Regisztráció Blogot indítok
Adatok
catnip cupcake

0 bejegyzést írt és 190 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Furcsa egy hely Írország, erősen vegyes tapasztalatokkal – legalábbis Márk szerint, aki összeszedte azt a tíz dolgot, amit a legjellemzőbbnek tart az írek kapcsán a pontosság szinte teljes mellőzésétől kezdve egészen a finoman szólva sem világhírű gasztronómiáig.  Írd meg…..
catnip cupcake 2019.04.16 10:50:51
@qkuc: üdv újra itt:)
Ahogy HÁ is írta, jó lenne olvasni egy posztot az írországi tapasztalataidról, IT-s szemszögből is.
Igaz, egyelőre nem tervezünk Írországba költözni, de ki tudja mi lesz ezzel a Brexit-kutyakomédiával... Vannak ír/angol "vegyespáros" ismerőseink akik tervezik a visszaköltözést Írországba, részben a Brexit, részben a nyugisabb élet és a család miatt.
Hová költöztél Írországból amúgy?
catnip cupcake 2019.04.18 11:02:21
@qkuc: Bréma:) milyen a tech-világ arrafelé?

Hát, a lakáshelyzet nem hozta meg a kedvemet az Írországba költözéshez :-/

Ami a tájat illeti, turistaként voltunk néhány éve egy hétre County Kerryben, júliusban. 28-29 fok volt, gyönyörű napsütés, a tengerparton napoztunk, fürödtünk, tiszta mediterrán érzés volt:)
Voltunk a Ring of Kerryn, kirándultunk, tényleg gyönyörű de hiányzik az erdő.
Ha már költözés, akkor inkább Svédország felé kacsingatunk, ott van erdő bőven (meg télen hó) és nyugisnak az is nyugis.
Ahány nyelvet beszélsz, annyi embert érsz – mondta IV. Károly anno. Az utolsó magyar király a német mellett kifejezetten jól tudott angolul, franciául, magyarul és csehül, de az akkori idők elvárásainak megfelelően ismerte a latint és a görögöt is. A szállóige azért is fontos…..
catnip cupcake 2019.01.08 11:28:58
Egyik kedvenc idézetem Lomb Katótól (hu.wikipedia.org/wiki/Lomb_Kat%C3%B3):
„A nyelv az egyetlen, amit rosszul is érdemes tudni!”

Tizenévesen olvastam a 'Bábeli harmónia' c. könyvét és nagyon tetszett. Akkor angolt és oroszt tanultam (az utóbbit nem igazán lelkesen), végül angol szakra mentem az egyetemen, az oroszhoz huszonsok évig hozzá sem nyúltam. Aztán 2 éve jött a Duolingo, elkezdtem svédül tanulni (részben hobbiból, részben post-Brexit backup-ként:) ) és teljesen függő lettem. Mai napig használom az appot és mellette igyekszem híreket olvasni, sorozatot nézni svédül. Az egyik legjobb dolog a nyelvtanulásban felfedezni a szabályokat, hasonlóságokat a nyelvek között (pl. angol-svéd).

Ami pedig az oroszt illeti: gimnázium óta nem foglalkoztam vele, viszont kb egy éve poénból kipróbáltam a Duolingon: az app csináltatott velem egy "szintfelmérőt" és meglepődtem magamon, hogy mennyi mindenre emlékeztem a közel 30 évvel azelőtti orosztanulásból (annak idején összesen 9 évig tanultam oroszt).
Érdekes volt újra-felfedezni az orosz nyelv "logikáját", hogy mennyire más, mint az angol és hogy mennyi szláv eredetű szó van a magyarban.
catnip cupcake 2019.01.08 11:57:32
@arncht: ez igaz, nyilván most nem tudnék egy bonyolultabb mondatot megfogalmazni vagy beszélgetni oroszul, de szerintem a passzív nyelvtudás, amit évekig/évtizedekig nem használ az ember, az nem vész el, csak "el van raktározva" valahol és előhívható, feléleszthető.

