Regisztráció Blogot indítok
Adatok
eNeL

2 bejegyzést írt és 298 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
E-könyv olvasók Radar! 2009.10.04 23:33:00
Közkívanatra itt egy poszt, semmi másért, hogyha valaki más témához nem illő anyagot  talál a hálón, itt megoszthassa. A legjobbakból posztot fabrikálunk. Előre is köszönöm, a többi olvtárs nevében is. UPDATE: új megjelenéseket, érdekes könyveket a Könyvradaron…..
eNeL 2012.08.21 22:28:50
Ehhez mit szóltok?
www.defectivebydesign.org/node/2243
hup.hu/cikkek/20120821/uj_drm-mentes_logo_az_fsf-tol

Szerintem jó kezdeményezés. Miért nem lep meg, hogy az Amazon nincs a jelenlegi támogatók között :) ?
eNeL 2012.12.09 12:55:04
Nemrég találtam. Ha valakit érdekel az EPUB 3-ra alkalmas eszközök és alkalmazások (és alkalmasságuk) összehasonlító listája, akkor nézze meg ezt a listát:
www.bisg.org/docs/BISG_EPUB3PlatformGrid.xls
Minden esetre nagyon érdekes. Úgy tűnik, hogy a Webkit alapú alkalmazások, illetve azt használó eszközök még a leginkább kompatibilisek.

És persze az is kiderül (miért nem lepődöm meg?), hogy messze még a kánaán...
Kedves Olvasóink! – avagy preambulum gyanánt… Jelentősen nagy fába vágjuk a fejszénket. Közel 2 éves kvázi hallgatás után azt az új célt tűztük zászlajunkra, hogy sorban bemutatjuk azokat az elektronikus tartalomforrásokat, amelyek szerintünk a figyelmetekre érdemesek. Szó…..
Az újságNokéremszépen. A nagy villanykönyv-propagálás közben egy meglepő fordulatnak lehetünk tanúi. Az addig világos, hogy egy olvasón egy komplett (személyi) könyvtár elfér. Ez olyannyira magától értetődő, hogy nem is igen kell magyarázni. És ha egy könyvtár elfér egy…..
eNeL 2011.03.21 12:00:50
@megvakarom: Nem vagyok író, meg jogdíjas szakértő sem, jelzem jó előre. Íróként viszont elgondolkodnék ezen a dolgon: mi van, ha lejár a szerződés? Ha nem újítok szerződést (ha letiltom a további értékesítést), akkor ki lesz, aki kiadja a művemet? A korábbi kiadó miért adna számomra jobb feltételeket második körben, mint korábban - egy e-kiadás esetén?

A felhasználási jog időbelisége jó megoldás lehet egy papír könyv esetében, e-kiadásnál már nem vagyok ennyire biztos a dolgomban. Én - ha író lennék - egy olyan szerződést kötnék, ami egyszeri kifizetést tenne lehetővé egy meghatározott időre, plusz példányonként egy bizonyos százalék; ezt követően (mármint a meghatározott idő) pedig eladott példányszámonként az ár egy bizonyos (akár az előzőtől eltérő) százalékát kérném.

Ami egy írónak nem jó hír: erősen arra tartanak a dolgok, hogy eladott példányszámonként kaphatnak pénzt az eladott e-könyvek után (százalékos mértéke a kiadótól függ); tehát olyat kell írni, ami jól fogy. Ez meg nem jó hír olyannak, aki csak bizonyos rétegigényeket elégít ki, vagy - mondjuk - szakkönyvet ír.

Nem tudom, mi a jó megoldás; de azt biztosan tudom, hogy a "hagyományos" kiadói jogok az e-könyvekre nem fognak működni, valami más lesz helyette (előbb-utóbb).
 Kedves olvtársak!A nagy nap már nincs messze, amikor megnyitjuk oldalunk egy jelentősen kibővített változatát az ekonyvolvaso.info címen. Ahogy ennek a posztnak a hozzászólásaiban políroztuk, a fő csapás egy fórum, és egy wiki alapú okosságraktár lesz. A dolog wordpress…..
E-könyv olvasók K, mint mélység 2010.09.13 06:45:00
Igen sokat gondolkodtam azon, hogy mit is kezdjek Bigyó Felügyelő nagylelkű felajánlásaként megkapott Kindle WiFi-vel, már ami a mélységi tesztet illeti. Úgy döntöttem, hogy nagyon adja magát az összehasonlítás a Nookról készült cikkemmel, ezért, bár nem azonos mélységben,…..
eNeL 2011.02.16 18:32:12
@Aliko01: Talán temetni nem kellene :)

