Regisztráció Blogot indítok
Adatok
olipapa

0 bejegyzést írt és 22 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Akinek a teste és az aszfalt a tornaterme, annak érdemes azt karbantartani, folyamatosa állagmegóvást végezni, fejleszteni. (Annak is, akinek nem, de azt talán menedzserszűrésnek nevezik, és ennél jóval lájtosabb.) Zsinórban negyedik éve monitoroz(tat)om magam február-március táján egy győri…..
olipapa 2018.03.12 16:53:05
@őze bálint: 1% al a pad minimális izomhasználati különbségét és a nem létező szelet váltjuk ki. Tehát ez felel meg kb a kinti sík futásnak padon. A futás lépcsőnkként gyorsul és nem a meredekség változik. Természetesen szokatlan lehet a padon futás, főleg akik egyébként nem szoktak, kezdőknél és magas tempónál. Hosszabb bemelegítéssel, kisebb lépcsőkkel ez nagyban segíthető, de van akinél annyira más a mozgás, hogy a mért adatok nem lesznek relevánsak, jól átültethetők az életbe
.
olipapa 2018.03.12 16:55:22
@szcs84: max hr alatt 10-el már majd minden hasznosítható adat megvan. A max értékek sokkal inkább érdekesek, mint hasznosíthatók már ha hosszútávról beszélünk.
Háromrészre szedett folytatásos teleregényünk második része jön (Az első rész ITT.) Hősünk vall első találkozásáról a ma már retro kinézetű pulzusmérős órákkal, a szentírásnak minősített edzéstervről, a távedzés sajátosságairól - ami nemcsak edzőnek, de tanítványnak is távmunka. Lőrincz Olivér, aki…..
olipapa 2016.02.10 08:32:17
@rrroka: sok szakács főz ugyanolyan lábosban, de az étel íze azért más és más. Igaz ez a pulzusmérős tréningre is. Az eszköz egyforma, de a módszer, az edzések felépítése edzőnként változik. A lényeg a tréner általi periodizációs, idő, intenzitás, pihenő, stb felépítésének egyénre szabott sajátos struktúrájában rejlik. Leginkább ebben különbözik egyik edző a másiktól. Ez a know-how, nem a pulzusmérő. Ez hoz eredményt, a pulzusmérés egy ezt segítő eszköz, egy fontos támasz, legalább is számomra.
A manapság igen elterjedt futótechnika javítást célzó futóiskola, chi, pose és más futóformák sajnos nem úgy, nem olyan mértékben alakítják az energiatakarékosságot, mint azt hirdetik. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=16195026&query_hl=1&itool=pubmed_docsum
Egy felnőtt, rekreációs futó hatékonysága ettől nem, vagy csak minimálisan fog javulni. A javulást a hatékonyságban, energiatakarékosságban sokkal inkább adja a hónapról hónapra növekvő futómennyiséghez történő szervezeti alkalmazkodás. (izom, idegrendszer, energetika, stb). Ettől még a futóiskolázást, erősítést fontosnak tartom és ilyen részfeladatok szoktak szerepelni a tervekben. A nem személyes jelenlét egyébként tényleg nehezíti a hibajavítást. Ez messze nem optimális, tudom. Viszont az első felmérésen látom a futót, a versenyekről készült felvételek, videók megint csak jó szolgálatot tesznek az ilyen irányú elemzés elvégzéséhez.
Beszédtesztes "kimérésről" még nem hallottam, de sejtem miről lehet szó. Aki ez alapján felállít egy klasszikus ötrészes edzészóna bontást, az egy géniusz. :-) Én jobban szeretem a tudományosabb megközelítéseket, ahol tényleg mérünk valamit. (O2/CO2, Laktát)
Nálam nem feltétlen mindig alacsony-pulzusos a tréning kezdetben sem, főleg egy olyan futónál, akinek heti 4x45p-1ó-ra van ideje, ereje. A fejlődésért kialakított edzés intenzitást (pulzus, sebesség) az edzés hossza és a két edzés közötti idő határozza meg leginkább az egyéni sajátosságok mellett. Tehát más az alapozó pulzusa egy heti 4 illetve egy heti 12 órát futó atlétának, még ha a zónáik ugyanazok is (teoretikusan) Hajrá!
A pontőrködésről szóló legutóbbi poszt (nekem váratlanul) vihart kavart. Az utóélete: sajnálatosan, de egyben mégis örömtelien progresszív módon előkerültek szőnyeg alá söpört ügyek, "minden rendben van"-álca mögé bújtatott negatív evidenciák megvitatása. Pl. futó vs.…..
