Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Hallenback (törölt)

0 bejegyzést írt és 3 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Talán nem mondunk nagyot, ha azt állítjuk: közkívánatra. Lőrincz György a mi kis házi szavazásunkat is zsinórban háromszor nyerte meg, és már két-három éve is számos borissza követelte fennhangon, hogy az Év Bortermelője konteszten is elismerjék munkásságát.…..
Sir Alex, ha nem is a világ, de az ország leggazdagabb verebe baráti körében állítólag sűrűn előveszi azt az anekdotot, hogy egy kontinensszintű bankártalálkozón az egyik nagy bordeaux-i chateau-val villogó francia kollégának belicitálta, hogy olyat bizony ő is tud, és mutatta…..
Bréking bréking: Mint ahogy azt a Népszabóság nyomán Index anyánk is írja, Vincze Béla 2005-ös évlabdarúgója pincészetében és a boltokban is találtak 2005-ös évjáratú hamisított Vincze-borokat a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Borminősítési Igazgatóságának…..
Hallenback (törölt) 2009.10.30 09:24:31
Üdv!

Elöljáróban csak annyit: nem vagyok borász, csak egy egyszerű borkedvelő, aki egy picit ért a borokhoz, és nagyon kedveli azokat.

Rászántam jó pár percet, hogy végigolvassam a hozzászólásokat. Vannak dolgok, amikkel egyet értek, és vannak, akikkel nagyon nem.

Vincze Bélát személyesen ismerem. Nem vagyunk barátok, párszor találkoztunk, beszéltünk. Rendkívüli és csodálatra méltó az, amit Ő eddig az asztalra tett, de most nagyon nagyot hibázott. Nem volt elővigyázatos. Egy dolog biztos: amíg nem ítélnek el valakit, addig Ő ártatlan!

Minimálisan (az átlag embernél egy kicsit jobban) ismerem a médiát. Ismerem azt, hogyan közölnek dolgokat. Ahhoz, hogy valami eladható legyen, gyakran színesíteni, szépíteni kell. Biztos vagyok benne, hogy adott sajtó megjelenéseket nem borászok szerkesztették, hanem újságírók. Sajnos a magyar ember meg ezen dolgokat pedig csont nélkül nyeli be, 100%-ban elhiszi azt, amit hall vagy olvas.

Tény, hogy a bortörvény másabb, mint az egyéb, élelmiszer törvény. Amíg 1 kg kenyérben a természetes anyag kb 50%, addig a borra sokkal keményebb és határozottabb szabályok vonatkoznak. Hazánkban több az egy főre jutó kenyérfogyasztás, mint a bor fogyasztása. Talán itt is kéne szabályozni…

Tény, hogy a glicerin egy szükséges dolog a borban, és „…Mindebből következik, állítja Kállay Miklós, hogy pontos értékek nincsenek, ugyanis - élő és folyamatosan változó anyagról van szó - nem modellezhető, hogy egy tétel borban, természetesen bizonyos határok között, a glicerin hogyan viselkedik, mennyit gyarapszik. De - tette hozzá - ettől még a glicerin hozzáadása csalás, hamisítás…”. Kiemelendő rész az élő és változó! Tehát a minta leadása után az üvegben is változik a mennyiség az idő múlásával.

Adott adatok (melyek szerintem csak apró morzsák az igazság asztaláról) alapján kiderül, hogy nem a saját borát módosította, hanem hozott anyagot vett a nevére. HIBA. A boltok polcain is megtalálható borok bevizsgálása után kiderült, hogy azokban is magasabb a glicerin tartalom, mint a készítéskor leadott mintában. És? Ott van Kállay Úr mondata, melyből kiderül, hogy ez természetes folyamat. Olyat nem találtam, hogy mesterséges glicerint találtak a boraiban, azonban adjuk meg az esélyt arra, hogy a cikk írója ferdített esetleg. Ismétlem magamat: amíg nem ítélnek el, addig ártatlan vagy! Ehhez emberi joga van mindenkinek!

Egy dolog biztos: ha kiderül, hogy szándékosan csalt, hogy hamisította a bort, akkor büntetni kell! A kialakult helyzet árt Vincze Bélának, majd Egernek, majd pedig az országnak is! Viszont ha nem bizonyosodik be a vétke, akkor is nagy a baj. Akkor véleményem szerint a média szúrta hasba az országot azért, hogy pár lappal többet adjon el.

Még egy dologban biztos vagyok: amit VB eddig letett az asztalra, az finom bor, és mindig örömet fog okozni számomra, ha ihatok belőle!

Megjegyzésem: furcsállom azt, hogy Villány ismert földrajzi területén ennyi bornak való szőlő terem, Villányból ennyi bor származik…van olyan bor (évjárat és fajta), ami szerintem sose fog elfogyni…