Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Vgyuri

0 bejegyzést írt és 32 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha atomerőművet akarsz építeni, környezetvédelmi engedélyre is szükséged lesz. Ezt viszont egy olyan hivatal adja ki, amely nem környezetvédelmi...
Vgyuri 2017.05.09 18:36:53
Ha Németországban a megújuló forrásokból származik a teljes elektromos energiaellátás 20%-a, az azt jelenti, hogy a 80%-a biztos, mindig működő gerincerőműbekből jön. A legnagyobb tragédia az lehet, hogy 20% hiány van, de az importból biztosítható. De nálunk Paks2 50%-ot fog adni és pár évig még a Paks1 sorban leállítandó 4 blokkjából is lesz ellátás. Ezt az 50-60%-ot akarják a zöldek kockára tenni?

A megújuló forrásoknak ott van értelme és olyan mértékben, ahol biztosan lehet rá számolni. A spanyol Tarifában és a német tengerparton egy évben 360 napon fúj a szél, mint az állat. Erre lehet építeni, de még erre sem 100%-osan, mert ha gyengébben fúj, akkor nincs annyi, amivel terveztek. A Szaharában mindig süt a napocska (kivéve éjjel), de mi nem vagyunk a sivatagban. Kell tehát egy olyan kapacitás, amire biztonsággal lehet számítani. Választhatunk a tiszta, semmilyen folyamatos veszélyt nem jelentő atomenergia és a konstans széndioxid kibocsátást jelentő fosszilis energiahordozók közett. Melyik tetszik jobban az Energiaklubnak?

A nap ész szélerőműveknek van egy nehezen pótolható alternatívája, ahol mindenképpen szükség van rá. Az a környezet, ahol a hagyományos távvezetékrendszer kiépítés többe kerül, mint a szél- vagy naperőmű. ( +a szükséges háttérrel, pl. gázturbinás kiserőúművek és enrgiatárolók). Ezeket nevezik szigettelepüléseknek. Sok ilyet láttam pl. Luxemburgben a menykűnagy hegyek közti völgyekben.
A hajléktalan embereket az olvasószemüveg hiánya gyakran akadályozza a mindennapi életben vagy érdekeik érvényesítésében. Olvasószemüveg nélkül nem, vagy sokkal nehezebben tudják hivatali ügyeiket intézni vagy a városban tájékozódni, nem tudják elolvasni az sms-eiket és könnyebben becsapják őket.…..
A kormány szerint nem fúj a szél, ezért a kormány betiltotta a szélerőműveket. Annak ellenére, hogy még Áder János is visszadobta a parlamentnek megfontolásra ezt a törvényt és, hogy a Greenpeace szakértői mást állítanak. Nekünk az orosz hitel Paks2 kell!  ..
A repülőtér mostani helyzetét jól jellemzi, az alábbi pár sor:   Öntudatos Állampolgár - nevezzük csak így hősünket - megunva a nagyváros zaját, vagy azt a vidéket ahol eddig éldegélt, felkerekedett, és kinézett magának egy pofás telket Halásztelken. Amikor kiszemelte a helyet, s mikor költözött,…..
Biztos sokan vannak úgy, hogy rengeteget kell gépelniük és gyakran csak telefon vagy táblagép áll rendelkezése. Ezeken az eszközökön viszonylag kényelmetlen hosszabb szöveg bevitele. Erre megoldás lehet egy fizikai billentyűzet, melyet számtalan módon csatlakoztathatunk a…..
Annak ellenére, hogy ez nem egészen technikai blog itt van megint egy Nexus 7 téma. Az aktualitását az adja, hogy most már hazánkban is kapható lett a 16GB verzió (jelenleg 75ezertől indulnak az árak) és így egyre többen jutnak a  géphez. Ideje hát néhány egyszerű kérdést…..
A hadsereg mindig is a csúcstechnika, az újdonságok sok pénzzel rendelkező támogatója és felhasználója volt. Nem meglepő tehát, hogy az első számítógépek, mint az ENIAC vagy a COLOSSUS is (az USA, illetve a brit) katonaság támogatásával jöttek létre. Ez eléggé…..
Vgyuri 2014.07.28 23:34:53
@Back Jauer:
A méltatlanul elfelejtett Practicomp 4000 történetével foglalkozom, mert a Google pl sehol sem talál rá direkt leírást, legfeljebb említést. Most írtam egy Wikipedia szócikket, holnaptól már talán nyilvános lesz. De ez csak az én 1975-76os emlékeimet tartalmazza, mi az Alföldi Nyomdában már 1978-ban tovább léptünk, így a mágneses perifériákról nem i tudok. Ezek a Prepamatban voltak (mint a Floppymatban?)
Megköszönném, ha beszélnél erről, akár magánban is.
Kedvenc visszatérő termékbemutatós vállalkozásunk eljutott arra a szintre, hogy már a beígért állapotfelmérő vizsgálattal sem veszik el az értékes időt a mágnesterápiás biomatrac bemutatása elől. Nem mintha a hőkamerás vizsgálattal sokra mentek volna... 2013. április…..
A Wilga jellegzetes, kicsit moszkítószerű lengyel sportgép. A kis helyen le- és felszállni tudó légijárművek csoportjába tartozik, és bár egykor huszonvalahány darab repült belőle Magyarországon, egyre ritkábban látni őket. Konkrétan azt olvastam valahol az interneten, hogy már csak két repképes…..
Kövesse a Vakkomondor életmód tanácsait és oldja meg önerőből háztartása energiaellátását! Magas energiaáraktól szenvedő világunkban különösen dicséretes a kormány rezsicsökkentő szabadságharca, arról azonban kevesen tudnak, hogy léteznek módszerek, melyekkel teljesen…..
Vgyuri 2013.07.09 18:33:14
@komplikato: Ne keverjük össze az atomreaktort az atomerőművel. Utóbbiban az előbbi az energiaforrás, azzal termelik a gőzt a gözturbinás generátorhoz. A BME-n és Csillebércen (komolyabb) energiatermelésre nem alkalmas reaktorok vannak.

