Regisztráció Blogot indítok
Adatok
dr. House

0 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Többszöri unszolásra sem válaszolt a Hír Tv kérdésére Deutsch Tamás, amikor a csatorna munkatársai egy sajtótájékoztatón azt próbálták megtudni, hogy mennyibe került az internetről szóló nemzeti konzultáció honlapjának, az internetkon.hu oldalnak készítése. Mint azt…..
Az előválogatók katasztrófája után egyáltalán nem lepődtem meg, hogy Sixx az élő adás után is arra a konklúzióra jutott, hogy a Rising Starnak már tényleg semmi értelme nincs. Aztán kiderült, hogy két figyelemre méltó énekes csak akad a mezőnyben, ez a szám pedig alig…..
Rengeteg filmnél lehet tapasztalni, hogy mennyit számít egy jó lezárás. Néha javít, néha ront rajta, de még gyakrabban teljesen átértékeli az addig látottakat. Nem egyszer mondogattam magamban mozizás közben, hogy "a befejezésen fog itt múlni minden." És van úgy, hogy a jól…..
dr. House 2014.11.22 12:43:30
@danialves: Egyszer egy híres művészettörténészt megkérdeztek: "Honnan tudja, hogy ez vagy az a kép értékes-e." "Onnan, hogy már láttam egymilliót" - válaszolta. Olvastam a könyvet és láttam a filmet. Mint ahogy rengeteg könyvet olvastam, rengeteg filmet láttam és olvastam jó néhány tényleges filmkritikát. Egyszer még szakdolgozatot is írtam a filmkritika műfajáról, úgyhogy valami elképzelésem van arról, hogyan működik. Az nem olyan, mint amiket te írsz. Az érveléstechnikáról is van némi fogalmam, mert azt hosszú évekig tanítottam. Ez ügyben is komoly hiányosságaid vannak. Vannak érvként használható dolgok, vannak érvtípusok és azok különböző logikai sorrendjei, amelyek segítségével felépíthető a mondanivalód - ha van olyan. Mi is van még? Az, hogy egy történetben kliséket használnak, viszonylag kis meglepetés. Mondj egy filmet vagy irodalmi művet és felsorolom, milyen kliséket használnak benne, azokat vélhetően honnan kölcsönözték, illetve milyen későbbi művekre volt hatással. A klisék szerepe az, többek között, hogy egy filmnek nem kell 62 óra hosszúnak lennie, mert ha megjelenik a "gonosz", akkor az első megszólalásából tudod, hogy "aha, ez a pasas kábé olyan mint..." és eszedbe jut húsz hasonló karakter. Egész színházi irányzatok építenek erre a módszerre. Bármiről be lehet bizonyítani, hogy klisé, mert mindent megírtak és leforgattak már. A kérdés most már csak a hogyan, tehát akkor van baj, ha a kliséket valaki unalmas módon hasznosítja újra. Egyetlen példa, ami ezt még a mozinéző szájába is rágja: Pulp fiction. Tipikus karakterek, tipikus dolgokat cselekszenek, de a nem tipikus szereposztás és az időrend megkavarása (meg még sok minden) miatt, most nem húzom az időt, mert nem akarok kritikát írni:), a végeredmény üdítően friss volt első látásra. Utolsó: ha nem tiszta a fizika, ami ezek mögött a filmek mögött van, akkor néhány lehetőség (könyvcím), hogy felvedd a fonalat. Michio Kaku: Hipertér. Paul Davies: Hogyan építsünk időgépet? Paul Davies: A megbundázott világegyetem. Albert Einstein: A relativitás elmélete. Fleának valahol feljebb igaza van: nem sikerült meglátnod, mi a súlypontja a történetnek, tehát az egész értelmezés a felszínen kapirgál, az ilyet szoktá verselemzésnél egyetlen vonallal áthúzni. És végül egy olyan megjegyzés, ami biztos érthető lesz: bööööööööff.
dr. House 2014.11.22 16:30:04
@Rebelde: :)))
dr. House 2014.11.22 16:32:25
@danialves: "én itt felesleges vagyok" - köszönöm, hogy te mondtad ki :)))
A TV2 tegnap útjára indította a harmadik generációs tehetségkutatók zászlóshajójának hívott Rising Start (amiben a néző applikáción keresztül szavaz, élőben azt hívják így), amiről a 2 óra 45 perces műsorfolyam végére sem tudtam megállapítani, hogy minek került…..