Az angol mint leghasznosabb nyelv: nagyjából így is van, ez a mai lingua franca, persze sok helyen nem lehet sokra menni csak az angollal. Pl. ha egy átlagos magyarországi faluban ott teremne hirtelen egy amerikai turista, nem sokra menne az angollal:D [egy ősrégi rendőrvicc jutott erről eszembe...]
Következzen egy újabb videoblog, amiben - részben a saját szórakoztatásunkra - svéd "finomságokat" kóstoltunk. Mindenkit figyelmeztetek, hogy a videóban elhangzó dolgok saját kútfőből jöttek, és egyikünk sem tévedhetetlen. :)P.s.  A videóban feltűnő macskák a képzelet szüleményei, a valóságban étel…..
catnip cupcake 2018.12.28 10:19:43
Sziasztok! Remélem jól telt a karácsonyotok. Rögtön eszembe jutott ez a blogposzt, ugyanis karácsonyra én is kaptam kis ízelítőt a svéd lakrits-mániából :D A párom meglepett egy doboz trüffellel (www.lapraline.se/produkt/lakrits-2/), amit egy itteni outlet-lánc (TK Maxx) boltjában fedezett fel mindenféle random édesség között. Csak annyit látott a dobozon, hogy svéd, trüffel és "liquor...", de nem nézte meg jobban a dobozt, azt hitte hogy valami likőrös csoki és biztos örülök majd neki:) [ismeri a Gombóc Artúr-féle hozzáállásomat a csokihoz]
Amikor kibontottam az ajándékot, rögtön leesett, hogy ez nem likőrös, hanem "liquorice" (lakrits).
Meglepően jó volt amúgy, szerencsére nem a sós változat. Olyan, mintha egy klasszikus Negro cukrot szopogatnék, miközben majszolok egy kis étcsokit:D

Ja, amúgy az említett outlet-boltban az utóbbi pár hónapban előfordultak svéd specialitások, pl. vettem 2x is knäckebröd-et, láttam Annas pepparkakort és Julmustot is (utóbbit nem vettem, de már korábban kipróbáltam, hogy milyen - nem rossz, olyan mint a mostanában menő, természetes anyagokból készült "hipszter-kólák" pl. Fentiman's, Karma Cola, Fever Tree).

PS: az új cica nagyon cuki, olyan mintha a másik cica "mini me"-je lenne, csak világosabb kiadásban:)

PPS: Kiszellőzött a surströmming szag azóta?:) Nagyon bátrak voltatok, hogy a lakásban kinyitottátok a dobozt. Én szabadban sem kísérleteznék vele...
Azt gondolod, december 26-a még a karácsonyhoz tartozik? Nagyon tévedsz, amire a legékesebb bizonyíték, ha aznap betévedsz egy amerikai szupermarketbe és azt tapasztalod, amit Gabriella élt át és fotókkal is illusztrált...
Skandinávia borzalmas hely, rengeteget esik az eső, túrázni sem lehet normálisan, az iskola nem az életre nevel – és még sorolhatnánk. Soroljuk is, mármint nem mi, hanem Judit, aki korábban már írt egy elég nagy visszhangot kiváltó posztot Norvégiából. Ez az írása kicsit más…..
catnip cupcake 2018.10.01 11:57:49
@Online Távmunkás: @geegee: @Girhes:

úgy néz ki, hogy ez az Index támogatás kampány része:

hvg.hu/itthon/20181001_Nem_elerheto_az_Index

tamogatas.index.hu/
catnip cupcake 2018.10.01 13:04:42
@geegee: a UK-ban is van TV díj (£145 évente - megy a BBC-nek, ezért cserébe a BBC-n nincsenek reklámok), de önmagában a netelőfizetéshez nem kell, csak akkor, ha TV műsorokat néz az ember (neten vagy TV-n, élőben vagy utólag).
Mi évekig nem fizettünk TV-díjat, mert nem volt TV-nk és régebben a "catch-up" műsorok a neten nem tartoztak a TV-díj hatálya alá (pl. BBC iPlayer). Most már van TV-nk, de "rendes" TV-csatornákra továbbra sincs előfizetésünk, utólag megnézzük, amit akarunk, ez nagyjából elég is:)
catnip cupcake 2018.10.01 17:13:56
@geegee:
Ezt a pénzt a különféle csatornáikra költik. Szerintem elég korrekt így. A svéd megoldás, miszerint fizess TV-díjat de mellette vannak reklámok is az állami csatornákon, sztem kevésbé fair.

"The BBC provides 9 TV channels, 10 national radio networks, more than 50 local TV and radio services, the BBC's website, and the on-demand TV and radio service, BBC iPlayer."

www.bbc.co.uk/faqs/general/licence_fee
Az elmúlt években talán még a korábbinál is divatosabb lett Skandinávia és a skandináv életvitel, legyen szó a dán hyggéről, lykkéről (ami kb. a boldogságnak felel meg) vagy nem is olyan régen a svéd lagomról (ami nagyjából a mértéktartást jelenti), nem beszélve a magyarul…..
catnip cupcake 2018.08.31 11:00:56
@stoilt: helyes, vágj bele.
A nyelv miatt nem kell aggódnod, ha tudsz angolul és/vagy németül, a svéd nem lesz vészes. Én kb. másfél éve tanulok svédül a Duolingon (= kb. 15-20 perc gyakorlás / nap) és egész jól megértem a híreket és TV műsorokat (ha van svéd felirat hozzá). Szóban még nem megy, mert nem tudom hol/kivel gyakorolni (Angliában élek).

