Regisztráció Blogot indítok
Adatok
M Éva

96 bejegyzést írt és 6 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha építési telket tervezel venni, akkor ezt a cikket figyelmesen olvasd el! Nehogy pórul járj, mint mások! Különösen akkor húsbavágó ez a tudás, ha azért veszed a telket (mily meglepő!), hogy házat építs rajta.  Nézzük a mesét, ami megtörtént eset, és mint utólag kiderült, nem egyedi! A…..
Ha kedveled a skandináv vagy dán filmeket vagy, ha egyszerűen csak szereted a jó sorozatokat, akkor a következő három dán sorozatot ne hagyd ki! Dán nyelvet tanulóknak, gyakorlóinak vagy szerelmeseinek bónusz a dán nyelv hallgatása, míg a többiek számára természetesen a magyar felirat…..
Ma délután Koppenhágában a Parken stadionhoz mentem, mivel gyermekemnek dán nemzeti mezt vadásztam. Tudtam, hogy este lesz a dán-horvát meccs, és kíváncsi voltam, milyen lesz a dánok készülődése. Íme néhány fotó. A dánok nemzeti mezben már 5 órakor ellepték a környező utcákat. Sok ember ment a…..
Lakásbérlés kapcsán jellemzően arról lehet olvasni, hogy mennyi veszély leselkedik a bérbeadókra, mert a bérlők nem fizetnek, lepusztítják a lakást stb. Sajnos vannak ilyen esetek. Jó néhány bérbeadó tud szomorú történet mesélni. Vannak azonban olyan bérlők, akikkel nincsen probléma. Nekem is volt…..
A dánok ismét csináltak egy nagyon jó filmet. Témája egyetemleges: az alkoholfogyasztással és annak hatásaival foglalkozik. Thomas Vinterberg filmje idén a nemzetközi filmek kategóriában Oscar-díjat hozott Dániának. Ezen kívül számos filmfesztiválon söpört be elismeréseket. Joggal. A kiváló rendező…..
Tele vagyunk kacatokkal. Toljuk őket a lakásunkban jobbról balra, aztán balról jobbra. Hallgatva a nagy svéd bútoráruház hívogató szavára, újabb és újabb fantasztikus tárolási eszközöket veszünk, remélve, hogy az megoldja a problémánkat. Nem fogja. Padlások, pincék tele a kacatokkal. Sőt, ennél még…..
A helyes megfejtés a címben feltett kérdésre: Dánia. A koronavírus kitörésekor arról írtam, milyen volt Dániában a koronavírus kezelése.  Ezúton is köszönöm szépen a sok gratulációt és visszajelzést, továbbá a sokezres olvasottságot és a sok Facebook Like-t. Azért is említem ezt, mert e blog 3 éves…..
M Éva 2020.09.02 09:12:44
@Fue: Igen. Sajnos ez így van. Kórházi dolgozók is mondták, velük is ez történt. Senki nem kereste meg a kontaktokat. Szomorú és nagyon nem jó.
Bár bizonyos dolgok fejlődtek a hazai lakásbérleti piacon az elmúlt években, sok minden még kívánnivalót hagy maga után. A professzionális piac feltételei, azaz a jogszabályi és intézményi háttér nagyon hiányos. Ha lakásbérlésről van szó, akkor a cikkek és óvó tanácsok az esetek nagy részében a…..
Arra gondoltam, a hazatérés élményének a dokumentálása megér egy misét, azaz egy blogbejegyzést. Ha szeret valaki abban az országban élni, ahova kiköltözött, mint ahogy én szeretek Dániában, és e blog rendszeres olvasói ezt pontosan tudják, akkor a hazatérés élménye egyáltalán nem egy egyértelműen…..
Úgy gondoltam, tanulságos lehet sorra venni, miért nem tudják eladni a tulajdonosok lakásukat, házukat. Ennek több oka is lehet. Az egyik leggyakoribb és egyben egyik legnagyobb probléma a nem megfelelő árazás. Miért árazzák túl ingatlanukat az eladók?  A pszichológiai oldaláról közelítem meg a…..
