Regisztráció Blogot indítok
Adatok
szbi

0 bejegyzést írt és 329 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Bár a jogorvoslati határidő még nem járt le, de minden szavazatot megszámoltak: végre érdemes megnéznünk, hogy a 2018-as választáson leadott voksok a korábbi választásokkal, elsősorban a négy évvel ezelőttivel összehasonlítva mit mutatnak az egyes pártokról. ..
szbi 2018.04.15 12:05:02
@Ebenezer Scrooge: a Nagy Tüntetés arra példa, hogy miként kell elveszteni a következő választásokat, az EU-st és az önkormányzatit. Meg volt az auftakt. A Fidesz politikai szabászatában immár válogatnak a minták közül, csak rajtuk múlik milyen lesz az önkormányzati. Választások nélkül nem lehet megúszni - az tényleg a demokrácia buktája lenne -, de megfelelő technikával el lehet jelentékteleníteni. Márpedig ez az a szint ahol a pártok megerősödhetnek. A mostani tünti-szombat után jön a következő majd május és a strandszezon.
Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem beszélek részletesen a bizonytalansági tényezőkről sem. Helyette elmondom, hogy - mindezek tudatában - én…..
szbi 2018.04.05 14:47:48
T. Török! Egy variációról keveset olvastam, alig-alig, Öntől például semmit. (De agyam, elöregedvén, már másodlagos frissességű, bocsánat, ha írt róla.) Talán azért, mert úgy érezhető, hogy még nem időszerű a kérdés - szerintem pedig nem az. Ne hagyjuk ki a számításból a Fidesz seregoszlását, azt az esetet, ha a párt darabokra esne szét a választás után. Mert ha: 1. a Fidesz éppen csak kicsit veszít és nem talál partnert 2. a Fidesz nagyot veszít és nem ő lesz az osztó 3. ha az "beépítettek" cserbenhagyják, mert pl. "harmadik országra dolgoztak". //Megjegyzés: semmi kétségem, hogy a Fideszben is vannak megkóstolt figurák.// Ha pl. a 99 x 100 szélsőséges esetek valamelyikében egy-két alak rájön, hogy leeshet neki valami és .... mivel nem elkötelezettek, hanem leelőlegezettek, nem elvtársi hanem kartársi logika mentén teszik, amit tesznek. Mert hiába az "egyenként való levadászás" ígérete, ha a muníciót első aktusként beszedik azok, akik váltottak és most az uralkodó elitbe kerültek. Nyilván emlékszik az egykori török pattra (vagy 30 éve) amikor Demirel úgy söpörte le az asztalt, hogy a pontosan egyenlő két fő frakció egyikének a vezetőjeként a mérleg nyelveként tikktakkoló hat darab független állású képviselőt egyszerre hívta tárgyalásra és egyszerre ajánlotta fel mindegyiküknek egy-egy miniszteri tárcát. Egy sem utasította vissza. D. ekkor lett (hasamra ütök) vagy harmadszor győztes - és vagy négyszer volt vesztes. Veszteni tudni kell. A fideszesek nem tudnak. A Fidesz sem. Orbán sem.
Pest belvárosának késő barokk lakóházai, középületei nagyrészt eltűntek a 19. század végének és a 20. század elejének nagy városfejlesztése során. A lebontott épületek már nem érhetők el a kutatás számára úgy, ahogyan a még álló műemlékek anyagát vizsgálhatjuk, egy-egy tárgyi lelet előkerülésére…..
Lakótelep építések a betondzsungelek előtt hetven évvel, vidéki miliővel, vonakodó bankokkal és fürdőszoba helyett járó gyógyfürdővel. ..
