Regisztráció Blogot indítok
Adatok
NIM

29 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Vagy egy nőt láttam kétszer ugyanazzal a könyvvel, vagy két különbözőt ugyanazzal. Felmerül a kérdés: hány nő lehet csak Budapesten, akik éppen Coelho Bridájának kétszáztizenhetedik oldalára lapoznak? Hány az országban? A világon? Ha Coelho lennék, beleborzonganék ennek a…..
Persze, persze: vámpírral Dunát lehetne rekeszteni, de már képtelen vagyok a Stephanie Meyereket megkülönböztetni egymástól, ahogyan Martha Tailor felülmúlhatatlanul csúnya borítójú könyvei (Dr. Gyilkos, Fekély, Ragya, Rüh, stb.) között sem igazodom ki. Szorítkozzunk tehát az…..
Hogy megtörjön a nagy-nagy csend, jelentem: egy hete, péntek reggel az 1-es villamosra felszállt egy huszonéves lány, kezében Viktor Pelevin A Metamor Szent Könyve c. regényével, majd pár óra múlva azonos nemű és hasonló korú személyt figyeltem meg a 3-as metrón, ő a könyvek…..
Az eddigi legfiatalabb olvasót tömegközlekedési eszközön tegnap késő délután a 4-es villamoson láttam. A másfél-kétéves kislány babakocsiban ült, kezében Finy Petra Az ovi-ügy c. könyvét szorongatta. Igaz, nem lapozgatta éppen, inkább mozizott. Vagy netán már…..
Valamelyik pénteki híradóban volt egy szép mondat, miszerint "A budapestiek lassan megtanulnak együttélni a sztrájkkal." És valóban: a fizika és az anatómia törvényeit meghazudtolva helyet szorítunk a pótlóbuszon az n+19-ik utasnak is (ahol n = a busz…..
Hanem Robin Cook-ot olvas a hármas metrón. Mondjuk, hol másutt. A borító színéből ítélve a Halálfélelem c. regényt. Pedig jókötésű, harmincas férfi, még nincs benne a korban. Csakhogy vele átellenben, az alig húsz éves fiatalember meg a Kaliber magazint lapozgatja, benne…..
mit olvas az utca embere? '09-'10 2010.01.09 12:31:00
Nem kis késéssel összegezve a karácsony előtti napokat: a 136E buszon láttam egy huszonéves férfi kezében Philip K. Dick Szabad Albemuth rádióját (amit melegen ajánlok mindenkinek: a sötét világképen gyilkos humor süt át, a sztori feszes és izgalmas, a váltott nézőpontos…..
mit olvas az utca embere? pro domo 2009.12.01 12:23:00
kedves tagtársak, szép eredmény volt a Goldenblog 4. helyezés, de a molyon már nagyüzemben folyik a mitolvas meló... kérdezem: ne költözzünk át? (amihez persze regisztráljatok oda). itt csinálnánk egy záró statit, és szépen elhantoljuk a blogot, hm? :(a most csatlakozóktól…..
Mérget vettem volna rá, hogy a feleségemnél megbukik Csernus doktor eszmefuttatása a nőről, és lőn: az ötvenedik oldal környékén elkezdte egérpadnak használni. Mi tagadás, fellélegeztem. Nem kívánom senkinek azt a jeges rémületet, ami végigszalad az ifjú…..
Tegnap este hazafelé a 14-es villamoson kit látnak szemeim? Kedves Szamárfül barátunk (alias Murci - vagy fordítva) 18 óra 30 perctől, a felszállástól kezdve elmélyülten olvasott egy bordó színű, kis alakú, kötött opust.Jól meghúztam magam, hogy ne vegyen észre, és jól…..
Közel egy hónapja a római metrón - amely a város felszíni részével ellentétben ritka nyomasztó hely - egy ötven körüli, jól öltözött (ki nem az Rómában?) úr olvasta Kim Newman Dracula Cha Cha Cha című regényét, amely az Urania folyóirat szeptemberi számaként…..
Ma reggel, háromnegyed nyolc tájban huszonéves lány olvasta a 3-as metrón Bérczes László Cseh Tamásról készített riportkönyvét. Ami egyébiránt az énekes munkásságát nem ismerőknek is melegen ajánlott, mert az izgalmas élettörténeten túl a közelmúlt - főleg a…..
Tegnap reggel a hármas metrón egy harminc körüli nő olvasta a legfrissebb, védőborítójától megfosztott Coelho-regényt (A győztes egyedül van). Lásd a pesti szleng idevágó kifejezését, miszerint: "Letépem az arcod, mint Coelho-ról a…..
NIM 2009.07.15 11:17:20
Festett vörös, hófehér bőrű, csupa feketébe öltözött (talán emós, ha van még ilyen), tizennyolc év körüli lány olvasta a minden fórumon egekig magasztalt Skandináv krimik-sorozat egy izlandi darabját az 50-es villamoson.  ..
Csak szólok, hogy ha legalább háromezer forintért vásárlunk a Városháza kiadó pavilonjában a Könyvhéten, ajándékba kapjuk az Éhe a szónak c. kiadványt, amely jelen blog látogatóinak érdeklődésére méltán tarthat számot. A kötetbe gyűjtött fotókon ugyanis…..
Huszonéves nő olvasta Aldous Huxley, A vak Sámson című könyvét a képen látható, védőborító nélküli kiadásban, kedd reggel az 1-es villamoson...