Futóblog Bükki Hard beszámoló 2013.03.05 13:46:43
Néha komolyan elgondolkodom cselekedeteimen, vajon teljesen normális vagyok-e? Ugyan kinek jutna eszébe végre a tavasz beköszöntével olyan környezetben futni, mennni, ahol gyakorlatilag nincs más, csak hó, jég, jégkása, az alacsonyabb régiókban pedig sár. Hogy mégis mi vonzott…..
olipapa 2013.03.06 08:11:42
@BGy: én is sokat iszom, ez a jó, így kell! A ponton ivás mellett ha feltöltöd az ivózsákot a ponton, az elég 20Km-re, én így tettem, elég volt. JB bepróbálta fél literrel ezt a szakaszt, nem volt elég. Emlékszem az ff szólásra, pont egy mélyponton voltam energetikailag, remélem nem voltam morcos!
A hétvégén rendezték meg a Mátra lankáin a "Dupla Élmény" fantázianevű terepfutóversenyt. Hogy miért dupla? Egyrészt az útvonal két kör: ugyanazon a 36 km-es körön kell kétszer végigmenni, másrészt az útvonalat a társaddal együtt kell megtenni. A pálya kellően nehéz…..
Futóblog Futóprofilok: Levente 2012.03.22 09:00:00
Néhány hete a "Bükki Hard" elnevezésű futóverseny után hallottam Leventéről először. Az igen embertpróbáló versenyen dobogós helyen érkezett célba. Az egyik futótársunk invitálására kapcsolódott be a terepfutó-topik közösségi életébe. A Naplás-tavi…..
olipapa 2012.03.23 19:29:44
@Nakhchivan: látod, így is lehet, íme egy másik út!
kb 25 éve nyomom én is az "ipart", lehet nálam van egy út. Főleg ilyen genetikából gyúrva.
Az életvitel- edzés-genetika uszkve harmadrészenként építi fel a sporteredmények egészet. A nemsportolóknál pedig kb. fele fele a genetika és az életvezetés az egészségesség felé vezető úton. A életvitelen belül a kajázás fontos szelet, de sok minden ide tartozik még, pl. környezeti és társas stresszorok, pihenés, regenerációs lehetőségek, stb.
olipapa 2012.03.23 22:00:16
@Lucky Larry Silverstein: te nem fogod tudni megmérni, csak szakember. Kalipperrel szokták leginkább. Van pontosabb módszer, de itthon ilyen nincs használatban. Az impedancia mérők (a markolászós) nem pontosak. Egyébként minek megmérni? Nem mindegy hogy tudod az értéket számszerint, vagy nem? A legjobb a tükör, ha nem tudományos, vagy orvosi célból szeretnéd tudni. Minden látszik.
42195 Maraton kipihenve! 2011.12.05 16:03:00
"Vegyük komolyabban a futást" jeligére ma reggel hosszú idő óta először ébredési pulzust mértem. És ez alkalommal olyat láttam a poláron, mint még soha: 45-ös pulzust hosszabb ideig, és 2x a 44 is bevillant. (Mindez egy lazítós hétvégén, egy átmulatott szombat…..
olipapa 2011.12.05 17:40:42
@Hiver: szerintem lehetsz Top. (Heti átlag 5ó -nál több edzés számít ide)
Futóblog Határainkat feszegetjük 2011.09.26 11:25:00
Egyszerű kérdésre, közhelyes válasz.A kérdésre, hogy "Miért futsz?" többek között az egyik lehetséges válasz az, "hogy elérjem a határaimat". Meg szeretném tudni mire vagyok képes. Ezeknek a határoknak van egy érdekes jellemzőjük: a határaink az idő és…..
Futóblog Teljesítménypróba 2010.07.28 10:49:25
A másfél hete Misivel komoly szakmai eszmecserébe bonyolódtunk edzésmódszereinkről. Egy a cél, más a terhelés, két különböző emberről van szó, tehát mások a képességeink, tulajdonságaink. Szó szót követett, aztán Misi megemlítette, hogy elmegy…..
Szasza rábeszélt, hogy nézzünk ki a HHH (Hármashatárhegy—egybeírva!) egyik levezető 6 klikkes szakaszára. Hármashatárhegy (egybeírva) Budapest egyik városrésze a III. kerületben. Nevét a 497 m magas Hármashatár-hegyről kapta. Maga a hegy részben átnyúlik a II. kerületbe…..