Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eszengé

32 bejegyzést írt és 40 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
1894-ben Back Károly földbirtokos, kereskedő megrendelésére Markutz József tervezte és építette kétemeletes eklektikus lakóház. Az egykor díszes, szép homlokzat már lepusztult, több helyen sérült. A belső homlokzatok állapota megegyezik az utcaiéval. ..
        Interjút adott a Klubrádiónak Békés Márton a Terrorháza "kutatási" igazgatója, a Kommentár szerkesztőségi főmunkatársa. Csak tizenhét perc, érdemes meghallgatni, segít megérteni a mai Magyarországot.        Békés nem egy böllérbicskás huthgergely, nem valamilyen agresszív kis utcai bűnöző,…..
eszengé 2018.07.16 00:37:14
@FF: Őt is – mondta a német őr, és paprikavörös lett, és lelőtte dr. K. H. G.-t.
Nemrég a tusványosi fesztiválon meglehetősen szomorú képeknek lehettek sokan a szemtanúi. A hagyományosan fideszes fesztiválon megjelent egy fiatal lány, aki különböző témáktól motiválva próbálta az ott megjelent politikusok és szimpatizánsok tudtára adni, hogy nem feltétlenül elégedett Magyarország…..
Anne Applebaum most bemutatásra kerülő műve 2012-ben jelent meg angol nyelven, és 2014-ben vált elérhetővé magyarul az Európa Kiadó gondozásában Szabó Hedvig fordításában. Applebaum első jelentős sikerét a Gulágról írt, Magyarországon két kötetben megjelent munkájával…..
Nincs protekció a demokráciában, azaz nem volna szabad, hogy legyen. Ennek előrebocsátása után jöjjön az alábbi történet: Kedden reggel Szombathelyről indult a vonat Budapest felé. A kocsik belsejében egymás hegyén-hátán szorongtak az utasok, de tele volt a vagónok teteje is, a…..
I. Bóriak! Szabadság, 1945. április 28. 2. Aki Radnóti Miklósról hírt tud (utoljára októberben Szentkirályszabadján volt), kérem, jelentkezzék a Rádió igazgatóságánál! VIII. Sándor u. 5-7. sz. II. Kézre került a legbutább nyilas. Szabadság, 1945. április 28. 2. A…..
Karikatúrák a Vasárnap című lapból 1945. szeptember 8-án. A Vasárnap a Kossuth Népe hétvégi melléklete volt, amelyet ezen szám után Kállai Gyula a Miniszterelnökséget vezető kommunista államtitkár be is tiltott a lapengedély hiánya miatt.     ..
Egy új folyóirat, a Munkásőr című havilap szemlézésébe fogunk bele. A lap a Munkásőrség központi lapja volt. 1957-ben jelent meg először, és a Munkásőrség Országos Parancsoksága adta ki. Felmerülhet a kérdés, hogy miért az 1966-ban megjelent kilencedik évfolyammal…..
A hét [1945 márciusa] legérdekesebb eseménye kétségkívül Illés Bélának, a Új Szó szerkesztőjének, a vörös hadsereg őrnagyának az előadása volt a szovjetorosz irodalomról. Meghallgatására valóban összegyűlt minden pesti író a Magyar Színházban és bámulattal…..
Egy kis írás a Ganz Dolgozó Lapja 1949. január 1-jei számából. (Katt a képre, nagyobb lesz. Sőt, olvasható is.) ..
Az 1945-ös földreformot az előző év decemberében Debrecenben, a szovjet hadsereg által megszállt területen alakult Ideiglenes Nemzeti Kormány rendelte el március 15-én, a 600/1945. M. E. rendeletben. Az Ideiglenes Nemzetgyűlés utólag szentesítette a rendeletet az 1945. évi VI.…..
1945 után is voltak állatvédők, akik nem tudták elviselni, hogy kedves állatukat kínozzák "nagyvárosi, lóhoz nem értő, türelmetlen, durva lelkivilágú, és igen nagy százalékban szadista hajlandósággal bíró egyes lóval bánó emberek." Ezért a magyar állatbarátok a "Beszélj…..
A kisgazdapárt politikai napilapja, az Alföldi Népújság július 24-i számában „A beszolgáltatás során az ország készleteit nagyrészt kimerítettük”[1] címmel közölt beszámolót a békés vármegyei közellátási értekezletről. Az írás idézte a Szövetséges…..
A Keresztény Női Tábor (KNT) egy magyarországi feminista politikai tagozat, majd rövid ideig - eltérő néven - kétszer is önálló párt volt az első világháború vége és a kommunista hatalomátvétel között. Országos Keresztényszociális Női Párt Országos…..
Tegnap volt hetven éve, hogy 1953. március 5-én Joszif Visszarionovics Sztálin belépett a kommunista mennyország kapuján. Természetesen a Kőbányai Zománc sem feledkezett meg arról, hogy március 18-i számában méltóképpen búcsúzzon a nagy tanítótól. A Generalisszimusz halála…..
Bölcskén és Szentandráson forr, izzik a levegő. Sváb szövetkezeti elnök próbálja a parasztság ezeréves perében meghozott döntést felülírni azzal, hogy tönkreteszi a szövetkezetet. Mindezt a volt földesúr hálás tekintetétől óvva. Mindeközben a klerikális reakció is…..
A Blog.hu stabilan tartja első helyét a haza site-ok között. A gemius/Ipsos Audience legfrissebb, májusi adatbázisa szerint a 15 évnél idősebb, belföldi internetezők körében közel 2,3 milliós (51%-os) elérésével továbbra is Blog.hu a legnagyobb hazai oldal. Ahogyan korábban…..
eszengé 2013.01.11 12:01:55
@Rabbit: Akkor érdemes lesz érdekeset írni. Majd igyekszem, hátha... :)