Mi is az a Fekete Hattyú? "Ausztrália felfedezése előtt az óvilágban meg voltak győződve arról, hogy minden hattyú fehér. E hiedelem megtámadhatatlannak tűnt, hiszen minden tapasztalat kétségtelenül ezt igazolta. Az első fekete hattyú megpillantása minden bizonnyal elámított néhány ornitológust...,…..
Sokan törik a fejüket, hogy külföldre költözzenek. Vannak, akik eltökéltek, hogy menni akarnak, de várnak valamire, hogy az itthon megoldódjon vagy megtörténjen.Teljesen érhető, hogy van az a helyzet, amikor ki kell várni valamit. Csak arra kell vigyázni, hogy a cselekvés, a tényleges elköltözés ne…..
Az egyes nemzetek különböző módon kezelik a mostani vírushelyzetet. A nemzeti kultúra és az egyes országok társadalmi tőkéje, valamint a regnáló kormányok illetve hatalmi rendszer sok mindent meghatároznak. Láttuk, ahogy Kína és Dél-Korea megbirkózott vele, és látjuk, ahogy az olaszok és spanyolok…..
M Éva 2020.03.28 07:57:56
@HK417: Igen. Az 5,7 millió lakosú Dánia a mai napig (márc.28.) 17.275 tesztet csinált és a héten jelentették be, hogy még többet kell tesztelniük,mint eddig. A 9,77 milliós Magyarország 10.303 koronavírus tesztet csinált idáig. Németországban - többek között - azért olyan alacsony a halálozási esetszám és ráta, mert rengeteget teszteltnek. Félmillió teszt per hét!
Amikor az ember külföldre költözik és elkezd integrálódni egy másik társadalomba, akkor nem feltétlenül adódik  lehetősége arra, hogy az érdekességeket, látványosságokat mindet sorra látogassa. Ebből kifolyólag nekem  jócskán maradtak a "megnézendők" listán olyanok, amelyeknek a megtekintését a…..
Mikor 2017-ben elhatároztuk, hogy kiköltöztünk Dániába, és elkezdtem lakást keresni, tudtam, nagyon nehéz lesz. Így is lett.  Aztán tavaly ősszel itthon, Magyarországon kezdtem el lakást keresni magamnak, mert azt terveztük, hogy budai lakásunk eladása után nem veszünk, hanem bérlünk. Könnyed kis…..
M Éva 2020.03.19 20:03:13
@kriksz: Olyan albérletekben laktam, ahol a tulajdonos ott lakott az ingatlanban és egyúttal bérbeadó is volt, nekem kiadott egy szobát albérletbe. De valóban jogos a komment. Köszönöm az észrevételt. Ez az én pontatlanságom volt. Bérbeadónak kellett volna hívnom, nem pedig "főbérlőnek".
Mentségemre szolgáljon lásd Wikipédia: "Magánszemélyek közti ingatlanbérlés esetén elterjedt, hogy "főbérlő"-nek hívják a bérbeadót (ez legtöbbször a tulajdonos), "albérlő" névvel illetik a (fő)bérlőt, míg az albérleti konstrukció igen ritka."
Néhány hete, mikor Dániában voltam immár hazajárni, ismét rácsodálkoztam, milyen jól tudják a dánok újrahasznosítani a dolgokat. Margit több programot is szervezett, hogy közös barátainkkal találkozhassak. Szombat délelőtti kávézásra barátnőjéhez, Ritához voltunk hivatalosak. Mikor a részleteket…..
Mániám, Dánia Hazatérés 2020.02.10 11:22:59
Újra itthon. Hazajöttem. Egy időre.... de bízva benne, hogy egy napon újra élhetek majd Dániában. Dübörgött ugyanaz a kérdés mindenkitől: miért? miért? miért? Logikus és érthető  a kérdésfelvetés. De nekem, aki annyira szeretem Dániát, mindig fájdalmas volt a megválaszolása. Íme a szerelmi…..
