Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Leguanember

0 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Falnál Abban a Vakondtúrás vagy milyen nevű koszfészekben nyitunk, ahová Samu elsuvasztotta Szegfűt és a kis Samukát, hogy majd itt jó dolgotok lesz ill. biztonságban itten lesztek, nem másutt. A kocsma-bordély, ahol a gyereklány és csecsemője bujkál, igen vidám hely, most…..
Varánusz Túró rudi korrupció 2011.05.30 06:02:00
Egyre forróbb a helyzet az egészségügyben. A Magyar Rezidens Szövetség kedden ultimátumot adott a kormánynak: év végéig vagy rendezik a kezdő orvosok bérét, vagy alá szolgája, felmondanak és kitelepülnek, innentől határon túli magyarok lesznek ők is európai fizetésért.…..
Leguanember 2011.05.31 00:11:07
@kadarnepe: Írtam is, hogy tetemes összeg.
Viszont te GDP-t írtál. Az egyenlő lenne a költségvetés bevételével? (Ennek az 1,9%-áról van szó.) Elvileg ugye a GDP a nemzeti össztermék, aminek a konkrét, mozgó pénzösszegeknél többnek kellene lennie.
Megnéztem a vg.hu-n: "2010-ben a bruttó hazai termék értéke folyó áron 27 120 milliárd Ft" volt, tehát kb. a duplája a költségvetés főösszegeinek. Ennek kb. 0,9%-áról beszélünk tehát (így is soknak tűnik). És még egyszer, amive én számoltam, az a teljes egészségügyi személyzet minden tagjának a nettó 150 000 Ft-os béremelése.

Ha mondjuk 12 000 pályakezdő orvost, szakorvosjelöltet nézünk, és a "kért" 100 000 forintos emelést, akkor kb. 14,4 milliárdról van szó évente. Így kicsit más az arány, ez bőven teljesíthetőnek tűnik, de akkor meg ugye ott van a bérfeszültség a kezdők és a 20 éve dolgozó tapasztaltabbak között. (Erre hivatkozva nem fizetik egyes kórházak a hiányszakmát választóknak az 50%-os bérkiegészítést.)
Leguanember 2011.05.30 17:25:48
Még egyszer írom:
Tárgyi tévedés, hogy "A kezdő orvosi fizetésnek követelt átlagbér háromszorosa" a cél.
Az orvosi átlagbérek háromszorosra emelése lenne a cél, konkrétan 3x 140 ezer forint nettóban.
A KEZDŐ orvosi fizetést nettó 200 ezer forintban jelölte meg az MRSZ, a kezdő szakorvosi bért pedig nettó 300 ezer forintban.
Egyesült Királyság, Németország, Norvégia, Svédország kb. 700 ezer - 1 mó forintnyi fizetést adnak a kezdő orvosoknak. Ezt azért írom, mert az MRSZ egyrészt ennek tudatában arányosított. Másrészt meg megkérdezte, felmérte a fiatal orvosok véleményét, hogy mennyi lenne az a kezdő fizetés, amit megfelelőnek/vállalhatónak/arányosnak találnak, és amely mellett kevésbé tennének lépéseket kivándorlás irányában. Így jött létre végül a megjelölt összeg, ami tehát a teljes orvostársadalom átlagbérének háromszorosa, míg a kezdők mostani bérének bő kétszerese (jelenleg a kezdő orvosi bér bruttó 129500 Ft, a hiányszakmákban dolgozók ennek 150%-át kapják, rendelet alapján - már ha a munkahelyük kifizeti nekik).

Ügyeleti bér: a kórházi pótlékokról nem tudok biztosat mondani, a magán ügyeleti szolgáltatók óránkénti nettó 1000-1500 Ft-ot fizetnek, ez 12 óra, este nyolctól reggel nyolcig.

És végül számoljunk:
1. orvosok + ápolók dolgozói létszáma: kb. 135 000 fő. (nol, index cikkből - 2000 fő vándorolt ki 3 hónap alatt, ami a teljes állomány 1,5%-a.)
2. nézzünk abszolút 150 000 Ft-os emelést (ugye a kezdő orvosoknál ez kb. 110000 Ft lenne).
3. 12 hónap van.

135 000 fő x 12 hó x 150 000 Ft annyi mint
243 milliárd forint évente.