szbi 2018.02.03 08:33:09
A Wekerle leírása nem hiteles. Az 1904-ben kezdődő telepépítés sajátos forma volt. Hivatalos neve: Kispesti Munkáslakótelep. Ezt a szerző nem említi. Lakói csakugyan munkások voltak, illetve postai, vasúti és rendőrségi dolgozók. A túlnyomó többség állami alkalmazott. Nem juthatott bárki lakáshoz itt: a családot már alapított, egy-két gyerekes fiatal felnőttek voltak a kedvezményezettek. Főnökeinek és munkatársainak ajánlásával juthattak be. A telepen sajátos demokrácia uralkodott, a lakások túlnyomó része 48 négyzetméteres nagyságú, alápincézetlen, folyóvizes, de fürdő nélküli, kiskertes, gyakran ikerház vagy sorház formájú épület. Főnökök is laktak itt, nekik nagyobb tér jutott. A telepen kevés helyen volt alkoholárusítás, a nagyvendéglőben igen; itt található a telep színpada is, kisvárosi módra az "intézmény" kultúrházat is jelntett. Kocsma ne volt, templom több is. És óvoda, iskolák, gimnázium. A beköltözők gyümölcsfa csemetéket kaptak, ezt el kellet ültetni és gondozni. A kerítés kb. térdmagasságú volt, a telep egésze dúskált a növényekben. A kertekben zöldséget termesztettek az asszonyok. Piac is volt. Jó pár társadalmi egylet működött. A központi fürdő és az intézmények egy része nem épült meg az I. világháború és a rákövetkező nyomor miatt. Jól működött az egész. A lakások bérlemények voltak, a közösséget zavaró embereket kitették. A Népköztársaság természetesen felszámolta az egészet, jött a tanácsrendszer és a lerohadás. 1989-től privatizálták telepet, nagymértékű átrétegződés történt, ma ifjabb értelmiségiek vásárolják fel a telepet. Mostanra már megszűnt a Munkáslakótelep, s immár hivatalosan is Wekerletelep. A kérdésről sok szakirodalmi munka elérhető. Megjegyzem még, hogy Kispest, Lőrinc és Erzsébet jó része is a XIX. sz. végén épült, szabályozott módon és a kis családi házak túlnyomó többségének lakója munkás volt.
Az Anna Grand Hotellel kapcsolatban akkorák az elvárásaid, hogy azoknak alig lehet megfelelni. Lássuk, miért: - A Balaton egyik legmenőbb településének a legmenőbb részén van- Hatalmas, klasszicista épületről beszélünk, ilyenbe alig futsz bele a tó körül- Itt rendezik az Anna…..
Mráv Zsolt régész (Magyar Nemzeti Múzeum) és Dági Marianna klasszika-archaeológus (Szépművészeti Múzeum) írása partnerünk, a MúzeumCafé folyóirat 42. számából. Fotó: Mátyus László / Szépművészeti Múzeum. * A Seuso-kincs mostantól a tudomány fókuszábanSokféle…..
szbi 2014.12.14 15:36:18
@mrZ: bunkó
szbi 2014.12.14 15:36:52
@wantaan: bunkó
törökgáborelemez 514. A tét 2014.12.04 02:11:12
Orbán Viktor természetesen nem újfasiszta és nem is diktátor. Az elkötelezett antikommunista, konzervatív és korábban a magyar jobboldallal kifejezetten jó viszonyt ápoló republikánus amerikai szenátor mégis ezt gondolja. S amit mond, az legfeljebb árnyalatokban, jelzőkben tér el…..
szbi 2014.12.04 09:27:30
@Gabbesz: Hát az elég szomorú, hogy pudvás kommunista eszmék másznak ki a penész alól. A színvonalról: ennyire telik. De veszélyes. A nemesdezsői, szamuelyis butaság újabb virágzása.
Mandiner blog Több észt! 2014.07.25 12:31:00
Tallinn a tengerről Miután a magyar kormány bejelentette, hogy bezárja észtországi, tallinni nagykövetségét; most Észtország is úgy döntött, megszünteti a budapesti nagykövetséget. Egy igazi lose-lose szituáció, még ha egyébként a történet a diplomácia szokásjogát is…..
szbi 2014.07.25 21:08:10
A magyarokról: butaság volt bezárni a követséget. Igaz lehet: jelentősége pusztán szimbolikus, de nem kell mindig a könyvelőre hallgatni. Rajcsányinak tökéletesen igaza van. Én nyersen mondom: nem szabad korlátolt ökröket a Külügyminisztériumba beengedni. A diplomáciai kapcsolatok hálója finom mívű, könnyű széttépni, nehéz újraszőni.
Az észtekről: nehéz évszázadaik alatt megőrizték nemzeti kultúrájukat, szellemi (észbeli) képességeiket - példát vehetnénk róluk. De nem, mi elpárolgunk.
Az oroszokról: a lakosság felét kitevő népességet a bolsevik (orosz soviniszta kommunista) diktatúra alatt telepítették be az észtekhez (is). De jöttek maguktól is a SZU lakói, köszönhetően Észtország birodalmon belüli fejlettségének, nyugatosságának. Ha a rendszerváltás ma lenne, az észtek lennének a kisebbség. Igen helyesen , radikálisan őrizték nemzetüket a szabadság idején is. Menjenek haza a kiszorító idegen elemek! Vagy legyenek észtté - de azt nem akarnak. Még ma is birodalmi gőggel nézik a bennszülötteket. Nem tanulnak meg észtül, tehát nem tesznek nyelvvizsgát, tehát nem kapnak állampolgárságot.
