Regisztráció Blogot indítok
Adatok
El Zorro

0 bejegyzést írt és 80 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mióta Orbán Viktor bevezette ebben az országban az "illiberális" demokrácia fogalmát, a híveinek egy része azon örvendezik, hogy most végre eljutottunk a demokráciának egy olyan -- a magyar lélekhez jobban illő -- értelmezéséhez, amely tükrözi a liberális pártok elhanyagolható erejét, és így új utat…..
A politikus ezt írja egy Facebook bejegyzésében: "Lehet, hogy örülnöm kellene, hogy Simicska leügynöközte Orbánt, de nem örülök. Az ember legszívesebben elfordítaná a fejét, mint amikor valami gyomorforgató látvány kerül elénk. Olyan, mintha két sáros vaddisznó betörne a…..
El Zorro 2015.03.12 10:04:28
@HaFr: Kicsit megkésve, de egy apró ellentmondásra szeretnék rámutatni.

"Nem pártblog. Ki van rá írva, hogy BP blogja..."

Ez teljesen oké. De akkor a Polgári Konzervatív Párt (tehát nem a személy, hanem a párt) honlapján a "Kövess!" szekció alatt (a párt Facebook- és Twitter-oldala mellett) nem biztos, hogy e blogot kell hirdetni, vagy akkor valamiképpen ki kellene emelni, hogy az nem a párt, hanem az elnök személyes blogja.

Egyébként minden tiszteletem, komolyan.
(OS) A Polgári Konzervatív Párt sürgeti Orbán Viktort és kormányát, hogy állítsák helyre az ország kormányozhatóságát, fordítsák vissza a társadalom fokozódó perspektíva-vesztését és kiábrándulását, és adják vissza az arra vonatkozó hitet a nemzet tagjainak, hogy a…..
Azt hiszem, a Microsoft személyi asszisztensét már senkinek sem kell bemutatnunk. Legalább is a Windows Phone tulajdonosok táborában ez nagy bizonyossággal így van. Úgy tűnik, a redmondi cég kezd egy kicsit ennél a tábornál tovább mutatóan gondolkodni. Julie Larson-Green, a…..
El Zorro 2014.11.12 11:31:17
Ami a magyar nyelvű Cortana-t illeti, jelenleg 461 támogató szavazata van a uservoice-os oldalon, köszönjük a támogatóknak.

cortana.uservoice.com/forums/258148-languages/suggestions/5923844-hungarian-language-support

Nem rossz, de a sikerhez (amely persze nem garantált) ennél jóval több kellene. Még mindig a csehek 9000 feletti szavazatára tudok hivatkozni. A magyar WP-közösség is tudna legalább ennyit, de lehet, hogy a legtöbb felhasználónak fogalma sincs a lehetőségről.
Valami ötlet a szavazás népszerűsítésére esetleg? Milyen nagy dolog lenne például, ha a magyar nyelv vezetné a mezőnyt! Az már tényleg jelezne valamit Redmondban.
Elhatározhatnánk, hogy ez legyen a cél (miért is ne?), és kitalálhatnánk rá valamiféle egyszerű netes kampányt, hátha...
Mottó: "Ne csak egy szavazatot adj, ha adhatsz hármat is!" :)
Your Excellencies and Honourable Members of the Parliament, When Hungary joined the European Union many pro-membership voters may have believed that they were joining a community of ideals before anything and would find a home of tender respite for certain unshakable values. They would never have…..
Régóta nem jelentkeztem elemzéssel. S ez sem igazán az lesz. Van azonban valami, ami foglalkoztat. Semmi eget rengető, de nekem azért fontos. Egy ideje már kerestem hozzá a hangot, a formát. Ez maradt.  (Fotó: Facebook) Most különösen nem azokhoz szólok, akik mindent és…..
El Zorro 2014.09.26 13:31:18
Magam is hiányoltam a blogos elemzéseket, jó újra látni az aktivitást.

Csak négy megjegyzés, hosszabban.