Nemrég megkerestem néhány svéd fejvadász céget, hogy milyen esélyekkel indulnék az ottani munkaerőpiacon IT területen úgy, hogy frissen végeztem egyetemen és nem beszélek svédül. Az egyik tanácsadó azt mondta, hogy a svéd nyelvtudás nem igazán fontos ha van legalább 1-2 év munkatapasztalatom a területen. Nagy nemzetközi cégeknél (Spotify, Klarna;) ) meg amúgy is angol a közös nyelv.
A gyorskaja az gyorskaja a világon mindenhol, köszönjük szépen, nincs itt semmi látnivaló, tessék tovább haladni. Kivéve, hogy ez nem igaz, hiszen vegyük bármelyik nemzetközi láncot, egy kicsit mindegyik mást ad a világ különböző részein, alkalmazkodva a helyi ízléshez, szokásokhoz. Szaladjunk hát…..
catnip cupcake 2018.08.08 15:21:15
@London2009: igen, az oktogoni non-stop meki:) jópárszor előfordult, hogy buli után megálltam ott sajtburgerre (szigorúan 2 db, se több, se kevesebb)

A másik fast food kedvencem a Wendy's volt (kb. 2003 körül szűnt meg Mo-on), csilis bab, szögletes húspogácsa a burgerben... mmm...

Itt (Anglia) nem nagyon járok ilyen helyekre, mekiben és hasonló helyeken kb. negyedévente egyszer megyek, persze közben néha becsúszik egy kebab takeaway vagy pizzarendelés.

Van egy fast food lánc itt, ami régebben jelen van mint a meki: a Wimpy. Nagyon vicces élmény, a kaja kb. mint a meki, viszont kihozzák az asztalhoz, rendes tányéron és evőeszközökkel. Kicsit olyan amerikai diner akar lenni.
catnip cupcake 2018.08.08 15:24:29
@London2009: "Ja, es annyit beszeltunk a hamburgerrol, hogy ebedre ettem is egyet a GBK-ben"

amikor az előbb leírtad a másnapos meki menüdet, még pont ebéd előtt voltam és erősen elgondolkoztam egy meki-ebéden:) de aztán győzött a józan ész és elmajszoltam a kis szendvicsemet:D majd legközelebb...
Aki Svédországba költözik, az hamar átveszi az itteni általánosan pozitív szemléletmódot. Én például egyszer már megírtam ezt az évfordulós bejegyzést, de aztán úgy döntöttem, hogy inkább elölről kezdem, mert a korábbi verzió kissé negatívra sikerült. Na, nem a svéd tapasztalatok miatt, inkább az…..
catnip cupcake 2018.07.18 15:58:26
@DiaTaylor: bocs, hogy ilyen későn reagálok, de közben szabadságon voltam internet nélkül.
Szóval, az angol állami egészségügy (NHS): ez ingyenes, többek között a beszedett adókból finanszírozzák, nem kell fizeni vizitdíjat vagy külön biztosítást, a receptre felírt gyógyszer fix £8.80 per gyógyszer Angliában (idősek, terhes nők, rákbetegek stb. nem fizetnek a gyógyszerért - www.nhs.uk/NHSEngland/Healthcosts/Pages/Prescriptioncosts.aspx )
Ja, Skóciában, Észak-Íroszágban és Walesben ingyenes mindenkinek a receptre felírt gyógyszer.
Recept nélküli gyógyszert nemcsak gyógyszertárakban, hanem drogériákban (pl. Boots) és szupermarketekben is lehet venni (utóbbiakban szokott lenni rendes gyógyszertár szekció, ahol ki lehet váltani receptet stb.), sőt még a vasútállomás kávézója is árul ibuprofent:)

Én is szoktam olvasni magyar határátkelőket panaszkodni, hogy milyen rossz az NHS, a doki hazaküld egy paracetamollal stb. Ez azért erősen praxis-függő, nekem nem volt soha gondom eddig, de el tudom képzelni, hogy vannak ilyen esetek. Ha nem elégedett valaki, váltson háziorvost, a neten is lehet értékelést találni a rendelőkről. A háziorvos (GP) több mindent tud általában csinálni, mint egy átlagos magyar háziorvos és csak indokolt esetben utal be a szakorvoshoz (előírt protokoll szerint), egyfajta kapuőrként működik (mivel a szakorvos drága és kevés van belőlük). Ja, a rendelőkben több olyan dolog van, amit nővér végez és nem orvos: pl. a méhnyakrák-szűrést nővér végzi és nem nőgyógyász szakorvos, a fülmosást is nővér végzi és nem fül-orr-gégész.