Egy részét az eü.-ből lehetne fedezni racionalizálással, a gyógyszerkassza variálásával.
Más részét máshonnan - az ország éves költségvetésének főösszege 13 ezer milliárd forint körül van.
Ennek tehát 1,9%-a lenne a szóban forgó fizetés-kiegészítés, ami százalékban persze nem sok, de amúgy meg igen tetemes.
Kérdés, hogy pontosan mekkora az eü.-s költségvetésen kívülről szükséges összeg...
Ugye most beleszámoltam az ápolókat is.

És az is kérdés, hogy fontos-e eléggé hosszútávon Magyarországnak, illetve a politikai döntéshozóknak, hogy itthon tartsák a (fiatal, mennek ki idősebbek is, de a fiatalok agilisebbek és mobilisabbak, ezért emlegetjük őket) magyar orvosokat, ápolókat.
Praxis Alkoholista orvos operált 2010.10.08 06:00:00
Sziasztok Olvasva benneteket, úgy tűnik, itt mindenki "szakértő" vagy legalábbis az egészségügyben dolgozik... Amit itt egyesek leírnak, - sajnos megtörténik..., ha elfogadjátok, ha nem... Vidéki kórházban történt...18 évesen a munkahelyemről vittek el mentővel, -…..
Leguanember 2010.10.08 11:32:53
Az orvosok, ápolók kiemelten veszélyeztetettek alkoholizmust illetően a nagy stresszel járó munka miatt (az átlagos élettartamuk is kb. 8-10 évvel alacsonyabb a teljes népességénél). Magasabb az öngyilkossági ráta, bizonyos pszichoszomatikus betegségek előfordulása a körükben. Ez nem annyira új megfigyelés, a kiégés-szindrómát kutatták eleget már. Igyekeznek lépni ellene, a titka, hogy még időben kell kezdeni.
Már az egyetemen: nagy az igénybevétel, az érzelmi megterhelés is, muszáj valahogy levezetni, és ezt tömegesen a nagy italozással egybekötött bulikkal szokás. Persze egyéne válogatja (sport, zene, vallásgyakorlás stb.), de kétségtelen, hogy (minden) az egyetemi diákság kultúrájában évszázadok óta benne van az ivászat.

Szóval muszáj az egyetemen beszélni erről, és a megelőzésről - első körben. Aztán második körben lehet aktívan cselekedni, tanítani a diákoknak, hogyan dolgozzák fel a stresszt, hogyan bánjanak magukkal, hogy megőrizzék magukat sokáig gyógyításra, egyáltalán teljes életre képesnek.

Szerencse, hogy vannak ilyen programok, egyáltalán, nem csak az alkohol szempontjából fontos, hanem átfogóan is. Az az orvosnak és a társadalomnak is jó, ha "egyben marad" és felelősen végzi a munkáját.
Magam is részt vettem ilyen programban, nagyon hasznosnak találtam, és sokat adott. Humánia Pályaszocializációs Műhely a neve, és kilenc éve működik a budapesti orvosi egyetemen, és harmadik éve Debrecenben is.