1. Magyarországon nincs diktatúra, és a belátható jövőben nem is lesz, ez elég egyértelmű.
Azonban a fő kérdés, amelyet oly sokan boncolgatnak irányt és arányt tévesztve, nem az, hogy diktatúra van-e vagy demokrácia. Erre az egyszerű, eldöntendő kérdésre mindig könnyű lesz azt mondani, hogy demokrácia, és valóban nehéz azt, hogy diktatúra.
A fő kérdés sokkal inkább az, hogy milyen az a demokrácia, amelyben élünk. Sérül-e, s ha igen, hol és miben? Teljesül-e maradéktalanul minden olyan feltétel, amely egy rendszert demokráciává tesz? Ha nem, meddig demokrácia a demokrácia? Az itt-ott csorbát szenvedő demokrácia is demokrácia? Hol húzódik az önkény és a demokrácia határa, melyek az alapvető kritériumok? Vagy hol kezdődik egy valódi diktatúra a demokráciához képest?
Minden politikai rendszert gyarló emberek (gyarló pártok) működtetnek, így a demokrácia már csak ezért sem lehet soha tökéletes és makulátlan. Hát még ha mélyebbre is ásunk! Tehát a kérdés sokkal árnyaltabb megközelítést kíván, vagyis az olyan egyszerű kijelentések, hogy "diktatúra van" vagy "demokrácia van", nem adhatnak választ egy sor fontos, megkerülhetetlen kérdésre a mai Magyarországgal kapcsolatban.
Ezért vitatkoznom kell Gáborral, amikor néha ő is ebbe a hamis dichotómiába áll bele, mondván például: "...akik ebben hisznek, azokat nem zavarja, hogy szabadon sugárzó tévékben és rádiókban kiáltanak diktatúrát, szabad választásokon indulnak a diktatúrát legyőzni szándékozó pártjaik."
Mintha amúgy minden más is rendben volna. A diktatúrázók tévedését (és balgaságát) illetően ugyan egyetértünk, ahogy azt fentebb jeleztem is, no de a fő törésvonalak nem itt húzódnak, innen azért tovább kellene lépni. Gábor gyakran meg is teszi, kár, hogy nem mindig sikerül, pedig a kép úgy lenne teljesebb, hitelesebb, még akkor is, ha a bejegyzés nem elsősorban erről szól.

2. "...Orbán Viktor baromi jó politikus."
Valószínűleg nem egyforma szempontok alapján ítéljük meg a politikusokat. Tudom, a politika művészete...
Orbán valóban a legjelentősebb politikus a rendszerváltás óta, semmi kétég. Sőt, ez is igaz: "...egyszerűen csak ő érti itthon a legjobban és ő játssza a legtudatosabban, legprofibban ezt a játékot."
Ha azonban pusztán ilyen kritériumok alapján ítélünk meg egy politikust, és mondjuk rá adott esetben azt, hogy jó (sőt baromi jó), akkor az illető azokra a bizonyos cinikus húzásokra (és a többi tisztességtelen lépésre) is óhatatlanul felmentést és megerősítést kap. Értem én Gábor gondolatmenetét, csak a "jóval", mint jelzővel nem vagyok ennyire megengedő.
A lényeg itt is hasonló, mint az 1-es pontban. A jóság pozitívumként jelenik meg, kategórikusan, árnyalatok nélkül. Egy politikus azonban csak akkor érdemelhet jó minősítést, ha amellett, hogy tudatos, profi, ért a "művészethez", talpon marad, hozza az eredményeket stb., mindezt tisztességes eszközökkel és méltányos körülmények között éri el. Amíg nem így van, lehet az illető eredményes, sikeres, profi stb., de a szó valódi értelmében jó nem. Aki például csak úgy tud kétharmados parlamenti többséget szerezni, ahogy Orbán 2014-ben, az minden, csak nem baromi jó politikus. Akkor lenne az, és akkor volna méltó a valódi elismerésre, ha ezt a szép eredményt tisztességtelen módszerek alkalmazása nélkül, fair körülmények között is el tudta volna érni.
Lehet erre azt mondnai, hogy naiv idealizmus, és egy ilyen politikust két perc alatt eltipornának, de ha kívülállóként nem erre próbáljuk rászorítani őt (és az összes többit), ha nem ezt tekintjük mércének, ha a profizmus, a siker és az eredmények mellé nem tesszük oda ezt a másik lécet is, akkor sem a politikai osztály, sem az ország fejlődését nem segítjük elő.

3. "...aki szerint azért van hatalmon [Orbán], mert adminisztratív eszközökkel teszi legyőzhetetlenné magát, az nem ért meg semmit a titkából."
Itt a "CSAK azért van hatalmon" talán pontosabb megfogalmazás lett volna. Nem csak azért, nyilván, sőt nem is elsősorban, de az adminisztratív eszközöknek is fontos szerepük van a koncepcióban, a gerrymandering-től kezdve a kampányszabályokon és a pénzek csatornázásán át a médiatörvényig, vagy épp a nyilvánosság és az átláthatóság csökkentéséig. A kétharmad versus sima többség kérdése például igazán nem sokon múlik, de szorosabb verseny esetén a legyőzött és a legyőző is könnyen felcserélődhet...

4. "Nem szereti a gesztusokat, az önmérsékletet, a nagyvonalúságot. Ahogy maga is mondta: megöli az ellenfelet, ha van rá lehetősége."
Némi iróniával, de őszintén: nekem ezek alapján, illetve a teljes (valóban cinikus, sokszor hazug és gátlástalan) képet figyelve csak egy kérdésem marad a végén mindig: hol van ebben az egészben a "Soli Deo Gloria"? Kimondani, ismételgetni olyan könnyű. Arra bárki képes...

