Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szbi

0 bejegyzést írt és 44 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Pest belvárosának késő barokk lakóházai, középületei nagyrészt eltűntek a 19. század végének és a 20. század elejének nagy városfejlesztése során. A lebontott épületek már nem érhetők el a kutatás számára úgy, ahogyan a még álló műemlékek anyagát vizsgálhatjuk, egy-egy tárgyi lelet előkerülésére…..
Lakótelep építések a betondzsungelek előtt hetven évvel, vidéki miliővel, vonakodó bankokkal és fürdőszoba helyett járó gyógyfürdővel. ..
szbi 2018.02.03 08:33:09
A Wekerle leírása nem hiteles. Az 1904-ben kezdődő telepépítés sajátos forma volt. Hivatalos neve: Kispesti Munkáslakótelep. Ezt a szerző nem említi. Lakói csakugyan munkások voltak, illetve postai, vasúti és rendőrségi dolgozók. A túlnyomó többség állami alkalmazott. Nem juthatott bárki lakáshoz itt: a családot már alapított, egy-két gyerekes fiatal felnőttek voltak a kedvezményezettek. Főnökeinek és munkatársainak ajánlásával juthattak be. A telepen sajátos demokrácia uralkodott, a lakások túlnyomó része 48 négyzetméteres nagyságú, alápincézetlen, folyóvizes, de fürdő nélküli, kiskertes, gyakran ikerház vagy sorház formájú épület. Főnökök is laktak itt, nekik nagyobb tér jutott. A telepen kevés helyen volt alkoholárusítás, a nagyvendéglőben igen; itt található a telep színpada is, kisvárosi módra az "intézmény" kultúrházat is jelntett. Kocsma ne volt, templom több is. És óvoda, iskolák, gimnázium. A beköltözők gyümölcsfa csemetéket kaptak, ezt el kellet ültetni és gondozni. A kerítés kb. térdmagasságú volt, a telep egésze dúskált a növényekben. A kertekben zöldséget termesztettek az asszonyok. Piac is volt. Jó pár társadalmi egylet működött. A központi fürdő és az intézmények egy része nem épült meg az I. világháború és a rákövetkező nyomor miatt. Jól működött az egész. A lakások bérlemények voltak, a közösséget zavaró embereket kitették. A Népköztársaság természetesen felszámolta az egészet, jött a tanácsrendszer és a lerohadás. 1989-től privatizálták telepet, nagymértékű átrétegződés történt, ma ifjabb értelmiségiek vásárolják fel a telepet. Mostanra már megszűnt a Munkáslakótelep, s immár hivatalosan is Wekerletelep. A kérdésről sok szakirodalmi munka elérhető. Megjegyzem még, hogy Kispest, Lőrinc és Erzsébet jó része is a XIX. sz. végén épült, szabályozott módon és a kis családi házak túlnyomó többségének lakója munkás volt.
Az Anna Grand Hotellel kapcsolatban akkorák az elvárásaid, hogy azoknak alig lehet megfelelni. Lássuk, miért: - A Balaton egyik legmenőbb településének a legmenőbb részén van- Hatalmas, klasszicista épületről beszélünk, ilyenbe alig futsz bele a tó körül- Itt rendezik az Anna…..
Mráv Zsolt régész (Magyar Nemzeti Múzeum) és Dági Marianna klasszika-archaeológus (Szépművészeti Múzeum) írása partnerünk, a MúzeumCafé folyóirat 42. számából. Fotó: Mátyus László / Szépművészeti Múzeum. * A Seuso-kincs mostantól a tudomány fókuszábanSokféle…..
szbi 2014.12.14 15:36:18
@mrZ: bunkó
szbi 2014.12.14 15:36:52
@wantaan: bunkó
Mandiner blog Több észt! 2014.07.25 12:31:00
Tallinn a tengerről Miután a magyar kormány bejelentette, hogy bezárja észtországi, tallinni nagykövetségét; most Észtország is úgy döntött, megszünteti a budapesti nagykövetséget. Egy igazi lose-lose szituáció, még ha egyébként a történet a diplomácia szokásjogát is…..
szbi 2014.07.25 21:08:10
A magyarokról: butaság volt bezárni a követséget. Igaz lehet: jelentősége pusztán szimbolikus, de nem kell mindig a könyvelőre hallgatni. Rajcsányinak tökéletesen igaza van. Én nyersen mondom: nem szabad korlátolt ökröket a Külügyminisztériumba beengedni. A diplomáciai kapcsolatok hálója finom mívű, könnyű széttépni, nehéz újraszőni.