Vagy ne komolykodjak?
Kicsit elhanyagoltuk az "őrült" repülőterek témáját (emlékeztek még Luklára, Kai Takra és Barrára?), de ma igazi nagyágyúval térünk vissza: a History Channel szerint a világ harmadik legveszélyesebb repülőterével, a karib-tengeri Saint Barthélemy szigetén működő…..
Az Apollo 11 holdlátta legénysége nem csak a holdraszálláskor volt képes csapatmunkára: az asztronautákat meghurcoló Bart Sibrel holdraszállást tagadó konteóst egymástól függetlenül intézték el, és vitték le a földre: Armstrong verbálisan küldte padlóra, Aldrin viszont szó…..
Vgyuri 2012.04.08 09:13:46
@kultúrált hozzászólás: És az a hold-szonda, amelyik mostanában küldi a képeket az Apollo leszállóegységekről, az is csak egy hollywoodi műteremben van felszerlve, alatta pedig egy életnagyságú Hold-makett forog, hogy a domborzat is meglegyen.
Ez a gondolat támadt a lengyelek többségében, amikor a múlt héten megismertük az Államközi Légügyi Bizottság (MAK) zárójelentését a szmolenszki katasztrófáról, melyben tavaly áprilisban meghalt Lech Kaczyński államelnök és az őt kísérő 95 személy. Kezdjük azzal, hogy a…..
Negyvenmillió eurós, vagyis tízmilliárd forintos repülőgépvásárlást, esetleg a Malév, illetve az OTP és a Mol által használt légi jármű több százmillió forintos bérlését fontolgatja a kormány – derül ki a hvg.hu birtokába került dokumentumból. A szándékot…..
A rövid válasz az, hogy az Air Namibia menetrendszerinti járatával. A hosszabb válasz... nos, az egy kicsit hosszabb.Az egész úgy kezdődött, hogy 1992-ben elkezdtem vitorlázórepülni Debrecenben, és roppantul élveztem. Hamarosan meglett a B-vizsgám (5 iskolakör egyedül), a C-vizsgám…..
Már említettük egyszer (talán a móri bankrablás és nyolcas emberölés ügyének tárgyalásakor), s most csak megerősíteni tudjuk, hogy szép hazánk nemcsak termálvízben, vízilabda-aranyakban és gyengeelméjű politikusokban állja az erős nemzetközi verseny kihívásait, hanem…..
Kayama Repülésbiztonság - 1. 2009.11.29 08:48:00
A repülésbiztonság kérdése már azelőtt is foglalkoztatott, mielőtt ivao-zni kezdtem. Mert, ugyebár, amikor valamilyen repülőgéppel kapcsolatos katasztrófa történik, az általában sok ember életét érintő történés, és a média mindig kiemeltebb figyelmet szentel a…..
Vgyuri 2010.01.09 13:21:58
A teljesség kedvéért emlékezzünk meg a harmadik műholda navigációs rendszerről a szovjet/orosz GLONASZSZ-ról, amelyik kezdi visszanyerni "régi fényét". (Lassanként pótolják a kiesett műholdakat.) Geodéziai GPS-ekben már vannak GPS/GLONASS kétfrekvenciás műszerek, a civil, kommersz szférába még nem szivárgott le, mert anélkül is megvannak az "utcai és udvari" felhasználóknak szánt berendezések.