A szakorvosokhoz nem lehet csak úgy elmenni rendelésre vagy időpontot kérni, csakis beutalóval, amit a GP ad indokolt esetben. Ha magánorvosohoz akar valaki menni, megteheti; vannak magán-egészségbiztosítók által működtetett rendelők/kórházak (pl. BMI, Bupa, Spire, Nuffield), itt nem kell beutaló, hogy lásson egy szakorvos (bár ajánlott, a kórtörténet miatt), viszont az árak magasabbak, mint egy magyar magánrendelésen. Lehet, hogy megéri magyarországi magánorvoshoz menni, ha olyan dologról van szó, amit előre lehet tervezni és nem sürgős (pl. fogorvos, bőrgyógyász). Én is a magyarországi bőrgyógyászomhoz járok anyajegyszűrésre és műtétre, mert egyszerűbb és olcsóbb.

A párom az NHS-nél dolgozik (mentálhigiéné területen) lassan 10 éve és én is dolgoztam korábban ott néhány évet (igaz, én nem betegellátásban), úgyhogy valamivel jobb rálátásunk van az egészre, mint az átlagembernek.
Az NHS nem tökéletes, de sokkal jobb, mint a magyar egészségügy: nincs olyan, hogy a fejedre hullik a vakolat (bár vannak eléggé "retro/szocreál" kinézetű kórházak), nincs hálapénz (nem is értik, hogy mi az), van WC papír, szappan, kézfertőtlenítő gél stb.

Viszont látható-érezhető az utóbbi 8 év alulfinanszírozása (köszönhetően a kormányzó Konzervatívoknak): itt is lehet, hogy órákat kell várni a sürgősségin (nincs elég ágy - www.youtube.com/watch?v=_XHt0mFpk2E) és heteket kell várni egy szakorvosi beutalóra (ha nem sürgős az eset), a GP-hez időpont lehet, hogy csak egy hét múlva van (bár általában szokott lenni sürgősségi időpont aznapra). Nagy probléma, hogy nincs elég nővér, orvos, healthcare assistant stb. és emiatt több munka marad a többi dolgozóra, a Brexit meg eléggé elvette a kedvét az EU-s munkavállalóknak attól, hogy idejöjjenek. Ráadásul a fizetések sem valami fényesek (mármint az itteni viszonyokhoz képest - kb. £22.000 a bruttó kezdőfizetés egy frissdiplomás nővérnek, ami bőven átlagfizetés alatti), ezért sok nővér elmegy több fizetésért privát egészségügybe dolgozni vagy kompletten pályát módosít.

Dióhéjban ennyi:)
catnip cupcake 2018.07.18 16:24:55
@NRebeka: kíváncsi leszek én is a választások eredményére, azért bízom abban, hogy a svédek bölcsebben döntenek, mint az amerikaiak pár éve:D a Svéddemokratákról azért olvastam pár hajmeresztő dolgot (pl. abortusz szigorítása, homofób kijelentések).

Várom a macska-update-et, lehet hogy a fotó helyett inkább a videó lenne a megfelelő médium? :) az jobban visszaadja az összes "macskaságot"
catnip cupcake 2018.07.20 14:13:37
@DiaTaylor: a minimálbéres munkából azért itt sem lehet dőzsölni, főleg nem Londonban és környékén. Rosszabb anyagi lehetőségek --- >rosszabb környéken lakás ---> rosszabb közszolgáltatások. Ha a nyelv már jobban megy (és azért mindent meg kell tenni, hogy jobban menjen:) pl. magyar TV-műsor helyett BBC iPlayeren angol felirattal nézni a műsorokat és üres 10 percekben Duolingo appal gyakorolni), váltani kell. Brexit ide vagy oda, még mindig van sok munkalehetőség.

Ami a kórházi fertőzéseket illeti, itt is előfordulnak ilyen esetek de itt minden nyilvános. Míg otthon jóformán ki kell perelni az információt a kórházaktól, itt láttam azt, hogy az egyik osztályon büszkén hirdette a faliújság, hogy már X napja nem volt MRSA stb. fertőzéses eset az osztályukon. Ezen kívül van az ún. Freedom of Information request (www.gov.uk/make-a-freedom-of-information-request), amivel bármilyen állami szervezettől lehet információt lekérni. Lenne is sírás-rívás ha otthon is lenne ilyen :D pedig nagyon kéne.