Bluetooth. Már sok éve természetesen használjuk a kifejezést, és vélhetően nem gondolunk bele, vajon miért is így hívják a vezeték nélküli adatátviteli célra használt technológiát. Dániáról szóló blogomat írva jutotta eszembe, hogy elmesélem ennek a történetét, hiszen nem biztos, hogy mindenki tudja…..
M Éva 2019.08.02 21:25:49
@GTI100: Köszönöm :) nem tudtam.
M Éva 2019.08.02 21:30:34
norse-mythology.net/harald-bluetooth-facts/:

2. Why was Harald called Bluetooth?

It is unclear why Harald had the nickname Bluetooth, but there are some speculations about why. One of these rumors is that he had a bad tooth, that had turned black/blue. Another rumor is that he loved to eat blueberries or licorice. However, we do actually not know how he got his nickname Bluetooth, they are all just old stories and rumors.
Bo Bendixen nevét sok-sok évvel ezelőtt, 1995-ben Németországban ismertem meg. Frankfurtban fedeztük fel. Lett tőle cicás bögrém, pólóim és kulcstartóm. Ereklyék a mai napig. Sok szeretettel őrizgetem és használom e tárgyakat 24 éve.  Bo Bendixen dizájnja  egyszerű és egyben nagyszerű. Néhány vonal…..
A dán vizsgám után elhatároztam, hogy június utolsó hétvégéjén elugrom Bornholmra. Mert megérdemlem :-) Némi információt beszereztem kedves magyar barátaimtól, akik gyakran járnak Bornholmra, aztán egy-két kattintás az interneten és már meg is volt a vonatjegyem, hajójegyem, valamint a…..
M Éva 2019.07.17 18:04:28
@Valóság nevű unokahúgotok: Nem Írországot akartam írni :)
Igen, tudom,hogy hideg a víz. Attól nekem az érzet, a kinézet és az illatok a görög szigetekre emlékeztet.
De természetesen megértem, ha Te másképp gondolod.
Szent Iván éjszakájának, más néven nyárközép éjszakájának a június 23-áról 24-ére virradó éjszakát nevezik Magyarországon. A történészek az egyik legpogányabb ünnepnek tartják, de ma Keresztelő Szent János egyházi napjához és Szent Iván névnapjához kötődik. Szent Jánosból Szent Iván Június 21-e a…..
Kedvenc gyerekkori sorozatom jut eszembe, amikor a Kántor című filmben, Madaras József a sikeres rendőri akció után azt mondja a főnökét alakító Bujtor Istvánnak, hogy " Kérek engedélyt örülni!" Ekkor Kántor, a gyönyörű és okos farkaskutya felugrik Madarashoz és örülnek. Hát így vagyok ezzel most.…..
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kislány, aki, mikor első osztályos volt, nagyon sokat küszködött az olvasás megtanulásával. A szülei számtalanszor ültek mellette, hogy olvasni tanítsák, de csak nagyon keservesen ment a dolog. A szótagok külön-külön mentek, de egybe olvasni azokat…..
Roskildében jártam, vikinghajót láttam. Meg a dánok talán legfontosabb templomát, a dán királyok temetkezési helyét, amely 1995-ben felkerült az UNESCO Világörökségi Listájára. Roskilde Koppenhágától nyugatra található, 50000 lakosú város, a Roskilde Fjord mellett helyezkedik el. Dánia 10.…..
A véletlen műve volt. Ma nyelvvizsgám után bement a belvárosba, részben kiszellőztetni a fejemet az öt órás írásbeli erőpróba után, másrészt meg egy-két dolgot elintézni. Az egyik sétáló utcában egy nagy könyvesbolt kirakatában egy plakátra lettem figyelmes, mely arról szólt, hogy Jo Nesbøvel lesz…..