Múlt pénteken, a 3-as metrón egy harmincas nő olvasta Arthur C. Clarke egyik regényét, a címéből hirtelen csak a csillagokat sikerült kibetűznöm. Szerencsére aznap még egyszer összefutottam vele: a nőt időközben elhagyta valahol, és a Könyvfesztivál egyik szabadtéri standján…..
NIM 2009.05.13 13:24:15
Szabadjon megjegyeznem - ha valaki nem olvasta volna a magyar nyelv és irodalom érettségi idevágó részét (az OKM honlapjáról letölthető a feladatlap: 193.225.13.210/erettsegi2009/kozepszintu_erettsegi_2009.html) - hogy Spiró György személyének és munkásságának semmi köze a feladathoz. Mindössze egy vele készült interjúból ollóztak ki egy gondolatot, amely manapság Spiró nélkül is erősen jelen van az irodalomtanításról szóló közbeszédben. A diákoknak e gondolat mellett vagy ellene kellett érvelniük, amit könnyedén megtehettek akár azok is, akik életükben nem hallották Spiró nevét; az a pár sor ugyanis elhangozhatott volna ugyanebben a formában egy buszsofőr vagy egy érsebész szájából is.
Ezért fájdalom, a felettébb szórakoztató sajtóközleményt kiadó Jobbik csúnyán elbukna a szövegértelmezés-vizsgán. Hiszen ha Spiró műveit kezdenék sebtiben szétzálazni, az mindössze annyit mutatna meg, de azt a napnál is világosabban, hogy már a feladat szövegét sem voltak képesek értelmezni. S akkor azt már hogy is várhatnánk el, hogy tisztában legyenek olyan finomságokkal, mint a "meggondolandó" jelentése, illetve az "-e" szócska szemantikai funkciója. Satöbbi. Mindegy, ez a hülyeség nyilván a lakosság minimális ingerküszöbét sem éri már el, én is csak a miheztartás végett teszek úgy, mintha nem érteném, egészen pontosan miről szól ez az írás(www.jobbik.hu/rovatok/kozlemeny/a_spiro-botranyert_valakinek_felelnie_kell).

Pedig maga a probléma (amire uccaszoc is utalt), nevezetesen hogy olvasnak-e a fiatalok, nagyon is érdekes. Egyrészt nem értek egyet a Spiró gondolatával, én úgy látom - és nem csak az utcán - hogy olvasnak. Nem mind, de nagyon sokan. Másrészt nyilván nem mindegy mit. S valóban: kevesek szaladgálnak Jókai, Mikszáth, Arany köteteivel a hónuk alatt, az Ómagyar Mária-siralmat fütyörészve vígan. De vajon ez a cél? Szerintem általában inkább az, hogy értő, kritikus, és önálló véleményt alkotni (hát igen: olvasni) képes olvasókat neveljen ki az iskola. Ennek érdekében természetesen szükség van a klasszikusok olvasására (is). Az azonban látszik, hogy nem a jelenlegi - igaz, épp átalakulóban lévő - módszerekkel. Szerintem élményközpontúvá kellene tenni az irodalom oktatását, felülvizsgálni, rugalmasabbá tenni a megcsontosodott kánont. Akár drámapedagógiai, szituációs eszközökkel, a diákok önálló gondolkodására, választásaira alapozva, aktív befogadóvá, és érintetté tenni őket az olvasmányaikban, hátha úgy nem csak megúszandó penzumnak tekintenék az olvasást. Megmutatni nekik, ezt vagy amazt miért érdemes elolvasni. Engedni őket, hogy megindokolják, szerintük miért nem. Vagy miért érdemes valami egészen mást. Ezek persze csak ötletek, meglehetősen hevenyészett formában, amiket évek óta vitatnak az okosok. És ti mit gondoltok?
A kb. két hete látott Rejtő könyvnek most jár az utolsó 20 oldalánál. Ma láttam újra a buszon. Éljen. (Bár olvashatna gyorsabban, ill. többet is...)..
Huszonéves nő olvasta április 19-én délután az észak-déli metrón Bohumil Hrabal méltán közkedvelt regényét. Könnyen felismertem, mivel magam is ebben a kiadásban olvastam néhány évvel ezelőtt. A belső borító közlése szerint "a fedélen a regényből készült színmű…..
"Gódor kocsija csikorogva fordul a ház elé. Az őrnagy csőre tölti a pisztolyát és rálép a pincébe vezető lépcső első fokára. Mögötte Herczeg alhadnagy és Hajdú törzsőrmester."Nem szeretném ismételni magam, és azt hiszem, a tárgyalandó mű fülszövegét indító…..
A kispesti Bozsik Stadion előtt drosztoló taxisok általában letekert ablaknál dumálgatnak egyik kocsiból át a másikba, vagy a műszerfalra szerelt mobil dvd-lejátszót bámulják, ezért nem csoda, hogy csütörtök délelőtt sem köpni, sem nyelni nem tudtam a döbbenettől, amikor…..
mit olvas az utca embere? Hahagáj 2009.02.19 18:07:04
Kedden a 3-as metrón egy huszonéves nő olvasta Gerald Durrell könyvét.              Réber ruleZ! Egyébiránt...
Ha nem is minden alkalommal sikerül meglesni, mit, azt mindig ki lehet figyelni, hogyan olvasnak az emberek. Az is több a semminél. Ma reggel 7:15-kor a 42-es villamoson már másodszor láttam egy húsz körüli lányt, aki a Tulipán utcai végállomáson először valamiféle…..