Az észtekről: nehéz évszázadaik alatt megőrizték nemzeti kultúrájukat, szellemi (észbeli) képességeiket - példát vehetnénk róluk. De nem, mi elpárolgunk.
Az oroszokról: a lakosság felét kitevő népességet a bolsevik (orosz soviniszta kommunista) diktatúra alatt telepítették be az észtekhez (is). De jöttek maguktól is a SZU lakói, köszönhetően Észtország birodalmon belüli fejlettségének, nyugatosságának. Ha a rendszerváltás ma lenne, az észtek lennének a kisebbség. Igen helyesen , radikálisan őrizték nemzetüket a szabadság idején is. Menjenek haza a kiszorító idegen elemek! Vagy legyenek észtté - de azt nem akarnak. Még ma is birodalmi gőggel nézik a bennszülötteket. Nem tanulnak meg észtül, tehát nem tesznek nyelvvizsgát, tehát nem kapnak állampolgárságot.
A mongolokról: hosszasabb időt az ulánbátori egyetemen tanultam. A mongolok (akkor) bennünk, magyarokban, a Nyugatra szakadt sikeres rokont látták. A fehéreket nem szerették, és ez érthető az oroszok gyarmattartó attitűdje okán, de ha mongolul szóltál hozzájuk pár szót, megnyíltak, s ha magyarságodat megtudták, örök barátságukba fogadtak. Ráadásul sokan nálunk tanultak, sokan a jelentős számú kint dolgozó magyarral érintkezve egy erős "lobbit" képeztek. Mindezt majdnem semmivé tette a követség bezárása, az ostoba külügyi politika. Hiába léptek fel sokan ellene - magam a gondola.hu oldalon írtam a dologról, meg petíciókat írtam alá -, az ökrök bőgését nem lehetett túlzajongani.
És ma lehet? Ha valaki megindítja, én rögvest aláírok egy a követség be nem zárását követelő petíciót, s barátaimat is erre biztatom majd. Magam azért nem indítok, mert ezen egyszerű dologhoz sem értek. De ha már lúd (finnugor eleme nyelvünknek a szó) legyen kövér: egy másik petícióban meg kellene éljenezni az ulánbátori követség újranyitását. Egy új épületben lesz persze, mert az elsőosztályú helyen volt követségi épületet eladtuk a franciáknak. Ma az ő követségük van benne.
Na kérem, már az Országház sem a régi. Nem csak azért, mert felújították végre, bontottak és építettek rajta, meg kialakították előtte a Kossuth teret, hanem mert igen furcsa dolgokat állítanak ki benne, dinoszauruszfejektől a szerszámos-fiókon keresztül a havat rugdosó…..
szbi 2014.07.17 20:27:58
@Dariengo: Gratulálok, Ön művelt, jószívű és jólelkű. Köszönöm a hozzászólását.
Minden jel szerint rossz napok jönnek a Mezőgazdasági Múzeumra. A nem túl távoli jövőben költözniük kell, hogy hová, ez még nem tudható, mint ahogy hivatalosan az sem, mi költözik a kétszer felépített Alpár-épületbe, a Vajdahunyadvárba. Mivel a historizáló épületek…..
szbi 2014.06.26 23:39:58
Két hozzátennivaló:
1: a Múzeum megmentője/életrekeltője S. Szabó Ferenc főigazgató volt. Ő korábban a Nemzeti Parasztpárt képviseletében az FM közigazgatási államtitkára volt, majd a jól csengő múzeumvezetői címet úgy kapta meg, hogy magának is be kellett állnia - 1949-ben - a romok eltakarításába. Hat emberrel kezdte, magát is beleértve. A helyreállításkor és később sok "rossz kádert" - pl. gróf Széchenyi Zsigmondot - alkalmazott, így juttatva nekik kenyeret. 1956-ban a Múzeumban alakult újjá, Petőfi Párt néven - a Nemzeti Parasztpárt. S. Szabót Kádárék "eltakarították", mint ő a romokat; szerencsével úszta meg a börtönt. De ma jó szívvel emlékeznek rá, a rendszerváltás után szellemileg visszafogadta tudományos otthona. Noha békéssámsoni parasztfiú volt, nem nagybirtokos, pontosan értette mit jelent egy agrárországban a földművelés történetének megbecsülése. Most szomorkodna; de száz éves korában elhunyt. Hagyatékát a múzeum őrzi. Az intézmény európai rangú tudományos kutatóhely, az ellene ma ténykedők világ-csibészek.