Ilyennel nem találkoztam, de az első töltés kísérletemnél külső töltővel kiakadt a kütyüm. Próbáld meg Te is hard resettel indítani:

1. Le kell kötni mindenről (PC-ről, tápról is) a K3-at.
2. A bekapcsoló tolattyút minimum 15 másodpercig bekapcsolt helyzetbe csúsztatni, majd elengedni.
3. Elég sokáig (kb. fél perc) nem látni semmit, csak fehér képernyőt, utána elvileg elindul a K3 firmware betöltése, ki kell várni.

És utána elvileg működik a szerkezet.
Kedves olvtársak!A mai napon egy lelkes olvasónk jó nagyot gurított a Paypal-perselyünkbe, praktikusan megmásfélszerezte a "blogvagyont". Természetesen neki is, csakúgy mint minden szponzorunknak nagyon hálásak vagyunk.Ezzel lassan időszerűvé válik a…..
Intro Egy frissen csatlakozott olvtársunk, nagygabe nem sokat lacafacázott. Jó civilhez méltóan amit nem tudott megvenni/megtalálni, megcsinálta maga. Ez pedig kéremszépen nem más, mint egy jó kis angol-magyar szótár, ami teljesen jól használható prc és mobipocket olvasása közben. Azaz a Kindle és…..
eNeL 2011.01.17 21:33:30
@Dworkyll: Aha. Így már értem :)

Köszi.
Intro A mobipocket a legtöbb eszközön egy nagyon kényelmesen olvasható dokumentum-forma, de van egy csomó apró részlet, amitől igazán komfortossá válik az olvasása. Évek óta konvertálok állományokat ebbe a formátumba, és mindig lehet találni valamit, amitől az eredmény még…..
eNeL 2011.01.06 17:35:24
@eNeL: Ja, és a Tidy átkódolja az eredeti "tisztított" fájlodat, mert látja a karakterkódokat, elöl meg nincs leíró rész; szóval óvatosan. A Tidy által így javított fájl garantáltan használhatatlan lesz a Creatorban - mert szegény teljesen és szolgaian a szabványt követi. Mondjuk, pont ezért találták ki.
eNeL 2011.01.06 20:20:05
@Dworkyll: A korábbi helyre felraktam egy módosított scriptet, most már lesz egy "mobitoc2ncx.log" fájlod, ami egy sima txt fájl. Ez elvileg segíthet megtalálni a helyet, hol (illetve: mikor) akadt el a script. Bár még ez sem egy rendes hibakezeléssel ellátott script...

Pontosan megtalálható a hely (többnyire az mbp_toc fájlban) - elvileg - amennyiben teljesen megérted a script működését.

Remélem, egy kicsit segítettem.
eNeL 2011.01.06 22:16:58
@Dworkyll: Miért ne? Egyébként hosszú hónapokkal ezelőtt már valamelyik posztnál emlegettem, hogy sok (hozzáértő) emberrel biztosan össze lehet hozni olyan szoftveres dolgokat, ami mindannyiunk életét megkönnyíthetné.

Bizonyára sokféle változat lehetséges, mert ki ehhez, ki ahhoz ért. De egy próbát megér.
IntroÉn kérek elnézést a vicces címért, de múlt heti posztom megkésve bár, de rendezett némi csapkodást ezekben az amúgy nyugodt és kultúrált vizekben.Kell még egy - félig komoly - mea culpa is, természetesen létezik feltörhetetlen DRM, mégpedig az, amit oda sem adunk a…..
eNeL 2010.12.09 16:05:21
@kIára: A technikai kérdésedhez:

Tettem egy próbát. Tisztított html forrás, címlap. Fájlon belül van egy címlapon kívüli jpg, meg a mániám: néhány keretes szöveg is ezen kívül.

Atlantis epub: 1 365 827 b (biztosan a sok szemét miatt).
Ebből KindleGennel mobi: 1 557 619 b
Forrásból Mobipocket Creatorral prc: 280 748 b

Van különbség. Arról már nem is beszélve, hogy az epub-os középre rendezett keretes szövegeimet balra igazítottan fordítja le, ami meglehetősen zavaró.