A mongolokról: hosszasabb időt az ulánbátori egyetemen tanultam. A mongolok (akkor) bennünk, magyarokban, a Nyugatra szakadt sikeres rokont látták. A fehéreket nem szerették, és ez érthető az oroszok gyarmattartó attitűdje okán, de ha mongolul szóltál hozzájuk pár szót, megnyíltak, s ha magyarságodat megtudták, örök barátságukba fogadtak. Ráadásul sokan nálunk tanultak, sokan a jelentős számú kint dolgozó magyarral érintkezve egy erős "lobbit" képeztek. Mindezt majdnem semmivé tette a követség bezárása, az ostoba külügyi politika. Hiába léptek fel sokan ellene - magam a gondola.hu oldalon írtam a dologról, meg petíciókat írtam alá -, az ökrök bőgését nem lehetett túlzajongani.
És ma lehet? Ha valaki megindítja, én rögvest aláírok egy a követség be nem zárását követelő petíciót, s barátaimat is erre biztatom majd. Magam azért nem indítok, mert ezen egyszerű dologhoz sem értek. De ha már lúd (finnugor eleme nyelvünknek a szó) legyen kövér: egy másik petícióban meg kellene éljenezni az ulánbátori követség újranyitását. Egy új épületben lesz persze, mert az elsőosztályú helyen volt követségi épületet eladtuk a franciáknak. Ma az ő követségük van benne.
Na kérem, már az Országház sem a régi. Nem csak azért, mert felújították végre, bontottak és építettek rajta, meg kialakították előtte a Kossuth teret, hanem mert igen furcsa dolgokat állítanak ki benne, dinoszauruszfejektől a szerszámos-fiókon keresztül a havat rugdosó…..
szbi 2014.07.17 20:27:58
@Dariengo: Gratulálok, Ön művelt, jószívű és jólelkű. Köszönöm a hozzászólását.
Minden jel szerint rossz napok jönnek a Mezőgazdasági Múzeumra. A nem túl távoli jövőben költözniük kell, hogy hová, ez még nem tudható, mint ahogy hivatalosan az sem, mi költözik a kétszer felépített Alpár-épületbe, a Vajdahunyadvárba. Mivel a historizáló épületek…..
szbi 2014.06.26 23:39:58
Két hozzátennivaló:
1: a Múzeum megmentője/életrekeltője S. Szabó Ferenc főigazgató volt. Ő korábban a Nemzeti Parasztpárt képviseletében az FM közigazgatási államtitkára volt, majd a jól csengő múzeumvezetői címet úgy kapta meg, hogy magának is be kellett állnia - 1949-ben - a romok eltakarításába. Hat emberrel kezdte, magát is beleértve. A helyreállításkor és később sok "rossz kádert" - pl. gróf Széchenyi Zsigmondot - alkalmazott, így juttatva nekik kenyeret. 1956-ban a Múzeumban alakult újjá, Petőfi Párt néven - a Nemzeti Parasztpárt. S. Szabót Kádárék "eltakarították", mint ő a romokat; szerencsével úszta meg a börtönt. De ma jó szívvel emlékeznek rá, a rendszerváltás után szellemileg visszafogadta tudományos otthona. Noha békéssámsoni parasztfiú volt, nem nagybirtokos, pontosan értette mit jelent egy agrárországban a földművelés történetének megbecsülése. Most szomorkodna; de száz éves korában elhunyt. Hagyatékát a múzeum őrzi. Az intézmény európai rangú tudományos kutatóhely, az ellene ma ténykedők világ-csibészek.
2: az úttörőmozgalom története és az úttörőpalota idehelyezési szándékáé nem az itt leírt módon egyszerű. 1950-ben egy lényeges, a mozgalom történetírói által - egy szorgalmas szerző ávóstiszt volt -, rózsaszín szemüvegükön keresztül meg nem látott/nem láttatott változás történt. Az iskolák államosítása és gelichschaltolás után, a korábbi harcos szellemre, élcsapat-erőszakosságra már nem volt szükség. A Rákosiéknak túl szektás vezető elvtársak ötlete volt az, s szektájuk felszámolásával oldódott meg stratégiailag a helyzet. Mindehhez kellett S. Szabó politikai ügyessége és rutinja. Most mi kellene? Talán ugyanaz. A mai pénzszektások ellen.