"Óvakodjatok a hamis prófétáktól! Báránybőrben jönnek hozzátok, belül azonban ragadozó farkasok. Gyümölcseikről ismeritek fel őket." (Máté 7,15-16)
WinMagazin Lumia Denim frissítés 2014.09.05 10:00:00
Épphogy befejeződtek a Cyan frissítések, máris bejelentésre került a Microsoft IFA konferenciáján az új Nokia frissítés, mely keresztségben a Lumia Denim nevet kapta. Természetesen most is sok újdonság kerül az alap 8.1 Update 1 mellé. Lássuk melyek is ezek! Pár, fontosabb…..
El Zorro 2014.09.05 10:28:09
Kicsit off, de ha már Cortana: érdemes támogatni (és esetleg népszerűsíteni) a lehetőséget, hogy Cortana "magyarul is tudjon": cortana.uservoice.com/forums/258148-languages/suggestions/5923844-hungarian-language-support
Cseh barátaink 8799 szavazatnál tartanak, legalább ezt a szintet nekünk is illene tartanunk. A 67 nagyon kevés, de az ezres (esetleg tízezres) nagyságrend már figyelemre érdemes! Keep those votes coming :)
A DK-elnök és sleppje felébredtek és egybehangzóan vigasztalnak: tovább kell menni. Mármint veletek? Hova a búsba, arany bogaraim? Van abban valami pállott szoci pofátlanság, ahogy ezek az emberek egy margitszigeti kör és az osztalékfizetési szezon előtt ajánlgatják magukat,…..
El Zorro 2014.04.07 23:17:41
"...innen nagyon úgy néz ki, hogy a Népszabadság-ÉS-Klubrádió-ATV-Népszava frontvonal éppen annyira felelős a demokrácia haláláért, mint a Magyar Nemzet-MTV-usw. (...) az előbbieknek pont olyan fontos a saját kebelbarátaik pozícióját biztosítani, mint az utóbbiaknak (...) a másikkal hajszálnyira azonosan nem engednek alternatív erőket, kezdő pártokat, valóban unortodox gondolatokat szóhoz jutni..."

Ez így, kategórikusan és általánosítva erős túlzás, főleg néhány tisztességes és gerinces újságíróval szemben. Szerintem HaFr sem gondolhatja komolyan, hogy pl. a Népszabadság és a Magyar Nemzet szerkesztési elvei és módszerei között nincs semmi különbség, csak az előbbi lap most éppen tízszer gyengébb az utóbbinál.
Nem hinném például, hogy Gyurcsány és társai szívesen zsebre tennék, amit a Népszabadság néhány újságírójától kritika címén az elmúlt években kaptak. Míg ugyanez Orbán és a Magyar Nemzet vonatkozásában egyáltalán nem mondható el, sőt.
A saját oldalhoz való kritikus viszonyulás szempontjából a Fidesz markában tartott sajtótermékek és az ún. balliberális orgánumok között elég látványos a különbség (nyilván nem függetlenül attól a bizonyos maroktól). Fokozatok persze vannak, mindkét oldalon.

Épp a Népszabadság újságírója, Révész Sándor írta meg pár éve elég világosan, hogy kb. miről van itt szó:

beszelo.c3.hu/cikkek/%E2%80%9Epolgari%E2%80%9D-sajto

Akkor még fordított volt a politikai oldalak felállása, de a lényeg azóta sem változott semmit.
Magyarországot megtámadta a saját politikai osztálya, amely az állam felhasználásával, törvényes kerek között veti alá és fosztja ki a társadalmat. Látszólag ennek a messzemenően marxi álláspontnak az igazolása köszön vissza a politizáló értelmiség csaknem minden…..
A Polgári Konzervatív Párt meghirdeti a Szabadság Programját. 2014 áprilisától bezárulnak a magyarok szabadságának maradék csatornái. A választásokon leszereplő ellenzéki pártok végleg bebizonyították, hogy nem alkalmasak a szabad magyar társadalom ügyének szolgálatára. A…..
Szélsőségesen ellentétes reakciókat szült az a teljesítmény, intenzitás és jelenlét, amit Orbán Viktor az elmúlt napokban az árvíz idején bemutatott. Egyes szám első személyben elmondott mondatoktól a személyes irányítás folyamatos hangsúlyozásán keresztül a zoknicsere…..
El Zorro 2013.06.11 23:15:50
El Zorro 2013.06.12 00:06:52
Most olvastam egy ennél sokkal szigorúbb álláspontot: www.nol.hu/velemeny/20130611-omnia_vincit
Nem elemez, véleményez, de belátom, van benne igazság. Egy ponton túl ez már valóban nem okos politikai döntés vagy jó/rossz médiatechnika kérdése, hanem a jognak való megfelelésé, vagy az azon való önkényes felülemelkedésé.
S persze: a "közmédia" szerepe tényleg megérne egy külön kis elemzést, bár Gábor itt csak a klasszikus pártmédia fogásait citálta, ha jól értem.
El Zorro 2013.06.13 00:46:28
@tölgyes:

Szerintem is elég jól megszervezték, látszott, hogy még véletlenül sem szabad itt hibáznia senkinek. De hát nem is ezért "fanyalogtam". Segítek, bár elég egyértelmű voltam elsőre is: semmiféle kiváló szervezés és/vagy eredményesség nem írhatja felül a jog uralmát, a politikai haszonlesés meg aztán végképp nem. Itt Orbán (és a politikai haszon) volt az első (erre is céloztam a "közmédia" szerepét említve), a jog és a törvény betűje meg a második. De nem csak itt, és nem csak most egyébként.
Rengeteg tanulsága van Schmitt Pál ügyének. Most csak egyet emelek ki: ezek a botrányok szinte mindig hasonló életet élnek, pályát futnak be. A szereplők hevesen tagadnak, akadnak, akik körömszakadtáig védik őket, aztán hirtelen felgyorsulnak az események, és az új fejlemények…..
A Hír Tv Versus című műsorában – ahol kormánypárti szereplők is gyakran meglepődnek Csermely Péter valódi kérdésein – legutóbb Pozsgay Imre arról beszélt, hogy „tudtam azt is, hogy a hetvenes évek közepétől engem is megfigyelnek, azt is kinyomoztam, hogy a…..
Mást mond híveinek, mást a tárgyalópartnereinek – itthon és a világban is egyre többen vetik ezt Orbán Viktor szemére. Tagadhatatlan, azaz legfeljebb egy hivatásos szóvivő tagadhatja, hogy nehezen összeegyeztethető az, amit a kormányfő – például…..
Szerintem most először van esély arra, hogy egy mérsékelt, jobbközép-centrista erő jelentősebb tábort teremtsen – mondtam a héten egy interjúban, de gyorsan hozzátettem, hogy ebben az ügyben politikailag elfogult („vágyvezérelt”) vagyok, ezért érdemes erős…..
El Zorro 2012.02.04 15:56:12
"Három hónappal ezelőtt egyszer már foglalkoztam a témával..."

Csak most olvastam el ebben a korábbi bejegyzésben hivatkozott Panyi-cikket, ami tényleg kiváló. Egyetlen bekezdésén akadtam csak fenn egy kicsit, a 4. pontján: Kettős állampolgárság. Utólag erre reagálnék néhány mondatban.

Azt írja Panyi: "A kettős állampolgárság kérdésben korábban más álláspontot elfoglaló Fidesz politikai kényszerből állt be a kezdeményezés mögé - Gyurcsány Ferencnek szintén kényszerből kellett állást foglalnia."

A kényszert mindkét esetben vitatom. A puszta politikai (gátlástalan haszonszerzési) szempont és nyers érdek pontosabb kifejezés volna, mint holmi kényszer.

"Gyurcsány Ferenc a kettős állampolgárság elleni népszavazásra azonban politikai eszközként tekintett, mellyel a Fideszre mérhet súlyos csapást, ezért pedig egy nemzetpolitikai és morális szempontból is katasztrofális döntést hozott a 'nem'-szavazatra buzdítással, illetve a kampány során a legvisszataszítóbb szociális demagógia bevetésével."

A hosszú mondat második felével semmiféle vitám nincs, az első része azonban felemás, hiányérzetet kelt: mintha Gyurcsány lett volna a kezdeményező fél, nem pedig a Fidesz.
A magam részéről kiegészíteném a visszaemlékezést a történet elejével, amivel az egész kezdődött:

"A Fidesz a kettős állampolgárság melletti népszavazásra azonban politikai eszközként tekintett, mellyel Gyurcsányra mérhet súlyos csapást."

Így indult, s erről nem kellene megfeledkezni, ha a teljes képet nézzük (még akkor sem, ha a cikk elsősorban Gyurcsány szerepéről szól).
Ellenzéki összefogás nélkül aláírták a halálos ítéletüket – mondta ma reggel az LMP új frakcióvezetőjének a közszolgálati televízió műsorvezetője. Az lesz a sorsuk, mint a Fidesznek az első ciklusban – érvelt ma este az egyik népszerű baloldali beszélgetős…..
Ha olyan köztársasági elnöke lenne az országnak – nem is lenne példátlan, az előző például biztosan ilyen volt -, akit a haza sorsa jobban érdekel, mint megválasztóinak vélt vagy valós politikai érdeke, akkor az újévi beszédében nem a kitartásról, a jó irány…..
El Zorro 2011.12.31 19:16:30
"...minden szempontból az lenne a legrosszabb, hosszabb távon is a legtöbb kárral járó forgatókönyv, ha egy gazdasági összeomlás után, vagy éppen azt megelőzve a <külföld> venné kezébe az irányítást. Látom, olvasom, hogy sokan ebben reménykednek: az EU, az USA vagy valaki az országhatáron túlról <leveszi> végre a pályáról a kétharmados magyar miniszterelnököt."