A korrektséghez még kellene egy full forrás-mobi konverziót is készítenem, de akkor kéziben kellene legyártanom ncx-et, amihez most nem nagyon fűlik a fogam. Pont azért lestem meg az általad javasolt megoldást, hogyan lehetne ezt a kézimunkát megkerülni.

Azt hiszem SaGa, érdekelne a scripted :))
eNeL 2010.12.09 16:39:03
@Dworkyll: Így igaz, a fontok be valának ágyazva.

Erre gondolok én is, hiszen jelezte: levette az Atlantist.

De mit csináljak, ha most nincs kedvem ncx-et gyártani :)) És próba cseresznye alapon néztem meg az általa kérdezett/felvetett lehetőséget.

Amúgy hasonló kimeneti eredményt lehet elérni a Calibrével is, viszont az nem parancssoros - tehát a mezei felhasználó könnyebben elboldogul vele.
  Feladatmegoldások   Az alábbiakban számos makrót fogok bemutatni. A lista nem teljes, hiszen eddig olyan feladatokat oldottam meg, amiket saját magam fontosnak tartottam. Semmi sem lehet tökéletes, a makrók sem azok. Ezek „robotok”, mindig mindent pontosan ugyanúgy…..
eNeL 2010.11.16 19:31:44
@lubeck: Az előttem szóló közel jár az igazsághoz :) Az eredmény egyébként erősen függ a forrásszövegtől (annak milyenségétől).

Makróval is megoldhatod a dolgot, de nem lesz tökéletes. A bekezdések végi szóközöket először távolítsd el a megfelelő makróval (lásd poszt). Ezzel szabad az út a bekezdés végén levő írásjelek vizsgálatához (ez többnyire: pont, kettőspont, felkiáltójel, kérdőjel, felső idézőjel lehet). Egy kicsit az írásjeleknél előforduló szóköz eltávolítására szolgáló (lásd poszt) makró segíthet az ötletelésben. Ha ilyet talál a keresés, akkor a sorvégjelet lecseréled mondjuk "#"-ra; majd törlöd az összes maradék sorvég jelet. Ezután a "#" karaktereket cseréled vissza bekezdés jelre (^p).

Nem lesz tökéletes az eredmény, főleg, ha üres sorok a bekezdések között nincsenek; ugyanis egy-egy elmaradt mondat végi írásjel hiánya miatt ilyenkor akár több bekezdés is összemosódhat. Hasonlóan hiba lesz, ha a sor végén éppen egy írásjeled van (bár ez ilyenkor inkább vessző, pontosvessző szokott lenni) - ezt is bekezdésnek fogja venni a makró (meg a szkript is).

Ha nagyon nem megy a dolog jelezd, én meg - ha lesz hulladék időm - valamit összekókányolok.
eNeL 2010.11.17 09:42:49
@Atyaman: Na, pezseg az élet :)

És akkor kedves olvtársaim, mi van a fejezet, vagy fejezeteken belüli alfejezetek címével? Az egy bekezdés (nem is akár milyen), és elég ritkán fordulnak elő bennük írásjelek a végén...

Az élet nem habostorta.
eNeL 2010.11.17 09:46:13
@Komavary: Esetleg egy Mobipocket Creator köztes állomásnak (pdf -> html)?

Elvileg a Stanza for Windows is tud ilyesmit, de részben elég fapados, részben pl. a nagykötőjel helyén gyakran szép kis kockákat generál. Ezért nem is nagyon ajánlott.
IntroLefolyt némi víz a Dunán, mióta utoljára nekifogtam a kérdésnek (a vállalkozó kedvűek kimatekozhatják, a budapesti szelvényen másodpercenként cirka 3500 m3 megy át, középvíznél). Azóta történt egy s más, érdemes összefoglalni őket, leginkább azért, hogy lássuk:…..
eNeL 2010.11.13 16:36:37
@kIára: Az xml azzal állít korlátokat, hogy nem állít korlátokat :) Úgy értem: minden, ami megfelel a nyelv szabályainak, mindegy, mennyire kókányolt, az működő kimenet. Ilyenekre scriptet írni egy rémálom.

Azzal nincs mit vitatkoznom, hogy egy világosan, következetesen megírt xml-ből lehet bármit csinálni - ez így igaz.