A civil távolsági rádiónavigációs berendezéseket (pl. a LORAN-t, OMEGA-t már nem fejlesztik, lassan veszni hagyják. A helyi, leszállássegítő eszközöket (NDB, ILS) nem váltja ki a GPS, az általad már említett rendelkezésre állási problémákon kívül azért sem, mert a pontossága nem konstans (a fenntartó USAF II. úrezred rendszere időnként még mindíg belerug a pozicióba), a földig vezérlést még kevésbé biztosítja, mint a helyi berendezések, bár vannak helyi pontosságjavító fejlesztések is (DGPS). Viszont a jobb repülős célú GPS készülékeknek van ún. fantom-ILS szolgáltatása (már vagy 10 éve), ami kijelzésre, módszertanra ugyanúgy működik, mint az "igazi". De amíg a GPS-t még útvonal-navigációra is csak másodlagos forrásként szabad felhasználni, addig a leszállási eljárásban való elfogadása sokáig sokadlagos marad. De igazi VOR/DME rendszerrel nem rendelkező gépeken a fantom-ILS jól használható pl. felhőáttörés optimalizásásra, "long final"-ek segítésére.
Eljött, amire nagyon sokan vártunk már, 12mm-es gumilövedéket kilőni képes minőségi gáz-riasztó revolver. Ezúttal nem német fegyverrel van dolgunk, hanem cseh barátaink gyártottak a magyar jogszabályi környezethez igazodó, igazán kiváló revolvert. Az Alfa G030-ról van itt…..
Vgyuri 2009.11.04 00:00:06
@Kickgunner: Nem mennek el. A lábuk mellé lőtt légpuskagolyótól is max. pár méterre ugranak el. Viszont ha a gumigolyó egyszer-kétszer megcsípi a popsijukat, megtanulják, hogy ez egy kellemetlen hely, mert a macska okos állat. Állatkinzás az lenne, ha légpuskával lőne bele valaki a cicusba, de pont ezt nem akarja a megbízóm.
Vgyuri 2009.11.05 00:31:06
@Kickgunner: Ha ez egy légpuska energiája, akkor sebet nem okoz. Azt meg, hogy kapott egy "makarenkói" csípést, kibírja. Végülis egy a szokásos 1.5-2 joulos helyett 6-7 joulos BBB valószínüleg jó lenne. Az igazi airsoft viszont 20-30 méterről - ugyan még nem próbáltam - kevésnek tünik. N

ekem van egy CYMA P638 "csodafegyverem", az el sem repül 20 méterre, de mondjuk ez játékpisztoly kategória. Ehhez képest mit tud egy igazi 10-20ezer forintos airsoft?