Például én is azt írtam egy korábbi kommentben, hogy szívesebben bíznám az országot az EU vagy az IMF átmeneti gyámságára, mint az egymást váltó hazai dilettánsok "hozzáértésére". Egyébként miniszterelnöktől és kétharmadtól függetlenül. Továbbra sem látni azt a (megfelelő szakmai és társadalmi háttérrel rendelkező) kormányképes erőt, aki alternatívaként szóba jöhetne Magyarországon.
De belátom, Gábornak igaza van abban, hogy a "külföld" keze sem lehet jó (ideális) megoldás, ha mégoly elkeserítő is a hazai felhozatal. Kevésbé féltem a "külföldtől" a hazai viszonyokat, mint ő, de hát a politológiához is sokkal kevésbé értek. Akárhogy is, a mai magyar vezetésben nem látom a kívánatos fordulat lehetőségét, az esélyes és hiteles alternatíváról meg már írtam fentebb... Mi lehet hát a jó megoldás?

"Aki ma valóban fontosnak tartja a nemzeti szuverenitás és vele együtt a nemzeti önbecsülés megőrzését..."

Szintén írtam már a nemzeti szuverenitás viszonylagosságáról korábban, de jó lenne tudni (bevallom, én sem tudom pontosan meghatározni), hogy amúgy definíciószerűen mit értünk ma nemzeti szuverenitás alatt. Pl. az EU nem szólhat bele egy sor dologba, ami nemzeti hatáskör, ez teljesen oké, de ez nyilván nem jelenti azt, hogy mindent és bármit tátott szájjal, szótlanul végignéz, nem? Nehéz kérdés.
Csupa jó hírt közöltem Barroso úrral – mondta pikírten ma esti interjújában Orbán Viktor, amikor beszámolt arról, hogy elutasító választ küldött az uniós bizottsági elnöknek. Miután az előző bejegyzésben részletesen elemeztem a racionális mérlegelés szempontjait,…..
El Zorro 2011.12.23 10:56:26
"Ha igaz az, amit a miniszterelnök az interjúban állított, nevezetesen, hogy az IMF-tárgyalásoknak nem kell nagy feneket keríteni, mert tulajdonképpen <nincs szükségünk a pénzre> és valójában <nem akarunk felvenni hitelt>, akkor a magyar kormányfő okkal lépte meg azt, amit politikai ösztönei diktáltak."

Szerintem is. Ironikusan szólva: én tegnap este, amikor ezt a hírt olvastam, rögtön megnyugodtam, mert ezek szerint semmi baj a magyar gazdasággal, 2012 nem is lesz nehéz év, és tulajdonképpen minden a legnagyobb rendben van. Bárcsak igaza lenne Orbánnak, de könyörgöm: a jelek egész mást mutatnak! Nem menjünk messze: már az IMF-hez történt 180 fokos visszakullogás is azt jelenti, hogy baj van, különben miért ment volna bele a kormány ekkora hitelességi válságba önként és dalolva?

Én is nagyon kíváncsi vagyok, mi lesz ennek a vége, mindenesetre a Gábor által is említett lehetséges forgatókönyvek közül a "nincs szükségünk a pénzre" kezdetű nekem abszolút hihetetlenül hangzik, minden ennek az ellenkezőjét mutatja. Dehogynem, nagyon is szükségünk van pénzre, legfeljebb majd máshonnan szerezzük meg. Orbán valószínűleg tud valamit...

Szóval elvileg marad az utolsó bekezdésben említett "ellenkező eset". Én azonban nem tartom valószínűnek, hogy ez Orbán "halálos ítéletét" is jelentené egyben. Nagy túlélő, a hitelességi válságokon úgy lép túl, mintha mi sem történt volna, gond nélkül fordít köpönyeget, ha a pillanatnyi érdeke úgy kívánja. A probléma ettől még óriási volna, de nem haladná meg Orbán túlélési képességeit, és alternatíva sem mutatkozna helyette - sem házon belül, sem azon kívül.

Nem vág ide, de épp tegnap jutott eszembe, hogy ez a mai ugyanaz az Orbán Viktor, aki 2008-ban népszavazást rendeztetett a 300 forintos vizitdíjról. Tényleg ugyanaz?
Sorsdöntő napok jöhetnek. Barroso levele után nem tűnik légből kapott feltételezésnek, hogy az ország minden bizonnyal nem kap pénzügyi segítséget, ha a rohamtempóra kapcsolt parlamenti többség megszavazza azt a két törvényjavaslatot, amelynek visszavonását az EU a…..
El Zorro 2011.12.22 13:33:14
@bigapples:

Annyira jó lenne, és magam is borzasztóan örülnék, ha Magyarország végre meg tudna állni a saját lábán, és nem kellene folyton nemzetközi szervezetek pénzügyi ernyője alá állnia. Ma azonban nem sok értelme van erről (komolyan) beszélni, és nagyon hosszú időnek kell még eltelnie ahhoz, hogy legyen. Tetszik vagy sem (nekem nem), de ma ez a reálpolitika. Magyarország egyszerűen nincs abban a helyzetben (gazdaságilag, földrajzilag, erőforrásait tekintve stb.), hogy belátható időn belül a saját különutas (gazdaság)politikájából meg tudjon élni. Mi még nagyon messze vagyunk a finn (vagy a dél-koreai) példától. Először kb. oda kellene eljutni, ahová ők, utána egy kicsit könnyebben lehetne "hadakozni" Brüsszellel is (ha akkor még lenne miért, mert szerintem nem).
Simán lehet kritizálni az EU-t, Merkelt vagy Sarkozyt (meg is érdemlik sokszor), de azt azért nem kellene elfelejteni, hogy együtt vagyunk a klubban, és elvileg közös a jövőnk.