A felhozott kimeneti példákkal pont azt szerettem volna érzékeltetni, hogy bár mindegyik kimenet xml, de mégsem csereszabatosak. Mindegyik világos, meg következetes, de a maga módján.
Mondtam már, hogy mennyire rajongok a civil erőfeszítésekért? Újabb versenyző, név szerint Átlag János végzett tiszteletreméltó és hiánypótló munkát. Nem riadt meg a kedvezőtlen előjelektől, de összerakott egy helyes kis plugint, ami nem csinál egyebet, minthogy a…..
eNeL 2010.11.04 14:49:17
@Átlag János: Egy igazi legalább 800x600 pixeles (mármint magasság-szélesség).
Mint arról már egyszer megemlékeztem, Hanna egyedülállóan progresszíven áll az egész e-kiadás, e-könyv kérdéskörhöz. Ezúttal sikerült egy kicsit megint előrébb lépni, azon a bizonyos új világba vezető úton. Egyszerűen letölthetővé tett az életművéből egy korábbi…..
eNeL 2010.10.30 13:51:05
@szs.: Majdnem készen vagyok egy epub változattal. Csak éppen címlap képem nincs. Ha érdekelne, küldj pm-t.

Kérdésem viszont van: az egyik szereplőd neve Saturn, vagy Satum? Mert mindkettő szerepel, változatos felállásban, még egy oldalon belül is...
Új sorozatot indítunk E-gyetem címmel. Célja, hogy olyan speciális, nem szükségszerűen az e-könyv-technológiához kötött, de ahhoz mindenképp kapcsolódó technológiákat, elveket, szakkifejezéseket (tehát a terminus technicust) vegyünk górcső [magyarul: mikroszkóp] alá. Ha…..
E-könyv olvasók A zsebes 2010.10.25 06:00:00
Mindenekelőtt kérek egy háromszoros hurrát zsolexx olvasónknak, mert bátor volt és ügyes! Hip-hip hurrá! Hip-hip hurrá! Hip-hip hurrráááááá! Köszönjük neki, hogy odaadta friss szerzeményét egy 24 órás rapid tesztre. A Sonyval kapcsolatban nekem váltig az volt a…..
eNeL 2010.10.25 11:12:15
@s t y x: A kijelző mélysége - műszakilag - elvileg az érintő képernyőtől független, hiszen elég lenne egy vékony lap elé (főleg, ha fém). Kivéve azt az esetet, ha a kijelző és az érintős réteg csatlakozója oldalra kerül, és a rátűzendő szalagkábel csatlakozó miatt kell a keretet megemelni.

Tehát ez vagy műszaki baki miatt, vagy csak egyszerűen a dizájn miatt lett ilyen.
E-könyv olvasók Pocketbook 302 2010.10.18 01:00:00
Néhány héttel ezelőtt jelent meg a hazai web-boltokban a kevésbé neves távol-keletinek tűnő, valójában ukrán gyártó terméke. Íme a teszt, a szokásos részletességgel, hideggel és meleggel egyaránt. Itt erre a képre NAGYON nem vagyok büszke, elnézést a minőségért.A…..
A piac gyorsulása indokolttá tette a gyakoribb ráncfelvarrást. Ezeket a frissítéseket a cím átírásával (egyúttal a poszt dátumának módosításával és jelzésével) jelölöm, a változásokat a cikkben sárgával emelem ki.Bő fél év telt el a poszt eredeti közzététele (2010.…..
eNeL 2010.10.15 22:09:59
@Horemheb: Hááát, nem is tudom. A dolog szerintem csak nekünk érthetetlen, a kinti jogászoknak nem biztos.

Mert OK, pl. itt vannak a filmek, amiket eladnak országoknak, meg jogokat a szinkronizáláshoz (nem ingyen, persze). Azután meg vannak a DVD meg Blu-ray lemezek, amikhez meg kitalálták a régiókódokat, "neho' mán" bárki, bárhol lejátszhassa bármikor. És ez mire fel? Piacfelosztás, pénzszerzési lehetőség stb. A világ már csak ilyen.

Csak a nulla különbségre szeretném felhívni a figyelmet (papír könyv vs. film). Minden jel szerint a "hozzáértők" másképp kezelik az "eredeti" (papír, illetve film) kategóriát, és annak elektronizált változatát. Érzésem szerint az e-könyveknél is közeleg a "régiósítás".

Az persze már más lapra tartozik, hogy eddig minden régiókódot valakik feltörtek; pontosan azért, mert a tartalmak globális elérhetősége érdekében erre van "szükség".