uzemihirado.blog.hu
eszengé 2013.02.01 18:15:56
@Rabbit: Van egy másik is. :)

kimasa.blog.hu/
A mai bejegyzésben nem egy, hanem több kis írást találhattok. Bár a múltkorjában már volt egy írás a Rajk-perről, de úgy gondolom, hogy nem árt még egy kicsit elidőzni itt. Már csak azért sem, mert ez volt az első igazán jelentős per, amikor egy magas pozícióban lévő…..
eszengé 2013.01.30 22:44:37
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ó, hát ehhez nem kellett olyan messzire menni, ez nálunk is jellemző volt. Azt hiszem, ez olyan rendszerspecifikus dolog lehet.
Ma két karikatúrát hoztam, meg egy kis magyarázatot hozzájuk. Azért lesz magyarázat, mert lehet, hogy 66 év távlatából nem igazán lenne érthető, hogy min és miért is nevettek ezen a Szabad Föld olvasói 1946 karácsonyának napján.  Pályi Jenő karikatúrája a…..
Drága szerzőnk! Feltett szándékunk, hogy 2013-ban a lehető legtöbb olvasót hozzuk neked. Abban is segíteni szeretnénk, hogy az értékes munkád a piacon is értékes legyen, ne csak átvitt értelemben. Ennek érdekében jövő héttől olyan tartalomnépszerűsítési és hirdetési…..
eszengé 2013.01.29 08:51:24
@cadix: Ránéznél? Csináltam valamit, bár nem szép, de kezdetnek jó lesz. :)
1949-ben volt jó munkásnak lenni. Miközben a Nyugat lassan haldoklott, nálunk volt minden, amire egy dolgozó vágyhat: biztos munka, jó fizetés és jogbiztonság.  Munka jogán Lampart Üzemi Híradó, 1949. szeptember 29. Elnyomatásból, romokból országot építő, dolgozó magyar…..
eszengé 2013.01.28 14:38:16
@Kis ember: Ebből is látszik, hogy van, ami örök és állandó.
eszengé 2013.01.28 14:44:21
@TrueY: Igen, bizony. Sőt, már előtte is létezett. Az 1913. évi XXI. t.c. a közveszélyes munkakerülőkről szólt. Rögtön az első paragrafus ezt írja:
"Az a keresetre utalt munkaképes egyén, aki munkakerülésből csavarog vagy egyébként munkakerülő életmódot folytat, kihágás miatt nyolcz naptól két hónapig terjedhető elzárással büntetendő."
eszengé 2013.01.28 17:17:04
@Wásztákhurwáh:

Nagy Imre egy roppant összetett eset. Mikor Rákosit leváltották 1953-ban, azért igen sok pozitív változás állt be. Internálások, kitelepítések megszüntetése, amnesztia. Az erőltetett iparosítás leállítása, stb. Az ÁVH teljhatalmát megszüntette, ilyenek.
Szóval fejlődőképes volt, persze korlátok között, mert kommunista maradt élete végéig.
Egy kis kor- és kórtörténet (ahogy az alábbi cikk alcíme is mondja) Pécsről, az 1947-es évből. A helyszín az Alsóbalokány utca környéke, főszereplői pedig az utcagyerekek. Az évszám és a téma már csak azért is érdekes, mert éppen ebben az évben mutatják be Radványi Géza…..
Szójay Döme 1944. március 22-től augusztus 29-ig volt Magyarország miniszterelnöke. A háború végén kerül amerikai fogságba, ahonnan 1945 októberében kerül vissza Magyarországra, ugyanis az amerikaiak kiadják a magyar hatóságoknak. 1946 márciusában bíróság elé állítják és…..
  Egy szétlőtt tehergépkocsi érkezik a kiskunfélegyházi szanatórium elé. A kocsi körül összegyűlt emberek izgatottan találgatják, hogy vajon mi történhetett azon a reggel az országúton?  Különös géppisztolysorozat az országúton Izgalmas részletek a…..
eszengé 2013.01.19 18:10:33
@Rontó Rostás Gyuszi, a pettyáni betyár: Rendben, írok majd erről. Nem ígérem holnapra, de a közeljövőben meglesz.
eszengé 2013.01.21 21:12:59
@bioLarzen:
Bármilyen hihetetlen, nem volt 1945 és 1948 között előzetes cenzúra. Azaz volt rá lehetőség, de nem alkalmazták igazából. Lapokat betiltottak, de utólag, ha veszélyeztette az ország külpolitikáját, vagy belpolitikailag veszélyes volt. A cikk ellen azonban nem indítottak eljárást. Azonban Jugoszláviával ekkor még nem volt diplomáciai kapcsolat.
eszengé 2013.01.22 08:04:54
@bioLarzen:

Ja. Nem baj, azért nem volt felesleges, amit leírtam. :)