2009.11.04 17:49:50
Kedves KRi!

Ma délelőtt beszéltünk telefonon és állapodtunk meg abban is, hogy rövidesen személyesen is találkozunk. :)

Elsősorban én is köszönettel "tartozom" Neked.
(Azt hiszem, talán nem sértő, ha a hagyományos netes formában tegezlek, meg szerintem az idősebb jogán IRL is jó lenne, ha felajánlhatnám és így folytathatnánk. Majd szombaton ezt is lerendezzük. :) )

Ilyen kedves "tartozást" az ember örömmel egyenlít ki.
Nem igazán tudtam, hogy mivel is fejezhetném ki az érzéseimet, amik azóta is kavarognak bennem, amióta olvastam a blogodat (nemcsak ezt az egyet, hanem a többit is végigolvastam).
Nem régóta lakunk mi sem ezen a településen. Mikor ide készülődtünk, próbáltunk a lehető legtöbb dolgot előre megismerni és megtudni. Személyesen is jártunk itt még költözésünk előtt többször is, meg a technika vívmányait is használtuk. Az Internetet, az elektronikus sajtót is, - aminek egy részét most én művelem itt helyben - igénybe vettük. És akkor pont egy ovis bál utáni időszak volt, ami a Mesék Birodalmáról szólt, erről is olvastuk az egyik első ilyen szívet melengető híradást az itteni hírek között.
(Remélem a most következő ovis bálon már személyesen is itt leszel! :))
Lassacskán ismerkedve ezekkel a dolgokkal mi is úgy voltunk kezdetben vele, hogy nem létezik... ilyen nincs. Ilyen "pici" falu és ennyi program, ilyen aktivitás. Számtalan program, szinte minden héten valami közösségi megmozdulás. Helyi amatőr színjátszókör előadásai, Ki-Mit-Tud?, Iskolás bál, Ovis bál, Szüreti felvonulás, Falunap, a Helyi Hagyományőrző Egyesület programjai.. és még sorolhatnám a számtalan eseményt.
Ekkor már éreztük, hogy Tamási Áronnak igaza van (megint):"Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne." Akkor még csak reméltük, sejtettük, hogy megtaláltuk az Otthonunkat.
Ekkor született ez a kis versformába szedett fohász feleségemtől, amit "köszönetként" mellékelek:

-------------
Gombai ábránd

Gondoljunk csak szépet!
Olyan igazi ábrándképet.
Mesés bál ihlette álmokat.
Boldog élet igaz keretét.
Alkotó, szabad lét terét!

Gondjaira bízzuk a sorsnak,
oldalára kötjük a holdnak,
mellényzsebébe az éjnek,
boldog sugarára a fénynek.
Adjunk utat a reménynek!

Gondolattal, hittel és tettel,
otthonról hozott szeretettel,
megannyi szerzett ismerettel,
bevállalva az ismeretlent is,
alkossuk meg a lehetetlent is.

Gomba legyen nyugodt és szép!
Otthont nyújtó csendes község!
Mutassa meg a világnak
Békességét e tájnak.

Adja Isten, s így legyen!
-------

Ma már, azóta tudjuk is, Itthon vagyunk!
Persze mi elfogultak vagyunk (mondhatná mindenki). És ezért volt jó érzés, amikor olvastam blogodat és amikor beszélgettünk is erről.

Szóval szeretettel várunk Téged és szeretteidet Itthon!

Baráti öleléssel:
Attila