Mégis csak a puha DRM kellene...
eNeL 2010.10.17 09:59:23
@Horemheb: A tartalom elektronikai változatának fizikai jelenléte az e-könyveknél dologban igazad van. Én viszont az ilyen "anakronisztikus" kiadókat (helyesebben azok egy részét) nem becsülném le, ha lenyúlásról, kényelmetlenségek tömegének létrehozásról van szó - utolérhetetlenek (szerintem). Ők a létező webet tekintik fizikai jelenlétnek.

Az utolsó megjegyzéseddel is egyet kell értenem, pedig hát nem feltétlenül kellene így lennie. Magyarországon már régen bevezették az elektronikus tartalmak tárolására szolgáló eszközök jogdíj tartalmát. Most akkor miért fizessek kétszer a tartalomért jogdíjat - kérdezi az egyszerű felhasználó... De ezt a dolgot már kiveséztük, nem akarom újra feldobni.
Intro Bár még mindig igaznak gondolom, hogy a prc több platformon elérhető, és több funkciót biztosít általában, de az is igaz, hogy nagyjából meg vannak számlálva napjai, és ha kihalni nem is fog feltétlenül, de elszigetelődik. Ennek legaláb két oka van. Az egyik, hogy az…..
eNeL 2010.07.08 19:13:04
@Dworkyll: Inkább szeretnék:) A sima textről pontosan ezek voltak az elképzeléseim. Hogy mit, és hogyan csináljak, esetleg privátban megadhatnád (milyen formában, hogyan mellékeljem a fájlokat, stb.).
eNeL 2010.07.13 13:23:15
@Professzore: Ha ez náluk az epub, akkor soha sem megyek feléjük. A megadott linken nem nyílik meg semmi (nekem legalábbis), mert ilyet kapok a böngészőben: "Sajnos a kért ePub fájlot nem lehet kinyitni. Egy vagy több fájl ami az ePub fájlhoz tartozik hibás betűket tartalmaz a fájl nevében."

Valószínűleg a Firefox magyarításával van baj, mert azért az üzenet magyarsága sem semmi...
E-könyv olvasók J, mint jövő 2010.09.20 12:30:00
Mottó:„Röhej, hogy az ember kénytelen ellopni egy könyvet,mert a kiadó fél, hogy ellopják.” – bbandiA blogra 2010 januárjában írt belépő cikkem meglehetősen mély alapossággal járja körbe az e-könyv-kiadás visszasságait, lehetőséget és lehetséges…..
eNeL 2010.09.23 16:56:13
@Professzore: "...hiába működ(het)ne Magyarországon az Amazon-modell (sőt, a jelek szerint még esetleg jobb is), a két legfontosabb dolog hiányzik."

Kifejtenéd, mire gondoltál, amikor a "jobb is"-ról írtál?
eNeL 2010.09.24 12:46:17
@Professzore: @Komavary: Oké, értem. Egyébként amikor az ötletekről írtál, valami hasonló elképzelés motoszkált bennem, mint kettő és 3/4-ik megoldás. El is tudom képzelni, de amolyan kredites rendszerben. Mondjuk van egy-két évem 30 kreditet levásárolni; a könyveknél az ár mellett meg adott a kredit értéke is (minden kapható e-könyv mellett, és annak értékétől függő kredit érték!). Ha akarom egyszerre, ha akarom elosztva, de SZABADON, magam által választott időben és választott könyvre használhatom el a "kötelező" krediteket.

Egy ilyen megoldásba majdnem biztosan beszállnék :) Főleg, ha tényleg emberi áron kaphatnék így txtr-t, vagy KooB3-t.
Bigyó felügyelő belecsapott az elektromos lecsóba, és amíg jól szabadságon voltam, bizony rendesen fejest ugrott a témába. Érdemes őt is látogatni jól.UPDATE: az új Kindle nagyot szólt, sokan észrevették. Granturizmó is...
eNeL 2010.09.01 19:20:22
@Mike76: Nem rosszak. Ilyet (meg még ilyenebbet) epubbal is lehet gyártani :))
...addig jó, amíg csak gyártunk [az ismert LGT-nóta dallamára] Ez a post azért jött létre, hogy mindennemű prepozíció, tudományos és áltudományos, gyakorlati és elvi okfejtés mellőzésével mintegy fórumként teret nyisson az ePub (és társai) gyártásával kapcsolatos…..