2: az úttörőmozgalom története és az úttörőpalota idehelyezési szándékáé nem az itt leírt módon egyszerű. 1950-ben egy lényeges, a mozgalom történetírói által - egy szorgalmas szerző ávóstiszt volt -, rózsaszín szemüvegükön keresztül meg nem látott/nem láttatott változás történt. Az iskolák államosítása és gelichschaltolás után, a korábbi harcos szellemre, élcsapat-erőszakosságra már nem volt szükség. A Rákosiéknak túl szektás vezető elvtársak ötlete volt az, s szektájuk felszámolásával oldódott meg stratégiailag a helyzet. Mindehhez kellett S. Szabó politikai ügyessége és rutinja. Most mi kellene? Talán ugyanaz. A mai pénzszektások ellen.
Az úttörő-sztori töredéke megjelent (manikűrözve) egy tanulmányomban, sok adatom összegyűlt és hever ma. A közreadott kép a Pajtás újságban jelent meg. (Ligetfalvit üdvözlöm.) Szabó Béla István
Fénykép: irenne56/indafoto.hu A valaha élt egyik legnagyobb magyar építész, Lechner Ödön halálának 100. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet blogján, a manda.blog.hu-n tegnap Dippold Pál szerző a Stefánia úti szecessziós remekműről…..
A III/III figyelme, a kiemelt célszemélyeket, sírjukig is elkísérte. Harminc évvel ezelőtt az ILLYÉS GYULA temetéséről készített jelentés került a pártállami vezetés asztalára.  NOIJ – összefoglaló jelentés, 1983.04.26. (82)(…)8. Jóváhagyott terv alapján a BM III/III…..
A Rákóczi út felüljáróra vezetve, a Duna felől nézve (támpontot a New York-palota tornya adhat) - forrás: Autó-Motor, 1965 via John Howard. Nagyításért katt  ide vagy a képre! Néhány évtizede még az volt a trend, hogy igyekezzünk mindent külön szinteken, kereszteződés…..
szbi 2014.03.09 14:00:06
@Serrin: Szerintem meg legjobb a gyalogos + bicajos/triciklis + metrós közlekedés! Az autózás 90%-a közönséges taplóság.
Pangea Xavér és a geomorfológia 2013.12.07 11:58:14
Körülbelül 18000 éve tart az a folyamat, melynek csupán egy aprócska momentuma volt a 2013. december 5-6-án az Északi-tenger partvidékére lecsapó Xavér orkán és vihardagály. Az utolsó glaciális maximum óta fokoztosan emelkedő tengerszint ennél is hatalmasabb vihardagályokkal…..
szbi 2014.03.08 21:49:01
@Köves D. Gábor: ötven valahány évvel ezelőtt nekünk még az általános iskolában tanították. Mi van a mai földrajzi tananyagban?
szbi 2014.03.08 21:54:57
@szbi: Fájt? Vájt!
Az ukrán válságról elhamarkodott, meglapozatlan, inkább lelkesedő, semmint megfontolt vélemények születtek a honi sajtóban és a pártok közleményeiben.  1. A jelenlegi ukrán helyzet nem fekete-fehér. A motivációk és az események egyaránt homályosak, így nehéz igazságot…..