Ami a London-Stockholm-München hármast illeti, ha választanom kéne, én Stockholmba mennék, mert ugyan nagyváros de nem olyan hatalmas, mint London és nincs akkora tömeg, valamint a természet is közelebb van (Münchent sajnos nem ismerem, így arról nem tudok nyilatkozni. ). Idén februárban egy vasárnap este sétáltunk a belvárosban, tisztára kihalt volt. Ugyanebben az időben Londonban vagy akár Budapesten is jóval nagyobb a nyüzsi. Mi kb. egyórányi vonatútra lakunk London belvárosától de ritkán járunk ott, mert a zsúfoltságot egyre nehezebben viseljük (lehet, hogy csak öregszünk?:D). Kulturális/kulináris szempontból London nagyon jó és azt a részét imádom, de a 19. században épült út- , vasút- és metróhálózat azért kínlódik rendesen. Az egyik sokk az volt nekem, pár nappal kiköltözésem után, hogy éjfélkor London belvárosában (Soho/Haymarket) rendesen forgalmi dugó volt:D
Bár az ingatlanbérlés és -vásárlás Stockholmban is biztosan drága, London szerintem simán veri.

Ami még Stockholm mellett szól, az hogy a gyerekvállalást szerintem jobban támogatják, mint itt. Itt horror összegbe kerül a bölcsi/ovi (ezekből nincs állami, mint Mo-on), simán egy kisebb fizetést elvihet, sok nő ezért inkább otthon marad, mert nem éri meg dolgozni és elkölteni a megkeresett pénzt az ovira.
Viktor születésnapjára egy stockholmi hosszú hétvégét kapott tőlem ajándékba, így aztán a blogolvasóim is kapnak egy újabb úti élménybeszámolót - ezúttal két részben. Felületesen rápillantva Svédország térképére úgy tűnik, hogy Stockholm itt van tőlünk egy ugrásra, de valójában ez egy átlag…..
catnip cupcake 2018.07.20 13:30:43
@enta selecta: jesszus, ez tényleg rémes. Amit utáltam az otthoni vonatozásban az, hogy a tájékoztatás az teljesen random, vagy van, vagy nincs, vagy nem pontos. Itt legalább a neten is pontosan látom, hol vesztegel a vonatom és mennyit fog késni... ja, és angol módra buzgón elnézést kérnek minden késésért:)

A mentalitásbeli különbséget a finom nyelvi különbségek is jelzik: Mo-on az utasokat nem szállító busz kijelzőjén az áll "Garázsmenet", míg Angliában "Sorry, not in service". :)
Határátkelő Két év a pokolban 2018.06.21 06:30:00
Mária történetének eleje nem szokatlan: a munkájukat elveszítő házaspár, akik közül egyik sem talál Magyarországon megfelelő állást, így aztán a férj gondol egyet és nekivág Angliának. Mindez nem sokkal az uniós csatlakozás után történik, hogy aztán egy-két év elteltével a feleség is utána menjen és…..
catnip cupcake 2018.06.24 17:40:35
@Bredpitt Monika: a UK-ben az NHS-ben fix bértáblázat van, a frissen végzett RN Band 5-ben kezd a sáv alján, ami most £22128 éves bruttó fizetés. Ez a magyar fizetésekhez képest jól hangzik, de itt nem valami sok (bár ehhez hozzájön a 27 napról induló fizetett szabadság, eléggé jó magánnyugdíj és táppénz, valamint egy kis extra ha vki Londonban és környékén dolgozik).
Épp mostanában döntöttek arról, hogy megemelik a fizetéseket az egészségügyben az elkövetkező néhány évben:
nursingnotes.co.uk/nhs-agenda-change-pay-scales-2018-2019/
Bár elnézve az új sávokat, az emelkedés a Band 7 és afölötti sávokban a legnagyobb (= a menedzserek fizetési sávjai), milyen meglepő :-/