dr. House 2014.11.10 15:37:34
@Madox Williams: szerintem Sixx elég visszafogott volt ahhoz képest, amilyen ez a műsor. A mezőnynél az általános iskolai ki-mit-tud döntője is keményebb volt. A tizenéves srác a (majdnem) két gyerekkel pedig végképp kiölte belőlem az együttérzést a "nehéz sorból jöttem" típusú sztorik iránt - arra gondolok, hogy az X-faktorban is konkrétan elviselhetetlen, amikor nekiállnak a kisfilmekben kijátszani az "épp torokgyulladásom van" kártyát, amire aztán valaki kivágja az "épp most szakítottam a barátommal/barátnőmmel" kártyát. Azt már csak az egyik mentor hisztériás rohamával lehet tromfolni. Mindkét formátumban kapunk mondjuk 10 x 3 perc produkciót, és két óra szavazattarhálást. Tolerálhatatlan. Ha valaki legalább egy épkézláb számmal előállt, UTÁNA kíváncsi vagyok rá, hogy hogyan jutott el odáig, rá akarok csodálkozni és elszégyellni magam, hogy én meg nem onnan jövök, aztán jó lenne már összeszedni magam, előtte viszont hagyjanak békén az élettörténetével vagy ne nevezzük tehetségkutatónak ezeket a műsorokat. Nem létezik, hogy a nézők ne telítődjenek a dekára kiszámított könnyzuhatagokkal - és tényleg az a rossz, hogy amikor meg meg lehetne hatódni, akkor már ott motoszkál hátul az agyadban, hogy most manipulálnak. Már nézel körbe, hogy melyik bútor mögül lép elő Geszti két Gringo sztár koncertjeggyel a kezében... Más: Kero a Lőrincz L. László-féle stíluskatasztrófa. Nem tudom elhinni, hogy valakinek, aki így néz ki, bármivel kapcsolatban legyen ízlése, hiszen az látszik rajta, hogy eszméletlen melót feccöl bele, hogy stílusosan nézzen ki, ott kérem komoly munkában lehet a szemöldökcsipesz, aztán ez lesz a végeredmény... Majka is még korai a kettős szerepkörben, nem épült fel annyira, hogy elvigyen a hátán egy műsort, meg még egy aftert is - a Sztárban sztár zsűritagjaként kellemes meglepetés volt, de lassabban, lassabban... nem kell kapkodni. Persze kell, mert van öt műsorvezető, aki össze-vissza cirkulál a kereskedelmi csatornák között. Én egyik nap szívesen olvasnék egy körinterjút arról, hogy melyikük tudja halál biztosan, épp melyik csatornánál dolgozik... És hát ami tényleg gáz: az Endemolnál 500 ember "kreatívkodja" össze ezeket a műsorokat. Mi két haverommal ebéd előtt előállunk fejenként egy-egy működőképesebbel... de szerintem ti is.
Engedjétek meg, hogy egy 2006-os TED-előadásról szóljak, mert azt gondolom, hogy témája a mai napig aktuális. Ken Robinson olyan minőségi és élvezhető keretbe foglalta komoly mondandóját, amit csakis a legnagyobbak tudnak. Ez az előadás (alul megtalálható a linkje) volt rám eddig a legnagyobb…..
Vajon mit szólna a mai oktatáspolitikához. Forrás: Partyponty Az, hogy az államosított iskolákat felügyelő államilag létrehozott szerv honlapja alapján ember meg nem mondja, hogy miként is áll fel a felügyelet struktúrája, már szóltam. Ahogy hiányzik a korábban…..
Jobb sorsra érdemes sportunk mélyreható elemzésénél mindig arra a következtetésre jutunk, hogy valami nagyon el van rontva a fiataloknál. A legtöbben az iskolai testnevelést okolják mindezért. Tényleg ennyire hiányos és korszerűtlen a lurkók oktatása? Ismét kérni fogunk az…..
dr. House 2010.04.25 18:47:26
Na most lett elég az idiótákból... Tanár vagyok, nem testnevelő, de az egyik legfontosabb tantárgynak tartom. Azok figyelmébe ajánlom a következő néhány mondatot, akik az eddig felmerült témákban az oktatás működési zavarait a tanárokra és az iskolákra kenték. Ha a testnevelő rászól egy leányzóra, hogy ne háromcentis körmökkel jelenjen meg a tornaórán, akkor az ostoba szülő a szarházi orvos haverjától szerez egy igazolást, és a gyereknek felmentést kell rá adni. Négy évig egy padon növeszti a seggét, míg a többiek mozognak, mert otthon felülírták, ami az iskola szerint helyes. A tanár és az iskola kezéből pedig a kvótarendszer és az, hogy az önkormányzatoktól kapják a pénzt, MINDEN eszközt kivett, amivel egy gyereket manapság munkára lehetne bírni. Nem tudsz kirúgni valakit, mert neked kell másik iskolát találni a gyereknek, a szülő pedig elvárja, hogy te neveld fel helyette, de közben mindent megtesz, hogy ez még véletlenül se sikerüljön. Sem az oktatási témákban kommentelők 95%-a, sem a szülők, sem a minisztériumban dolgozók, sem a politikusok nem tartottak meg ég egyetlen órát sem - vagy ha igen, az olyan is volt -, mégis osztják az észt. Ez egy szakma, mielőtt beleszólsz, gondold végig, hogy az ötletedet hogyan fogadni 38 motiválatlan diák, mert ma ez a kiindulópont egy tanóránál. Vannak olyan osztályok, ahol nem lehet elvégezni a Cooper-tesztet, mert NEM HAJLANDÓ A GYEREK VÉGIGFUTNI 12 PERCET. Mi az, hogy nem hajlandó?! Először igazítsd el otthon a gyerekedet, hogy csinálja meg amit a tanár mond, és minden kommentelés előtt számolj el tízig.
Ági levelében fia kálváriáját írja le, amit pedagógus szülőként türelmesen, de a negatív élmények hatására először szkeptikusan, majd elkeseredve, de a gyerek érdekét mindig szem előtt tartva élt meg. Sokan meríthetünk erőt kitartásából, illetve a történet pozitív…..
dr. House 2009.10.31 12:18:31