Magyarországon sajnos sokak számára túl jól ismert jelenség az elszegényedés, a középosztály gyengülése. Míg a kiváltságos csoportok csak tovább gazdagodnak addig e két társadalmi osztály helyzete tovább romlik, a legszegényebbek helyzete egyre kilátástalanabbá válik. A…..
szbi 2014.03.03 23:45:49
@¿Qué tapas hay?: Az átlagjövedelem így nem mond semmit, a megélhetési költségeket is mellé kell tenni. Emlék: a 70-es és 80-as évek NDK-jában és Csehszlovákiájában egy átlag magyar remekül tudta költeni a pénzét, mert ott minden "olcsóbb" volt. Itthon a közeli Makk Hetesben a feleségemmel -- mindketten kezdő humán értelmiségiek, gyerek még sehol -- kb 150 forintból vacsoráztunk 2 Jókai-bablevest és 3 sört. Berlinben damaszt abroszos asztalnál, porcelán tányérból vert ezüst evőeszközökkel ettük a legdrágább fogásokat s ittunk bort /!/ - 21 DM-ért. Hét forintjával számolva: kb. 140.- volt a ceh. Ennyit átváltva (kanadai) dollárra fejenként egy hot dogot rágicsálva sétálgathattunk volna Toronto bármelyik negyedében. Na jó, még egy közös doboz 7up belefért volna. Gazdagok voltunk vagy szegények?
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat 2014. január 28-án levelet írt Balog Zoltán miniszter úrnak (itt olvasható), hiányolva az Esterházy-kincstárnak az Iparművészeti Múzeum gyűjteményeiből történő kiemelése és az Iparművészeti Múzeum Kelet-ázsiai…..
Pangea Habsburg Google Earth 2014.02.19 18:28:36
Az elmúlt években már megcsodálhattuk a Habsburg Monarchia katonai térképészetének remekét, a Második Katonai Felmérés felmérési térképsorozatát. A térképekből DVD-kiadványokat is szerkesztő Arcanum kiadó honlapján is élvezhettük a felmérés magyarországi részének…..
szbi 2014.02.21 13:12:41
A fenti képet ugyan már néhány éve készítettem Dublinban, de felteszem, hogy még ma is működik a kocsma, ha már egyszer több mint 800 évet kibírt. A fotózáskor még arra gondoltam, arról írok, hogyan számolják egy épület vagy intézmény korát az írek és hogyan mi, ám a…..
A sajtó lázasan kutatja, hogy kik lehetnek valamelyik kiemelt állami nagyberuházás útjában, kik azok, akiket ki kell tenni a lakásukból azért, hogy a legújabb agymenéseket végre betonba lehessen önteni. Az egyik portál talált egy családot, aki a Várkert bazár megújulását…..
NOIJ – összefoglaló jelentés, 1986.11.13. (221) 6. Valuch Tibor debreceni egyetemi hallgató meghívta Vásárhelyi Miklóst egy előadás megtartására, melyre az „Életek, pályák, művek” című sorozatban kerülne sor Debrecenben, 1987. februárjában. Vásárhelyi a meghívást elfogadta. Az információ…..
Érdekes bejáráson vehettem részt: az egykor a Pesti Hírlap székházaként működő palotában fotózhattam a Green Walk program keretében. Hogyan lesz egy századfordulós, évtizedeken át üresen állt házból új, környezetbarát üzemeltetésű irodaház? Mit mentettek át a régiből?…..
Ahhoz képest, hogy jókora szoborról van szó, teljesen elkerülte a figyelmemet a tavaszi nagy bejelentéshullám, szóval csak akkor szembesültem a hírrel, amikor Sadia átküldte a projekthonlap linkjét. Hogy hogyan áll az építése nem tudom, de képek tanulsága szerint javában zajlik…..
A brutális pénzkivonás mögött egy briliáns idegenforgalmi koncepció áll.  Szó sincs arról, hogy a kormány le akarná zülleszteni az egyetemeket - mondta Klinghammer István, a felsőoktatásért felelős államtitkár annak apropóján, hogy a Corvinus egyetem a súlyosbodó…..
NOIJ – összefoglaló jelentés, 1985.08.26. (166) 3. D. Dóra, az Országos Széchenyi Könyvtár dolgozója, a Népművészeti Baráti Kör titkára több társával egy ún. Széchenyi Casinó létrehozását tervezi, amely művelődési házhoz hasonlóan, de egyesületként működne a névadó szellemében. Elképzelésük szerint…..
„Több mint 100 férőhelyes gépkocsiparkoló és 105 férőhelyes fedett kerékpártároló létesült a gödöllői vasútállomáson. A ma átadott parkolóhelyeket a MÁV Zrt. és Gödöllő önkormányzata közösen építtette az Európai Regionális Fejlesztési Alap…..
szbi 2013.07.03 00:30:49
@toportyánzsóti: Oda, ahol már Ön is van?