Korábban nem kellett tandíjat fizetni azoknak, akik nővérnek, szülésznőnek mentek tanulni és volt ösztöndíj is, mivel ezek hiányszakmák és sokan bőven felnőttkorban kezdtek el tanulni. Tavaly asszem megszüntették a tandíjmentességet és az ösztöndíjakat, nem tudom ki fog így nővérnek tanulni, évi 9000 GBP tandíjjal. Arról nem is beszélve, hogy az EU országokból ide költöző egészségügyi dolgozók száma is erősen lecsökkent... érdekes lesz.
Csilla Kárpátaljáról Budapesten keresztül került Zürichbe, és persze néha ő is elbizonytalanodik abban, hogy jól döntött-e, ezek az időszakok nem tartanak sokáig, mert elég régóta imádja az országot. Élményeiről vlogot is vezet. (A képeket köszönöm!) Ezért a látványért még másfél év után is képes…..
catnip cupcake 2018.03.14 12:27:07
@Mrs. Clayton: @zalap:
erről egy Lomb Kató idézet jutott eszembe:
"A nyelv az egyetlen, amit rosszul is érdemes tudni!"
catnip cupcake 2018.03.14 14:15:05
@zalap: elég nehéz meghatározni, hogy mit jelent "tudni" egy nyelvet. Rendelni egy étteremben nyaraláskor? Elboldogulni a napi életben? Egyetemen tanulni az adott nyelven? Könyvet írni?

Én sem mondom, hogy tudok svédül, de egy év Duolingo után egész jól megértettem feliratokat stb. Stockholmban.
Ugyanúgy nem mondanám, hogy tudok oroszul (utoljára gimnáziumban volt oroszórám a 90-es évek elején - nemrég felfedeztem újra a Duolingon), de mégis megmaradt valamennyi tudás, ami segített navigálni a lengyel bolt termékei között:)

Angol: azt mondanám, hogy tudok angolul, mert felsőfokon írok, beszélek, egyetemen tanultam, de regényt valószínűleg nem tudnék írni és szinkrontolmácsnak sem lennék jó:)
Gyakorlatilag folyamatosan kering a neten egy kép, melyen az „ezt mondják a britek, ezt gondolják valójában és ezt érted te” vonal mentén szembesülhetünk azzal, milyen kulturális különbségek vannak a kommunikációban is közöttünk. De most nem a britekről lesz szó, hanem egy…..
catnip cupcake 2018.02.28 12:10:42
@London2009: hát igen, a jó kis poroszos, ledorongolós, mindenben a hibát kereső káeurópai módszertan:D Minden iskolai számonkérés, beleértve a vizsgákra való "beugrókat" és a "szórótantárgyakat" is, arról szólt, hogyan derítsük ki, mit nem tud a diák.

Nekem is az angol stílus tetszik inkább, bár ott is át lehet esni a ló túlsó oldalára.
catnip cupcake 2018.02.28 13:42:47
@London2009: igen, a Mikes György könyv itt ül a polcon:) a másikat nem olvastam még, de majd megnézem (ha jól emlékszem, a szerzőnek volt írása itt a blogon is)
Az év végén nekem is sikerült munkát találnom Svédországban, így már mindketten dolgozunk. Viktornak ilyen szempontból könnyebb dolga volt informatikusként, hiszen leginkább az angolt használja és nem kellett jó svédtudás az elején a munkájához. Viszont én Magyarországon vendéglátásban dolgoztam ami…..
catnip cupcake 2018.02.20 22:42:46
@NRebeka: jól hangzik, hogy IT területen azért el lehet indulni angollal is az elején.
Mi Angliában élünk már régóta, de az utóbbi egy évben egyre erősebb vonzalmat érzünk Svédország iránt:) és nemcsak a brexit körüli töketlenkedés miatt.
El is kezdtem egy éve svédül tanulni a Duolingon keresztül, hogy ismerkedjek a nyelvvel. Az angol után a nyelvtan nem tűnik vészesnek, bár vannak érdekes dolgok (pl. a fordított szórend). A kiejtés, különösen a hangsúlyozás, azért nem könnyű:) Viszont az egy éve napi kb. 15 percnyi nyelvtanulás után egész jól megértettem a feliratokat nemrég a svédországi "telelésünkkor". Próbálok svéd nyelvű műsorokat, híreket is nézni/hallgatni; a Netflixen ráakadtam a Bonusfamiljen sorozatra és a SVT műsorait is néha megnézem.

Ami a Svédországba való költözést illeti, a helyzetünk elég speciális: mindkettőnk munkája elvileg keresett arrafelé (szociális munka / egészségügy és IT), de a páromnak nulla svédtudása van, én pedig karriert akarok váltani a jelenlegi szegről-végről IT-s munkámból "rendes" IT-s állásba, mint frissdiplomás mature student (front-end webfejlesztés a célom).
Mennyire reális egy graduate/junior webfejlesztői állásra pályázni innen?
Amikor keresgéltem Indeeden és Linkedinen, nem sok ilyen állást találtam. Arról nem is beszélve, hogy sokszor a junior állásoknál is legalább egy év munkatapasztalatot várnak el a területen.
catnip cupcake 2018.02.26 18:01:11
@NRebeka: nagyon köszönöm a részletes tippeket, egyelőre a portfóliómra kell gyúrnom, mert khm... elég karcsú:) aztán jöhet az álláskeresés.