Szuverenitást emlegetni pedig még hosszú távon sem érdemes, úgy gondolom. Aki nemzeti szuverén akar lenni, az ne csatlakozzon az EU-hoz, a NATO-hoz stb., vagy ha már bent van, lépjen ki. Az nem megy, hogy a pénzükért kopogtatunk (főleg miután "kipateroltuk" őket), közben meg a nagy nemzeti szuverenitásról prédikálunk idehaza. A globalizált világban létezik-e még egyáltalán szuverén ország vagy nemezti szuverenitás? Még a legnagyobb hatalmak sem mondhatják el magukról, hogy szuverének. Sem gazdaságilag, sem (főleg) nemzetileg. Magyarország jövője is csak ebben a világpolitikai keretben képzelhető el, mert más nincs. Messze nem tökéletes, ezer sebből vérzik, de ennél csak rosszabb van. Az alternatív megoldást (kétségtelenül szélsőséges) meg lehet nézni pl. Észak-Koreában, vagy a posztszovjet, afrikai és latin-amerikai diktatúrákban.

Az általam sokszor hivatkozott Révész Sándor írását ajánlanám ismét, mintegy kiegészítésképpen (Gábor biztosan olvasta már, inkább a kommentelőknek, ha még itt vannak):

www.nol.hu/velemeny/20111220-nemzeti_huvelyk
El Zorro 2011.12.22 15:01:51
@Akitlosz:

"<Aki nemzeti szuverén akar lenni, az ne csatlakozzon az EU-hoz, a NATO-hoz stb., vagy ha már bent van, lépjen ki.>

Felőlem."

Szeretném, ha Magyarország a saját lábára állna, de ettől még az Európai Unió (NATO stb.) keretein belül látom (és nagyon remélem) a jövőjét. Hogy azon belül milyen pozíciót foglal majd el, más kérdés (ezért is van szükség a lábraállásra), de Brüsszel (és az IMF) nem az egykori Moszkva. Mostanság, főleg néhány kommentárt olvasva, kezd az EU és az IMF úgy feltűnni itthon, mintha mindkettő valami vérszomjas, hidegháborús Szovjetunió volna.
Én manapság (minden fenntartásom ellenére) szívesebben bíznám Magyarországot átmeneti Brüsszeli vagy IMF fennhatóság alá, mert meggyőződésem, hogy hosszú távon jobb és gyümölcsözőbb megoldás volna, mint az itthon egymást váltó dilettánsok rövidlátó, hatalommániás országlása.
Ennek a blognak az egyik első bejegyzésében, még a választások előtt, arról írtam, hogy a kétharmados többségre inkább lehetőségként, semmint veszélyként érdemes tekinteni. Az elmúlt másfél év világossá tette, hogy tévedtem. A kétharmad ugyanis – ha nem elég…..
El Zorro 2011.12.19 13:46:18
"...amíg egy kétharmados többséggel rendelkező kormánytöbbség tiszteli az alkotmányt..."

Maga Orbán Viktor, a kétharmados többség vezetője nyilatkozta 2009-ben a hatályos alkotmányról, hogy az egy "technokrata szabályhalmaz", amelyben nincs semmi, amit az ember tisztelhetne:
index.hu/belfold/2009/11/23/solyom_vedelmebe_vette_az_alkotmanyt/

A magáét persze már tisztelni fogja.

"A léc legfeljebb pár alkalommal rezgett..."

Az előző bejegyzéshez írt kommentemben is említettem a Rubikont, amelynek átlépését én egy kicsit szigorúbban értelmezem, mint Gábor. Így a léc szerintem már jóval korábban rezgett, "az alkotmánybírósági jogkörök korlátozásánál és a még mandátummal rendelkező bírósági elnök elmozdításakor" pedig le is esett.

"Az új kormányok (...) talán még hálásak is lesznek a koncentrált hatalomért, meg persze a sok furcsa precedensért, amelyek alkalmazása ellen hitelesen nehezen ágálhat majd az előbb-utóbb ellenzékbe kerülő Fidesz."