Az úttörő-sztori töredéke megjelent (manikűrözve) egy tanulmányomban, sok adatom összegyűlt és hever ma. A közreadott kép a Pajtás újságban jelent meg. (Ligetfalvit üdvözlöm.) Szabó Béla István
Fénykép: irenne56/indafoto.hu A valaha élt egyik legnagyobb magyar építész, Lechner Ödön halálának 100. évfordulója alkalmából a Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet blogján, a manda.blog.hu-n tegnap Dippold Pál szerző a Stefánia úti szecessziós remekműről…..
Két hónappal a parlamenti választás után ma megalakult a harmadik Orbán-kormány. A régi-új miniszterelnök az áprilisi választás másnapján azt állította, hogy szinte észre sem lehet majd venni a változást, ám ehhez képest korábban szinte elképzelhetetlen események kísérték…..
A III/III figyelme, a kiemelt célszemélyeket, sírjukig is elkísérte. Harminc évvel ezelőtt az ILLYÉS GYULA temetéséről készített jelentés került a pártállami vezetés asztalára.  NOIJ – összefoglaló jelentés, 1983.04.26. (82)(…)8. Jóváhagyott terv alapján a BM III/III…..
A Rákóczi út felüljáróra vezetve, a Duna felől nézve (támpontot a New York-palota tornya adhat) - forrás: Autó-Motor, 1965 via John Howard. Nagyításért katt  ide vagy a képre! Néhány évtizede még az volt a trend, hogy igyekezzünk mindent külön szinteken, kereszteződés…..
szbi 2014.03.09 14:00:06
@Serrin: Szerintem meg legjobb a gyalogos + bicajos/triciklis + metrós közlekedés! Az autózás 90%-a közönséges taplóság.
Pangea Xavér és a geomorfológia 2013.12.07 11:58:14
Körülbelül 18000 éve tart az a folyamat, melynek csupán egy aprócska momentuma volt a 2013. december 5-6-án az Északi-tenger partvidékére lecsapó Xavér orkán és vihardagály. Az utolsó glaciális maximum óta fokoztosan emelkedő tengerszint ennél is hatalmasabb vihardagályokkal…..
szbi 2014.03.08 21:49:01
@Köves D. Gábor: ötven valahány évvel ezelőtt nekünk még az általános iskolában tanították. Mi van a mai földrajzi tananyagban?
szbi 2014.03.08 21:54:57
@szbi: Fájt? Vájt!
Az ukrán válságról elhamarkodott, meglapozatlan, inkább lelkesedő, semmint megfontolt vélemények születtek a honi sajtóban és a pártok közleményeiben.  1. A jelenlegi ukrán helyzet nem fekete-fehér. A motivációk és az események egyaránt homályosak, így nehéz igazságot…..
Magyarországon sajnos sokak számára túl jól ismert jelenség az elszegényedés, a középosztály gyengülése. Míg a kiváltságos csoportok csak tovább gazdagodnak addig e két társadalmi osztály helyzete tovább romlik, a legszegényebbek helyzete egyre kilátástalanabbá válik. A…..
szbi 2014.03.03 23:45:49
@¿Qué tapas hay?: Az átlagjövedelem így nem mond semmit, a megélhetési költségeket is mellé kell tenni. Emlék: a 70-es és 80-as évek NDK-jában és Csehszlovákiájában egy átlag magyar remekül tudta költeni a pénzét, mert ott minden "olcsóbb" volt. Itthon a közeli Makk Hetesben a feleségemmel -- mindketten kezdő humán értelmiségiek, gyerek még sehol -- kb 150 forintból vacsoráztunk 2 Jókai-bablevest és 3 sört. Berlinben damaszt abroszos asztalnál, porcelán tányérból vert ezüst evőeszközökkel ettük a legdrágább fogásokat s ittunk bort /!/ - 21 DM-ért. Hét forintjával számolva: kb. 140.- volt a ceh. Ennyit átváltva (kanadai) dollárra fejenként egy hot dogot rágicsálva sétálgathattunk volna Toronto bármelyik negyedében. Na jó, még egy közös doboz 7up belefért volna. Gazdagok voltunk vagy szegények?
A Magyar Régészeti és Művészettörténeti Társulat 2014. január 28-án levelet írt Balog Zoltán miniszter úrnak (itt olvasható), hiányolva az Esterházy-kincstárnak az Iparművészeti Múzeum gyűjteményeiből történő kiemelése és az Iparművészeti Múzeum Kelet-ázsiai…..