Ami a Svédországba való költözést illeti, nincs konkrét város, ahová szeretnénk menni, bár Stockholmot inkább elkerülnénk a lakhatással kapcsolatos horrorsztorik miatt. Dalarna megye nagyon tetszett (erdők, hegyek stb.), de arrafelé a munkalehetőségek is szűkösebbek.
Az eset még decemberben történt, de sajnos csak most jutottam el odáig, hogy leírjam a történetet. Érdekes példája ez újból a kétféle nép kétféle habitusának, habár a magyar szál kifutását végül nem vártam meg, mert a svéd oldalon megoldódott a dolog. A történet ott kezdődött, hogy kb. másfél évvel…..
A Tíz dolog-sorozat eddigi részeitől kicsit eltérő poszt következik ma, hiszen Zuzzer egyrészt nem pontokba szedte mondandóját, másrészt írt a negatívumokról is, még ha ezekből azért nincs olyan nagyon sok...
catnip cupcake 2018.02.23 08:47:03
@Mrs. Clayton: mi most néztünk meg pár új építésű lakást Somersetben. Meg kell hagyni, a show home-ok szépek, de ami azokban látható, az a választható extrákat is tartalmazza, mint pl. mixer tap a mosdókagylónál, teljes magasságig csempézett fal a kád fölött (£1000 pluszktg.!) és hasonlók.
Enyhén szólva is lehúzás szaga van a dolognak.

Mondjuk az is egy érdekes helyi szokás, hogy nem csempézik rendesen körbe a fürdőszobát, pl. a mosdókagyló felett van kb. 4 db.csempe és kész.
Kisebb szünet után folytatódik a “Tíz ok”-sorozat, melynek keretein belül jártunk már Angliában, Ausztriában, Írországban, Norvégiában, Franciaországban (a sorozat eddig részeit itt találod), most pedig Svédország, azon belül is Stockholm következik. A szerző régi ismerősünk, Bandirepublic, aki…..
catnip cupcake 2017.12.22 12:55:42
@London2009: a kísérlet lényege nem az, hogy igenis a fiúk is játsszanak babákkal, a lányok meg autókkal, hanem az, hogy ez az egész leginkább a szocializáció "terméke": a néhány éves gyerekek már rég túlestek a "beavatáson", hiszen újszülött koruktól kékbe vagy rózsaszínbe vannak öltöztetve, a fiúk felsőjén kisautók és dínók, a lányokén pónik és kiscicák stb., valamint a "nemüknek megfelelő" játékokkal játszanak, hiszen a szülők ezeket veszik nekik.

Amikor barátaik kisbabájának akartunk venni babaruhát, alig volt semleges színű, szinte minden a kék vs. rózsaszín kategóriában volt. Amikor jópár éve voltunk a Hamleys-ben (hatalmas londoni játékáruház), a lány szekció retinakiégető rózsaszínben úszott.
A vicces, hogy kb. 100 éve a rózsaszín volt a fiúk színe és a kék a lányoké.
A 70-es és 80-as években sokkal kevésbé volt ez a kék vs rózsaszín felállás, pl. ezek a régi LEGO reklámok tök jól ábrázolják a tipikus gyerek-ruházatot:

www.dailymail.co.uk/femail/article-2848997/A-lot-boys-like-dolls-houses-lot-girls-prefer-spaceships-Lego-instructions-1974-advised-parents-against-gender-steroptying.html

www.huffingtonpost.co.uk/entry/lego-ad-1981_n_4617704

Ja, és a kedvencem arról, hogyan döntsük el, hogy egy játék kisfiúknak vagy kislányoknak való:)
www.huffingtonpost.com/2013/12/02/how-to-tell-if-a-toy-is-for-boys-or-girls_n_4372629.html
catnip cupcake 2017.12.22 15:26:56
@London2009: Hát, nekem a kisbabák tökegyformák:D