A hitelesség a Fidesz kommunikációjában már régen nem szempont - elég, ha feltesszük a lejátszóra a fő kommunikátor, Szijjártó Péter best of lemezét. Sem ellenzékben, sem (és főleg) kormányon nem volt az. Ha úgy adódik (és ha minden feltétel változatlan marad a mához képest - erre én ma elég jó esélyt látok), akkor ugyanúgy ágál majd a Fidesz ellenzékben a koncentrált hatalom meg a sok furcsa precedens ellen, ahogy számtalanszor ágált már korábbi saját magával szemben, szemrebbenés nélkül. Egyik volt és jelenlegi kormánypárt sem húzhatja ki magát e téren, de a Fidesz utcahosszal vezet, előnye behozhatatlan.

"...én leginkább a magyar jobboldalt féltem attól, ami történik. Ez a mindenen átgázoló kétharmados rohanás ugyanis leginkább ennek a politikai oldalnak árt."

Egyetértek. És tudom, nem vegytiszta politológia, de én szintén a nagy vesztesek közé sorolom (nyilván nem függetlenül a magyar jobboldaltól) a hazai keresztény gondolkodást és a történelmi keresztény egyházakat is. Utóbbiak nyíltan elkötelezték magukat egyetlen párt mellett (szándékosan nem írok kettőt, a KDNP inkább egy tagozat a Fideszen belül), és mindazt az elvtelen, cinikus, hazug(!) politikát és kommunikációt (erről lásd fent akár Gábor írását is) gyakorlatilag szó nélkül hagyják (intézményes szinten biztosan, de amúgy sem sokkal jobb a kép), amelyekre korábban oly érzékenyek voltak.
Csak egy példa a múltból: uj.katolikus.hu/cikk.php?h=638
Meg egy másik a jelenből: nol.hu/velemeny/20111026-egyed_es_a_szarvas

Magam is katolikus, hívő ember vagyok, tökéletlen, esendő stb. Mégis, egyre szomorúbban figyelem, hogy a kereszténység gyakorlatilag a "jobboldali" (azon belül is leginkább a "fideszes") jelző szinonímájává vált Magyarországon. Akkor sem lenne ez rendben (egyébként semmilyen oldal tekintetében nem), ha a magyar mainstream jobboldal és a Fidesz példamutatóan keresztény alapokon állna, úgy azonban, hogy erről szó sincs, végképp nincs rendben. Valóban komolyan gondolja bárki is, hogy a Fidesz (az ötös számú párttagkönyv tulajdonosával az élen) a krisztusi tanítást képviseli, és a Názáreti nyomdokain jár?
Manapság a baloldali és liberális sajtóorgánumokban a kereszténységet szinte csak negatív értelemben említik, mindig a Fidesz politikájával összefüggésben: keresztény Magyarország, úri, keresztény világ stb. stb. Lehet szabadon kritizálni vagy nem szeretni, de látni kell, hogy a kereszténység messze nem az, amit ma a Fidesz és a jobboldali fősodor (egyre inkább a hamis-keresztény Horthy-korszak neofita mámorában élve) képvisel. Nem elég, hogy beleírjuk az alaptörvénybe, nem elég, hogy benne van a párt (tagozat) nevében, nem elég, hogy belemondjuk a mikrofonba, nem elég, hogy kamerák előtt imádkozunk vagy ülünk a misén. És főleg nem elég, hogy ostorozzuk a liberalizmust meg a szocialistákat. Ma azonban ennél több nem igazán jelenik meg a közéletben és a politikában kereszténység címén, ha már annyira meg kell jelennie valaminek. Mivel a Fidesz (ismét csak bármiféle önvizsgálat vagy katarzis nélkül) egykor a zászlajára tűzte a kereszténység lobogóját (is), óriási a felelőssége abban, hogy keresztény pártként miképpen kommunikál és politizál. A nagy keresztény egyházaknak pedig (már csak hivatalból is) ennél is nagyobb a felelősségük, hogy meddig tolják a Fidesz antikeresztény szekerét mély hallgatásban - amely csönd valójában minden kétségbeesett kiáltásnál beszédesebb. Önmaguknak, de főként a krisztusi eszmének ártanak a legtöbbet, ha némán követik a pártot az elvtelenség és hiteltelenség egyre mélyebb mocsarába.
Nem emlékszem már, kitől olvastam, de igaza volt: ha a pokolba vezető út jó szándékkal van kikövezve, akkor sem lehet, hogy a mennyországba vezető utat pedig rossz szándékkal kövezzük ki.
Ezt már csak én tenném hozzá: "Ti így beszéljetek inkább: az igen igen, a nem nem." (Máté 5,37)
törökgáborelemez 409. Sok hűhó 2011.11.16 09:21:00
Azóta, hogy tavaly nyáron Orbán Viktor az IMF-delegációval való megbeszélésről elrobogott a Videoton-Maribor meccsre, a Valutaalaphoz fűződőn viszony kérdése egyre komolyabb politikai jelentőséget kapott. Akadnak olyanok, akik már a miniszterelnök lemondását fantáziálják arra…..
El Zorro 2011.11.16 13:20:15
"...van esély arra, hogy a kormányfő és a kormány komolyabb hitelességi sérülés nélkül (...) az IMF segítségét kérje?"