De vannak hasonló stresszkezelő-mentálhigiénés programok Szegeden és Pécsen is, úgy tudom, bár kevesebb hallgatót érnek el.
Egy választás kapcsán, ahol szerencsére mindig eljön az igazság pillanata, kiemelt jelentősége van az eredmények utólagos magyarázatának. Márpedig – gondolhatják a pártok - ezt nem lehet a véletlenre, vagy az esetleg nem elég illeszkedően gondolkodó elemzőféleségek és…..
Érdekes interjút adott ma a távirati irodának Szekeres Imre. Idézem az összefoglalót: „A politikus szerint ártanak az MSZP-nek azok a szocialista politikusok, akik most a múltbeli történésekkel vagy a lehetséges jövőbeni pozíciójukkal foglalkoznak ahelyett, hogy a lehető…..
Itt a kampány. Ezt azon is érzem, hogy egyre többször olvasom, hogy az LMP nem létező opció az országgyűlési választásokon, azért mert nincs is. Nincs kommunikációja, ismert arca és nincs vezére sem. Még botránya sincsen. Hát meg lehet az ilyenekben bízni? Az a párt, aminek…..
Múlt héten, immár sokadik alkalommal tették közzé a felsőoktatási intézmények rangsorát. A tanulni vágyó egyetemi évek előtt álló nebulók így könnyedén áttekinthetik, hogy hol milyen képzési színvonalat kaphatnak. A lista nem csak egyetlen összesített adatsort tartalmaz…..
Leguanember 2009.10.29 12:39:28
Üdv!
Az ellátás minőségének visszajelzése mindenképp elindítaná a jobbításról szóló gondolatokat. És első körben elég azt tudatosítani, hogy a betegek jólléte, közérzete nemcsak kellemes hangulatot, hanem jobb gyógyulási mutatókat is eredményez.
A kulcskérdés az, hogy egy kórház eredményességét hogyan lehet mérni. A progresszív ellátás miatt a csúcsintézményeket csak előző évekbeli önmagukkal lehet összehasonlítani, hiszen hozzájuk eleve a súlyosabb, vagy ritka betegséggel küzdők kerülnek. Az azonos szinteken lévő, azonos profilt kínáló kórházakat érdemes összevetni, de a legjobb talán osztályonként, vagy ellátott betegségenként lehetne. Pl. konkrét kérdés: Magyarország melyik kórházában kezelik a legjobb gyógyulási mutatókkal az epekövességet? Ha nekem epekövem van, és nem akutan rohasztja szét a hasamat, akkor eldönthetném, hogy hol műttetem meg. Viszont ha olyan megyében élek, ahol az emberek kevésbé egészségtudatosak, kevésbé mennek el az orvoshoz, elviselik tovább a tüneteiket, akkor többen kerülnek rosszabb állapotban műtőasztalra, és máris rosszabbak a gyógyulási mutatók is - pedig a szakmai ellátás színvonala egyforma. Fontos dolog ez nagyon, és ezzel egyedülálló szolgáltatás az egészségügy, hogy kölcsönösen függ a kimenetel, az elégedettség, aktív részvételt igényel az igénybevevőtől is.

Azt ne felejtsük el azonban, hogy az egészségügyi ellátás igénybevételének jelentős része nem tervezett, illetve nem az igénybevevő elhatározásán múlik. Ezért a magyar rendszer működését nem hasonlítanám össze a bank, hipermarket, vasút stb-vel, a listából ugye leginkább a biztosítóval lehetne, hiszen TB-alapú az itthoni rendszer.

A szabad kórházválasztás bizonyos mértékben most is működik, ahogy írták itt korábban, a törvény biztosítja a lehetőséget, viszont ugyanúgy kapcsolatokra, utazásra, időre, pénzre van szüksége annak, aki lakhelyétől távolabb szeretné kezeltetni magát. Pl. a sürgősségi ellátásnál nyilván fel sem merül az ilyen, ott a megfelelő szintű és területileg illetékes kórháznak kell ellátnia a beteget, szakmai szabályként. A tervezhető beavatkozások, illetve többalkalmas terápiák helyszínét pedig többnyire megszabja az, hogy hol van az eszköz, a szakértelem, a specializálódás, illetve az, hogy a beteg kit ismer, hova megy, milyen messzire hajlandó utazni.
Általában azért az állami eü.-nek tervezhetőség, működtethetőség szempontjából a területi ellátás a legjobb. Arra lehet törekedni állami szinten, hogy az ellátás szakmailag azonos legyen, de itthon nálunk ez több mint bonyolult, mivel jelenleg a kórházak nagyobb része önkormányzati-megyei tulajdonban van, más része az Oktatási Minisztérium fennhatósága alatt (!!az orvosegyetemek klinikái mind), és az Egészségügyi M. kb. csak az OEP-en és döntésein keresztül tudja befolyásolni a kórházak működését.

A betegként tapasztalt problémákkal lehet fordulni a rendeletileg kötelezően, minden kórházban foglalkoztatott betegjogi képviselőhöz, az osztályvezető főorvoshoz, kórházigazgatóhoz, ezek a rendszerek megvannak, az meg helyi feladat, hogy jól is működjenek.

Összességében nem gondolom jónak eredményesség-alapú kórházi rangsorok publikációját, ellenben nagyon támogatnám a betegek személyes visszajelzéseinek a kórháztól független gyűjtését, és ez a konstrukció nekem egy alulról szerveződő, netes rendszert jelez ismét csak, ami egységes szempontrendszerrel bír, és államilag hitelesítve van. Szép feladat ezt megszervezni.