Ez a nemsemleges nevelés sztem nem arról szól (vagy nem arról kéne szólnia), hogy kis semleges nemű egyedeket nevelünk, hanem arról, hogy a nemed nem számít abban, hogy mivel szeretsz játszani vagy milyen foglalkozást választasz, és ne szóljon meg senki azért, mert a másik nemre jellemző játékot vagy munkát preferálsz és ne is próbáljanak aktívan terelgetni a sztereotípiák felé.
Nyilván vannak egyértelmű fizikai különbségek a nők és férfiak között, de a játék vagy a legtöbb munka területén nagyjából bárki bármit csinálhat.
catnip cupcake 2017.12.22 15:48:43
@London2009: meglehet... azt se tudjuk, mit találjunk ki jódolgunkban... :)
Svéd(d)élet(t) Hóhelyzet 2017.12.17 15:01:04
Amikor fél évvel ezelőtt Svédországba költöztünk, mindenki rémisztgetett bennünket a fél éves sötétséggel, az elviselhetetlen hideggel és a non-stop hóakadályokkal. Azóta már nem csak azt tudjuk, hogy a dél-skandináv nyár nagyon kellemes (rendszeres 20-25 fok és sok napsütés, bár mindennapos a…..
Egészen szokatlan dolog történt az elmúlt egy-két napban Nagy-Britanniában (és Írországban): komoly mennyiségű hó esett. Ami persze komoly fennakadásokkal is járt, ugyanakkor az ott élő magyarok számára kicsit visszacsempészte a magyar telek emlékét. Rengeteg kép érkezett a Határátkelő…..
catnip cupcake 2017.12.12 12:17:45
@London2009: hát igen, a fenti példa tényleg egyedi (bár a poor kiejtése lehet pʊə is, nemcsak pɔː)

Ami még erről eszembe jutott, hogy az angol anyanyelvűek mennyit szenvednek a there / they're / their szavakkal :)

img.memecdn.com/amp-quot-there-their-they-amp-039-re-amp-quot_o_2033313.jpg
catnip cupcake 2017.12.12 12:24:20
@kisrumpf: úgy bizony:)
Ez a sorozat sajnos nem lett olyan ismert és kultikus otthon, mint a "Csengetett Mylord", de nagyon vicces, ahogy kifigurázza az úrhatnám angolokat.
catnip cupcake 2017.12.12 13:09:28
@London2009: Az IPA-átírást nekünk is meg kellett tanulni gimnáziumban, nagyon hasznos volt. Utána angol szakon a fonetika/fonológia tárgy is sokkal könnyebb volt így; voltak olyanok, akiknek nem nagyon ment az átírás, mert nem kellett anno megtanulniuk.
Aligha túlzás azt állítani, hogy Király Gábor az egyik legnépszerűbb még aktív labdarúgó Magyarországon, és a melegítőnadrágjáról is elhíresülve külföldön is sokan ismerik a magyar válogatottsági rekordert.  Nekünk persze nem csak ezért érdekes, hanem azért is, mert…..
A külföldi munkavállalás esetében a „hol lakjunk” mindig kulcskérdés. Márpedig lakást bérelni (a sokak által kényszerből választott szobabérlést most tegyük félre) nem is olyan egyszerű. Nem elég, hogy elég komoly kezdőtőke kell hozzá, ráadásul a dolog menete sem olyan…..
catnip cupcake 2017.08.08 14:55:09
Akit érdekelnek az angliai viszonyok, azoknak ajánlom ezt a TV műsort (szerintem van fent belőle YouTube-on):
www.theguardian.com/money/2017/jun/24/renting-property-landlords-tenants-bbc-series-buy-to-let

Ami a helyi viszonyokat illeti, mi 2010-2012 között béreltünk egy pici, egy hálószobás házat (kb 40m2 de két szinten, kert nélkül, 2 parkolóhellyel, villanyfűtéssel) Bracknellben (Berkshire megye, London egy órányira van vonattal), akkor £675 volt a lakbér. Most kb. £800-£850 lenne ugyanez. Az egyhálószobás lakások £650-től kezdődnek mostanság, de azok nagyon retró berendezéssel jönnek, ami kicsit is jobban néz ki, azok £700 fölött vannak. A mostani házunk (ugyanabban a városban, egy hálószobás, kerttel, a típusához képest tágas) kb. £850-£900-ért lenne kiadható.
Alighanem a legtöbb határátkelő átélte már azt, amit az eheti blogajánló egyik szerzője, aki a magyarországi látogatáskor minden alkalommal szembesült a sajnálkozással, hogy neki külföldön „kell” élnie. Ez lesz tehát az egyik téma, emellett egy más típusú…..
catnip cupcake 2017.06.19 15:26:49
@Arthamyr: szokták szidni az NHS-t, de hibái ellenére így is fényévekre van a magyartól szerintem.

Ja, ide illik a mai Napirajz is:D index.hu/napirajz/2017/06/19/feszes/