Egyetértek (ezzel is): nincs.
Valóban nagyon buta dolog volt az IMF "kipaterolása" (by Matolcsy), és mindaz a szabdságharcos, kurucos stb. körítés és kommunikáció, amit felépítettek hozzá. Ezt már a legelején lehetett tudni és látni. (Épp azok ne tudták és látták volna, akik az egészet csinálták?! Kétségbeejtő...)

Azonban hozzátenném, hogy a kormányfőnek és a kormánynak lassan nem marad hitelessége, amely sérülést szenvedhetne. Az elmúlt másfél évben folyamatosan meneteltek szembe korábbi (ellenzéki) önmagukkal, lassan egy egész enciklopédiát meg lehetne tölteni az ellentmondásaikkal, idézetekkel és hivatkozásokkal gazdagon illusztrálva.

Ám a magyar politika és közélet legszomorúbb jelenségének tartom, hogy ilyen mértékű hitelességi deficittel (Gyurcsány példája után főleg) még mindig, ma is választást lehetne nyerni. Meggyőződésem, hogy ezen egy ilyen IMF-ügy sem változtatna érdemben semmit. Esetleg - ne adj' Isten - egy államcsőd, de az se biztos. A szívós munkával, hosszú évek során felépített és kiterjesztett elvtelen, manipulatív (és bizony: hazug) politika és kommunikáció (illetve médiagépezet) nagyon erős alapot és bástyákat jelent. Alternatíva meg nincs.

Engem tényleg nagyon kiábrándít, hogy erről szól a magyar politika, és a sok hataloméhes dilettáns miatt mindenki szív. Ez most olyan közhelyes lett itt a végén.
El Zorro 2011.11.16 13:44:00
@Balt: Igen, az elején is. Csak ismétlem én is önmagam...
Egy évvel ezelőtt még volt jelentősége annak a kérdésnek, hogy vajon a Fidesz keltett-e megalapozatlan reményeket a kormányváltás érdekében. Hozhattunk idézeteket a párt ellenzéki korszakából arról, hogy a hatalmi váltás a problémák többségét egy csapásra megoldja, de…..
Minél többet tudok róla, annál inkább ki akarom zárni az életemből – ezt a mondatot egyetemista koromban hallottam valakitől, aki az édesapja révén elég közelről követhette a politika eseményeit. Máig emlékszem a reakciómra: kifejezetten idegesített a bennfentességbe…..
El Zorro 2011.08.17 10:35:15
"Egyre inkább úgy érzem, hogy néhány kérdést feltétlenül tisztáznom kell, mielőtt folytatom."

Nem tudom, milyen kérdések adódnak még a felsoroltakon kívül, de ezek megválaszolása sem könnyű.

"1. Ami a mai magyar politika működését jellemzi, az valóban a politika normál, rendszerszerű, ezeréves logikája, üzemmódja?"

Mit mond erről a tudomány? Mi a politika normál, rendszerszerű üzemmódja? Ha az, ami ma (is) Magyarországon zajlik, akkor a válasz: igen. Én azonban hajok rá, hogy inkább: nem. Nagyon elkeserítő lenne, ha ez lenne a normális. Egy 4 éves cikk Debreczenitől, hihetetlen, de még ma is aktuális, és az is lesz jó ideig:
www.nol.hu/archivum/archiv-474230

"2. Ha a paraván mögötti világ fontosabb, akkor van-e egyáltalán értelme a látható világ politikai elemzésének?"

Röviden: van. Bár ha fel is fejtjük, mi van a paraván mögött, akkor sem tudhatjuk, hogy nincsenek-e további paravánok a háttérben, amelyek ugyanúgy elfednek valamit a teljes valóságból. Mégis, valahol el kell kezdeni, elemezve a láthatót, s általa talán a láthatatlanhoz is egyre közelebb juthatunk. Feladni nem szabad.

"3. Milyen módszerekkel tudható meg több arról, hogy ténylegesen kik és hogyan hozzák a döntéseket?"

Például olyan jellegű törvények bebetonozásával, mint a svéd sajtótörvény. Egy ilyet bebetonozni azonban csak a parlament tudna, a gyáva és sunyi képviselők (tisztelet a kevés kivételnek) azonban soha nem szavaznák meg. A kör bezárult.
Vagy minőségi (oknyomozó) újságírással. Ebben én még látok reményt.
Ha esetleg valaki, mint Gábor is, közelebb van a tűzhöz, akkor megtudhat ezt-azt a paraván mögötti világról ma is, de sosem nyilvánosan vagy hivatalosan. Az a tudás meg végül is olyan, mintha nem is létezne, ellenőrizhetetlen, igazolhatatlan.

"4. Ezek az ismeretek milyen módon tehetők közzé, hogyan lehetnek a politikai tudás hasznos részei?"

Lásd a 3-as pontra adott választ. Jobb nem jut eszembe.
A helyzet rossz, de nem teljesen reménytelen. Vagy csak én vagyok idealista...