Pangea Habsburg Google Earth 2014.02.19 18:28:36
Az elmúlt években már megcsodálhattuk a Habsburg Monarchia katonai térképészetének remekét, a Második Katonai Felmérés felmérési térképsorozatát. A térképekből DVD-kiadványokat is szerkesztő Arcanum kiadó honlapján is élvezhettük a felmérés magyarországi részének…..
szbi 2014.02.21 13:12:41
Többször megírtam már itt a blogon is, hogy mennyire értelmetlennek gondolom a politikusi beszédek megszokott értelmezését. Unalomig ismételt kérdések (kiket szólított meg? sikeresen tematizált? tudott-e mobilizálni?), amelyekre tapasztalataim szerint csak azok tudnak magabiztosan…..
szbi 2014.02.16 22:27:47
T. TG!
Elemzésével, vagy inkább az elemzés helyett kiadott mondataival teljes mértékben egyetértek. Orbán(ék)nak nem állt érdekében többet és mást mondani. Egy hozzászóló megpendítette már a Gyurcsány-ária - ez nem gúnyolódás, hanem annak beismerése: nem tudom retorikailag besorolni tegnapi előadását -, mint háttérzene, másféle szövegmondásának másféle harmóniáját adta volna. Igen jellemző, hogy Magyar Kornélia - egy a jobb elemzők közül, valamint kutyája is gyönyörű - bevallotta meglepődöttségét, másra számított, mást várt. Pl. a rezsicsökkentés tovább sulykolását. A "kommunistázáson" akadt fenn, s bevallom, magam is. A televíziós látvány központi eleme a rendszerváltás után született, jól látható helyre kitett ifisták halmazát mutatta, s mintegy kiválasztott egy lehetséges célcsoportot. ahogyan elnéztem őket, a számukra a komenistázás a krampusz emlegetésével lehetett/volt egyenértékű. Ifj. Lánczi kollégája hiteltelenül próbálta sulykolni a posztkommunistázást: a szó elszáll, az emlék megmarad. Mert maga sem hitte el, amit hallott. Azt hiszem (és remélem) a szakma alapszabályai szerint volt több más Orbán-szöveg is előkészítve, s az utolsó pillanatban húzták ezt elő. Mint talán az ifistákat is, látván a tévésített GyF-fanok korátlagát. O. ezen beszéde a peremre ültetett itteni vénecskéknek szólt. Botrányról, Kornélia és ifj. is megállapították, a simongáborozás egyetlen - meg kell adni, mélyütéses - mondatban jelent meg - és kész. S ez érthető. SD esetében szerintem baloldali belharcról van szó, nem a Fidesz kampányának a része. Oda pl. Józsa ügye illik, meg a pénteki GyF leleplezés. SG sztorija elnyomta Józsa igen durva történetét, a balpárt nem is nagyon reagált rá, mint ahogyan GyF ügyben sem fognak ráerősíteni és a Sós Tamás botlást sem nagyon fúják. Végül is az a gyanúm, hogy van még töltény a coltban, s azokra az ütemterv szerint kattan rá a gyúszeg. Nos, erre vagyok igazán kíváncsi: milyen is lesz a már megírt partitúra levezénylése, a mű előadása. Sokat el fog árulni arról, mire számíthatunk a 3. Orbán-kormány alatt.
Többeknek: OV nem sokat anekdotázott, a tantörténetek egy jó része bibliai idézet volt. Az én keresztyén felfogásomnak túl sok is. A Szentírás szavai ne legyenek pártharcok patronjai!
A fenti képet ugyan már néhány éve készítettem Dublinban, de felteszem, hogy még ma is működik a kocsma, ha már egyszer több mint 800 évet kibírt. A fotózáskor még arra gondoltam, arról írok, hogyan számolják egy épület vagy intézmény korát az írek és hogyan mi, ám a…..
A sajtó lázasan kutatja, hogy kik lehetnek valamelyik kiemelt állami nagyberuházás útjában, kik azok, akiket ki kell tenni a lakásukból azért, hogy a legújabb agymenéseket végre betonba lehessen önteni. Az egyik portál talált egy családot, aki a Várkert bazár megújulását…..
NOIJ – összefoglaló jelentés, 1986.11.13. (221) 6. Valuch Tibor debreceni egyetemi hallgató meghívta Vásárhelyi Miklóst egy előadás megtartására, melyre az „Életek, pályák, művek” című sorozatban kerülne sor Debrecenben, 1987. februárjában. Vásárhelyi a meghívást elfogadta. Az információ…..